Fill high the bowl with Samian wine!

.

17B8HtM3pg9M5tHL738bQDs4eTyP9GdGOxr2GFrw3nbX3W6FBdWm2yXLEhkTpfzTk.jpg

.

Είναι το κρασί της θείας κοινωνίας σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά και της γειτονικής  Ιταλίας. Είναι αυτό που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση σε υψηλές γαστρονομικές δημιουργίες και γλυκίσματα.

Το Vin Doux που δεν λείπει ποτέ απ’ το σπίτι μου, αλλά και τα υπόλοιπα γλυκά Σαμιώτικα κρασιά με τα πολλά βραβεία και τις εξαγωγές στο εξωτερικό. Αυτά για τα οποία γράφτηκαν ποιήματα κι έγιναν ποικίλες αναφορές,  από λογοτέχνες.

Ο,τι θέλετε να μάθετε λοιπόν για την ιστορία τους, θα το βρείτε σ΄αυτό το σύνδεσμο και πιστεύω ότι θα αποκτήσετε κίνητρο, για να τα δοκιμάσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Όσες/οι δε πάτε στο νησί, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το Μουσείο Κρασιού.

Εγώ απλώς θα σας υπενθυμίσω ότι ο τίτλος μας, είναι στίχος απ’ το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, «Τα ελληνικά νησιά» και θα σας παραθέσω ένα τετράστιχο του Καρυωτάκη απ’ το ποίημα «Σε παλαιό συμφοιτητή» ( «Νηπενθή», 1921):

.

«…Θα πάω προς την ταβέρνα, το σαμιώτικο
που επίναμε για να ξαναζητήσω.
Θα λείπεις, το κρασί τους θα’ ναι αλλιώτικο,
όμως εγώ θα πιω και θα μεθύσω ».

.

Στην υγειά σας!

.

.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

18 σκέψεις σχετικά με το “Fill high the bowl with Samian wine!”

  1. Τα γλυκά κρασιά είναι η αδυναμία μου ! Και το καλοκαιράκι ελαφρώς δροσερά και το χειμώνα. Εχω όλη τη σειρά των Σαμιωτικών, φέτος το χειμώνα προτίμησα το Αnthemis που είναι λίγο πιο δυνατό. Μου αρέσει πάρα πολύ όμως και το Μοσχάτο Λήμνου γιατί είναι πιο αρωματικό.Αχ μου θύμισες μες το κατακαλόκαιρο χειμωνιάτικες σκηνές με αναμένο τζάκι, βιβλίο και κρασάκι!

    φιλιά πολλά!

  2. Το Vin de Doux είναι απ’ τα αγαπημένα μου Μαρία, αλλά αληθινά όλα είναι εξίσου αξιόλογα και συνυφασμένα με πολλές αναμνήσεις μου απ’ το νησί. Χαίρομαι που σ’ αρέσουν και σένα. Τα φιλιά μου έχεις!

  3. Εσύ Θαλασσινή μου, που ασχολείσαι και με παραμυθομαγειρέματα, σίγουρα θα εκτιμούσες μια πανακότα με μαστίχα και σαμιώτικο κρασί. Και φυσικά, τώρα που είναι καλοκαίρι, αν δεν το ‘χεις δοκιμάσει, για κάνε το πείραμα να σβήσεις με γλυκό σαμιώτικο κρασί, χταπόδι στιφάδο και σίγουρα δεν θα χάσεις! Καλό βράδυ.

  4. Kαλημερα απο ρεθυμνο αικατερινι μου.Δεν μου εμεινε καθολου χρονος να σου γραψω γιατι βρηκα ενα σπιτι μεσα στη σκονη και προσπαθω να μαζευτω,Βλεπεις ο γιος μου ειναι πασσας στα γιαννενα που τον λεω,δεν κανει τιποτα.Φιλακια.

  5. Γεια σου Ελευθερία. Χαίρομαι που έφτασες και είσαι καλά κι όσο για τις δουλειές, μην αγχώνεσαι. Σιγά-σιγά όλα θα γίνουν. Φιλάκια και να περάσεις όμορφα! Το Ρέθυμνο είναι υπέροχο…

  6. Αικατερινη μου καλημερα και καλο μηνα.Η αληθεια ειναι οτι αγχωθηκα και ζοριστηκα πολυ.Παντως εβαλα σειρα και πιστευω οτι θα ξεκουραστω και λιγο.Φιλακια απο ρεθυμνο.

