Το μυστικό της Νοημοσύνης: Οι 12 πυλώνες της σοφίας

.

.


.

Μ’ αυτό το αφιέρωμα στο εξώφυλλο του, κυκλοφόρησε πρόσφατα (30/10/2010), το περιοδικό «New Scientist» και μιας κι ασχολούμαστε εδώ με τα ζητήματα που σχετίζονται με το IQ, σκέφτηκα να σας αναφέρω τι γράφει ο Adrian Owen σ’ αυτό το άρθρο.  Ο Owen,  είναι ειδικός στις νευροεπιστήμες, εργάζεται στο Medical Research Council στο Cambridge (MRC Cognition and Brain Sciences Unit) και θεωρείται ένας απ’ τους 100 επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή στην Βρετανία, σύμφωνα με τη λίστα του Times Eureka Science Magazine.

Αρχικά λοιπόν ο Owen,  ξεκινά με μια διαπίστωση, για την οποία έχει γίνει λόγος ξανά απ’ αυτό το blog: ότι δηλαδή ακόμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλοι όσοι ασχολούνται μ’ αυτό τον επιστημονικό τομέα, σε έναν και μόνο όρο που να εξηγεί συγκεκριμένα, τι ακριβώς είναι η νοημοσύνη. Και άρα καταλαβαίνετε αρχικά, πόσο προβληματικό είναι το να μετράει κάποιος κάτι το οποίο ακόμα δεν μπορεί να οριστεί πλήρως. Αν προσθέσετε τώρα σ’ αυτό το πρόβλημα, ένα ακόμα, ότι δηλαδή ούτε στον τρόπο μέτρησης της νοημοσύνης συμφωνούν οι ειδικοί, θα αντιληφθείτε πόσο σαθρά είναι τα αποτελέσματα των απανταχού τεστ νοημοσύνης. Πως λοιπόν να γίνει λόγος για αξιοπιστία και εγκυρότητα;

Δεν τίθεται θέμα φυσικά, για το αν υπάρχουν όντως ατομικές διαφορές στις γνωστικές ικανότητες, αλλά το ζήτημα είναι πως αυτές οι διαφορές, δεν μπορούν να μετρηθούν με τον αντικειμενικό τρόπο που θα μετρούσαμε π.χ. το ύψος και το βάρος κάποιου. Αλλά κι όταν μετριούνται αυτές οι διαφορές, όπως τέλος πάντων κι αν μετριούνται, πόσο αξιόπιστο είναι το αποτέλεσμα; Ποιος ο δείκτης συσχέτισης των τεστ IQ με την γενικότερη επιτυχία στη ζωή κάποιου; Ή με την ευτυχία; Και πως επηρεάζεται το τελικό σκορ, απ’ το πολιτισμικό υπόβαθρο του εξεταζόμενου;

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα που ανακύπτουν όμως, όπως ήδη σας έγραψα,  ευρέως χρησιμοποιούνται τα τεστ νοημοσύνης, με πιο δημοφιλές το Wechsler (Adult Intelligence Scale). Απ’ το 1955 που δημοσιεύτηκε αυτό το τεστ, γίνονται προσπάθειες ώστε να διερευνηθεί από ποια στοιχεία ακριβώς αποτελείται η νοημοσύνη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνάφειες: π.χ. αυτοί που είναι καλοί στα μαθηματικά, θυμούνται και καλύτερα αριθμούς κτλ. Τι μας κάνει όμως λιγότερο ή περισσότερο έξυπνους από άλλους; Δηλώνει όντως κάτι για μας, ο περίφημος και οπωσδήποτε αμφιλεγόμενος δείκτης νοημοσύνης;

Σ’ αυτό δεν χρειάζεται καν να σας αναπτύξω τα προσωπικά μου επιχειρήματα. Θα σας παραθέσω απλώς ένα παλιότερο απόσπασμα απ’  το ίδιο περιοδικό και θα σας προτείνω να διαβάσετε αυτό εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία»:

Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές αμφισβήτησαν την ακρίβεια και την αξιοπιστία του λεγόμενου Δείκτη Νοημοσύνης (IQ), επικαλούμενοι μάλιστα ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα «ευφυούς» ανθρώπου, την περίπτωση του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Μπους συγκαταλέγεται στο 10% των πλέον ευφυών ανθρώπων στον κόσμο (!), σύμφωνα τουλάχιστον με τον Δείκτη Νοημοσύνης του (περίπου 120), κάτι που δεν επαληθεύτηκε καθόλου στην πράξη, δεδομένων των αμέτρητων ανοησιών που διέπραξε στη διάρκεια της θητείας του.

Ο David Perkins, ο οποίος διδάσκει Παιδαγωγική Ψυχολογία στο Harvard Graduate School, υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης έχει ασφαλώς κάποια πλεονεκτήματα, αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ευφυές άτομο. «Ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης είναι ό,τι και το υψηλό ανάστημα για έναν καλαθοσφαιριστή. Για να γίνει κάποιος καλός καλαθοσφαιριστής ασφαλώς βοηθάει το ύψος, αλλά αυτό από μόνο του δεν επαρκεί. Κατ’ αναλογία, για να σκέπτεται κάποιος σε βάθος, δεν αρκεί να διαθέτει έναν δείκτη νοημοσύνης πάνω από το μέσο όρο. Θα πρέπει να έχει πολύ περισσότερα προσόντα».

Πήρατε νομίζω μια ιδέα και αν διαβάσετε και το άρθρο που σας προτείνω θα καταλάβετε ακόμη περισσότερα πράγματα. Για να γυρίσουμε εμείς τώρα στο αφιέρωμα του «New Scientist».. Ποιοί είναι οι 12 πυλώνες της σοφίας, για τους οποίους γίνεται λόγος; Θα σας αναφέρω μερικoύς απ’ αυτούς: την οπτικοχωρική μνήμη, την πνευματική περιστροφή, τον επαγωγικό συλλογισμό, την λεκτική διατύπωση συλλογισμών και την οπτική προσοχή. Για ευνόητους λόγους δεν γίνεται και δεν πρέπει να αναπαραγάγω εδώ ολόκληρο το άρθρο, αλλά έστω και με αυτές τις αναφορές νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι επιστήμονες, είναι ένα είδος διάσπασης της νοημοσύνης, στα στοιχεία που την συνθέτουν. Προσπαθούν δηλαδή να καταλάβουν,  ποιες επιμέρους γνωστικές ικανότητες, συνθέτουν την συνολική νοημοσύνη ενός ατόμου.

Προκαλούν μάλιστα και τους αναγνώστες του περιοδικού όχι μόνο να πάρουν μέρος σ’ ένα test που πλαισιώνει το αφιέρωμα, για να τσεκάρουν επιτόπου το αν διαθέτουν αυτές τις ικανότητες, αλλά και σε μια ακόμη δοκιμασία που θα βρείτε online εδώ και η οποία χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να ολοκληρωθεί. Φυσικά, θα αξιοποιήσουν πλήρως όλα τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμασιών και φαντάζομαι ότι στο μέλλον, θα μας πουν κι άλλα για τον ακόμα ερευνούμενο τομέα της νοημοσύνης.  Αν έχετε μισή ώρα ελεύθερη και γνωρίζετε καλά αγγλικά, δεν χάνετε τίποτα να το τολμήσετε.  Κάτι θα μάθετε οπωσδήποτε για την ευφυΐα σας.

Να είστε καλά.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

5 σκέψεις σχετικά με το “Το μυστικό της Νοημοσύνης: Οι 12 πυλώνες της σοφίας”

 1. Κατερίνα πολύ μου αρέσει αυτη η ανάρτηση σου!

  Θυμάμαι είχα διαβάσει ότι ο Αινστάιν είχε πεί ότι σκεφτόταν μέσα από έναν συνδυασμό νοητικών εικόνων ενός «οπτικού και μυώδους τύπου» και ότι τελικά το μέγεθος του εγκεφάλου δεν παίζει κανεναν απολύτως ρόλο…
  Το τεστ να σου πω την αλήθεια φοβάμαι να το απαντήσω … (όχι γιατί δεν ξέρω καλά αγγλικά αλλά γιατί είμαι ξανθιά … εκ φυσεως …)
  Καλό βράδυ 🙂

 2. Afroditi, δεν μου φαίνεσαι καθόλου ξανθιά. 🙂 Άσε που οι ξανθιές μια χαρά κορίτσια είναι, απλώς δεν αντέχουν ορισμένοι τον συνδυασμό όμορφης και έξυπνης και λένε και καμιά σχετική σεξιστική χαζομάρα για να καλύψουν τα νώτα τους.

  Πάντως, όσον αφορά το θέμα μας, νομίζω πως κάποιοι άνθρωποι μαθαίνουν με εντελώς ξεχωριστό τρόπο και το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν έχει την δυνατότητα να τους βοηθήσει έτσι όπως διαμορφωμένο, να εξελιχτούν. Αντίθετα μάλλον εμπόδια τους βάζει προσπαθώντας να τους εντάξει στα γνωστά και υπάρχοντα διδακτικά μοντέλα του. Ελπίζω στο μέλλον να καταλάβουμε περισσότερα για την τόσο περίπλοκη νοημοσύνη και για τον ακόμα πιο περίπλοκο εγκέφαλο. Είναι ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν και παιδιά που σήμερα το σχολείο τα διώχνει.

  Σ’ ευχαριστώ που πέρασες! Καλό Σαββατοκύριακο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s