Παραίτηση Γιαννουλόπουλου

..

..

AΘΗΝΑ, 18-3-2009

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Παραιτούμενος από μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου-Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας επισημάνω τους λόγους αυτής μου της απόφασης.

Κατά πρώτον, οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής ναι μεν μπορεί να είναι σύμφωνες με το γράμμα του νόμου, αλλά ως χαρακτηρισμένος ψυχασθενής και ως συνειδητοποιημένος πολίτης του κράτους είμαι ιδεολογικά αντίθετος με τα κάθε μορφής κατασταλτικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε μη παρανομούντα πολίτη. Οποιοδήποτε και να είναι το σκεπτικό της εκβολής τους και ιδιαίτερα αν ο εν λόγω πολίτης χαρακτηρίζεται και ως άρρωστος, όπως οι φυσικές και οι χημικές καθηλώσεις, τα ηλεκτροσόκ (εδώ σας θυμίζω ότι στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχει ιδιώτης Κλινικάρχης, τον οποίον λόγω προφανώς εξοικείωσης και εμπειρίας με το αντικείμενο, καλούν ως ειδήμονα σε περιπτώσεις εφαρμογής ηλεκτροσόκ σε συναδέλφους μου) κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ πιο πέρα από αυτό που θα μπορούσα να κατανοήσω ως ιατρική δραστηριότητα, με τα λεγόμενα «ήσυχα δωμάτια θεραπευτικής απομόνωσης, γνωστά από τον τύπο ως «λευκά κελιά», με προδιαγραφές τις οποίες και βρίσκω ανατριχιαστικές με τις εισαγγελικές παραγγελίες για αναγκαστική νοσηλεία μη παρανομούντων πολιτών και με τον τρόπο και το σκεπτικό που εφαρμόζονται, με την τοποθέτηση καμερών στις νοσοκομειακές και εξωνοσοκομιακές στεγαστικές Δομές Δημόσιες και Ιδιωτικές με τη δικαιολογία της ασφάλειας και της έλλειψης προσωπικού.

Όλα αυτά συσσωρευτικά μ’ έκαναν να αποφασίσω να παραιτηθώ από Μέλος της Επιτροπής γιατί η γωνία που βλέπω εγώ τα παραπάνω πιστεύω ότι διαφέρει ριζικά από τη γωνία που τα βλέπουν τα άλλα μέλη της Επιτροπής και η απόφασή μου αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχές μου και πιστεύω και με το συμφέρον των συναδέλφων μου, αν και ομολογώ ότι ίσως και να καθυστέρησε.

Κατόπιν τούτου, δε θεωρώ ότι η παρουσία μου στην Επιτροπή εξυπηρετεί κάποιον θετικό σκοπό, όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι, αντίθετα είναι δυνατόν να αποβεί αρνητική για το άτομό μου και να θεωρηθεί, και έχει θεωρηθεί, ότι και μόνον η παρουσία μου σημαίνει ότι έχω κάποιο βαθμό συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, με τις οποίες όπως προανέφερα είμαι και ιδιαίτερα αντίθετος.

Γιαννουλόπουλος Γεώργιος – Μέλος του Σωματείου ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ

*ΟΓιαννουλόπουλος Γιώργος είναι και Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων  των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και η επιστολή αυτή παραίτησης απευθύνεται στον Πρόεδρο της εν λόγω επιτροπής, κο Β. Τομαρά. Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΥΓ: Δημοσιεύω με μικρή καθυστέρηση την επιστολή που έλαβα την ίδια μέρα που η παραίτηση υποβλήθηκε, εξ’ αιτίας μιας  ίωσης που με ταλαιπωρεί και ζητώ συγνώμη γι’ αυτό. Κάντε τον κόπο πάντως να διαβάσετε κι αυτό το άρθρο εδώ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» για να δείτε τι λέει κι η έκθεση του  Συνηγόρου του Πολίτη για την κατάσταση του επικρατεί στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, όσον αφορά τους ακούσιους εγκλεισμούς (θέμα με το οποίο κι εγώ ασχολήθηκα πολύ στο παρελθόν). Έχει σημασία.

..

..

