ΚοιΣΠΕ: Ο μαζικός θεσμός που απειλείται απ’ το νέο νομοσχέδιο

..

..

update: Διαβάστε εδώ την επιστολή των εκπροσώπων των ΚοιΣΠΕ προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, που φιλοξενεί στο blog του ο Psi-action.


Πρόσφατα είχε γίνει εδώ μια ανάρτηση για τους ΚοιΣΠΕ, τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς δηλαδή Περιορισμένης Ευθύνης, στους οποίους εργάζονται ψυχικά πάσχοντες και σχολιάζαμε με τον psi-action πόσα θέματα ανακύπτουν γενικότερα (παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, όροι εργασίας κτλ) και πόσα πράγματα γι’ αυτό το θεσμό, αγνοεί ο κόσμος. Σήμερα με ενημέρωσε για το τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε μια έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), απ’ τον ειδικό λειτουργικό επιστήμονα του Κέντρου Δ. Ζιώμα. Μια έρευνα που ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τους ΚοιΣΠΕ και παρουσιάστηκε στη Λέρο, στο πλαίσιο της 1ης Πανελλαδικής Συνάντησης  Εκπροσώπων  ΚοιΣΠΕ, στις 14-16 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα μ’ αυτήν λοιπόν,περίπου 2.000 μέλη αριθμούν οι 16 ΚοιΣΠΕ της χώρας. Από αυτά, το 45% (940 άτομα) είναι αποασυλοποιημένοι ψυχικώς πάσχοντες, οι οποίοι αποτελούν επίσης το 75% (290 άτομα) των εργαζομένων στους ΚοιΣΠΕ. Τα υπόλοιπα στοιχεία μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ κι εμείς θα πούμε μόνο επ’ αυτού, πως οι εκπρόσωποι των 15 από τους 16 ΚοιΣΠΕ αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησής τους στη Λέρο, να συστήσουν πανελλαδική Ομοσπονδία.

Νέο πρόβλημα ανακύπτει όμως, καθώς απ’ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά την κοινωνική οικονομία, εξαιρούνται οι ΚοιΣΠΕ! Αναδημοσιεύω απ’ το blog, No Budget blog, ένα μικρό απόσπασμα και σας προτρέπω να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση, καθώς και το δημοσιεύμα της «Αυγής», που θα βρείτε εδώ.:

..

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, βρίθει αντιφάσεων, περιλαμβάνει μία σειρά… νεολογισμών, όπως «άτομα με σωματικές και ψυχικές διαταραχές» (sic), και προδίδει την άγνοια του συντάκτη του σχετικά τόσο με την κοινωνική οικονομία όσο και με τη φυσιολογία των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας, τους οποίους θεωρεί συλλήβδην και διαρκώς ως άτομα χωρίς δικαιοπρακτική ικανότητα!

Η πρόθεση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ύστερα από μία υποτυπώδη διαβούλευση και αφού αγνόησε παντελώς τις αιτιάσεις και την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων των ΚοιΣΠΕ, έχει προκαλέσει βαθιά απογοήτευση, ματαίωση, αλλά και οργή και αγανάκτηση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και των ψυχικώς πασχόντων. Ο προβληματισμός σχετικά με το παρόν και το μέλλον της πολύτιμης και πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας βαθαίνει…

..

Το σκεπτικό αυτής της απόφασης, βασίζεται στο ότι:

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελεσματική και γνήσια οικονομική δραστηριότητα αν αποτελεί απλά και μόνο ένα μέσο για την επανένταξη των ατόμων στο κοινωνικό πλαίσιο και ο σκοπός της αμειβόμενης εργασίας, που είναι προσαρμοσμένη στις φυσικές και νοητικές ικανότητες κάθε ατόμου, είναι να βοηθήσει αυτά τα άτομα να επανακτήσουν την ικανότητά τους να αναλάβουν κανονική εργασία ή να ζήσουν μια κατά το δυνατόν κανονική ζωή»…


Το δικό μου σχόλιο, όπως καταλαβαίνετε, περιττεύει.. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει και θα σας ενημερώνουμε. Psi-action , σ’ ευχαριστώ.

Να ‘στε καλά.

..

..

..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

8 σκέψεις σχετικά με το “ΚοιΣΠΕ: Ο μαζικός θεσμός που απειλείται απ’ το νέο νομοσχέδιο”

 1. Και εγώ σε ευχαριστώ, Κατερίνα, που συγκέντρωσες τις πληροφορίες για να προσθέτουμε τα νέα χωρίς να χανόμαστε.

  Λοιπόν, υπάρχει και αυτό το ενδιαφέρον άρθρο που, προφανώς, σχετίζεται με την προηγούμενή σου ανάρτηση και δίνει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους ΚοιΣΠΕ: http://www.makthes.gr/news/reportage/62501/

  Η «ικανότητά μας» να εμποδίζουμε κάθε νέα προσπάθεια και να σκοτώνουμε κάθε ελπίδα σε αυτόν τον τόπο είναι, τελικά, απίστευτη.

  Να δούμε τι άλλες πληροφορίες θα βρούμε (ελπίζω να βοηθήσουν και όσοι περνούν από τα μέρη σου).

  Καλό βράδυ

 2. Psi-action, ακριβώς επειδή δεν έχει καταλάβει πλήρως ο απλός κόσμος που δεν ασχολείται με τέτοια θέματα (αλλά πολλές φορές ακόμα και άνθρωποι του Ψ χώρου), τι εστί ΚοιΣΠΕ, γι’ αυτό τα συγκέντρωσα. Έβαλα κι άλλο ένα link προς εσένα σήμερα, με την επιστολή των εκπορσώπων των ΚοιΣΠΕ προς την Υπουργό Εργασίας κι ας ελπίσουμε ότι κάπως συμπληρώνεται η εικόνα.

  Φυσικά και θα είναι χαρά μας, όποιος-α έχει οτιδήποτε να προσθέσει και να μας πληροφορήσει, να το κάνει. Κι αυτό ισχύει για κάθε ανάρτηση.

  Καλό βράδυ και σε σένα.

 3. θα μπορουσατε να μου πειτε ποιοι ειναι οι αλλοι δυο ΚοιΣΠΕ? Γνωρίζω Κοι.Σ.Π.Ε. Το. Ψ.Υ. Ν. Αχαϊας «ΦΑΡΟΣ»/Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»/Κοι.Σ.Π.Ε. «ΚΛΙΜΑΞ PLUS»/Κοι.Σ.Π.Ε. «ΕΙΚΟΝΑ»/Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»/ΚοιΣΠΕ Το.Ψ.Υ. Δωδεκανήσου/ΚοιΣΠΕ Το.Ψ.Υ. Χανίων/Κοι.Σ.Π.Ε. «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»/Κοι.Σ.Π.Ε. Το.Ψ.Υ. Κεφαλονιάς – Ζακύνθου «ΡΟΤΑ»/Κοι.Σ.Π.Ε. Φωκίδας «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΛΙΚΑΣ»/Κοι.Σ.Π.Ε. Το.Ψ.Υ. Πιερίας/Κοι.Σ.Π.Ε. Το.Ψ.Υ. Δ. Θεσσαλονίκης/Κοι.Σ.Π.Ε. «ΕΥ ΖΗΝ»./ΚοιΣΠΕ <> Χίου.Ευχαριστω

 4. Καλώς ήρθατε Ειρήνη και Νίκο. Μιας και ρωτάτε το ίδιο πράγμα, απαντάω και στους δύο μαζί. Τα στοιχεία που έχω εγώ λοιπόν βασίζονται στην έρευνα του κου Δημ. Ζιώμα (μπορείτε να διαβάσετε εδώ το σχετικό δημοσίευμα) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, ο οποίος κάνει λόγο πανελλήνια για 16 ΚοιΣΠΕ. Είναι οι ακόλουθοι:

  ΚοιΣΠΕ 1ου τομέα Ψυχικής Υγείας (ΤοΨΥ) Αττικής «Διάπλους»,
  3ου ΤοΨΥ Αττικής «Κλίμαξ Plus»,
  5ου ΤοΨΥ Αττικής «Ηλιοτρόπιο»,
  6ου ΤοΨΥ Αττικής «Εικόνα»,
  9ου ΤοΨΥ Αττικής «Ευ Ζην«,
  10ου ΤοΨΥ Αττικής «Διαδρομές»,
  ΤοΨΥ Άρτας – Πρέβεζας,
  ΤοΨΥ Αχαΐας «Φάρος»,
  ΤοΨΥ Δυτικής Θεσσαλονίκης,
  ΤοΨΥ Δωδεκανήσου,
  ΤοΨΥ Κερκύρας «Νέοι Ορίζοντες»,
  ΤοΨΥ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου «Ρότα»,
  ΤοΨΥ Νομού Πιερίας,
  ΤοΨΥ Φωκίδας «Γιάννης Βαλίκας»,
  ΤοΨΥ Χανίων και
  ΤοΨΥ Χίου «Ωρίων».

  Ελπίζω να βοήθησα. Καλή σας μέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s