Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου

Φαντάζομαι πως το εν λόγω Ινστιτούτο, δεν θα το γνωρίζετε πολλοί. Άλλωστε κι εγώ δεν το γνώριζα, πριν κάνω εκεί ένα πολύ εδιαφέρον εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα : «Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για Άτομα με Αναπηρίες». Κι ευτυχώς που το έκανα δηλαδή, γιατί τότε έμαθα για πρώτη φορά πόσα «μαγικά» γκατζετάκια υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρίες, που  θέλουν να σερφάρουν. Πριν δεν μπορούσα να διανοηθώ καν, ότι μπορεί να περιηγηθεί στο Ίντερνετ, κάποιος που έχει σοβαρά προβλήματα όρασης. Κι όμως. Υπάρχουν λύσεις για κάθε πρόβλημα. Ακόμα θυμάμαι ένα «καλαμάκι» που χρησιμοποιείται με τα χείλη και κάνει την δουλειά που κάνει το δικό μας ποντίκι στον υπολογιστή. Κι αρκετά άλλα δηλαδή θα μπορούσα να σας περιγράψω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Υπάρχουν τρόποι να σερφάρει κανείς λοιπόν, αλλά το τι θα «δει» ενώ σερφάρει, εξαρτάται κι απ’ το στήσιμο των διαφόρων site. Έχει σημασία δηλαδή ο βαθμός της e-accessibility, που κάθε ιστότοπος αναπτύσσει ή δεν αναπτύσσει. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα και στην Ελλάδα μια σχετική ηλεκτρονική πύλη, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε κάνοντας «κλικ» εδώ.  Ο λόγος για το GR-DeAN δηλαδή. Αντίστοιχα δίκτυα υπάρχουν και στην Ευρώπη (E-DeAN).

Πέραν αυτών όμως, αν κάποιος θέλει να προμηθευτεί ένα εκπαιδευτικό cd-rom για την νοηματική γλώσσα π.χ., που να απευθύνεται σε παιδιά, δεν ξέρω αν γνωρίζει που να το ψάξει ή αν έχει καν υπόψη του πως υπάρχουν τέτοια προϊόντα στην χώρα μας. Κι αυτός είναι ο λόγος που κάνω αυτή την ανάρτηση. Γιατί πέρα από μας που ασχολούμαστε μ’ αυτά τα θέματα λόγω επαγγέλματος, υπάρχει πολύς κόσμος που θα έπρεπε να έχει αυτή την ενημέρωση και δεν την έχει.

Στο I. E. Λ. λοιπόν, θα βρείτε αρκετά προϊόντα για άτομα με αναπηρίες και με ειδικές ανάγκες (επιτρέψτε μου να μην σταθώ στην στείρα συζήτηση για το πως πρέπει να ονομάζονται οι άνθρωποι με τέτοια προβλήματα). Και όχι μόνο δηλαδή, αλλά εν προκειμένω αυτό μας ενδιαφέρει. Εδώ θα δείτε πολλά απ’ αυτά, όπως τον πολύ χρήσιμο Εκφωνητή (σύστημα σύνθεσης φωνής από κείμενο) κι εδώ θα δείτε και μερικά εκπαιδευτικά για την νοηματική γλώσσα (και για την ελληνική γλώσσα επίσης, γενικότερα).  Υπάρχουν όμως εκπαιδευτικά cd-rom και βιβλία, ακόμα και για παιδιά Μουσουλμάνων.

Εξερευνείστε μόνοι σας το site, διαβάστε και για το Παράρτημα της Θράκης, δείτε όλες τις πληροφορίες και τις τιμές φυσικά (που ευτυχώς είναι εξαιρετικά προσιτές), κι ενημερώστε με την σειρά σας, όσους θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Περιττό να πω πως τέτοιο υλικό σπάνια βρίσκει κανείς στην Ελλάδα. Κι αν υπάρχει η δυνατότητα επαύξησης της επικοινωνίας κάποιου με το όποιο περιββάλον του, είναι κρίμα να μην του δώσετε την ευκαιρία.

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Νοέμβριος 20, 2009.

10 Σχόλια to “Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου”

 1. Κατερίνα (καλησπέρα) είναι πραγματικά χρήσιμα όλα αυτά που αναφέρεις. Έχω δει από κοντά το πως ένα προϊόν / βοήθημα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Δυστυχώς, δεν είναι γνωστά αυτά. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές τα εμπορεύονται ακατάλληλοι άνθρωποι.