~ από aikaterinitempeli στο Μαρτίου 21, 2009.

21 Σχόλια to “Παραίτηση Γιαννουλόπουλου”

 1. Megalo thema pali.Kafkiko scenario.Ti simasia exei Katerina?

 2. Είχα διαβάσει σχετικά άρθρα στο ΕΘΝΟΣ την προηγούμενη βδομάδα …
  Πραγματικά ανατριχιαστικά … μεταχειρίζονται ανθρώπους πάσχοντες σαν αντικείμενα … Απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά ακόμα κι απ’ τις ίδιες τις οικογένειες … Χρειάζεται κάτι να γίνει …
  Όλη η χώρα έχει γίνει ένα τεράστιο Κωσταλέξι !!!

 3. vrika ena arthro sto Proto Thema sel 44,iparxei stin pdf kiriakatiki ekdosi,auti tin fora oi idioi oi ergazomenoi kataspaloun dimosio xrima se koustoumia Armani kai Boss kai akriva estiatoria xroenontas tous psixika pasxontes pou se autin tin periptosi emena prosopika moy einai poli diskolo na ksexoriso pios pasxei kai pios oxi.
  «Στο μικροσκόπιο των επιθε-
  ωρητών τέθηκαν οι διοικη-
  τικές και οι οικονομικές πρά-
  ξεις των υπευθύνων των δο-
  μών τεσσάρων νομών (Θεσ-
  σαλονίκης, Κοζάνης, Δράμας
  και Πιερίας) κατά το διά-
  στημα 1999 έως 2007.»
  lolololo signomi gia ton gelota alla ap opou ki an to piaseis
  vromaei.
  tous patane iletrosok kai meta pane kai ta trone ta lefta se estiatoria & tabernes.
  fantazome oti kai polloi «ladonoun» gia na mpouzouriasoun dikous tous mesa sta kelia gia na xoun tin isixia tous.
  pou auto leei kai o kos Giannoylopoulos.

 4. Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο, να διευκρινίσω ότι το «νέο σκάνδαλο» που εμφανίστηκε χθες στο πρώτο θέμα, στον άλφα, στον αντένα (και που αλλού;) αφορά μιά συγκεκριμένη εταιρεία και δεν είναι νέο.

  Πριν από ένα χρόνο το έγραφε το έθνος, πριν από μισό χρόνο το έλεγε ο υφυπουργός υγείας για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση (το γνωστό: μας κλέβουν γι’ αυτό δεν έχουμε να δώσουμε) και τώρα (λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του επιτρόπου, ο οποίος ζητάει από το υπουργείο υγείας έργα και όχι λόγια) ξeθάφτηκε το σκάνδαλο για να αποδείξει το υπουργείο ότι προσπαθεί να εξυγιάνει το χώρο.

  Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο, από πέρσι πηγαίνει ο φάκελος στον εισαγγελέα. Αν είχε πάει στον εισαγγελέα θα είχαν αποδοθεί οι ευθύνες και δεν θα συκοφαντούνταν όλοι. Αλλά το υπουργείο προτιμά να παρουσιάζει στην κοινή γνώμη τους πάντες ως ύποπτους, από το να κατηγορείται το ίδιο ότι έχει εγκαταλείψει την ψυχική υγεία.

  Καθόλου δεν θα μας εκπλήξει αν δεν πάει ούτε τώρα ο φάκελος στον εισαγγελέα και παραμείνει στο συρτάρι ένα μόνιμο σκάνδαλο για τις δύσκολες ώρες.

  Αυτή είναι η πολιτική για την ψυχική υγεία και όχι μόνο, γιατί δείχνει και τη στάση των πολιτικών απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα γενικότερα.

  Και όσο ο πολίτης χαζεύει το κάθε «νέο σκάνδαλο», συμβαίνουν αυτά που καταγγέλονται από τον κ. Γιαννουλόπουλο, τα οποία επίσης δεν είναι νέα.

  Γι’ αυτό (τουλάχιστον) ας κόψουμε το «χάζεμα».

