«Ακούω φωνές»-Δουλεύοντας με τις ακουστικές ψευδαισθήσεις

.

candace-walters-hearing voices

.

O Ron Coleman είναι ο άνθρωπος για τον οποίο θέλω να σας μιλήσω σήμερα. Οι περισσότεροι δεν θα τον γνωρίζετε, αλλά αξίζει οπωσδήποτε να μάθετε μερικά πράγματα γι’ αυτόν, ιδίως επειδή κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που του δημιούργησε η ψύχωση και να οδηγήσει κι άλλους ανθρώπους στο να ξαναβρούν τον εαυτό τους, δουλεύοντας μεταξύ άλλων και με τις φωνές. Για τις ακουστικές ψευδαισθήσεις ο λόγος λοιπόν. Ο ίδιος περιγράφει πως άκουσε για πρώτη φορά μια φωνή να τον κατηγορεί ότι έκανε κάτι κακό κι από κει, άρχισε ο γολγοθάς του στο ψυχιατρικό σύστημα που λίγο έλειψε να τον μετατρέψει σε ζόμπι («I was taking was so high that I became little better than a zombie who viewed life through a legalised drug induced smog») .

Κατάφερε να αντισταθεί πριν να είναι εντελώς αργά και παροτρύνει κι άλλους να πάρουν την ευθύνη να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους («I am convinced that when we grow confident about who and what we are; we can then be confident about who and what we might become. For me these four selfs; self-confidence, self-esteem, self-awareness and self-acceptance are the second stepping stone on the road to recovery«). Έχει γράψει μερικά ενδιαφέροντα βιβλία όπως τα:  «Recovery an Alien Concept«, «Working to Recovery «, «Working with Voices» κ.α., δουλεύει ως σύμβουλος κι έχει βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να κατανοήσουν την εμπειρία τους με τις φωνές. Γι’ αυτό θεώρησα χρήσιμο να σας προτείνω σήμερα να επισκεφτείτε το site του και να διαβάσετε την ιστορία του.

Αντιλαμβάνομαι πως ίσως η αγγλική γλώσσα να είναι πρόβλημα για μερικούς από σας, γι’ αυτό θέλω να σας ενημερώσω πως το βιβλίο «Δουλεύοντας με τις φωνές Ι και ΙΙ – Νικητής αντί για θύμα» που έγραψε μαζί με τον Mike Smith (1997, 2005) κι αποτελεί στην ουσία κυρίως τετράδιο εργασίας για ψυχικά πάσχοντες που ακούν φωνές, κυκλοφορεί και στη χώρα μας, από το «Καλειδοσκόπιο». Μπορείτε να το προμηθευτείτε δωρεάν και να το μελετήσετε, ώστε να βοηθηθείτε οι ίδιοι ή να βοηθήσετε ανθρώπους που είναι ψυχικά πάσχοντες. Ειδικά για όσους εργάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας, νομίζω πως είναι απαραίτητο όχι μόνο να το διαβάσουν, αλλά να μπορέσουν και να το χρησιμοποιήσουν προς όφελος άλλων. Ωστόσο, θέλω να σας διευκρινίσω πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα που δουλεύει μ’ αυτό το τετράδιο εργασιών κι ότι δεν προτείνεται να το χρησιμοποιεί κάποιος από μόνος του, ειδικά αν δεν έχει αξιολογηθεί η κατάσταση του πρώτα. Μαζί οι άνθρωποι, πάντα καταφέρνουμε περισσότερα.