  Πριν από 8-9 χρόνια που δεν ήταν διαδεδομένα όλα αυτά (όχι ότι τώρα είναι) έψαχνα να βρω τρόπους για να βοηθήσω έναν άνθρωπο με κώφωση (και πολλά άλλα προβλήματα, αλλά η κώφωση μας ενδιαφέρει σε αυτή την ιστορία) με σκοπό να ζήσει σε “αυτόνομο διαμέρισμα”. Είχε καταφέρει να κατακτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες (παρά το γεγονός ότι είχε ζήσει σε ιδρύματα από 2 έως 25 ετών) που θα του επέτρεπαν να ζει με μεγάλη αυτονομία. Η κώφωση όμως «δημιουργούσε» μια σειρά από προβλήματα. Ανακάλυψα μια εταιρεία που είχε σχετικά προϊόντα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με κάποια από αυτά. Για παράδειγμα, ένα σύστημα με φωτεινούς σηματοδότες θα του επέτρεπε να καταλαβαίνει πότε χτυπάει η πόρτα ή πότε του στέλνουν fax (που ήταν και ο μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσουμε από απόσταση μαζί του). Δεν ξέρω πως θα τα κατάφερνε χωρίς αυτά, αλλά με τη βοήθειά τους κατάφερε να ζει με αρκετή αυτονομία και ασφάλεια. Πέρσι αυτό το σύστημα χάλασε. Ήταν πλήγμα για τον άνθρωπο. Θυμόμουν ότι το κόστος ήταν μεγάλο, για να του πω με βεβαιότητα ότι θα πάρουμε άλλο. Προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να το επισκευάσουμε. Απευθύνθηκα στην εταιρεία που το είχαμε αγοράσει και (για να μην γράψω πέντε σελίδες για τον τρόπο “εξυπηρέτησης” και την προσπάθειά τους να με “ξεφορτωθούν”) κατέληξα στην υπεύθυνη που μου είπε ότι “δεν ασχολούμαστε πια με τέτοια είδη και τώρα πουλάμε …(και γώ δεν ξέρω τι)”. Της ζήτησα τουλάχιστον να με κατευθύνει και να μου πει σε ποια εταιρεία θα μπορούσα να απευθυνθώ (εξηγώντας το πρόβλημα). Τελικά, μου έδωσε ένα site στην Αυστρία (ή κάτι τέτοιο).

  Το παράπονό μου, λοιπόν, (για να μην σε κουράζω άλλο) είναι ότι δεν μπορείς να εμπορεύεσαι τέτοια είδη και να συμπεριφέρεσαι λες και πούλησες ένα πορτατίφ ή ένα καζανάκι τουαλέτας. Εντάξει, έμποροι είναι, αλλά οφείλουν τουλάχιστον να κατανοούν ότι τα προϊόντα τους είναι τόσο σημαντικά για κάποιους και το λιγότερο που πρέπει να κάνουν είναι να σέβονται τους πελάτες τους.

  Θα ήταν καλό, νομίζω, να γίνουν γνωστοί όσοι εμπορεύονται τέτοια προϊόντα και κάνουν καλά τη δουλειά τους, ώστε να αποφεύγουν τους “τυχοδιώκτες έμπορους” οι ενδιαφερόμενοι.

  Καλό βράδυ και να είσαι καλά

 2. ειναι που εχουμε μαθει μαλλον ως λαος μονο να γκρινιαζουμε!!

  -οπως και να χει
  εγω για αλλο περασα μα με την ευκαιρια επικροτω και το κειμενο

  αλλωστε ενα παραδειγμα ακομα ειναι αυτο το συγκλονιστικο με τον επι 20 χρονια παραλυτο ανθρωπο που ολοι θεωρουσαν κλινικα νεκρο
  και χαρη στη τεχνολογια και ενα ειδικο προγραμμα μπορεσε μεσα απο τα πληκτρα να επικοινωνησει με τους δικους του
  ..ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΛΕΩ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΠΕΡΑΣΑ:)))

  Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥ!
  πολυχρονη γερη δυνατη και παντα με εμπνευση ..

  μεγαλο εφοδιο η εμπνευση:)

  φιλια πολλα!