  Καλή συνέχεια στο «AikateriniTempeli’s Weblog», το οποίο παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

 5. Maria, σε μια χώρα όπου κανείς δεν παραιτείται ποτέ και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, είναι σημαντικό να το βλέπουμε κι αυτό. Έχει σημασία. Παρά το ότι είμαι ιδεολογικά εναντίον της παραίτησης, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εκ πείρας μιλάω. Θα σου πω και πιο κάτω μερικά πράγματα.

 6. Side21, έχω ασχοληθεί πραγματικά πολύ με τις ακούσιες νοσηλείες. Είχα εκπνονήσει μαζί με συναδέλφους και πρόταση για σύσταση ομάδας ειδικών που θα παρεμβαίνει στην κρίση, γιατί φυσικά αυτό δεν ειναι έργο των αστυνομικών. Η ανακοίνωση της πρότασης έγινε στο 29ο Ιατρικό Συνέδριο και χαιρετίστηκε μ’ ενθουσιασμό απ’ όλους! Ξέρεις τι έγινε μετά; Τίποτα! Αυτό νομίζω λέει κάτι.

  Καλησπέρα στον Μαραθόκαμπο..

 7. Μaria, είχα βάλει κάποια στιγμή κι εγώ σχετικό link (δες την ετικέτα «ψυχικά πάσχοντες» αν σ’ ενδιαφέρει). Τότε μάλλον δεν είχαμε γνωριστεί και δεν ερχόσουν εδώ, οπότε λογικό να μην το ξέρεις. Είναι παλιό το θέμα, για μας τουλάχιστον που ασχολούμαστε με τον χώρο. Γνωστό εδώ και καιρό. Πράγματι συνέβη. Κι εγώ ξέρω και πολλές παρατυπίες που συνέβησαν σε χώρους που δούλεψα επαγγελματικά ή βοήθησα εθελοντικά. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό, ότι όλοι όσοι εργάζονται στον ψ χώρο τρώνε τα χρήματα που προορίζονται για τους πάσχοντες. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται με αυτοθυσία και συνεισφέρουν απ’ την τσέπη τους. Θυμάμαι εγώ προσωπικά ομάδα, που αν η υπεύθυνη δεν έφερνε πράγματα απ’ το σπίτι της, απλά δεν μπροούσε να γίνει (για ομάδα κουζίνας σου μιλάω), και δεν είναι το μόνο παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ. Όπως υπάρχουν και οικογένειες που αληθινά νοιάζονται για τα πάσχοντα μέλη τους. Σύλλογοι, ΣΟΨΥ, που κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά δεν αρκεί. Έχουν εγκλωβιστεί πολλοί συνάδελφοι και κυρίως οι ίδιοι οι ψυχικά πάσχοντες -που αυτό θεωρώ το πιο σημαντικό-, σ’ αυτές τις τάχα μη-κερδοσκοπικές εταιρείες κι ελάχιστες κάνουν σωστά την δουλειά τους. Κι αυτό όμως, δεν με παρηγορεί. Καταλαβαίνω το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο χώρος της ψυχικής υγείας, θεωρώ το Κράτος ως συνυπεύθυνο για την κατάσταση αυτή, με το σκεπτικό ότι υπεύθυνοι είμαστε και όλοι εμείς, ειδικοί ή μη (το ειδικοί δεν το ασπάζομαι και τόσο να ξέρεις). Προσωπικά, πιστεύω, ότι εξ’ αρχής δεν έπρεπε να λειτουργήσει έτσι το Ψυχαργώς. Δεν μπαίνω καν στο σκεπτικό του ότι τα χρήματα ήταν απο ευρωπαϊκά κονδύλια κι έπρεπε ή δεν έπρεπε να υλοποιηθούν τα προγράμματα από ιδιώτες. Σου λέω ιδανικά τι θα ήθελα: να έχει αναλάβει το Κράτος να εξυγιάνει το χώρο της ψυχικής υγείας, επειδή είναι θεωρώ, δική του ευθύνη ως επί το πλείστον. Αλλά όπως όλοι καταλαβαίνουμε, κανέναν σχεδόν υψηλά ιστάμενο δεν ενδιαφέρει το θέμα. Οπότε μένουμε κάτι λίγοι, χωρίς καμία εξουσία που μας ενδιαφέρει και το σχολιάζουμε κι ότι μπορούμε κάνουμε. Τόσο απλά. Τουλάχιστον ακούγεται η φωνή μας.