Κι επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των ακουστικών ψευδαισθήσεων και τη συσχέτιση τους με τη διάπραξη βίαιων πράξεων, θέλω απλώς να επισημάνω πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο και λεπτό σημείο, το να κατορθωθεί ο έλεγχος των φωνών που ακούει το άτομο, αλλά δεν είναι πάντα «επικίνδυνο» ένα άτομο επειδή ακούει φωνές. Έχει σημασία να μην γενικεύουμε και να μην φοβόμαστε τυφλά, καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε. Έτσι κι αλλιώς η έννοια της «επικινδυνότητας» των ψυχικά πασχόντων χωράει πολλή συζήτηση και κάποια στιγμή θα πούμε περισσότερα. Προς το παρόν κρατήστε ότι: οι Chadwick & Birchwood, συγγραφείς του άρθρου «The Omnipotence of Voices: a Cognitive Approach to Auditory Hallucinations«, British Journal of Psychiatry 164, p.p. 190-201» (1994), τόνισαν ότι έχει σημασία όχι μόνο η ύπαρξη των “φωνών” που όντας σπουδαίες επηρεάζουν τα άτομα να συμμορφωθούν, αλλά και η “διάθεση” αυτών (δηλαδή αν θεωρούνται καλές ή κακόβουλες απ’ το άτομο κι αν το στρέφουν προς θετικές ή προς καταχθόνιες πράξεις).

Περιηγηθείτε λοιπόν στο site του κυρίου Coleman, διαβάστε όσα έχει να πει και σίγουρα θα καταλάβετε περισσότερα. Ίσως μάλιστα ν’ αλλάξετε και γνώμη για κάποια πράγματα που πιστεύατε ως σήμερα. Ρίξτε μια ματιά κι  εδώ, στο International community for hearing voices, για ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Οπωσδήποτε όμως σκεφτείτε καλά αυτό: » For Example in the Aboriginal Culture when someone goes mad the whole tribe comes together to discuss what the tribe has done to cause the person to be mad. Can you imagine this happening in our cultures? I think not. When someone goes mad in our culture it is off to hospital with them. It is not a gathering of the local community that gets together to decide what is wrong with the community. It is a ward round made up of so called experts who get together often without the person concerned being present who decide both what is wrong with the client and how it will be treated. This scenario, alas all to familiar, does not hold out much chance of recovery for the client. It is an impersonal rather than a person centred way of approaching the problem. Within this scenario recovery is objective not subjective and the person is no longer a real factor in the process». Αυτό το απόσπασμα νομίζω τα λέει όλα.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

33 σκέψεις σχετικά με το “«Ακούω φωνές»-Δουλεύοντας με τις ακουστικές ψευδαισθήσεις”

 1. Γεια σου Κατερίνα

  οι φωνές…

  μην ξεχνάμε και την Ιωάννα της Λοραίνης (όταν έπαψαν οι φωνές της κατέρρευσε…) (για να μην πούμε τι σπουδαία πράγματα γίνανε όσο υπήρχαν οι φωνές της…)
  μην ξεχνάμε και τον «πρόεδρο» Σρέμπερ τού Φρόϋντ
  (αλλά αυτουνού οι φωνές αποτελούσαν «προσωπική» παρηγοριά μάλλον – άλλωστε είμασετ σε άλλες εποχές…)

  Τώρα λοιπόν (που είδα και το «μπλογκ τής μάνας») κατάλαβα λίγο περισσότερα για σένα!

  Θα ξανάρθω για να διαβάσω και τα αποσπάσματα που λες, σήμερα πνίγομαι…

  φιλάκια, να’σαι πάντα καλά

 2. Χάρη, πάντα τα σχόλια σου με βοηθούν να αναφέρω μερικές ακόμα πληροφορίες και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Έχει σημασία λοιπόν να υπογραμμίσουμε πως το να ακούει κανείς φωνές, δεν σημαίνει πως είναι άρρωστος. Μάλιστα, το 4% του γενικού πληθυσμού ακούει φωνές. Αλλά επειδή το φαινόμενο αυτό απαντάται συχνότερα μεταξύ των ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί ως ψυχικά πάσχοντες, είμαστε σίγουροι πως οι φωνές μπορεί να μην είναι από μόνες του πρόβλημα, αλλά μπορεί σε μερικά άτομα να προκαλέσουν προβλήματα. Έτσι γράφει στο βιβλίο του ο Ron Coleman. Και έχει απόλυτο δίκιο.

