Gay, Straight and the Reason Why – Παρουσίαση του βιβλίου του Simon LeVay

.

.

Ένα απ’ τα πράγματα που δεν κατάλαβα ποτέ μου, είναι γιατί θα πρέπει ορισμένοι άνθρωποι ν’ απολογούνται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Γιατί να υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας αυτού, χλευασμό και περιθωριοποίηση. Και με θλίψη διαβάζω ότι τελευταία τα πράγματα στην Αμερική δεν πηγαίνουν καλά για πολλούς εφήβους, που εξωθούνται στην αυτοκτονία, όταν καταλαβαίνουν την διαφορετικότητα τους. Υπάρχει μάλιστα μια καμπάνια που τρέχει στο youtube αυτό τον καιρό, με το σύνθημα «Τα πράγματα θα φτιάξουν» («Tomorrow will be better«) και στοχεύει ακριβώς στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Στο αξιόλογο blog «Ενάντια στην Ομοφοβία και τον Ομοαρνητισμό», μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες κι εδώ να δείτε μερικά απ’ αυτά τα video.

.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεώρησα καλό να σας παρουσιάσω το βιβλίο του καταξιωμένου νευροεπιστήμονα Simon LeVay, που κυκλοφόρησε  τον Σεπτέμβριο,  απ’ τις εκδόσεις Oxford Univesity Press και έχει τίτλο: Gay, Straight and the Reason Why. Να εξηγήσω ότι αν και το έχω στα χέρια μου, δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ολόκληρο, οπότε η άποψη μου γι’ αυτό θα εκφραστεί με κάποιο update, όταν θα είμαι έτοιμη. Να γράψω ακόμα πως για μένα ο όρος straight, δεν είναι και ο πιο επιτυχημένος, αφού εκ προοιμίου αξιολογεί την ετεροφυλόφιλη σεξουαλική κατεύθυνση ως κανονική (άρα η άλλη επιλογή είναι μη-κανονική;), αλλά τι να κάνουμε που αυτός έχει επικρατήσει..

.

Κι αφού έκανα και τις απαραίτητες διευκρινίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε με την παρουσίαση του βιβλίου. Ο εκδοτικός οίκος λοιπόν, γράφει στη σύνοψη που αφορά το βιβλίο, πως ο συγγραφέας μέσα από πληθώρα ερευνητικών στοιχείων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ευθύνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων, ορμονών του φύλου και κυττάρων του αναπτυσσόμενου σώματος και εγκεφάλου. Με πιο απλά λόγια, ένας άνθρωπος γεννιέται ετεροφυλόφιλος ή μη. Και μάλιστα αυτό καθορίζεται πριν από τη γέννηση, όπως υποστηρίζει ο Simon LeVay και σίγουρα υπάρχει και κατά τη διάρκεια της. Αν λάβετε υπόψη, πως ο πρώην ερευνητής του Harvard ασχολείται με την έρευνα του θέματος από το 1991 κι έχει γράψει πλήθος σχετικών μελετών και βιβλίων μάλλον πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη γνώμη του και φυσικά να διαβάσουμε πως καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα.

.

Για τους νευροεπιστήμονες βέβαια, όλα είναι Βιολογία, κι έτσι έχω κι εγώ ομολογώ, την περιέργεια να δω όσο θα προχωράω στο διάβασμα του βιβλίου του, αν η Ψυχολογία θα μπορούσε να αρθρώσει σοβαρό αντίλογο στα επιχειρήματα του. Φυσικά έχει φροντίσει να πάρει στοιχεία κι απ’ αυτή την επιστήμη (αναφέρεται τόσο στην Γνωστική Ψυχολογία όσο και στην Εξελικτική), όπως κι απ’ την Ενδοκρινολογία, την Νευρολογία, την Γενετική κ.α. Μια ματιά αν ρίξετε στο σύνδεσμο που υπάρχει πίσω απ’ το όνομα του, θα καταλάβετε πως δύσκολα θα βρείτε άλλον επιστήμονα που να έχει ασχοληθεί τόσο με το θέμα.Έχει μελετήσει από εγκεφάλους ανθρώπων, μέχρι εγκεφάλους ζώων όπως ο χιμπατζής Bonobo (είδος που μελετάται γενικότερα λόγω της ομοιότητας της συμπεριφοράς του μ’ αυτή των ανθρώπων) και οι χήνες Graylag (που επίσης παρουσιάζουν ομοφυλόφιλη συμπεριφορά).

.

Αν και υπάρχουν πράγματα στον σεξουαλικό προσανατολισμό όλων μας, που παραμένουν αδιευκρίνιστα, ένα είναι σίγουρο: πως το τελευταίο που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να ψάχνουν «τι πήγε στραβά με το παιδί» τους. Και φυσικά να μην υποβάλλουν τα παιδιά τους σε αμφιλεγόμενες θεραπείες (ανθεί το είδος παγκόσμια), για να τα κάνουν «κανονικά». Aς εστιάσουν τις προσπάθειες τους στο να τα δεχτούν όπως είναι. Αυτό θα έπρεπε να είναι η μόνη τους έγνοια.

Για το τέλος, σας προτείνω να διαβάσετε ένα άρθρο του Simon LeVay (στην αγγλικά γλώσσα) με τίτλο «The biology of sexual orientation«, στο οποίο συμπυκνώνει όλες τις θεωρίες, βιολογικές και μη που έχουν διατυπωθεί για το θέμα, απ’ την εποχή του Freud ως τις μέρες μας. Θα το βρείτε φυσικά δωρεάν, στο site του και σας προτρέπω όπως πάντα, να εξερευνήσετε όλους τους συνδέσμους της ανάρτησης. Όσοι ενδιαφέρονται για ακόμη περισσότερα και πιο εξειδικευμένα στοιχεία, ας ρίξουν μια ματιά εδώ (υπάρχουν στοιχεία για τις μελέτες του που αφορούν στη δομή του εγκεφάλου ομοφυλόφιλων ανδρών) κι εδώ (τo γνωστό σε όλους amazon φιλοξενεί σελίδες του βιβλίου του).

.

Για το βιβλίο του αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν, είναι πως κυρίως απευθύνεται σε επιστήμονες. Εχει αρκετούς δύσκολους όρους και γλωσσάρι, αλλά δε σημαίνει κιόλας αυτό πως δεν μπορεί να διαβαστεί κι από άλλους ενδιαφερόμενους. Αρκεί να δαπανήσετε τον ανάλογο χρόνο. Υπάρχουν μάλιστα κάποια σημεία στα οποία o LeVay δεν διστάζει να κάνει χιούμορ κι αυτό το βάζω στα υπέρ του, μιας και δεν εκτιμούσα ποτέ τους σοβαροφανείς επιστήμονες. Θα επανέλθω στο θέμα, όπως υποσχέθηκα ήδη, μόλις θα  έχω ολοκληρωμένη άποψη και θα σας παραθέσω τότε και ότι έχει να πει η σύγχρονη Ψυχολογία για το θέμα.

.

Καλή ανάγνωση.

.

.

*Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από εδώ.

.

.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

8 σκέψεις σχετικά με το “Gay, Straight and the Reason Why – Παρουσίαση του βιβλίου του Simon LeVay”

 1. Μπράβο Κατερίνα για το άρθρο σου. Πρέπει να πούμε ότι τη διαφορετικότητα του καθενός, δεν θα την καθορίσει καμία προκατάληψη, ή κονωνική επιταγή. Δεν μπορεί να την καθορίσει. Γιατί είναι η ίδια η φύση που καπως θα βγει καποια στιγμή και ίσως να βγει από τη λάθος έξοδο. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μιλάμε για το θεμα όπως κάνουμε τώρα με την ευκαιρία του άρθρου.

  Το πρόβλημά μας δεν είναι η ομοφυλοφιλία ενός φίλου μας, που ξαφνικά ανακαλύψαμε, είναι η προκατάληψη μιας κοινωνίας πάνω σε μια τέτοια φιλία. Η ταμπέλα και το στίγμα. Όλοι μας αρνιόμαστε ότι είμαστε ρατσιστές, ότι αντιμετωίζουμε τους πάντες όμοια και ίσα, όμως..

  Είχα από καιρό μια φίλη αναγνώστρια που γράφαμε αρκετά σχολια ο ένας στον άλλο. Εγραφε μοναδικά, αισθησιακα και σε υψηλό επίπεδο. Όταν ανακάλυψα από δική της πρωτοβουλία-με την έκδοση ενός βιβλίου της- ότι δεν είναι εκ γενετής γυναίκα, βρήκα τον εαυτό μου αργά αλλά σταθερά να απομακρύνεται, λες και μου την «έπεσε» με τη μία ή την άλλη μορφή. Κάνοντας ενδοσκόπηση κατάλαβα ότι ο λόγος που απομακρύνθηκα «με ελαφρά», ήταν για να μην χαρακτηριστώ κάπως (εγώ όχι εκείνη) από τους υπόλοιπους αναγνώστες της και τους δικούς μου φίλους. Λαθος φυσικά.

  Σκέφτομαι λοιπόν πως αν μιλούσαμε περισσότερο εδώ και με την ευχαίρια της ανωνυμίας θα μπορουσαμε περισσότερο να εντάξουμε όλο αυτό τον πληθυσμό που ακόμα και σήμερα κρύβεται λες και έχει κάποιου είδους λέπρα ή κολλητική αρρώστεια.

  Να πούμε επίσης ότι η επιλογή του ερωτικού συντρόφου είναι πολύ προσωπική υπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν πρεπει να θεωρείται ένας ή μια ομοφυλόφιλη πως είναι σεξομανής ή ..ρέπουσα προς την ακολασία. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από εμάς τους υπόλοιπους, τους «και καλά στρέιτ».

  Κατερίνα στο βιβλίο σου «Η σκόνη των άστρων» ασχολείσαι και πολύ κάνεις, έστω και αμυδρά με το θέμα, κυρίως στην αποδοχή και ένταξη στην κοινωνία των γκέυ. Μακάρι να έμπαινε στη θεματολογία μεγαλύτερου όγκου συγγραφέων (και όχι μόνο γκέυ συγγραφέων) ειδικά της νέας γενιάς. Ελπιζω να έχει αρκετα σχόλια το άρθρο σου.. Να μιλαμε λοιπόν 🙂

 2. Vasili, καλησπέρα. Λίγα έχω να προσθέσω στο εξαιρετικό σου και κυρίως ειλικρινές σχόλιο.

  Πράγματι οι άνθρωποι έτσι λειτουργούμε: με τον φόβο για την γνώμη των άλλων. Και συνήθως δεν το παραδέχομαστε, αλλά εσύ το κάνεις. Οι περισσότεροι όχι και γι’ αυτό δεν περίμενα να έχει πολλά σχόλια αυτή η ανάρτηση. Πιο πιθανόν μου φαινόταν να περάσει εντελώς ασχολίαστη. Επειδή όμως θεώρησα ότι έχει κάτι να προσφέρει κι ίσως κάποιοι γονείς καταλάβουν ορισμένα πράγματα, την έκανα.

  Όντως στο βιβλίο μου (αλλά κι εδώ σε παλιότερες αναρτήσεις), θίγω το θέμα με τον τρόπο μου κι αυτό είναι μια μικρή απόδειξη ότι μ’ απασχολεί πάντα κι όχι ευκαιριακά.

  Και μ’ απασχολεί επειδή έχω φίλους ομοφυλόφιλους και ομοφυλόφιλες, που δεν πέρασαν και πολύ εύκολα μέχρι να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα.

  Αν μπορούμε όλοι μας λοιπόν να βοηθήσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί, αυτό για μένα είναι ικανό και αρκετό ως κίνητρο.

  Να μιλάμε λοιπόν, όπως τονίζεις κι εσύ. Και να μην φοβόμαστε.. Καλό σου βράδυ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s