  Την καλησπέρα μου έχεις.

  ΥΓ: Υπάρχει κι ένα άλλο σχόλιο για σένα εδώ. Δες το.

 8. Psi action, κι εγώ σας διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον πάντα. Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο. Ξέρω ότι απευθύνεσαι στην Maria που έχει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια θέματα και τα ψάχνει όπως φαίνεται απ’ τα κατά καιρούς σχόλια της εδώ, αλλά μπορείς να διαβάσεις κι εσύ, ότι έγραψα σε όλα τα παραπάνω σχόλια. Επέτρεψε μου μόνο να υπογραμμίσω, πως οι Επιθεωρητές πέρυσι βρήκαν ατασθαλίες σε 59 ιδιωτικές εταιρείες, όχι σε μία. Εδώ ειναι και το σχετικό απόσπασμα:

  «Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας έχει πραγματοποιήσει ανάλογους ελέγχους στην πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποασυλοποίησης και έχει διαπιστώσει ατασθαλίες σε 59 από αυτές. Ο ογκώδης φάκελος βρίσκεται στον εισαγγελέα, ο οποίος χειρίζεται πια τη σοβαρή υπόθεση». Κι εδώ είναι και όλο το σχετικό άρθρο.

  Εννοείται ότι συμφωνώ πως το Κράτος χρησιμοποιεί το πόρισμα για ίδιον όφελος. Τα ξέρουμε όλοι αυτά τα παιχνίδια. Το χρησιμοποιεί και θα το χρησιμοποιεί. Είναι γεγονός. Αλλά ότι φαγώθηκαν και θα φαγωθούν κι άλλα χρήματα που προορίζονται για τους ψυχικά πάσχοντες, είναι επίσης γεγονός. Κι αυτά που λέει ο κος Γιαννουλόπουλος, σαφέστατα συμβαίνουν. Όπως συμβαίνουν και όσα λέει η Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής εδώ για τα οικοτροφεία-ιδρύματα.

  Οπότε συντάσσομαι καταληκτικά μαζί σου, πως πρέπει να κόψουμε το «χάζεμα». Για να δούμε όμως… Θα το κόψουμε;

  Την καλησπέρα μου έχεις.

 9. Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τις 59 ιδιωτικές εταιρείες !
  Γιατί σίγουρα δεν έχουν ελεγχθεί τόσες (εκτός αν συμπεριλαμβάνονται και οι εικονικές που ακούγεται ότι υπάρχουν).

  Το ότι φαγώθηκαν και θα φαγωθούν κι άλλα χρήματα που προορίζονται για τους ψυχικά πάσχοντες, δεν το συζητάμε. Και από ΝΠΙΔ και από ΝΠΔΔ (αν θέλουν άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο, ας ελέγξουν τα ενοίκια των δομών και τις προμήθειες σε αυτές). Το πρόβλημα είναι ότι δεν παραδίδει κάποιος στη δικαιοσύνη όσους τα τρώνε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται όλοι ως κλέφτες και παράλληλα να συνεχίζεται το κλέψιμο από όσους το κάνουν. Για το τι συμβαίνει στα ιδρύματα δεν το συζητάμε, επίσης.

  Ένα θέμα που ελπίζω να απασχολήσει κάποτε όλους μας είναι τα προνοιακά ιδρύματα (πρωην ΠΙΚΠΑ) τα οποία είναι σε τραγική κατάσταση και δεν ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ με αυτά. Ακόμα και για όσους ασχολούνται με τη μεταρρύθμιση τα άτομα με Ν/Υ και αναπηρίες που σαπίζουν σε αυτά τα ιδρύματα της χώρας μας, δεν αποτέλεσαν ποτέ προτεραιότητα. Η επιστημονική κοινότητα έχει και αυτή τις προτιμήσεις της και τους «αζήτητούς» της (δηλαδή, μιλάμε για το περιθώριο του περιθωρίου).

  Να είσαι καλά και τα ξαναλέμε.