  Σ’ ευχαριστώ που περνάς! Και που με διαβάζεις με τόση προσοχή. Καλό σου βράδυ.

  1. Καλημέρα,

   Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το άρθρο.
   Παρόλο που δεν είχα καμμία προηγούμενη εμπειρία ή ενημέρωση μέχρι σήμερα για την ύπαρξη αυτού του φαινομένου, πήρα βασικές κατευθύνσεις μέσω αυτού. Δεν είμαι η άμεσα ενδιαφερόμενη , αλλα ο αδερφός μου , ο οποίος είναι 19 ετών και δεν μπορεί να διαχειριστεί ακόμα αυτό που του συμβαίνει και ευελπιστώ να τον βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα ήθελα να με ενημερώσετε η να μου συστήσετε κάποιον που να μπορεί να παρακολουθήσει τον αδερφό μου, με σκοπό να καταλάβει ίσως τα βαθύτερα αίτια που τον έχουν οδήγήσει εκεί , δεδομένου ότι είναι ένας έφηβος, με κλειστό χαρακτήρα απο χωρισμένους γονείς και μου έχει δείξει εμπιστοσύνη, μοιράζοντας τις εμπειρίες του.
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανεκτίμητη βοήθεια σας(με τρομάζει το γεγόνος μίας λάθος διαγνώσης τύπου σχιζοφρένειας ενώ μπορεί να είναι κάτι άλλο).

   1. Vicky, καλώς ήρθατε. Εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αντιλαμβάνομαι τι σας προβληματίζει και λογικό το βρίσκω. Σε πρώτη φάση αυτό που ξέρω να σας πω είναι ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εκτίμηση, αξιολόγηση για οποιοδήποτε άτομο πάσχει, ώστε να γίνει διαφοροδιάγνωση και να αποκλειστούν αιτιακοί παράγοντες που δεν αφορούν την ψύχωση, αλλά ίσως συχετίζονται μαζί της. Φοβάμαι μήπως δεν γίνω κατανοητή με όλες αυτές τις ορολογίες και σας μπερδέψω κι έτσι απλά θα σας γράψω, ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί αν το πρόβλημα είναι νευρολογικό, αν αφορά στην κατάχρηση ουσιών κτλ., ή αν είναι κυρίως θέμα ψυχιατρικό-ψυχολογικό. Από κει και πέρα, το είδος των φωνών που ακούει το άτομο, παίζει ρόλο, όσον αφορά την θεραπευτική-φαρμακευτική του αντιμετώπιση. Κι ο θεραπευτής, ανάλογα με την επιστημονική του κατάρτιση και την την σχολή που ακολουθεί, αποφασίζει το είδος της θεραπείας. Για ότι δεν έχετε καταλάβει, να μην διστάσετε να μου γράψετε.

    Στα πρακτικά τώρα.. Δεν έχω να σας προτείνω ένα συγκεκριμένο θεραπευτή, επειδή συνήθως σε οργανωμένα πλαίσια (π.χ. ψυχιατρικά νοσομεία, κέντρα ψυχικής υγείας κτλ) υπάρχουν θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων που βλέπουν τον πάσχοντα κι έτσι πιστεύω ότι εκεί, γίνεται καλύτερη εκτίμηση, αλλά δώστε μου λίγο χρόνο και θα σας γράψω στο e-mail σας προσωπικά, που θα μπορέσετε να απευθυνθείτε. Μεγάλη σημασία έχει βέβαια κυρίως η γνώμη του ίδιου του αδερφού σας για το πρόβλημα. Εκείνος είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αν βοηθάει πάντως να σας πω από τώρα, πως υπάρχει μια ιστοσελίδα για ανθρώπους που έχουν αδέρφια που πάσχουν και αξίζει να της ρίξετε μια ματιά. Θα την βρείτε εδώ. Καλό σας βράδυ μέχρι να τα ξαναπούμε κι ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.

