Εξάρτηση απ’ το Διαδίκτυο-Η σκοτεινή πλευρά..

.

Δεν ξέρω πόσοι από σας, διαβάσατε μια είδηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα κι αφορούσε δύο γονείς, που παραμέλησαν μέχρι θανάτου το μωρό τους, για χάρη της  ψηφιακής τους «κόρης» (έπαιζαν το παιχνίδι Ρrius Οnline),  αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και προφανώς αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά την εξάρτηση ενηλίκων απ’ το Διαδίκτυο. Εντελώς συμπτωματικά, έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ χτες,  που αφορούσε σε ένα άλλο πολυσυζητημένο παιχνίδι, το «Second Life», κι αναφερόταν σ’ αυτό, πως συγκεντρώνει τουλάχιστον 200.000 χρήστες ημερησίως, οι οποίοι περνούν εκεί, περίπου 4 ώρες. Σ’ αυτό στήνουν μια άλλη ζωή, διαφορετική απ’ την πραγματική τους, μια ζωή ίσως όπως την ονειρεύονται, αλλά πέρα για πέρα πλασματική.  Μπορούν να δουλεύουν, μπορούν να αγοράζουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, να συνάπτουν σχέσεις, να πετούν καταργώντας τους νόμους τις βαρύτητας, να σκοτώνουν, να παίζουν πορνογραφικά παιχνίδια (δείτε εδώ σχετική δημοσίευση) ακόμη και να παντρεύονται. Και φυσικά αυτό το παιχνίδι, δεν είναι το μόνο, που βοηθά στο να διαφεύγει κανείς απ’ την πραγματικότητα.

Αν σκεφτείτε ότι γίνεται λόγος για εξάρτηση (internet addiction disorder), όταν το άτομο τείνει τις 40 ώρες εβδομαδιαίως on line (σ’ αυτές δεν υπολογίζονται οι ώρες που για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται κανείς δικτυωμένος) και το 2008, κινεζική έρευνα κατέδειξε ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια  έφηβοι ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο τουλάχιστον έξι ώρες ημερησίως, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να οριστεί παγκόσμια ο αριθμός των εθισμένων χρηστών (‘I link therefore I exist’). Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία να διευκρινίσουμε ότι πέρα από το χρόνο που περνά κανείς στο Internet, ρόλο παίζει και το πως ‘αξιοποιεί’ αυτό το χρόνο. Τα εθισμένα άτομα, προτιμούν να τον περνούν σε κοινωνικά δίκτυα  (που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν την αδυναμία τους να συσχετιστούν ουσιαστικά με άλλους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή), έχουν μια μόνιμη και διαρκή ανάγκη να είναι συνεχώς συνδεδεμένα στον παγκόσμιο ιστό και να αυξάνουν τον χρόνο παραμονής τους εκεί προκειμένου να νιώσουν ικανοποίηση, αδυνατούν να μειώσουν τον χρόνο ενασχόλησης τους με το Διαδίκτυο, έχουν εμμονικές σκέψεις για το τι μπορεί να συμβαίνει  στο Δίκτυο (στις περιπτώσεις που για κάποιο λόγο δεν είναι συνδεδεμένοι), βλέπουν όνειρα που σχετίζονται με παιχνίδια που παίζουν και με καταστάσεις που ζουν όντας εκεί,  σταδιακά γίνονται ευερέθιστα, χάνουν το ενδιαφέρον τους για κάθε σχέση που είναι εκτός του ηλεκτρονικού τους κόσμου κ.α.   (περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Και φυσικά δεν φταίει το μέσο. Ούτε λόγος να το δαιμονοποιήσουμε, εξαιτίας της ελκυστικότητας του. Το Internet προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για μάθηση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Η ουσία βρίσκεται, στη διαφορά της χρήσης από την κατάχρηση.