  7. Κι εγώ κορίτσια μόνο γλυκά κρασιά πίνω και έχω μεγάλη αδυναμία στο Σαμιώτικο!
    Φιλάκια πολλά Κατερινάκι, τρέχω πολύ αυτό τον καιρό!
    Εσύ όλα όλα καλά 😉

  8. Kατερίνα μου τι ιδέες και γεύσεις φοβερές είναι αυτές???Το γλυκό κρασί γενικά το χρησιμοποιώ στη μαγειρική βλ.μπιφτεκάκια στο φούρνο μεχυμό λεμόνι και μαυροδάδφνη αλλα θα επιχειρήσω και τα παραπάνω! Φιλάκια πολλα 🙂 🙂

  9. Καλησπέρα Αιακτερίνη. Σε ξαναβρίσκω μετά απο ένα μικρό διάλειμμα (που έκανα για βουτιές στη Θάσο και στη Χαλκιδική). Αν είχα διαβάσει νωρίτερα το post, θα δοκίμαζα και το κρασί σας στις διακοπές. Όχι βέβαια ότι δεν μπορώ να το κάνω και τώρα. Καλή διάθεση υπάρχει, θα βρεθεί και η καλή παρέα και θα πιούμε στην υγειά σου. Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω. Συγχαρητήρια και για τη συνέντευξη στο CITY. Θα τα λέμε και πάλι. Καλό βράδυ.

  10. Νεραϊδόσκονη πολύ χαίρομαι που εκτιμάς τα κρασιά μας, αλλά να βρίσκεις και χρόνο για ξεκούραση, ναι; Εγώ μια χαρά είμαι. Σ’ ευχαριστώ που ενδιαφέρθηκες… Τα φιλιά μου έχεις!

  11. Θαλασσινή μου, μακάρι να σου έδωσα καλές ιδέες, αν και μια τόσο καλή μαγείρισσα σαν και σένα, δεν τις χρειάζεται. Όταν πάντως δοκιμάσεις τις εν λόγω συνταγές, πες μου πως σου φάνηκαν, ναι;

  12. Γιώργο Κ., ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές σου και να έχεις μες στο φετινό καλοκαίρι κι άλλο χρόνο για ξεκούραση. Σ’ ευχαριστώ πολύ για την πάντα ευγενική σου παρουσία και την θερμή υποστήριξη. Και βεβαίως, θα χαρώ να πιεις με την παρέα σου λίγο Σαμιώτικο γλυκό κρασί. Καλό σου βράδυ.

  13. Καλησπέρα Αικατερίνη. Καταρχήν ελπίζω να είσαι καλά, γιατί σε χάσαμε αυτές τις μέρες. Θα επανέλθω για να σχολιάσω και το διήγημα σου, αλλά ήθελα να σου πω ότι τήρησα την υπόσχεση της προηγούμενης φοράς και με τον φιλο μου τον Ερμή, πίνουμε Anthemis απόψε στην υγειά σου! Απ’ το δικό του υπολογιστή σου γράφω και πρέπει να σου πω ότι σε διαβάζει πάντα αλλά ντρέπεται ν’ αφήσει σχόλιο. Τώρα αν δει ότι στο είπα θα μου βάλει τις φωνές, αλλά θα πω ότι φταίει το ωραία σας κρασί! Πραγματικά είναι πολύ καλό, αλλά σε ξεγελάει. Πίνετε εύκολα και μετά καταλαβαίνεις πόσο σε έχει ζαλίσει. Αυτά απο μας. Συγνώμη για την φλυαρία. Καλά να περνάς όπου και να ‘σαι!

  14. Γιώργο Κ., καταρχήν ελπίζω να μην οδήγησες για να πας σπίτι μετά απο αυτή την οινοποσία, γιατί όντως όλα αυτά τα γλυκά κρασιά μας, μετά δείχνουν τις επιπτώσεις τους. Σας ευχαριστώ και σένα και τον Ερμή για την πρόποση αλλά να μην τον πιέζεις να γράψει κάτι, αφού δε του βγαίνει. Κι άλλοι άνθρωποι ξέρω ότι με διαβάζουν, χωρίς ποτέ να γράφουν ούτε λέξη, αλλά έχει συμβεί και σε μένα κάποιες φορές που διαβάζω ιστολόγια άλλων, να γεμίζω τόσο απ’ τα κείμενα που να μην βρίσκω κάτι άλλο να πω. Σε καμία περίπτωση όμως ο Ερμής, δεν πρέπει να ντρέπεται, γιατί εδώ ότι θέλει γράφει ο καθένας. Κι ένα «γεια» αρκεί. Δεν περιμένω βαθυστόχαστες αναλύσεις. Προς Θεού. Να ‘στε καλά και οι δυό σας. Κι όσο για μένα, μην ανησυχείς που χάνομαι. Το ‘χα πει και στην Ελευθερία παλιότερα που με είχε ρωτήσει. Κάποιες φορές «λείπω» αλλά πάντα επιστρέφω, ειδικά όταν η παρέα είναι ενδιαφέρουσα, όπως συμβαίνει εδώ. Κι αυτή τη φορά είχα καλό λόγο που απουσίασα. Θα τα ξαναπούμε λοιπόν. Καλό σας ξημέρωμα.

Σχολιάστε