   2. vicky to mono p mporw na s pw apo tis ligostes mou gnwseis einai na peis ston aderfo sou na prosexei ton tropo p xeirizetai tis akoustikes tou pseudais8iseis k na xrhsimopoiei poli ti skepsi tou sta psemata p tou lene.. episis na anoigetai k na leei auta p akouei k kalitera 8a itane na ta grafei OLA.. akouste me.. k akoma kalitera na episkef8ei psixologo k oxi psixiatro.. oi fwnes feugoun m farmakeutiki agwgi p sou dinei o psixiatros alla o psixologos s voi8aei na 3eka8ariseis to pedio! an xreiasteis kati mporeis na me rwtiseis gt eimai k gw mia kopela p perase apo auti tn katastasi opote kati 8a mporw na sou dwsw k gw! 🙂

   3. Euxaristw polu Maritina gia tis plirofories k ti sumvouli..prospathei oso mporei na antapexelthei k elpizoume gia to kalutero! Euxomai k se sena oti kalutero k mia xronia gemati ugeia k omorfes stigmes!

 3. Παναγιώτης, καλώς ήλθατε.

  Το βιβλίο “Δουλεύοντας με τις φωνές Ι και ΙΙ” που έγραψε ο Ron Coleman μαζί με τον Mike Smith (1997, 2005) κι αποτελεί στην ουσία κυρίως τετράδιο εργασίας για ψυχικά πάσχοντες που ακούν φωνές, κυκλοφορεί και στη χώρα μας, από το “Καλειδοσκόπιο”. Μπορείτε να το προμηθευτείτε δωρεάν. Ότι πληροφορία θέλετε για το «Καλειδοσκόπιο», θα την βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

  Όσον αφορά τα άλλα βιβλία του (“Recovery an Alien Concept“, “Working to Recovery “, “Working with Voices” κ.α.) κυκλοφορούν στην αγγλική γλώσσα και όλες οι λεπτομέρειες υπάρχουν στο site του R. Coleman, που θα βρείτε εδώ. Επίσης, εδώ, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για τις τιμές, την διαθεσιμότητα κτλ. Φυσικά, μπορείτε να τα αγοράσετε online αν θελήσετε, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν εκεί.

  Θα σας πρότεινα όμως να διαβάσετε κι αυτό εδώ το άρθρο και να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση που υπάρχει στο τέλος του, για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες και σχετικό υλικό.

  Αν χρειαστείτε κάτι ακόμη, μη διστάσετε.

  Καλό σας βράδυ.

 4. Aliena, καλώς ήρθες.

  Χαίρομαι που έμεινες σ’ αυτό. Βάζει τα πράγματα σε σωστή βάση και κι εμάς, όλους, προ των ευθυνών μας. Το κακό είναι ότι υπάρχουν και πολλοί που κάνουν πάντα, πως δεν καταλαβαίνουν. Πως δεν τους αφορά.

  Καλό σου μεσημέρι. Ελπίζω να τα ξαναπούμε.

 5. Ο συζυγος μου εχει οπτικές και κυρίως ακουστικες παραισθησεις. Στο παρελθον έχει κανει χρηση κάναβης.Ακούει καθημερινά μέσα απο το σπιτι τους γείτονες να συζητουν γ’ αυτόν κατηγορωντας τον για κατι συγκε-κριμενο που αυτος εχει κανει. Αυτό συμβαινει περίπου ένα χρονο τωρα. Δεν μπορει να εργαστει πλεον γιατι νομιζει πως οι γειτονες του κανουν σαμποταζ στη δουλεια του και πως ειναι αήτητοι. Tου εχει χοπηγηθεί το zyprexa χωρίς αποτελεσμα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

 6. Ανθή, καλησπέρα σας. Είδα εντελώς τυχαία σήμερα το σχόλιο σας. Είχε μπει στα spam. Γι’ αυτό αργήσατε να το δείτε εδώ δημοσιευμένο.