Έχει σημασία να καταλάβουμε όλοι μας λοιπόν, πως είναι εύκολο κανείς να χάσει τον έλεγχο και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, πως στη χώρα μας υπάρχουν προγράμματα που αντιμετωπίζουν και αυτόν τον εθισμό, όπως το πρόγραμμα του «18 ‘Ανω». Η ψυχίατρος  Κατερίνα Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας και εκδότρια του γνωστού επιστημονικού περιοδικού «Τετράδια ψυχιατρικής», δημοσίευσε στο τελευταίο τεύχος (Νο 108), ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για το θέμα, που σας προτείνω να διαβάσετε για να καταλάβετε περισσότερα πράγματα. Στο άρθρο μάλιστα που υπογράφει η ίδια, εξηγεί το ρόλο της αλεξιθυμίας στους εθισμένους, αναφέρεται εκτενώς στο φαντασιακό τους έλλειμα, απαντά στο ερώτημα αν είναι σωστό ή όχι, να ιατρικοποιούμε το φαινόμενο, διαλύει τον μύθο της ‘κυβερνοκοινωνικότητας’ και τονίζει σαφέστατα ότι η εξάρτηση απ’ το Διαδίκτυο, αποτελεί  πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Εξίσου ενδιαφέρον, είναι και το άρθρο που αφορά τα μαζικά διαδικτακά παιχνίδια ρόλων (MMORPGs) κι ερευνά τις κρίσιμες διαστάσεις της σχέσης του παίκτη, με το «avatar» που χρησιμοποιεί.

Προφανώς, είναι δύσκολο όσα και να γράψω να καλύψω σε μια ανάρτηση, ένα τόσο τεράστιο θέμα. Ωστόσο, αξίζει να κάνω ιδιαίτερη μνεία στη δουλειά της Kimberly Young για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ και να διαβάσετε άρθρα της εδώ και να σας προτρέψω να κάνετε  το σχετικό test, απαντώντας με απόλυτη ειλικρίνεια, έτσι για να καταλάβετε μερικά πράγματα περισσότερα για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Internet. Επίσης, ένα απ’ τα καλύτερα αφιερώματα στην ελληνική γλώσσα, σχετικό με όσα συζητάμε, θα βρείτε στο «Βήμα Ιδεών». Έχει σημασία τέλος, να εξηγήσω πως πλέον γίνεται λόγος και για διάφορα είδη κυβερνο-εθισμού, όπως το cybersex/cyberporn addiction, to online affairs, το online gaming,  το online gambling κ.α.

.

ΥΓ: Έτσι για την ιστορία,  κλείνοντας, μιας και αναφερόμαστε στο Διαδίκτυο, αξίζει να σκεφτείτε ότι ληστείες διαπράχθηκαν όταν κάποιοι χρήστες ανακοίνωσαν τις διακοπές τους (κι εύκολα όπως έδειξαν Ολλανδοί προγραμματιστές, μπορούν να γίνουν κι άλλες), ότι φόνοι διαπράχτηκαν όταν κάποιοι άλλαξαν το status τους στο Facebook, ότι πρόσφατα ένα νεαρό κορίτσι, κόρη γνωστού ηθοποιού κακοποιήθηκε εξ’ αιτίας μιας διαφωνίας που ξεκίνησε απ’ το Facebook, ένα άλλο στη Βρετανία έπεσε θύμα βιασμού και δολοφονήθηκε από κακοποιό που γνώρισε στο Facebook και να είστε περισσότερο προσεκτικοί , με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε αλλά επικοινωνείτε μαζί τους, για οποιονδήποτε λόγο κι αν το κάνετε αυτό. Όπως δεν ανοίγουμε στον οποιονδήποτε την πόρτα του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει ν΄ ανοίγουμε online και την καρδιά μας. Ποτέ δεν ξέρετε, ποιος αλήθεια κρύβεται πίσω από ένα ελκυστικό avatar.

.

*H φωτογραφία είναι από εδώ.

.
.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

24 σκέψεις σχετικά με το “Εξάρτηση απ’ το Διαδίκτυο-Η σκοτεινή πλευρά..”

 1. Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες. Το σημαντικότερο είναι, νομίζω, ότι τα όρια ανάμεσα στην εξάρτηση και την κανονικότητα δεν είναι ευδιάκριτα (φαντάζομαι σε κάποια χρόνια πολλά επαγγέλματα θα ζητούν ακόμα μεγαλύτερη φυσική παρουσία των εργαζομένων on line-ήδη εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου..)

  Να συμπληρώσω στα πολύ χρήσιμα που αναφέρεις ότι ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα μονάδες και προγράμματα απεξάρτησης από το ίντερνετ (προβληματική χρήση διαδικτύου ονόμασαν το σύνδρομο-εγώ έχω κάποιους ενδοιασμούς ως προς αυτό): εκτός το 18άνω σίγουρα υπάρχουν ειδικές κλινικές στο Αγία Σοφία και στο Κυριακού. Υπάρχει και γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Πανεπιστημίου Αθηνών (800 11 800 15) όπου έχω προσωπικά ζητήσει κάποιες πληροφορίες και τη βρίσκω πολύ εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία.

  Αυτά προς το παρόν…
  Καλησπέρα 🙂

 2. Silentcrossing, συμφωνώ μαζί σου σ’ αυτό. Τα όρια πράγματι δεν είναι ευδιάκριτα. Αλλά η χρήση του Internet για επαγγελματικούς λόγους, δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρόνο των περίπου 40 ωρών, βάση του οποίου (και των άλλων κριτηρίων βέβαια), ορίζουν την εξάρτηση οι ..ειδικοί. Τουλάχιστον προς το παρόν. Στο μέλλον φαντάζομαι, πολλά θα επανεξεταστούν και άλλα θα αναθεωρηθούν.

  Αχ καλά έκανες και ανέφερες και τον όρο προβληματική χρήση, για να γράψω με την ευκαιρία, ότι χρησιμοποιείται και ο όρος Παθολογική Χρήση του Διαδικτύου, αλλά προσωπικά ποτέ δεν έδινα και πολύ σημασία στους όρους (πολύ τεχνοκρατικό για τα γούστα μου αν θες, αφού καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε), γι’ αυτό δεν έχω δώσει και τις αντίστοιχες αγγλικές ορολογίες (δηλαδή: Netaddiction, Cyberspace Addiction, Internet Dependency), αν και θα έπρεπε.

  Κι ακόμα καλύτερα έκανες που έβαλες μες στο σχόλιο σου όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, γιατί εγώ τις είχα γράψει σε σχόλιο της ανάρτησης «Save Mitsos» εδώ, που αφορούσε περισσότερο τους ανήλικους χρήστες και λογικά κάποιοι δεν θα την έχουν διαβάσει.Κι είναι καλό να υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα όλα αυτά τα στοιχεία.

  Μάλλον, μετά απ’ όλα αυτά, σου χρωστάω κέρασμα. 🙂

  Καλό βράδυ!

 3. Με την ευκαιρία που μου έδωσε ο Silentcrossing, να αναφέρω ότι και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Ειδικό Ιατρείο (απ’ το Σεπτέμβριο του 2008, αν δεν κάνω λάθος) για τέτοιους λόγους και περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  Για τους δε φοιτητές του Α. Π. Θ., που ζητούν βοήθεια, υπάρχει σχετικός Συμβουλευτικός Σταθμός. Ανήκει στη Β’ πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική, στεγάζεται στη Λέσχη Φοιτητών ΑΠΘ και νομίζω λειτουργεί κάθε Τετάρτη. Κάποια πράγματα, αναφέρονται εδώ.

  Έχει συσταθεί επίσης και λειτουργεί η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

 4. Κατερίνα, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για τη «νέα» εξάρτηση (μας έδωσες τόσα links που θα πρέπει να τα διαβάσουμε με μέτρο για να μην φτάσουμε τις 40 ώρες :))

  Φοβάμαι ότι όσο θα υποβαθμίζεται η first life τόσο θα ανεβαίνει η second και έχει ενδιαφέρον ότι οι χρήστες εκτός από «να πετούν, να σκοτώνουν κτλ» αναζητούν και τα βασικά «να δουλεύουν, να συνάπτουν σχέσεις κτλ». Μήπως η σημερινή παθολογία είναι η μελλοντική φυσιολογικότητα;

 5. Η εικονική πραγματικότητα είναι το πιο επικίνδυνο «ναρκωτικό» του αιώνα που διανύουμε.
  Έχει χάσει τόσο πολύ την αίγλη του ο πραγματικός κόσμος, που σε λίγα χρόνια παρόμοια περιστατικά πιθανόν να αποτελούν τον κανόνα, όχι την εξαίρεση.

