Σε επίτιμο διδάκτορα του Α. Π. Θ. αναγορεύεται ο επιζώντας της ψυχιατρικής κ. Peter Lehmann

.

.

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής  του Α. Π. Θ., ο επιζώντας της ψυχιατρικής κ. Peter Lehmann, για τον οποίο είχαμε κάνει ξανά εδώ λόγο, ανακηρύσσεται σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος. Η εισήγηση προς το Τμήμα Ψυχολογίας για το επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο του προτεινόμενου ανατέθηκε από τον Τομέα στους κ.κ. Κων/νο Μπαϊρακτάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας, Φοίβο Ζαφειρίδη, Ψυχίατρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Μαρία Δικαίου, Κοινωνική Ψυχολόγο, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

O Peter Lehmann γεννήθηκε το 1950, στο Calw της Γερµανίας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήµιο του Βερολίνου, Τµήµα Επιστηµών Αγωγής, Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Παιδαγωγικής, από όπου αποφοίτησε το 1977 ως διπλωµατούχος Κοινωνικός Παιδαγωγός. Τον ίδιο χρόνο βιώνει µια σηµαντική διακοπή της βιογραφικής του πορείας που οδηγεί στην ακούσια, χωρίς δικαστική απόφαση, εισαγωγή του σε δηµόσιο Ψυχιατρείο στη Γερµανία. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισµού του βίωσε µια σειρά από παραβιάσεις της σωµατικής του ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων του.

Απαξιωτικές για τα δικαιώµατά του εµπειρίες είχε και µετά την έξοδό του από το Ψυχιατρείο, όπως υπερβολική χορήγηση ψυχοφαρµάκων, άρνηση πρόσβασης στον ψυχιατρικό του φάκελο, κλπ. Οι προσωπικές αυτές εµπειρίες τον οδήγησαν από το 1979 σε επιστηµονικές και ανθρωπιστικές δράσεις κατά της ψυχιατρικής αυθαιρεσίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων ατόµων µε ψυχιατρική εµπειρία τόσο στη Γερµανία όσο και διεθνώς.

Με ιδιαίτερο ζήλο και συνέπεια ασχολήθηκε πρωταγωνιστικά, σε επιστηµονικό και πρακτικό επίπεδο, µε την ανάπτυξη της αυτοβοήθειας και αυτο-οργάνωσης ατόµων µε ψυχιατρική εµπειρία µε έµφαση στην υπεράσπιση των δικαιωµάτων τους. Το συνολικό του έργο είναι πολύπλευρο, µε ποικίλες επιστηµονικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς εκτείνεται από τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων έως τη δηµιουργία δοµών και φορέων διεκδίκησης για τα δικαιώµατα ατόµων µε ψυχιατρική εµπειρία.

Από το 1980, είναι συνιδρυτής οµάδας αυτοβοήθειας (πρώην) χρηστών και επιζώντων της ψυχιατρικής. Από το 1989, ιδρυτικό µέλος του «Συλλόγου για την προστασία από την ψυχιατρική βία» και από το 1990 µέλος της συντακτικής επιτροπής του βρετανικού επιστηµονικού περιοδικού Journal Clinical Psychology, Counseling and Psychotherapy. Από το 1991, ιδρυτικό µέλος του «Ευρωπαϊκού ∆ικτύου πρώην χρηστών και επιζώντων της ψυχιατρικής» (ENUSP). Από το 1994 µέχρι το 2000, µέλος του ∆.Σ. της γερµανικής «Συνοµοσπονδίας Ανθρώπων µε ψυχιατρική εµπειρία». Από το 1997 µέχρι το 1999, µέλος της ειδικής επιτροπής Mental Health Europe, ευρωπαϊκό παρακλάδι της «παγκόσµιας συνοµοσπονδίας για την ψυχική υγεία». Από το 1997 µέχρι το 1999 πρόεδρος του ∆.Σ. της ENUSP. Από το 2002, µέλος της MindFreedom και εκπρόσωπός της στα Ηνωµένα Έθνη. Από το 2008 ιδρυτικό µέλος του Ευρωπαϊκού ∆ηµοκρατικού Κινήµατος για την Ψυχική Υγεία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγγραφικό του έργο και την προσωπικότητά του, θα βρείτε εδώ.

.

.
To πρόγραμμα της εκδήλωσης θα διαμορφωθεί ως εξής:

.

∆ΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗ
του Τµήµατος Ψυχολογίας

ΕΝΑΡΞΗ – ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τµήµατος
Καθηγήτρια  Μαρία ∆ικαίου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ.
Καθηγητή  Iωάννη Α. Μυλόπουλο

ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ
από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Κλινικής Ψυχολογίας
Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη

ΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
Ανάγνωση ψηφίσµατος και τίτλου από
την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τµήµατος
Καθηγήτρια Μαρία ∆ικαίου

ΕΠΙ∆ΟΣΗ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΤΙΜΗΣ
από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Καθηγητή Ιωάννη Α. Μυλόπουλο

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ
του τιµώµενου
Peter Lehmann
µε θέµα:

International Noncompliance
and Humanistic Antipsychiatry

.

.

* H φωτογραφία είναι από εδώ.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

6 σκέψεις σχετικά με το “Σε επίτιμο διδάκτορα του Α. Π. Θ. αναγορεύεται ο επιζώντας της ψυχιατρικής κ. Peter Lehmann”

 1. να και ένα καλό νέο, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, μέσα στις μαύρες εποχές που περνάνε η παιδεία, η (ψυχική) υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα… και γενικότερα αυτός ο τόπος.

  καλό φθινόπωρο Κατερίνα (και από εδώ) 🙂

 2. Psi-action, αναρωτιέμαι αν έχει γίνει ξανά κάτι ανάλογο (και βέβαια μου μπήκε η ιδέα να το ψάξω μόλις μπορέσω). Είναι πολύ σημαντικό ακριβώς σε συμβολικό επίπεδο, στη δεδομένη χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα σε ένα κράτος που έχει προ πολλού πάψει ν’ ασχολείται με τα ουσιώδη που αφορούν την ανθρώπινη ζωή, αξιοπρέπεια και διαβίωση.

  Καλό φθινόπωρο κι ας μου κακοφαίνεται. 🙂

 3. Πραγματικά πολύ καλή είδηση, σε μια εποχή που όλα φαίνεται να έχουν ισοπεδωθεί…Ελπίζω να μπορέσουμε να διαβάσουμε την ομιλία του Lehmann κι εμείς που θα είμαστε μακρυά.

  Καλό φθινόπωρο κι από ‘μένα Κατερίνα!

 4. Silentcrossing, είναι παγκόσμια ο πρώτος πρώην ψυχικά πάσχων, που αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα. Σου επισυνάπτω παρακάτω, μέρος της ομιλίας του όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» (το δανείστηκα απ’ την φίλη Ουρανία) και περισσότερα θα βρεις εδώ.

  “Ήμουν μόλις 27 ετών όταν με έκλεισαν σε δημόσιο ψυχιατρείο στη Γερμανία. Δεν είχε εκδοθεί καν δικαστική απόφαση. Με κρατούσαν έγκλειστο και ταυτόχρονα με βομβάρδιζαν με υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων. Απέκτησα τάσεις αυτοκτονίας, έγινα δυσκίνητος και απαθής. Δεν πλενόμουν, ούτε ξυριζόμουν. Μέχρι που έφτασαν στο σημείο να με πετάξουν έξω, διότι δεν… βλεπόμουν”.
  Με τα λόγια αυτά ο 60χρονος σήμερα Peter Lehmann, πτυχιούχος Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, περιγράφει τα δύσκολα χρόνια που έζησε όταν διαγνώστηκε ότι πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ηβηφρενία. Όπως ομολογεί, βίωσε μία σειρά από παραβιάσεις της σωματικής του ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Και πάλεψε σκληρά για να κερδίσει πίσω τη ζωή του.
  “Όταν με έδιωξαν από το δημόσιο ψυχιατρείο, μου είπαν να πάω στον ψυχίατρο της κοινότητας όπου ζούσα και με προειδοποίησαν να μην ξεχάσω να παίρνω τα χάπια μου γιατί θα υποτροπίαζα. Μια μέρα όμως αμέλησα να τα πάρω και συνειδητοποίησα ότι μου έλεγαν ψέματα. Όχι μόνο δεν υποτροπίασα αλλά ήμουν καλύτερα”, συνεχίζει ο κ. Lehmann.
  Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του. Ταυτόχρονα εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής [European Network of (ex-)Users and Survivors of Psychiatry (ENUSP)], προσφέροντας γνώση και εμπειρία. Μάλιστα, μέσω του Δικτύου γνώρισε τη σύζυγό του και απέκτησε μια ευτυχισμένη οικογένεια.
  Για τον αγώνα που έδωσε, για την προσφορά του σε άλλους ψυχιατρικά ασθενείς, αλλά και για το ανθρωπιστικό και επιστημονικό του έργο, ο κ. Lehmann αναγορεύτηκε χθες επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που απονέμεται αυτός ο τίτλος σε έναν πρώην έγκλειστο ψυχιατρείου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι είναι επιτέλους καιρός να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που βιώνουν τέτοιες
  καταστάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s