  Για να μην σας κρατάω όμως σε αγωνία, να σας πω, ότι είναι μεγάλο το διάστημα του ενός χρόνου που γράφετε ότι ακούει φωνές ο σύζυγος σας, δεν είναι σαφές αν συνεχίζει να κάνει χρήση (πράγμα που παίζει ρόλο) κι αφού δεν ανταποκρίθηκε στην φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να πάρετε μια γνώμη αρχικά, απ’ τον θεραπευτή ο οποίος του την χορήγησε.

  Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να σας προτείνω αυτή τη στιγμή κάτι άλλο.

  Αν όμως, έχετε οποιαδήποτε ερωτήματα, αν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης για τον υπάρχοντα ειδικό ή θέλετε ας πούμε και μια δεύτερη γνώμη, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε την διαδικασία που έγραψα και παραπάνω στην Vicky.

  Θα χρειαστεί δηλαδή να γίνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση στον σύζυγο σας, να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, να δει κάποιος θεραπευτής εκ νέου όλο το ιστορικό του και να σας κατευθύνει ανάλογα στη συνέχεια.

  Σας επισυνάπτω εδώ, έναν χάρτη μονάδων ψυχικής υγείας, που ελπίζω να σας φανεί χρήσιμος, γιατί τελευταία και στον ψ χώρο υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως ίσως γνωρίζετε. Υποθέτω βέβαια ότι ζείτε στην Αθήνα. Αν όχι, γράψτε μου στο katerina_tempeli@yahoo.gr, που κατοικείτε, ώστε να μπορέσω να σας παραπέμψω σε κάποιο δημόσιο φορέα, για να βρείτε την βοήθεια που χρειάζεστε.

  Καλό σας βράδυ.

 7. egw exw mia dyo edones tetoies empeiries, alla imoun mikri, eite koritsaki eite efivi. kamia fora omws xanarxodai. teleftaia akouw ourliaxta, pada anamesa stis 1-3 ti nixta, gia arketi wra kai einai pl sparaxtika. de mou moiazoun kan an8ropina, 8a elega oti anikoun se lyko, alla xero oti stin a8ina afto to eidos exei ekleipsi edo ke xronia. alles fores einai san na akouw mia ixografisi. berdemenoi ixi, mixanikoi, aftomatoi, de xehorizw ti lene. eixa kairo na to pa8w. pados se afti tin teleftea periptosi, i foni erxetai apo to kefali mou, to xero giati apo ekei akougetai. xerw gw, mipos einai kapia skepsi pou exo apo8isei alla to yposinidito moy tin epistrefi akoustia gia na me proeidopoiisei?
  ta ourliaxta omws einai apistefta. akougodai apo exo apo to spiti ke einai pl ali8ina se simio na min exo katalixi akoma me veveotita sto an einai i oxi pseftika.
  otan imoun paidi omws, tis liges ekines fores pou i ebeiria itan edoni,oi fwnes eixan apodekti emena. ke egw nomiza oti afti i an8ropoi (gt gnoriza tis fwnes) itan kapou eki gyrw ke apadousa, ke mou apadousan xana, mexri pou epavan na akougodai ke egw aporousa, pigaina na elexo ke tlk evlepa oti imoun olomonaxi ke oti den ipirxe kanis allos ekei gyrw.

  1. Jo Jo, καλώς ήρθες. Αυτό που καταλαβαίνω απ’ όσα γράφεις, είναι ότι δίνεις τον αγώνα σου. Και είναι σκληρός αγώνας. Σου εύχομαι να βγεις νικήτρια και να μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Χρειάζεται, αισθάνομαι, να μιλήσεις με κάποιον επαγγελματία, με κάποιον συνάδελφο, δια ζώσης για όλα αυτά, να του πεις τις σκέψεις σου και να σε κατευθύνει ανάλογα ώστε να ανακουφιστείς. Η κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας αυτό τον καιρό δυστυχώς είναι άσχημη, αλλά υπάρχουν ευτυχώς ακόμη δομές που λειτουργούν και αξιόλογοι ειδικοί. Αν χρειάζεσαι πληροφορίες μετά χαράς να σε παραπέμψω σε κάποια δημόσια δομή, σχετική με την περιοχή κατοικίας σου. Ελπίζω να μην το περνάς μόνη σου όλο αυτό και να μου ξαναγράψεις όποτε θες. Δεν μπορώ να σου φανώ πολύ χρήσιμη μόνο με τις λέξεις από εδώ, γι’ αυτό σου προτείνω αυτό που θεωρώ καλύτερο.

 8. H θεία μου είναι 86 χρόνων και εδώ και μια βδομάδα ακούει έντονες φωνές, που την κάνουν και υποφέρει. Δεν έχει παιδιά και την φροντίζω εγώ. Ξεκίνησε zyprexa αλλά την έχουν κάνει ράκος. Έχει σύγχιση και φοβάται πολύ. Κλαίει διαρκώς. Οι γιατροί δεν βλέπω να βοηθούν, με τα φάρμακα έγινε χειρότερα.
  (το 2008 ξαναείχε φωνές που είχαν υποχωρήσει με zyprexa, και τα τελευταία 3 χρόνια δεν έπαιρνε φάρμακα εκτός από laxodanin για τον ύπνο).

  1. Καλώς ήρθατε K.

   Με προβλημάτισε το σχόλιο σας, για να είμαι ειλικρινής. Για την φαρμακευτική αγωγή, ως ψυχολόγος δεν είμαι η πιο αρμόδια να μιλήσω, αλλά γνωρίζω σαφώς πως δεν δίνονται εύκολα φάρμακα σε κάποιον που ακούει φωνές μόνο για λίγες μέρες και συμβαίνει να είναι και σε τόσο προχωρημένη ηλικία. Εκτός αν εννοείται ότι έχει ιστορικό ψυχικής διαταραχής η θεία σας. Πριν το 2008, που ήδη ήταν σε προχωρημένη ηλικία, άκουγε φωνές; Είχε νοσηλευτεί; Είχε γίνει διάγνωση από κάποιον ειδικό ότι πάσχει από ψυχική διαταραχή;

   Και πάλι βέβαια, για να πάρετε μια ιδέα, θα έπρεπε να έχει ακουστικές ψευδαισθήσεις για καιρό, να πληρεί και άλλα κριτήρια, να έχει και άλλα συμπτώματα δηλαδή, ώστε να θεωρηθεί ότι πάσχει από κάποια ψυχιατρική διαταραχή για να της δοθεί zyprexa ή όποιο άλλο ψυχοφάρμακο. Σε τόσο προχωρημένη ηλικία πάντως, σπάνια εμφανίζονται για πρώτη φορά, ψυχώσεις.

   Επίσης, θα έπρεπε να έχει γίνει, διαφοροδιάγνωση.
   Δηλαδή, να έχει διερευνηθεί η αιτιολογία των ακουστικών ψευδαισθήσεων της θείας σας, την πρώτη φορά που εμφανίστηκαν τα συμπτώματά της και να έχουν αποκλειστεί άλλοι αιτιακοί παράγοντες, π.χ. διαταραχές ακοής, εγκεφαλικές αλλοιώσεις κτλ. Έχει γίνει αυτό; Την παρακολουθεί κάποιος γεροντολόγος, που σας σύστησε ψυχίατρο, αφού απέκλεισε άλλους λόγους στους οποίους θα μπορούσαν να οφείλονται οι ακουστικές ψευδαισθήσεις; Μήπως πάσχει από άνοια;

   Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ξανά τον ειδικό που της έχει συναταγογραφήσει το zyprexa, εφόσον υπάρχουν παρενέργειες. Ή να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, απευθυνόμενη σε κάποια δημόσια δομή ψυχικής υγείας της περιοχής σας, όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

   Αν θελήσετε να μάθετε κάτι ακόμα ή έχετε κάποια απορία, μην διστάσετε να μου ξαναγράψετε. Απλώς όπως συχνά εξηγώ, είναι δύσκολο με λέξεις να σας είμαι χρήσιμη από ‘δω. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε κάποιον συνάδελφο, που θα δει την θεία σας από κοντά.

 9. Γεια σας. Με λένε Ελενα. Τους τελευταίους μήνες έχω κάνει σχέση με κάποιον ο οποίος έχει κι εκείνος πρόβλημα με τις φωνές. Στην αρχή της σχέσης μας μου είπε πως κάποια στιγμή και μετά από έντονο στρες στη δουλειά του και την προσωπική του ζωή οι γιατροί του διέγνωσαν ελαφριάς μορφής κατάθλιψη για την οποία ακόμα και τώρα παίρνει φάρμακα. (αλοπεριντίν, ντεπακίν και ένα σωρό άλλα κατά καιρούς). Ο ίδιος όπως και εγώ, πιστεύει πως δεν πάσχει από κατάθλιψη και πως όλα αυτά είναι υπερβολές των γονιών του και των γιατρών. Πρόσφατα όμως, ξαφνικά μου είπε πως δε νιώθει καλά. Μετά από συζήτηση μου είπε πως ακούει φωνές και ήχους και πως αυτό γίνεται με διαλείμματα κατά καιρούς. Όπως μου είπε, είναι σαν οι γύρω να διαβάζουν τη σκέψη του και να «μαρτυρούν» στους υπόλοιπους ότι σκέφτεται. Απότι μου εκμυστηρεύτηκε τελευταία, το έχει πάθει και με μένα. Το αποτέλεσμα είναι να χει μια μορφή αγοραφοβίας και να μην μπορεί να είναι για πολύ ώρα με κόσμο και πολύ συχνά χάνεται και δεν ακούει τι του λέω. Όταν του είπα να προσπαθήσει να αγνοήσει τις φωνές, μου πε ότι αυτό κάνει αλλά όλα αυτά που του λένε, τον πληγώνουν και τα κρατάει μέσα του γιαυτό και νιώθει χάλια. Το θέμα είναι πως εγώ δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Του κάνω συνέχεια ερωτήσεις γιαυτό το θέμα και τελευταία νιώθω ανασφάλεια.

  1. Έλενα, καλώς ήλθατε. Καθυστέρησα να σας απαντήσω, γιατί ήθελα να συμβουλευτώ κι άλλους συναδέλφους, ώστε να σας κατευθύνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε πλαίσιο, στο οποίο θα μπορέσετε εσείς κι ο σύντροφος σας να απευθυνθείτε και να σας βοηθήσουν. Γι’ αυτό το λόγο, θα σας γράψω προσωπικά κάποια πράγματα στο e-mail σας.

 10. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Σας έχω απαντήσει και με προσωπικό μέηλ. Η αλήθεια είναι ότι έχω προβληματιστεί πολύ και φοβάμαι πως ίσως η υπομονή μου μόνο σε αυτό το θέμα δε θα βοηθήσει.

  1. Δεν έκανα τίποτα Έλενα. Το ζητούμενο είναι να μπορώ να σας φανώ χρήσιμη με κάποιο τρόπο. Θα δω τα μηνύματα μου και θα σας απαντήσω και πάλι προσωπικά. Καλό σας βράδυ.

  1. Aris, καλώς ήρθατε.

   Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση γι’ αυτά τα ερωτήματα. Κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά. Το ζήτημα είναι αν τον εμποδίζουν οι φωνές στις καθημερινές του δραστηριότητες, στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, στην εργασία του κ.ο.κ. Αν τον ανησυχούν οι φωνές ή τον στεναχωρούν ή τον προτρέπουν σε πράξεις (να κάνει κακό στον εαυτό του, σε άλλους), που κανονικά το άτομο δεν θα έκανε κτλ. Αν είναι γενικά πρόβλημα για τη ζωή του, το ότι ακούει φωνές. Τα γράφω όσο πιο απλά μπορώ, χωρίς ορολογίες για να γίνω κατανοητή. Παραπάνω υπάρχουν και διάφοροι σύνδεσμοι που ίσως σας φανούν χρήσιμοι. Διαφορετικά, μπορείτε να μου ξαναγράψετε, να μου εξηγήσετε τι σας απασχολεί και να σας απαντήσω εδώ ή με προσωπικό μήνυμα.

 11. Καλησπέρα, θα ήθελα την συμβουλή σας για κάτι που με απασχολεί, η γυναίκα μου το τελευταιο διάστημα ακούει κάποιες φωνες που ειτε την κατακρινουν ειτε την κανουν να γελαει. Διαμενουμε μονοι σε καποια πολη της επαρχιας μακρια απο τους δικους μας, εχουμε ενα μωρο 14 μηνων, οταν εμεινε εγκυος περασανε ολη την εγκυμοσυνη μονοι μας οπως κ την γεννα χωρις την βοηθεια καποιου συγγενη. Στην αρχη ολα ηταν καλα,οταν το μωρο εγινε 7 μηνων η γυναικα μου ηθελε να παμε σε μεγαλυτερο σπιτι οπως και πηγαμε,την μετακομιση παλι την καναμε ολομοναχοι και ενω ακομα θηλαζε το μωρο. Ενα βραδυ που εγω ελειπα στην δουλεια το μωρο αρχισε να κλαιει διχως να ξερει η γυναικα μ τι θελει, εκεινο το βραδυ επειδη ηταν κ καλοκαιρι η συζυγος μου μου ειπε οτι ακουσε καποιους γειτονες να δυσανασχετουν. Μετα απο μερικα βραδια που ξαναδουλευα βραδινος με πηρε τηλ να παω σπιτι γιατι νομιζε οτι καποιοι εχουν βαλει καμερες στο σπιτι κ την βλεπουν. Κατευθειαν την πηρα και γυρισαμε στην πολη μας κ στους δικους μας, πηγαμε σε δυο ψυχιατρους, απο την πρωτη μερα που πηγαμε πανω η γυναικα μ ξαναεγινε οπως ηταν κ δεν ειχε κανενα προβλημα, η πρωτη ψυχιατρος της εδωσε χαπια vilamos τα οποια την εκαναν σαν ζομπι, ο δευτερος ψυχιατρος της μειωνε σταδιακα την δοση ωσπου τα σταματησε στους τρεις μηνες. Επειτα απο τρεις μηνες επιστρεψαμε στην βαση μας. Τις πρωτες μερες ολα ηταν φυσιολογικα, μετα αρχισε να ακουει φωνες να την κατακρινουν, να την κανουν να γελαει και γενικα νομιζει οτι καποιος απο την πολυκατοικια της μιλαει. Εξω απο το σπιτι δεν ακουει ποτε τιποτα και ειναι μια χαρα. Τι μου προτεινετε να κανω; Η γυναικα μου ειναι σιγουρη πως αν αλλαξουμε σπιτι ολα θα ειναι ενταξει. Σας ευχαριστω πολυ κ περιμενω με ανυπομονησια την απαντηση-συμβουλη σας.

  1. George, καλή σας μέρα και καλώς ήρθατε.
   Διάβασα προσεκτικά όσα μου γράψατε και πιστεύω πως θα πρέπει να συμβουλευτείτε πάλι κάποιον ειδικό στην περιοχή σας. Θα σας γράψω περισσότερα στο e-mail σας, αμέσως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s