 3. Χρόνια πολλά Κατερινιώ!!!
  Για ευχές πέρασα και «κόλλησα» στα θέματά σου!
  Αυτό του Ι.Ε.Λ. και το προηγούμενο για τους μουσουλμάνους, που δεν είχα διαβάσει.
  Εξαιρετική η προσέγγισή σου!!!
  Να είσαι καλά
  Φιλιά
  Καλή σου μέρα

 4. Δε σε γνώριζα μα έρχομαι από τον καλό μας φίλο Στεριανή Ζάλη (είδες το διαδίκτυο;…)
  🙂

  ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΙΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ
  και
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την εξαιρετική σου σελίδα

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 5. Κατερίνα,
  χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα και πάνω απ΄ όλα με υγεία.
  Σε φιλώ και σε ευχαριστώ για το ενημερωτικό και χρήσιμο άρθρο.

 6. Psi-action, σωστή η επισήμανση σου. Καλά έκανες και έγραψες όλη την ιστορία και καθόλου δεν με κουράζουν τέτοια σχόλια. Γιατί έχει μεγάλη σημασία, να καταλάβουμε όλοι και τον αντίκτυπο που έχει ένα «προϊόν» στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Ευτυχώς στην περίπτωση του Ινστιτούτου, η εμπορική διάσταση του θέματος έρχεται δεύτερη, όπως καταλαβαίνεις. Αλλά αν δεν είχαμε να κάνουμε με Ινστιτούτο, πολλά θα είχαμε να πούμε, σαφώς. Κι είναι κρίμα που υπάρχουν τόσοι τρόποι για να ζει κανείς αξιοπρεπώς, παρακάμπτοντας τις όποιες του δυσκολίες και πολλές φορές, το κόστος είναι απαγορευτικό.

  Στην Ιαπωνία π.χ. που η ρομποτική είναι απίστευτα εξελιγμένη, έχουν κατασκευάσει ρομπότ «οικιακούς βοηθούς», για ηλικιωμένους και ανθρώπους που μένουν μόνοι. Στο λογισμικό τους συμπεριλαμβάνεται και η κλήση αστυνομίας και πρώτων βοηθειών αν ο χρήστης τους δεν νιώσει καλά. Εδώ αυτά μοιάζουν με επιστημονική φαντασία και δεν θα ‘πρεπε, αλλά τι να πεις;

  Τουλάχιστον να ενημερώνουμε και να ενημερονώμαστε κι εμείς, για ότι προϊόν υπάρχει και διατίθεται σε τιμή προσιτή.

  Καλή σου μέρα.

  Υγ: Η τελευταία σου ανάρτηση μ’ ενδιαφέρει πολύ. Την διάβασα αλλά θέλω να δω και τους συνδέσμους σου, οπότε θα τα πούμε..

 7. Talisker, σ’ ευχαριστώ και για το σχόλιο και για τις ευχές σου! Να ‘σαι καλά που με θυμήθηκες και μου έγραψες τόσο όμορφα λόγια.. Έχεις και τα δικά μου φιλιά!

 8. Gvarvakis, σ’ ευχαριστώ κι εσένα Γιώργο μου. Να ‘σαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένεια σου.

  Προσπαθώ να γράφω ουσιαστικά πράγματα, χωρίς να σημαίνει πως τα καταφέρνω πάντα, επειδή σημασία έχει να νιώθουμε και τον διπαλνό μας, όποιος κι αν είναι αυτός.

  Έχω κάνει κι εγώ τις απουσίες μου αυτές τις μέρες από σας, αλλά δεν σας ξεχνάω. Θα τα πούμε λοιπόν.

 9. Glarenia, καλώς ήρθες! Σ’ ευχαριστώ και για τα σχόλια και για τις θερμές ευχές σου. Μου έβαλες και όμορφο link.

  Μακάρι να μπορούσα να κάνω περισσότερα από το να γράφω μόνο.

  Ο «Στεριανή ζάλη» με συγκίνησε χτες. Kι έγινε αφορμή να έρθεις κι εσύ ως εδώ, οπότε τον ευχαριστώ διπλά.

  Θα τα λέμε. Να ‘σαι καλά και ότι καλύτερο εύχομαι για σένα και τους ανθρώπους που
  αγαπάς!

 10. A. Μπλάνα, σ’ ευχαριστώ πολύ Αλέκα μου. Να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένεια σου! Τα φιλιά μου έχεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: