2nd International Health Film Festival-Kos 2010

..

..

..

..

Αρχίζει αύριο,  στην Κω, το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Υγείας, του οποίου ιδρύτρια και διευθύντρια είναι η κυρία Λουκία Ρικάκη κι επειδή είναι γνωστό το ενδιαφέρον μου για τέτοια θέματα, δεν θα μπορούσα επιστρέφοντας μετά από πολύ καιρό,  παρά να σας γράψω κάποια πράγματα γι’ αυτό. Το Δελτίο Τύπου, αναφέρει τα εξής:

..

Από τις νέες παραγωγές υπάρχουν ταινίες που έχουν θέμα τον αυτισμό, την οικογένεια των αυτιστικών παιδιών, την συμμετοχή των γονιών στην προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών αυτών και την αντίδραση του κοινωνικού συνόλου στα παιδιά που πάσχουν από αυτή την ψυχική νόσο.  Η επική ταινία  το  ΑΛΟΓΟΠΑΙΔΟ του Αμερικανού Μισέλ Οριόν Σκότ ,ο οποίος και θα παραστεί στην προβολή της ταινίας, μαζί με τον πρωταγωνιστή και πατέρα του αυτιστικού παιδιού Ρούπερτ Αϊζακσον , είναι πολυβραβευμένη και συγκινητική. Ο μοναδικά ανθρώπινος φακός του δημιουργού Μισέλ Οριόν Σκότ συνοδεύει τον πατέρα Ρούπερτ στις στέπες της Μογγολίας για να βρεθεί μία εναλλακτική ίαση για τον γιό του. Αναλυτικό και τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ με οδηγό το συναίσθημα, τη γνώση, τη μνήμη, το χρονικό . Ο Ρούπερτ Άϊζακσον είναι ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χρησικτησία της γης των ιθαγενών της Νότιας Αφρικής και είναι παντρεμένος με την Κριστίν Νέφ καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας η οποία είναι διάσημη για τις έρευνές της στην Βουδιστική προσέγγιση της αυτό-εκτίμησης (www.selfcompassion.org).


Το ΑΓΟΡΙ ΕΝΤΟΣ της Καναδής Μαριάν Κάπλαν, είναι και αυτό ένα συμπαγές κινηματογραφικό επίτευγμα με θέμα τον αυτισμό και το σύνδρομο Άσμπεργκερ που είναι μία μορφή αυτισμού.


Η ταινία ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΜΟΥΗΛ παρουσιάζει τις προσπάθειες της οικογένειας του σκηνοθέτη να συμπεριλάβει το γιό του που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση ,σε κάθε έκφανση της ζωής τους καθώς επίσης και τη ζωή τεσσάρων άλλων ατόμων με παρόμοια ιατρικά προβλήματα όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια .


«Αν δεν έχουμε την υγεία μας, δεν έχουμε τίποτα», δηλώνει η Αμερικανίδα πρωταγωνίστρια και συμπαραγωγός της ταινίας ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ.   Μαζί με τις ταινίες ΟΥΔΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟΣΜΙΣΤΕΡ ΙΝΔΙΑ του Ινδού Χοαμπάμ Παμπάν Κούμαρ ,  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΕΞΙΑ της Ολλανδής Τζέσικα Βιλέριους,  ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΕΙΣ ΖΩΕΣ της Ιταλίδας Τάνια Πεντρόνι   αποτελεί μια ενότητα με αποκλειστικό θέμα την εξωτερική μας εμφάνιση . Τι είναι η ομορφιά, που βρίσκεται η ομορφιά, ποιος κατέχει την ομορφιά και πως αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά. Άνθρωποι παραμορφωμένοι λόγω φαρμάκων, άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, υπέρβαρα άτομα, όλοι έχουν θέση στην κοινωνία, διότι η κοινωνία είναι ο καθρέφτης όλων. Και σε όλες τις περιπτώσεις, η ίδια αυτή κοινωνία είναι και ο θύτης . Ακόμα και άτομα οροθετικά, πασχίζουν να αναπτύξουν μύες για να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. του Γερμανού Νίκο φον Γκλάσοφ,


Οι ταινίες ΜΑΜΑ της Αντελάϊντ Ρόουζεν και ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ του Ιρανού Σιμιν Φαλαχζάντε Τεχράνι προβληματίζουν με το θέμα της γεροντικής άνοιας και τη νόσο Άλτζχάϊμερ. Όσο αυξάνεται η ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων τόσο πιο διαδομένη και επίκαιρη είναι το πρόβλημα των πασχόντων από την άνοια. Είναι κοινωνικό πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ,οι οργανωμένες πολιτείες και κυβερνήσεις να μεριμνήσουν γι’ αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους που δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν την εκπαίδευση και τον χρόνο να ασχοληθούν με την εξεύρεση κατάλληλου περιβάλλοντος ή ασύλου για τον συνάνθρωπο/συγγενή τους.


Ενδιαφέρουσες , ενημερωτικές, χιουμοριστικές και άρτιες ταινίες είναι ο ΟΡΓΑΣΜΟΣ Α.Ε.  και Ο ΣΤΥΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ που περιλαμβάνουν εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις ειδικών ιατρών και επιστημόνων . Το θέμα αυτών των ταινιών είναι αυτονόητο από τον τίτλο τους: oι φαρμακευτικές βιομηχανίες και η κατανάλωση φαρμάκων για τον γυναικείο οργασμό και για την στυτική δυσλειτουργία.   Είναι εφικτή η βελτίωση της ποιότητας της ερωτικής συνεύρεσης ? Τα φάρμακα τελικά κάνουν την διαφορά?   Μήπως είναι ένα μείγμα πολλών ερεθισμάτων η αναζητούμενη σεξουαλική ικανοποίηση ? Πολλά ερωτηματικά, πολλές συζητήσεις για το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τον καθένα από εμάς.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ είναι η συγκλονιστική  ταινία του Πολωνού Ταντέους Κρόλ. Συνεντεύξεις με λήπτες πτωματικών μοσχευμάτων, οι οποίοι συγκινημένοι  αφηγούνται τα συναισθήματα που νοιώθουν προς τα άτομα που τους δώρισαν την καρδιά τους. Βλέπουμε ταυτόχρονα και την εγχείρηση μεταμόσχευσης καρδιάς, καθώς και μία μάνα που επίμονα ψάχνε ι και τελικά ανακαλύπτει τον λήπτη της καρδιάς του νεκρού γιού της.
..

Τις ζωές διάσημων και επιφανών ατόμων που έδωσαν γενναιόδωρα τις γνώσεις τους  και την ζωή τους στις επιστήμες, παρακολουθούμε σε μία σειρά από καλλιτεχνικές δημιουργίες των συμμετεχόντων σκηνοθετών. Στην ταινία Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ της Συλβάνα Σέσι και του Ρέτο Στάμμ διεισδύουμε στην οικογενειακή , κοινωνική και επιστημονική ζωή της διάσημης Γερμανίδας σεξολόγου Μόνικα Κράουζε που πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο προσπαθώντας να διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά την νεολαία.


Στην ταινία Η ΙΔΙΟΦΥΪΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ του Μπόσσε Λίντκουϊστ εστιάζουμε στην επιστημονική και στην ιδιωτική ζωή του Δρος Κάρλτον Γκάζντουσεκ πού έλαβε το βραβείο Nομπέλ για την ανακάλυψη των Πρίον που είναι οι μολυσματικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η νόσος των τρελών Αγελάδων. Οι υιοθετήσεις 57 αγοριών θεωρήθηκαν σπουδαίες πατρικές πράξεις, αλλά στο απόγειο της καριέρας του άρχισαν να διαδίδονται φήμες πως ήταν παιδόφιλος.


Στην ταινία ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ του Αυστριακού Αντονίν Σβόμποντα, παρακολουθούμε τις άγνωστες πτυχές του διάσημου ψυχαναλυτή, που μαθήτευσε δίπλα στον Σίγκμουντ Φρόϋντ και πέθανε σε Αμερικανικές φυλακές τιμωρημένος για τα πιστεύω του και τις έρευνές του.
Η αντίληψη που είχε για τα πράγματα και οι ανακαλύψεις του ήταν πολύ πλατιές και δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στα «στενά καλούπια» της τότε επίσημης επιστήμης. Έτσι έφτασε στο σημείο να θεωρηθεί από πολλούς ως τρελός.
Από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε ότι ίσως πέρα από τη λίμπιντο του Φρόϋντ να κρύβεται μια πραγματική ενέργεια που διακατέχει τον άνθρωπο. Η βάση που στηρίζεται η θεωρία του Ράιχ για την ανθρώπινη παθολογία είναι ο παραλληλισμός του οργασμού με ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που υπάρχει συσσωρευμένη στον άνθρωπο. Όταν υπάρχει ανικανότητα εκφόρτισης αυτής της ενέργειας (θωράκιση), τότε μπορεί να υπάρξουν σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες. Ο Ράιχ παρατήρησε πως, όταν η θωράκιση αφαιρείται με τη θεραπευτική προσέγγιση, τότε αυτή η ενέργεια που υπάρχει στον οργανισμό, δεσμευμένη πριν στη θωράκιση, κινείται ελεύθερα και εμφανίζει έναν παλμό. Προεκτείνοντας τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη θωράκιση στον κοινωνικό χώρο, διαπίστωσε ότι τα θωρακισμένα άτομα γίνονται απαθή, υποχωρητικά κι έχουν την ανάγκη της καθοδήγησης, και ακόμα διαμορφώνουν τυραννική συμπεριφορά, ακριβώς γιατί το βιοσύστημά τους είναι άκαμπτο.
..

Η ταινία  ΚΑΡΛ ΤΖΕΡΑΣΙ – Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟΥ ΧΑΠΙΟΥ του Έμπερχαρντ Μπουέσεμεπικεντρώνεται στην ζωή και το έργο του διεθνούς φήμης χημικού Καρλ Τζεράσσι, που είναι ο εφευρέτης του αντισυλληπτικού χαπιού, συλλέκτης τέχνης και συγγραφέας και ζει ανάμεσα στη Βιέννη και στην δεύτερη πατρίδα του τις Η.Π.Α.


Η ταινία ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΤΕ της Αμερικανίδας Τζούλια Γκρέϋερ αναλύει το πώς οι χρόνιες ασθένειες ευθύνονται για το 70% των θανάτων στην Αμερική. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι γιατροί και επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό μπορεί να αναστραφεί με σωστές διατροφικές επιλογές. Γίνονται συγκλονιστικές έρευνες σχετικά με τη διατροφή, που θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο θεραπείας των χρόνιων ασθενειών. Αντίθετα , επειδή δεν είναι κερδοφόρο, οι βιομηχανίες της σίτισης, των φαρμάκων και τα συλλογικά όργανα των ιατρών γυρίζουν την πλάτη σε αυτές τις έρευνες.


Με το ίδιο θέμα αλλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, είναι η ταινία ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΕΩΝ του Ιάπωνα Γιούρι Νομούρα. Στην Ιαπωνία υπάρχουν άλλα ήθη και άλλα έθιμα, εκ διαμέτρου αντίθετα με τον ‘πολιτισμένο’ δυτικό τρόπο κατανάλωσης φαγητού. Το φαγητό, προετοιμασμένο με τον Βουδιστικό τρόπο , είναι απόλαυση με αμοιβαίο σεβασμό. Είναι υπέρτατη απόλαυση διότι χρησιμοποιούνται και οι πέντε αισθήσεις. Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι τρώγοντας καλό και υγιεινό φαγητό, παραμένουμε υγιείς. Και σέβονται το αγαθό αυτό, την τροφή. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι δούλεψαν πολύ σκληρά για να φτάσει στο πιάτο μας.


ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΔΡΑΣ είναι η ταινία της Αυστραλής Σαφίνα Ουμπερόϊ. Και αυτή, μια επική , ολοκληρωμένη ταινία. Είναι η ιστορία ενός αγρότη που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την γυναίκα της ζωής του η οποία έπαθε βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο όταν εγκυμονούσε το πρώτο τους παιδί. Η γυναίκα του μένει τετραπληγική και παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις καθημερινές δυσκολίες, κάνουν και δεύτερο παιδί. Παράλληλα, για να αυξήσει το εισόδημά του, ο αγρότης μαζί με έναν φίλο του, χτίζουν και ανοίγουν έναν οίκο ανοχής. Η επιχείρηση δεν ευδοκιμεί γιατί απλά δεν είναι γεννημένοι εκμεταλλευτές. Το εκπληκτικό επίτευγμα της σκηνοθέτιδας είναι ότι με τον φακό της καταγράφει το αστείρευτο χιούμορ του αγρότη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υγείας της γυναίκας του με αγάπη, γέλιο, αισιοδοξία. Αξέχαστες στιγμές δοσμένες με δυναμισμό και χιούμορ.
..

ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΛΙΝΙΑ του Πολωνού Ραφάτ Σκάλσκι είναι επίσης μια συγκινητική και αισιόδοξη ταινία για την αγάπη και τον έρωτα των ανθρώπων που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια και των συντρόφων τους, οι οποίοι τούς φροντίζουν με περισσή τρυφερότητα και αφοσίωση. Ασχέτως της πάθησης , του φύλου και της εξωτερικής εμφάνισης.
..

ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ της Καναδής Μιν Σουκ Λι είναι ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τις τοξικές ουσίες που περιέχονται στο παιδικό γάλα σε σκόνη, στις συσκευασίες των παιδικών τροφών και αγγίζει το θέμα των εμβολίων. Τι παρενέργειες προκαλούν και πόσο προστατεύουν από ασθένειες? Τι γίνονται οι χιλιάδες πάνες μωρών που μολύνουν συνέχεια το περιβάλλον?


Ταινίες για την μάστιγα του αιώνα το Έϊτζ , είναι το ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ ή ΑΦΗΣΕ ΜΕ του Ολλανδού Μάρκ Κράμα,   ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 81 του Μαροκινού Τζαμάλ Ιντμουτζούμπ,  ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΪΤΖ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ του Καναδού Πήτερ Ντέϊβις, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ του Έλληνα Δημήτρη Άντζους, ΘΕΤΙΚΟ? του Έλληνα Δημήτρη Μπαβέλλα και επίσης Ο  ΜΙΣΤΕΡ ΙΝΔΙΑ του Ινδού Χοαμπάμ Παμπάν Κούμαρ που έχει θέμα το άθλημα ΄Μπόντυ Μπίλντινγκ’ ενός φορέα του Έϊτζ.


Συγκλονιστική η ταινία  4 ΔΙΑΣΗΜΑ (τα 4 Σώματα των ενόπλων δυνάμεων: Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες) του Αμερικανού Μάϊκ Άττι. Θέμα της ταινίας οι απόμαχοι των 4 σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων ,που ζουν τις τελευταίες τους μέρες σε συνθήκες ,όσο το δυνατόν, πιο άνετες και ανώδυνες. «Έμαθα πολλά για την Ζωή από ανθρώπους που πεθαίνουν», λέει ο σκηνοθέτης.


Χαρούμενη η μικρού μήκους ταινία ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΟΟΥΝ της Αυστραλής Λόρα Ντρουμμόντ  για τις επαγγελματίες διασκεδάστριες/κλόουν που δουλεύουν σε παιδιατρικό νοσοκομείο και προσπαθούν να δώσουν χαρά και κέφι στα παιδιά που υποφέρουν.


Απίστευτη και όμως αληθινή, η ταινία ΜΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ της  Ισραηλινής Τσίπι Μπράντ Φράνκ . Ένας επιχειρηματίας μέσω ίντερνετ, πουλάει έτοιμα μωρά που έχουν συλληφθεί εξωσωματικά. Τα ωάρια αγοράζονται από γυναίκες στις Η.Π.Α., και αφού γονιμοποιηθούν σε εργαστήριο , εμφυτεύονται σε ανάδοχες γυναίκες στην Ινδία.  Εν ολίγοις, μήτρες προς ενοικίαση. Οι Δυτικοί πελάτες θέλουν λευκά μωρά. Σε αυτήν την ταινία παρακολουθούμε το πώς η ανέχεια και η ανάγκη γίνονται ‘μητέρες’ της εφευρετικότητας.
..

Επίσης συμμετέχει  και η ταινία ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ της ΙσραηλινήςΓκάλια Όζ (κόρης του γνωστού συγγραφέα Αμος Όζ)   που θέμα της έχει την εμμονή μιας ηλικιωμένης γυναίκας με το ζωγραφικό έργο του πατέρα της . Έχει όλη την συλλογή των έργων του και επιμένει να την βγάλει από την αφάνεια.
..
..
Ελληνικές συμμετοχές
..
Πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές των Ελλήνων σκηνοθετών φέτος. Οι μαρτυρίες , τα ντοκουμέντα και τα αποσπάσματα προσωπικών συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών, μας εξοικειώνουν με τα δύσκολα προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα προσεγμένη η φετινή παραγωγή: Η ΦΑΚΑ της Μαρίνας Δανέζη, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΗΣ του Ανδρέα Σιαδήμα, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ του Γιώργου Γκόρτσου και της Ανθής Αποστόλου, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ του Γιώργου Πετρίτση, ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ του Παναγιώτη Καραντιά,  ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ του Σταύρου Ψυλλάκη, ΘΕΤΙΚΟ? Του Δημήρη Μπαβέλλα, ΤΟ ΛΑΘΟΣ του Χάρη Σταθόπουλου,  ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ του Δημήτρη Άντζους,  ΑΦΟΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ του Θανάση Τότσικα,  ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΗΔΕΝ του Δημήτρη Παπαθανασίου,  ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΟΣΤΡΑΚΟΝ  ή  ΡΑΜΟΝΑ Σ’ΑΓΑΠΩ του Νίκου Αλευρά ,  TRYAGAIN του Κώστα Μαχαίρα,  Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΙΔΙΚΗΣ του Φρέντυ Βιανέλλη, CORRELATIONS(Συσχετισμοί) του Φάνη Τρανταφύλλου,  ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ  ΝΥΧΤΑ του Στήβεν Κακαβούλη και  ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΣ του Αντώνη Λιόλιου.
..
..

Προσωπικά, θέλω να σας πω ότι αξίζει να επισκευτείτε το blog του Φεστιβάλ, όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε και τα trailler των ταινιών που ίσως ήδη ξεχωρίσατε απ’ όσα αναφέρονται παραπάνω και να πάρετε μια γεύση, αν δεν μπορέσετε να είστε εκεί. Εννοείται πως στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης  θα βρείτε και το πλήρες πρόγραμμα των προβολών και όποια άλλη πληροφορία σας ενδιαφέρει. Θα σας αφήσω, τέλος,  με ένα απόσπασμα από μια ξένη ταινία που ξεχώρισα και με συγκίνησε ιδιαίτερα και θα σας προτείνω να δείτε όσες περισσότερες μπορείτε. Ειδικά η ταινία του κυρίου Σταύρου Ψυλλάκη,   με τίτλο  «Πάμε να φύγουμε από δω»,  που αποτελεί αποσματική καταγραφή όσων συνέβησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο Ψυχιατρείο Χανίων, συγκαταλέγεται σ’ αυτές που δεν πρέπει να χάσετε. Για ευνόητους λόγους.
Να ‘στε καλά.
..
..
..
..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

4 σκέψεις σχετικά με το “2nd International Health Film Festival-Kos 2010”

 1. να σού πω ένα (βιαστικό) καλωσήρθες (κι από δω) Κατερίνα
  (πολύ ενδιαφέρουσες οι ταινίες μού φάνηκαν – μερικές σίγουρα – από μια βιαστική ματιά που έριξα, όταν επανέλθω θα τα δω όλα καλύτερα)

  φιλιά 😀

  1. Χάρη μου, καλώς σας βρήκα! Τις κάνω ακόμα τις βόλτες μου (εξ’ ου και τα κενά εδώ), αλλά δε θα λείψω σίγουρα τόσο μεγάλο διάστημα πια, όσο έλειψα το καλοκαίρι.

   Ξεκουράσου εσύ τώρα (γιατί είναι η σειρά σου) κι όταν γυρίσεις, έχουμε καιρό να τα λέμε.

   Ως τότε, θα έχω δει κι εγώ κάποιες ταινίες και θα σου κάνω προσωπικά τις προτάσεις μου.

   Καλά να περνάς! 🙂

   Κι από μένα πολλά φιλιά!

 2. Καλώς μας ήρθες λοιπόν Κατερινάκι 🙂 Πέρασες καλά; Ξεκουράστηκες; Κάπου πήγα κι εγώ αλλά δνε μου έφτασε, για να πω την αμαρτία μοτ. Τώρα με τις ταινίες εδώ, πρέπει να κάτσω να μελετήσω αύριο μεθαύριο για να ξέρω από που να ξεκινήσω μου φαίνεται. 🙂 Μόνο το Horseboy έχω δει απ’ αυτές και μία άλλη Ben-x νομίζω λέγεται. Αν τη γράφω λάθος, να με συγχωρέσεις και ήταν πολύ συγκινητικές που λες και οι δυό. Βοηθάει να βλέπεις πως αντιμετωπίζουν άλλοι άνθρωποι κάτι. Εγώ τουλάχιστον αυτό νομίζω και γι’ αυτό τις βλέπω πάντα. Το μυαλό μας κολλάει μερικές φορές όταν κάτι μας συμβαίνει, ενώ μπορεί να υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορούμε να τις δούμε επειδή περνάμε δύσκολα. Κάπως έτσι. Άντε, να μη φλυαρώ κιόλας. Καλό φθινόπωρο κι εδώ θα είμαι κι εγώ. 😉

  1. Poison, καλώς σε βρήκα κι εσένα. Ωραία ήταν, καλά πέρασα, αλλά ελπίζω να συνεχίσω να ..φεύγω. Και θα ξανάρχομαι, δεν γεννάται θέμα. 🙂

   Αχ, τρομερή ταινία αυτή και πολύ σωστά την έγραψες. Θα βάλω κι εδώ ένα trailler, ώστε να πάρει μια ιδέα όποιος θέλει. Κάνουμε κι εμείς κόλαση μερικές φορές τη ζωή των διαφορετικών ανθρώπων και μέσα απ’ το Ben X, νομίζω περνάει ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα. Μου έκανε εντύπωση και μια φράση του πρωταγωνιστή που έλεγε πως όλοι μιλούσαν για κείνον σαν να τον γνώριζαν (λόγω της ταμπέλας της συνδρόμου), αλλά κανείς δεν τον ήξερε αληθινά και εις βάθος. Καλά έκανες και μας την ανέφερες. Για το Horseboy, θα τύχει σίγουρα να μιλήσουμε άλλη φορά.

   Φυσικά και βοηθάει να ξέρεις τι περνούν και οι άλλοι, ώστε να μην αισθάνεσαι μόνος. Γι αυτό άλλωστε υποθέτω, έχουν και τόσο μεγάλη επιτυχία οι ομάδες ομοτίμων παντού. Όλα είναι θέμα μυαλού. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε κάνει καλύτερη ή χειρότερη τη ζωή μας (πέρα απ’ τις συνθήκες που βιώνουμε εννοώ). Ο τρόπος που ερμηνεύουμε ότι μας συμβαίνει, που το νοηματοδοτούμε και που τελικά το αντιμετωπίζουμε. Και να γράφεις όσο θες περί αυτού (ή άλλων θεμάτων). Δεν είπαμε να μην έχεις άγχος για τέτοια πράγματα;

   Ελπίζω να βρεις κι άλλο χρόνο να ξεκουραστείς, να δεις τις ταινίες σου με την ησυχία σου και να ‘χεις πάντα δύναμη για να ζεις τη ζωή σου, όπως αυτή κι αν εξελίσσεται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

   Θα τα ξαναπούμε. Να ‘σαι καλά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s