 6. Αγαπητή Κατερίνα,
  μου κάνει εντύπωση που τα γνωρίζεις όλα τόσο καλά! Second life, παιχνίδια ρόλων, είσαι πολύ καλά ενημερωμένη.

  Η οθόνη του υπολογιστή μας είναι κι ένα παράθυρο προς τον κόσμο! Άνθρωποι που ζουν μακριά ή ζουν μοναχικά, για κάθε λόγο, μπορούν από αυτό το παράθυρο να βλέπουν μακριά και να ακούν ήχους από μακριά. Δυστυχώς, ο άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί τίποτε μόνο για καλό σκοπό. Είναι πολλοί οι αδύναμοι χαρακτήρες που ξεπερνούν το μέτρο και φτάνουν σε άσχημες καταστάσεις. Ακόμα κι ένα άστατο δωμάτιο με κουτιά πίτσες, αναψυκτικά, ποτά, αποτσίγαρα και ένα υπολογιστή μονίμως αναμένο, φτάνει για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι το άτομο βαδίζει σε λάθος δρόμο.

  Κατερίνα άνοιξες πολύ μεγάλο θέμα το οποίο θα γίνεται χειρότερο όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερο θα αποζητά την παρέα ο κόσμος στην οθόνη παρά στην πραγματική ζωή.

  Να είστε όλοι καλά (και να προσέχετε τις ώρες σας, εγώ το ξεπερνάω χαλαρά το 40, δικαιολογούμαι όμως (???) )

 7. Κατερίνα είναι τόσο μεγάλο το θέμα, και τόσο πλήρες το ποστ (και σιγά-σιγά και τα σχόλια, όπως προστέθηκαν) (τα διαβάζω από μέρες) που πραγματικά παραμένω στην αρχική μου κατάσταση ( :):( ) : δεν έχω μάλλον να προσθέσω τίποτα άξιο λόγου σ’ αυτή τή φάση (ακόμα δεν έχω ψάξει και όλους τους συνδέσμους που δίνεις και δίνουν…)

  δύο πράγματα να πω με όλη μου τη σιγουριά : 1: η εξάρτηση από την τηλεόραση θα αντικατασταθεί σιγά-σιγά από την εξάρτηση που λες, κι αυτό δεν είμαι σίγουρη ότι είναι κακό, γιατί τουλάχιστον στο νετ διαλέγει κανείς (όσο, και ό,τι διαλέγει) και μπορεί να πει και τα δικά του – είναι λιγότερο ευκολόπιστος και αφελής καταρχάς δλδ, όσο κι αν πέφτει και σε παγίδες – (αλλά μήπως μια τεράστια παγίδα δεν είναι και η τηλεοπτική ενημέρωση – και μήπως τα περισσότερα άτομα (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) δεν «μεταφέρονται» στο νετ με όλη την πλύση εγεφάλου που έχουν λουστεί προηγουμένως από την διάχυτη τηλεοπτική πραγματικότητα; )

  και επειδή σε παγίδες (που στήνουν συνήθως ενήλικες) πέφτουν (συνήθως) ανήλικοι, εδώ υπεισέρχεται νομίζω κι ένα άλλο μεγάλο θέμα, τού πόσο μ ό ν α αισθάνονται τα παιδιά με τον τρόπο ζωής που τούς προσφέρουν οι (τηλεορασόπληκτοι κατά κανόνα) γονείς τους…

  2 : το ιντερνετ ας μη γελιόμαστε κι ας μην κρίνουμε από τον δικό μας «μικρό» χρόνο, τώρα μόλις ξεκίνησε : θα δούμε σίγουρα πολλές υπερβολές, αλλά γενικά μιλώντας πιστεύω ακράδαντα πως πρόκειται για έναν στην κυριολεξία «άλλο» πολιτισμό, και αυτός ο πολιτισμός κατά τη γνώμη μου εκτός από παγίδες θα έχει και πολύ ευχάριστες συνέπειες….

  ευχαριστίες λοιπόν για την ανάρτησή σου (ως συνήθως) και, τα ξαναλέμε… 🙂

 8. Λίγο πολύ όλοι είμαστε εξαρτημένοι απ’ το διαδίκτυο …
  Για δουλειά, ενημέρωση, επικοινωνία, ψυχαγωγία …
  Το ζήτημα είναι όμως να το χρησιμοποιούμε σωστά και
  σε καμμιά περίπτωση να μην υποκαθιστά τον πραγματικό μας κόσμο …
  Την καλησπέρα μου …

 9. Psi-Action, γι’ αυτό μεσολαβεί τόσος χρόνος ανάμεσα στη μία ανάρτηση και στην επόμενη. Για να μην σας ωθώ στην εξάρτηση με τα links. 🙂

  Αν προσθέσεις και την καθυστέρηση στις απαντήσεις μου.. Δεν μπορείς να πεις. Ότι μπορώ, κάνω. 🙂

  Απογοητεύει η αληθινή ζωή, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά και το να αναζητά κανείς χαρές μέσα από την εικονική πραγματικότητα, μου φαίνεται ακόμη χειρότερο ακι πιο μίζερο. Κοντεύουν να γίνουν όλα αυτά τα παιχνίδια ρόλων, το νέο όπιο των λαών.

  Όσο για το ερώτημα σου, τι να πει κανείς. Τα είπες όλα..

  Κι είναι κρίμα, γιατί το Internet ως μέσο, αν χρησιμοποιηθεί ορθολογικά, μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.

  Καλό σου βράδυ!

 10. Στεριανή ζάλη, σκεφτήκαμε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο επί του θέματος.

  Αυτό που ακούω συνήθως από ανθρώπους που παίζουν πολύ τέτοια παιχνίδια είναι εξηγήσεις του τύπου: «θέλω να ξεφύγω», «θέλω να ξεχαστώ», «θέλω να χαλαρώσω», «θέλω να μην σκέφτομαι τα ίδια και τα ίδια». Θεμιτό και σεβαστό. Αλλά και τα ναρκωτικά, οι ουσίες γενικότερα, αυτό δεν κάνουν; Η λειτουργία είναι παρόμοια, για να μην πω ταυτόσημη.

  Και βέβαια έχει σημασία να καταλάβει κανείς ότι για να φτάσει το άτομο σ’ αυτό το σημείο, φταίνε πολλά. Μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Αλλά ξέρεις τι γίνεται συνήθως; Ενοχοποιούμε μερικούς, για να γλυτώσουμε οι υπόλοιποι την ευθύνη. Για να μην δούμε τι φταίει, τι συμβαίνει και οι άνθρωποι αυτοί, θέλουν να ξεφύγουν απ’ την αληθινή τους ζωή.

  Καλό σου βράδυ.

 11. Γιώργος, α πρέπει να σ’ ευχαριστήσω εσένα που με βρήκες ενημερωμένη. 🙂 Προσπαθώ να διαβάζω όσο μπορώ και να έχω άποψη για θέματα που κι εμένα μ’ ενδιαφέρουν. Αυτό είναι όλο. Νομίζω όμως πως έχω πολλά ακόμα να μάθω, Γιώργο.

  Είναι τεράστιο αυτό το ζήτημα (εξ’ ου και έδωσα τόσους συνδέσμους) και συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα. Άσε που υπάρχουν και ιδιαίτεροι παράμετροι που σε στρέφουν σε λεπτομέρειες με μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, βρήκα εξαιρετικό το συσχετισμό μεταξύ avatar κι αντίληψης του ατόμου για το σώμα του, το πρόσωπο του κτλ. Φαίνεται ότι εκεί προβάλλονται οι αντιλήψεις μας για τον ιδανικό εαυτό και όχι μόνο.

  Αλλά πράγματι, το Internet δεν μπορούμε να το δαιμονοποιούμε επειδή εμείς (χάριν της συζήτησης βάζω το α’ πληθυντικό), το χρησιμοποιούμε καταχρηστικά και με λάθος τρόπο. Όπως έγραψα και παραπάνω, δεν φταίει το μέσο επειδή έχει ελκυστικότητα, αλλά φταίνε μάλλον πολλά άλλα κι οι άνθρωποι στρέφονται στις διαδικτυακές σχέσεις και στην εικονική πραγματικότητα.

  Εσύ δικαιολογείσαι, ναι. Χωρίς ερωτηματικά.

  Καλό σου βράδυ!

 12. Χάρη, ίσως και ήδη να έχει συμβεί αυτό που λες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση μακάρι να ενημερωνόμασταν όσο το δυνατόν περισσότεροι απ’ το Internet, όπου τουλάχιστον μπορείς να επαληθεύσεις ή να διαψεύσεις την είδηση (συμφωνώ μαζί σου, ότι αυτό είναι τεράστιο συν), αν και κατά καιρούς και στο Διαδίκτυο, πέφτουμε θύματα κατασκευασμένων πληροφοριών (και σ’ αυτό έχεις δίκιπ). Θες γιατί βιαζόμαστε, θες γιατί δεν το ψάχνουμε, μετατρεπόμαστε σε εύπιστους αναγνώστες. Πρόσφατο παράδειγμα, αυτό εδώ, που σήμερα το βρήκα κι εγώ, γιατί μ’ έτρωγε ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτές τις φωτογραφίες με τα παιδάκια-νύφες.. Αλλά οπωσδήποτε, αν θες να μάθεις τη αλήθεια, στο Διαδίκτυο μπορείς τουλάχιστον να ψάξεις. Στην τηλεόραση, μασάς ότι ψευδό-ξεροκόμματα ενημέρωσης σου πετάνε (θα ξεχάσω εγώ τον περίφημο μαύρο γλάρο, που και καλά ήταν έτσι, λόγω του πολέμου στον Περσικό Κόλπο και της επακόλουθης μόλυνσης;)

  Έκανες άριστα και πήγες την κουβέντα εκεί, γιατί και δική μου ανάγκη είναι να τηρώ ισορροπίες και να δείχνω και τις δύο πλευρές των πραγμάτων και το τελευταίο που θα ‘θελα μ’ αυτή την ανάρτηση, είναι να βγάλω σκάρτο το μέσον. Τα έγραψα και παραπάνω πιο αναλυτικά. Εξάλλου ότι έχει σκοτεινή πλευρά, δεν μπορεί να έχει και φωτεινή. Πάντα πίστευα πως αυτά τα στοιχεία είναι αλληλένδετα τόσο στη φύση και στα πράγματα, όσο και στα έμψυχα όντα. Συμφωνείς;

  Τα φιλιά μου έχεις! Χαρά μου, Χάρη, να διαβάζω σχόλια σου.. 🙂

 13. Side21, νομίζω ότι το σχόλιο σου είναι ο καλύτερος τρόπος να ‘κλείσουμε’ αυτή την συζήτηση (χωρίς να σημαίνει αυτό πως αποτρέπω οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να σχολιάσει). Αλλά συμφωνούμε επί της ουσίας, όπως μπορείς να διαπιστώσεις και σε όσα έγραψα παραπάνω.

  Καλό σου βράδυ! Σ’ ευχαριστώ που πέρασες.

 14. Τα επιστημονικά που αναφέρεις δεν θα τα σχολιάσω, αλλά κατάλαβα αρκετά πράγματα. Είναι εθιστικό το ίντερνετ αλλά έχει να κάνει και με τη χρήση. Εγώ κολλάω στα αθλητικά ας πούμε και τρώω εκεί πολύ χρόνο. Δεν πιστεύω πάντως να διαθέτω τόσες ώρες μα θα κάνω μια μέτρηση καλού κακού να ξέρω που βρίσκομαι. 🙂 θέλω όμως να σας πω να προσέχετε εσείς οι γυναίκες, γιατί κυκλοφορούν πολλοί αλήτες που ρίχνουν δίχτυα παντού κι όποια πέσει! Την έχει πατήσει δικός μου άνθρωπος. Δεν στο λέω τυχαία. Να προσέχετε! Να σκέφτεστε και να ψάχνετε καλά τον άλλο, πριν τον εμπιστευτείτε. Για δείτε τι γράφει κι αλλού μπας και λέει τα ίδια σε όλες. Καλά έκανες κι έγραψες αυτά στο τέλος. Να μην ανοίγουμε την πόρτα της καρδιάς μας παντού. Και τα παιδιά ακόμα περισσότερο.