 10. mmmm nai.safos.
  Ta Pikpa.lolololololo

 11. Αικατερίνη παρακολουθώ εδώ και καιρό όσα γράφετε όλοι εδώ για την ψυχική υγεία αλλά πρώτη φορά θέλω να αφήσω σχόλιο. Με όλο το σεβασμό θέλω ν’ απευθυνθώ στον-στην psi-action και να ρωτήσω αν ας πούμε οι δομές αυτές είναι 39 για παράδειγμα, κι όχι 59 (που δεν αμφισβητώ εγώ ότι ειναι τόσες αλλά προς χάριν της κουβέντας κάνω έναν συμβιβασμό), πρέπει να μας παρηγορεί αυτό; Κάνει μεγάλη διαφορά το νούμερο; Έχει γεμίσει η Ελλάδα οικοτροφεία τυχάρπαστων που παίζουν εις βαρος των ατόμων με ψυχικές διαταραχές βρώμικα παιχνίδια κι εμάς μας ενδιαφέρει να μετρήσουμε πόσες δομές κάνουν παρατυπίες κι όχι να δούμε αν όντως κάποια χρήματα αλλάζουν χέρια; Καμία δομή δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται για δικό της όφελος, χρήματα που προορίζονται για άλλο σκοπό. Καμία όμως! Και γίνεται κατά κόρον. Και το ξέρουμε
  ό λ ο ι συνάδελφοι αυτό. Ας μην κάνουμε πως δεν συμβαίνει σε μεγάλη έκταση, επειδή θέλουμε να πάρουμε κάποτε τους μισθούς μας κι αυτό κυρίως μας καίει. Γιατί όντως κι εμείς δεν φταίμε. Είδαμε φως και μπήκαμε και τώρα δεν μπορούμε να βγούμε. Κακά τα ψέματα. Θέλουμε να διασωθούμε και να επιβιώσουμε και δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι είναι κακό αυτό. Την πατήσαμε και μας πονάει. Κι οι πάσχοντες να δούμε τι θα γίνουν που κανείς δεν βρίσκεται να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αυτά τα λίγα psi-action και μη με παρεξηγήσεις. Στην ίδια μοίρα είμαστε όλοι. Το ξέρω. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Να μην εξωραϊζουμε κάποιες καταστάσεις επειδή τυγχάνει να είμαστε μέρος τους. Κι εγώ πάω στις πορείες και διεκδικώ, αλλά π ρ ώ τ α για μένα το κάνω. Τι να λέμε τώρα; Ψέματα; Πρέπει να ζήσω.

  Αικατερίνη συγχώρεσε με που καταχράστηκα το χώρο σου. Με πνίγει αυτή η κατάσταση. Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Σταύρος.

 12. Sravros71, αν κατάλαβες ότι υπερασπίζομαι τα «οικοτροφεία τυχάρπαστων», μάλλον λάθος κατάλαβες. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι 59 ή 159, ανέφερα τον αριθμό της εφημερίδας. Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός, αλλά ο τρόπος που ξεφύτρωσαν και ξεφυτρώνουν τα οικοτροφεία.

  Συμφωνώ απόλυτα με το ότι «Καμία δομή δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται για δικό της όφελος, χρήματα που προορίζονται για άλλο σκοπό» και δεν θυμάμαι να έχω γράψει κάτι άλλο εδώ ή στο blog. Οι δομές πρέπει να λειτουργούν κάτω από αυστηρό έλεγχο (ποιότητας και διαχείρισης). Αυτή είναι η γνώμη μου και δεν το αναλύω εδώ, γιατί είναι τεράστιο θέμα το πως θα μπορούσε να γίνει. Έχω την άποψη μου και σέβομαι και των άλλων την άποψη. Πιστεύω ότι μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν είναι άσπρο – μαύρο οι καταστάσεις.

  Ο καθένας έχει τους λόγους του που βρέθηκε σε αυτόν το χώρο (και τον βοηθά να τους γνωρίζει) και έχει και την πορεία – ιστορία του, οπότε δεν ξέρω αν μοιραζόμαστε με τον ίδιο τρόπο ό,τι συμβαίνει (προφανώς δεν εννοώ τους δυό μας). Θα σου πω, λοιπόν, ότι δεν «με καίει κυρίως να πάρω τους μισθούς μου» (αν και είναι πολύ σημαντικό γιατί από αυτό ζω). Ούτε βρήκα φως και μπήκα. Ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό που λέω, γιατί δεν έχω σκοπό να το αναλύσω άλλο.

  Τέλος, ο λόγος που ρίχνω το βάρος στο υπουργείο και την πολιτική του είναι γιατί αυτό δίνει την ευκαιρία στον καθένα να ανοίγει οικοτροφεία σαν να είναι εμπορικά καταστήματα. Τυχάρπαστοι υπήρχαν και θα υπάρχουν, δεν είμαι όμως αρμόδιος να κάνω τους ελέγχους, ούτε να βρω τους κλέφτες (άλλη είναι η δουλειά μου). Απαιτώ όμως από τους αρμόδιους να κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους (δεν μπορώ να απαιτήσω από τους κλέφτες να μην κλέβουν και δεν θα μπω στη μόδα της εποχής να κάνω τον δικαστή). Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί σε αυτόν τον τόπο δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα (όχι μόνο στην ψυχική υγεία) και το βάρος πέφτει στην πολιτεία.

  Ελπίζω να μην παρερμηνευθούν αυτά που λέω. Ας δεχτούμε το δικαίωμα του καθενός να προσπαθεί σύμφωνα με τις αρχές του και τις ιδέες του.

  Φιλικά προς τον Stavros71

  και ζητώ συγγνώμη για το χώρο που πήρα από το blog (δεν θα επανέλθω για το συγκεκριμένο θέμα, για περισσότερα υπάρχει το mail μου).

 13. Psi-action φιλικά θα σου πω κι εγώ ότι συμφωνώ μαζί σου. Το πρόβλημα είναι πως ξεφύτρωσαν όλες αυτές οι δομές και γιατί οι κλέφτες δρουν ανενόχλητοι. Αλλά μπαίνουμε στην παγίδα να υπερασπιστούμε τους χώρους εργασίας μας, γιατί το συμφέρον μας είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυτό λέω στην ουσία. Κι ας γίνονται και παρατυπίες και απ’ όλα. Κι είδα ότι κι εσύ μπήκες στην παγίδα να διαχωρίσεις το αν η δομή είναι μία ή εκατόν μία. Σε όσα έγραψες μετά όμως δεν διαφωνώ. Σε κατάλαβα καλύτερα θα έλεγα. Το είδα φως και μπήκα, πίστευα ότι κατάλαβες πως το έγραψα. Είδαμε τις προκηρύξεις, γουστάρουμε τον ψ χώρο και ασχοληθήκαμε. Αλλά αυτό που βρήκαμε, όλοι μας, δεν νομίζω να είναι αυτό που περιμέναμε. Είναι; Όλοι μας ή τουλάχιστον αρκετοί από μας, έχουμε όραμα, αλλά εκεί αναγκαζόμαστε δεδομένων των συνθηκών να ασχολούμαστε με το πότε θα πάρουμε τον μισθό μας, γιατί απ’ αυτόν ζ ο ύ μ ε! Αναλωνόμαστε σ’ αυτό τον αγώνα με το Υπουργείο και το Κράτος και χάνουμε σε άλλα επίπεδα. Αυτό λέω. Και τον αγώνα σου τον σέβομαι και την όποια ιστορία σου. Δεν ξέρω άλλωστε λεπτομέρειες, ούτε κι εσύ για μένα, αλλά μ’ αρέσει κι η αλήθεια. Εγκλωβιστήκαμε σε οικονομικές διεκδικήσεις ενώ θα έπρεπε να πιέζουμε για άλλα πράγματα και τα λέει ποιά είναι η παραίτηση αυτή, αλλά τα ξέρουμε κι εμείς που τα ζούμε καθημερινά. Αυτά ήθελα να σου πω. Φιλικά, φιλικότατα. Δεν ήθελα να σε θίξω, αλλά αισθάνθηκα ότι εθελοτυφλούμε από ανάγκη κι όπως είδες έβαλα π ρ ώ τ ο τον εαυτό μου μέσα! Σε διαβάζω κι εσένα και μ’ αρέσεις. Απλώς σου είπα που διαχωρίζω τη θέση μου.

  Αικατερίνη καλημέρα. Συγνώμη κι από μένα για την κατάχρηση. Με συναδελφικούε χαιρετισμούς, Σταύρος.

 14. Καλησπέρα psi-action. Πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω πόσες έχουν ελεγθεί, αλλά δεν έχει και σημασία αν ειναι τόσες ή όχι. Μία πάντως δεν είναι. Αυτό ήθελα να υπογραμμίσω. Είναι πολλοί οι κλέφτες. Συμφωνούμε όμως σε όλα τα υπόλοιπα που γράφεις και καλά έκανες κι έθιξες και το θέμα με το ΠΙΚΠΑ. Είναι γεγονός. Και πρέπει να ασχοληθούμε και μ’ αυτό.

  Μην ζητάς συγνώμη για την παρουσία σου εδώ. Παίρνε όσο χώρο θες. Αν δεν συζητάμε τι νόημα έχει; Χαρά μου να σχολιάζεις κι εσύ κι οι υπόλοιποι επισκέπτες. Και δεν χρειάζεται να συμφωνούμε και πάντα. Μετράει το ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Θα τα ξαναπούμε λοιπόν. Καλό σου βράδυ.

 15. Stavros71, καλώς ήρθες. Ούτε κι εσύ μην ζητάς συγνώμη για την έκταση των σχολίων. Εδώ επιτρέπονται και τα σεντόνια και οι δευτερολογίες. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι ούτε θα μπω στη μέση της συζήτησης που κάνεις με τον psi-action. Απλώς θα πω ότι σίγουρα εκείνος δεν ανήκει στους υπερασπιστές τυχάρπαστων που έχουν οικοτροφεία-ιδρύματα. Ίσως θα έπρεπε να τον διαβάσεις προσεκτικότερα, οπότε σου προτείνω μια βόλτα ξανά απ’ το blog του. Αξίζει τον χρόνο σου.

  Προσωπικά θα σου πω μόνο ότι καταλαβαίνω απόλυτα το αδιέξοδο που βιώνεις και φυσικά δεν είναι κακό να θες να επιβιώσεις. Εγώ έλυσα το αδιέξοδο αυτό, παραιτούμενη από την δομή στην οποία εργαζόμουν (αν και είμαι ιδεολογικά εναντίον της παραίτησης). Απλώς θεώρησα ότι η παρουσία μου σε κάποιους χώρους, συνιστά συνενοχή και βγήκα εκτός. Δεν είναι εύκολη επιλογή ειδικά σε τέτοιους καιρούς δύσκολους, αλλά αυτό θεώρησα ότι είναι το σωστό για μένα. Δεν στο προτείνω. Μην παρεξηγηθώ. Απλώς το μοιράζομαι μαζί σου.

  Ελπίζω να πάνε καλά όλα για σένα και να βρεις μια λύση. Καλό βράδυ.

 16. Συνάδελφοι και μη, δεν μπαίνω στη μέση των συζητήσεων σας (Maria, γι’ αυτό δεν σου απάντησα, επειδή αλλού απευθύνεσαι). Σας αφήνω να ανταλλάξετε απόψεις κι επιχειρήματα. Επισημαίνω μόνο πως σημασία έχει, πως όλοι εδώ νοιαζόμαστε για ότι συμβαίνει στον χώρο της ψυχικής υγείας κι αυτό είναι που μετράει, πέρα από τις επί μέρους διαφορές μας, στο τρόπο που προσεγγίζουμε το θέμα. Εξάλλου ο «εχθρός» είναι άλλος…

 17. υπαρχουν πολλα προβληματα στον χωρο σας που επηρεαζουν χιλλιαδες τις ζωες χιλλιαδων ανθρωπων.και οι μηχανικοι εχουν προβληματα αλλα αυτο που σε εσας ξεχωριζει ειναι οτι κρατατε ψυχες στα χερια σας.απο πρωτο χερι,η θεια μου ειναι πια συνταξιουχος κοινωνικη λειτουργος και μεσα στο δικο της γραφειο ειδα πολλα πραγματα.
  ειμαι ευαισθητη λοιπον οσον αφορα σχετικα θεματα κι ενας λογος ειναι κι αυτος.
  απο κει και περα ο psi action με εκανε να νοιωσω οτι μου επιτιθετε .ναι μεν δεν ειμαι ειδικος και ουτε εχω και καμια σχεση επαγγελματικη με τον χωρο σας,οποτε μαλλον η δικη μου προσεγγιση….με καποια ευρεια εννοια….μπορει να θεωρηθει χαζεμα.παρ ολα αυτα νομιζω δικαιουμε να εχω αποψη.
  ιδιατερα σε αυτο το blog που θα ηθελα να τονισω και παλι οτι σεβομαι παρα πολυ την κυρια που το υπογραφει.
  κι ενα τελευταιο:
  ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ COMMENT.
  Ευχαριστω πολυ.
  🙂

 18. Maria, εγώ που υπογράφω αυτό το blog, σου λέω ότι είσαι πάντα καλοδεχούμενη εδώ και είναι χαρά μου, να λες την άποψη σου, που βεβαίως δικαιούσαι, όπως όλοι, να έχεις. Έχω καταλάβει ότι νοιάζεσαι κι ότι έχεις ευαισθησία σ’ αυτά τα θέματα και ο σεβασμός σου προς εμένα δεν αμφισβητείται. Κατάλαβα τι σε πείραξε και σου απαντάω αμέσως, γιατί κανείς δεν θέλω να αισθάνεται άβολα και να έχω κι εγώ ευθύνη γι’ αυτό. Για τα υπόλοιπα επειδή αφορούν την συζήτηση σου με τον psi-action, δεν μπορώ να πω κάτι. Ο γραπτός λόγος με την στατικότητα του μας κάνει να παρεξηγούμαστε καμιά φορά, αλλά πιστεύω πως κανείς δεν έχει κακή πρόθεση. Αυτό κράτα. Σε φιλώ! Καλό βράδυ.

 19. Το σχόλιο μου ξεκίνησε με αφορμή αυτό που διάβασα στο σχόλιο της Marias και στη συνέχεια σχολιάζω το δημοσίευμα και όχι τη Maria. Νόμιζα ότι είναι προφανές. Τελικά δεν ήταν.

  Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν και δεν το συνηθίζω, το διευκρινίζω μόνο για να μην αισθάνεται άσχημα η Maria. Δεν απάντησα νωρίτερα γιατί τι διάλογο να κάνω με το «…Ta Pikpa.lolololololo».

  Maria, αν έβλεπες έστω και μια φωτογραφία από τα ΠΙΚΠΑ που αναφέρω θα το σχολίαζες διαφορετικά. Είμαι σίγουρος. Υπάρχουν ακόμα παιδιά αλυσοδεμένα και το θεωρώ τραγικό.

 20. Καλημέρα psi-action. Ήθελα να σ’ ευχαριστήσω για το σχόλιο. Πιστεύω ότι έβαλες πολλά πράγματα στη θέση τους. Τίποτα άλλο από μένα, παρά ευχές για καλό Σαββατοκύριακο.

 21. Πριν απο μερικα χρονια ημουν ομαδαρχης σε μια κατασκηνωση του ΠΙΚΠΑ.
  Ο αρχηγος μαζι με τον μαγειρα ταιζαν τα παιδακια μαμουθ και μουχλιασμενες φρυγανιες.Ποιος ανθρωπος θα μπορουσε να κανει κατι τετοιο?Τελικα μετα απο καταγγελειες επενεβει η ΠΡΟΝΟΙΑ και μετα απο μεγαλη προσπαθεια τον διωξανε γιατι ειχε τις καταλληλες γνωριμιες.
  Ναι ειναι τραγικα τα πραγματα και η σιωπη ολακερης της κοινωνιας ειναι συνενοχη και τιποτα αλλο.
  Μερικες φορες σκεφτομαι οτι καλυτερα να μην ασχολεισαι καθολου γιατι θελει γερο στομαχι.Αλλα απο την αλλη,τι θα πει γερο στομαχι και βλακειες.Ετσι ειναι το σωστο.
  Psi action ναι το πηρα προσωπικα….:)
  Σε ευχαριστω παρα πολυ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: