Mad, lunatic, cretin, schizophrenic: Το λεξιλόγιο της τρέλας..

.

inside-bedlam

.

Δεν χρειάζεται να εργάζεται κάποιος στο χώρο της ψυχικής υγείας για να γνωρίζει αυτούς τους όρους, αφού είναι ευρέως χρησιμοποιούμενοι. Πρόκειται για λέξεις που είναι οικείες σε όλες, όλους σχεδόν κι ας μην γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία τους και το αρχικό τους νόημα. Αυτό το κενό, έρχεται να καλύψει η σημερινή ανάρτηση, που ελπίζω να την βρείτε ενδιαφέρουσα.

Ας αρχίσω λοιπόν εξηγώντας κάποια πράγματα για την αγγλική λέξη mad που σημαίνει τρελός. Η λέξη για την ακρίβεια ήταν amad, είχε το ίδιο νόημα που έχει και σήμερα, αλλά το αρχικό a ‘χάθηκε’ κάπου στα 1300. Εδώ θα βρείτε σημαντικές γλωσσολογικές πληροφορίες για την προέλευση της.

Αργότερα, τον 16ο αιώνα, ίσως να θυμάστε, μιας και είχε αναφερθεί στην ανάρτηση για το Bedlam,  πως το όνομα του ‘ασύλου’ ήταν συνώνυμο της ανεξέλεγκτης τρέλας. Οι λέξεις δε που χρησιμοποιούνταν για τους ενοίκους του και δήλωναν την ασταθή τους ψυχολογική κατάσταση ήταν οι: Bedlamers, Bedlamites, ή  Bedlam Beggars.  Τότε συνήθιζαν επίσης να αποκαλούν τους ψυχικά πάσχοντες «anticks» ή «God’s minstrels«.

Στη συνέχεια, διαδόθηκε η έκφραση mad as a hatter (τρελός σαν καπελάς). Όσοι εργάζονταν φτιάχνοντας καπέλα, υπέφεραν από δηλητηρίαση υδραργύρου (υλικό που χρησιμοποιούνταν σ’ αυτό το είδος ένδυσης) και η συμπεριφορά τους μετά από συνεχή έκθεση σ’ αυτό, έμοιαζε με την συμπεριφορά των τρελών.  Η έκφραση πέρασε μ’ έναν τρόπο και στη λογοτεχνία και έτσι στο βιβλίο  «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»  (1865) του Lewis Carroll, έχουμε τον γνωστό χαρακτήρα  Mad Hatter (Τρελός Καπελάς) και το Mad Tea Party. Για την ετυμολογία της όσοι ενδιαφέρεστε περισσότερο, ανατρέξτε εδώ,  όπου θα βρείτε περαιτέρω εξηγήσεις.

Και η έκφραση όμως mad as a March hare (τρελός όπως ο λαγός του Μάρτη), χρησιμοποιούνταν επίσης για να χαρακτηρίσει κάποιον που έχει χάσει εντελώς την λογική του. Επειδή η αναπαραγωγική περίοδος των λαγών είναι το Μάρτιο και τότε συνεχώς χοροπηδούν. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο, το ότι ο λαγός χρησιμοποιήθηκε ως χαρακτήρας στο λογοτεχνικό έργο που προαναφέραμε.

Πάντως οι φράσεις αυτές ήταν σε χρήση, περίπου 30 χρόνια πριν δημοσιευτεί το εν λόγω βιβλίο (από το 1837 δηλαδή). Και για την ιστορία να σας πω, ότι ψάχνοντας το θέμα, βρήκα πως το 1940 ήταν που πρωτοχρησιμοποιήθηκε η φράση τρελός επιστήμονας (mad scientist).

Το lunatic με τη σειρά του, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1290 (σύμφωνα με το Oxford English Dictionary), για να περιγράψει ένα είδος τρέλας (αυτό που σήμερα ονομάζεται διπολική διαταραχή, κυκλοθυμία κ.ο.κ.), που σχετιζόταν με τις φάσεις της σελήνης (από το λατινικό lunacus, luna λοιπόν, προέκυψε το lunatic και το lunacy αλλά και η αργκό λέξη «loony» ). Εξ’ ου και τα ψυχιατρικά άσυλα ονομαζόταν «lunatic asylums» ή «loony bins«.