 15. Poison, μέτρα τις ώρες που ξοδεύεις αν όντως το θέλεις, αν και όπως ήδη κατάλαβες, εξαρτάται με τι ασχολείσαι όντας online αυτές τις ώρες. Προσωπικά δεν ξέρω καν αν πρέπει να δίνουμε τόση βάση στο 40ωρο, αλλά αφού το λένε οι πιο ειδικοί από μας, ας το λάβουμε υπόψη κι ας θυμόμαστε να αφαιρούμε απ’ αυτό, τον χρόνο που σχετίζεται με εργασία, για να βρούμε στο τέλος έναν αριθμό που να λέει όντως κάτι.

  Στα υπόλοιπα που γράφεις και που σαφέστατα συμβαίνουν, θέλω μόνο να προσθέσω, πως έχουμε κι εμείς ευθύνη για ότι γίνεται στην ζωή μας. θέλω να πω δηλαδή, πως μας συμβαίνουν τα πράγματα που επιτρέπουμε να μας συμβούν. Κι αν κάποιος βρίσκει τρόπο να λερώσει την ψυχή μας με την συμπεριφορά του και το χαρακτήρα του, σημαίνει πως εμείς του το επιτρέψαμε. Οι λόγοι πολλοί. Θα χρειαζόμουν μιαν ανάρτηση για να σου τους αναφέρω. 🙂 Ωστόσο, παίζουν σημασία και πράγματα πιο σύνθετα απ’ τις δεδομένες ανάγκες μας, τις ανασφάλειες μας κτλ. Όπως λέει κι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που θα διαβάσω οπωσδήποτε, ακόμα και οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν ηλίθια πράγματα. Ας όψονται τα Τυφλά Σημεία.

  Το να τσεκάρουμε κάποιον, είναι μια λύση, αν και οι ‘έπαγγελματίες’του είδους, μπορούν να έχουν άπειρους παράλληλους λογαριασμούς στο Facebook< διαφορετικά e-mail, nickname κτλ. Ωστόσο το να μην τσεκάρουμε καθόλου ανθρώπους που σκοπεύουμε να βάλουμε στη ζωή μας, νομίζω πως ναι, συνιστά ανευθυνότητα. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν, να μην χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Μου βγάζει μια μιζέρια η όλη φάση, αλλά στις εποχές που ζούμε, δεν γίνεται κι αλλιώς. Αν δεν προστατεύσουμε εμείς τον εαυτό μας, ποιος θα το κάνει για χάρη μας; Η κοπέλα που αναφέρω παραπάνω δολοφονήθηκε στο ραντεβού της με κάποιον απ' το Facebook, οπότε χρειάζεται άραγε να επιχειρηματολογούμε επ' αυτού;

  Ε τα παιδιά τώρα, ελπίζω να έχουν δίπλα τους γονείς υποψιασμένους. Έχω γράψει εδώ κάτι, για το τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατεύσει το παιδί του. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις. Μέχρι ένα βαθμό κάτι μπορεί να προλάβει κανείς. Αρκεί να νοιάζεται και να είναι κοντά.

 16. Σχετικά με τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο, μπορείτε να δείτε αυτό το pdf που υπογράφει η Μονάδα Εφηβικής Υγείας. Δημοσιεύονται τα στοιχεία ερευνών που αφορούν μαθητές-τριες της Αττικής.

 17. Από 1 εως 3 Απριλίου 2011, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Ευχαριστώ πολύ, τον αγαπημένο μου φίλο παιδοψυχίατρο, Σάββα Γεωργιάδη, που μ’ ενημέρωσε και σας παραπέμπω για πληροφορίες εδώ.

 18. Διαβάστε εδώ, το αξιόλογο άρθρο με τίτλο: «Είμαι εγώ εθισμένος στο Διαδίκτυο;», που δημοσιεύτηκε στο in.gr και θα δείτε τα στοιχεία και τις συμβουλές που δίνει, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s