Κι επειδή γνωρίζω ότι ορισμένοι αναρωτιέστε για το αν επηρεάζει όντως η σελήνη την ψυχική μας διάθεση ή αν κατά τη διάρκεια της πανσελήνου αυξάνονται τα βίαια εγκλήματα, σας παραπέμπω εδώ κι εδώ για περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες.

Η λέξη cretin τώρα, ήταν σοβαρός ιατρικός όρος και αναφερόταν σε ομάδες ανθρώπων που ζούσαν σε ορεινές περιοχές, κυρίως στις Άλπεις. Οι άνθρωποι σ’ αυτές τις περιοχές, λόγω της έλλειψης ιωδίου στο έδαφος,  είχαν αναπτύξει ένα είδος ανεπάρκειας του θυρεοειδούς αδένα και είχαν κάποια εμφανή σωματικά χαρακτηριστικά, όπως λευκό δέρμα, εξόγκωμα ή βρογχοκήλη στο λαιμό και διογκωμένο κεφάλι.

Υπάρχουν και άλλες ερμηνείες όμως για τη λέξη, όπως το ότι σχετίζεται με την λατινική λέξη «creta» που σημαίνει κιμωλία ή με την γαλλική λέξη  crétin που σχετίζεται με το λατινικό Christianus (Χριστιανός), με την έννοια ότι κι αυτοί οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού (!).

Δεν είχε πάντως την έννοια που απέκτησε πολύ αργότερα και που όλοι γνωρίζουμε. Ήταν μόλις το 1933 που ο James Joyce χρησιμοποίησε τη λέξη σαν προσβολή, σε επιστολή που αναφερόταν στη συμπεριφορά του θυρωρού του που μπέρδεψε την αλληλογραφία του. Βρήκα όμως κι αυτό το ενδιαφέρον άρθρο που δίνει εντελώς άλλη ερμηνεία στον όρο και σας προτείνω να το διαβάσετε για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη.

Ο λόγος που συμπεριέλαβα την λέξη στη συγκεκριμένη ανάρτηση, είναι εξαιτίας του ότι στα άσυλα συνυπήρχαν ανέκαθεν ψυχικά πάσχοντες και άτομα με διανοητική καθυστέρηση κι έτσι μ’ ένα τρόπο  θεωρούνταν ότι και οι ψυχικά πάσχοντες έχουν μειωμένη ευφυία, δεν καταλαβαίνουν, δεν μπορούν να μάθουν κτλ κτλ. Με λίγα λόγια δηλαδή τους θεωρούσαν αυθαίρετα, κρετίνους.

Για το τέλος, κράτησα την λέξη schizophrenic, που προέρχεται φυσικά απ’ την σύνθετη ελληνική λέξη σχιζοφρένεια (ή σχιζοφρενία ). Η σχιζοφρένεια ως όρος (καθώς και τα παράγωγά της), προήλθε λοιπόν από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «σχίζειν» (διαχωρισμός) και «φρήν» (λογική, μυαλό), «φρενός» (λογικός, μυαλωμένος). Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περίπου πριν από έναν αιώνα (από τον Eugen Bleuler το 1908). Πριν χρησιμοποιούνταν η λατινική έκφραση «πρώιμη άνοια» (dementia praecox) για την ίδια νοσολογική οντότητα, αν και φυσικά δεν πρόκειται για άνοια με τη στενή έννοια.

Αυτό βέβαια που έχει σημασία είναι ότι και σήμερα που υποτίθεται χρησιμοποιούνται όροι και λέξεις ως επί το πλείστον επιστημονικές (χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν εκλείψει απ’ την αγγλική αργκό οι άκρως προσβλητικές λέξεις όπως: «fruitcake», «wacko»,  «nutter» κ.α.), ο στιγματισμός των ψυχικά πασχόντων παραμένει. Οι ιατρικοί όροι εντέλει καλλιεργούν μια κουλτούρα φόβου και κατηγοριοποιούν ανθρώπους ανάλογα με την υποτιθέμενη παθολογία τους. Χάνεται ο άνθρωπος πίσω απ’ την ετικέτα της ασθένειας του.

Γι’ αυτό είναι θεμιτή η προσπάθεια που καταβάλλεται για να καταργηθεί ο όρος «σχιζοφρένεια» ως εξαιρετικά επιβλαβής, για όσους χαρακτηρίζονται με βάση αυτόν (διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ).

Κι αν αναρωτιέστε πως γίνεται από μια τέτοια ανάλυση, να απουσιάζει ο όρος paranoid, θα σας λύσω αμέσως την απορία. Έχει γίνει μια εξαιρετική ανάρτηση με τίτλο: «Η παράνοια και η δυναμική του αποκλεισμού» στο blog «Πανελλαδική συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» και δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο κλείσιμο, απ’ το να σας προτείνω να την διαβάσετε. Αξίζει κάθε λεπτό του χρόνου σας και σίγουρα θα μάθετε κάτι περισσότερο απ’ ότι θα μπορούσα να σας γράψω εγώ εδώ.

Να είστε καλά.

.

.

..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

7 σκέψεις σχετικά με το “Mad, lunatic, cretin, schizophrenic: Το λεξιλόγιο της τρέλας..”

  1. Τελευταίος.. Κι εγώ για να μαθαίνω κυρίως κάνω τέτοιες αναρτήσεις, να σας πω την αλήθεια. Και όταν θεωρώ πως κάτι θα μπορούσε να ενδιαφέρει κι άλλους ανθρώπους, το γράφω εδώ και το μοιράζομαι με χαρά μαζί σας.

   Σας ευχαριστώ. Καλό σας απόγευμα.

 1. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση και καλή ιδέα να μας κάνεις να σκεφτούμε τι λέμε.

  Να προσθέσω και δύο links;

  On the Causes of Idiocy (η πρώτη έκδοση είναι του 1846)
  http://www.personal.dundee.ac.uk/~mksimpso/howe2.htm

  Idiocy: And Its Treatment By The Physiological Method του Edouard Séguin (η πρώτη έκδοση είναι του 1866)

  Click to access Seguin.1907.pdf

  στο πρώτο υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ idiots, fools και simpletons και άλλα ενδιαφέροντα εκείνης της εποχής.

  Να είσαι καλά και εσύ 🙂

  1. Psi-action και το ρωτάς;

   Να προσθέτεις ότι θέλεις. Μακάρι να το κάνει κι όποιος-α άλλος-η ενδιαφέρεται και γνωρίζει κάτι επιπλέον για οποιοδήποτε θέμα γίνεται ανάρτηση εδώ.

   Δεν έχω προλάβει να τα μελετήσω τα κείμενα, μην σου πω ψέματα, αλλά θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία και θα επανέλθω με σχολιασμό. Είμαι βέβαιη πάντως πως θα έχουν ενδιαφέρον.

   Σ’ ευχαριστώ. 🙂

 2. Καλημέρα , πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα
  τα όσα μας βράφεις Κατερίνα!
  Δε σου κρύβω πως πιστεύω , ότι όλοι οι άνθρωποί
  κρύβουμε μέσα μας μια «δόση ψυχασθένειας-τρέλας»
  … και κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί
  να εκδηλωθεί , μπορεί να μην εκδηλωθεί ποτέ …

  Έιναι δυσκολό να ζήσεις με ανθρώπους που έχουν τετοιες ιδιαιτερότητες … και σίγουρα χρειάζονται ιατρική βοήθεια
  αλλά πολύ περισσότερο συναισθηματική φροντίδα ….

  Μπράβο ακόμα μια φορά Κατερίνα για την ανάρτηση 🙂

  1. Afroditi, πιο σωστά δεν θα μπορούσες να το θέσεις το όλο θέμα. Ακριβώς έτσι είναι. Όλοι πάσχουμε ψυχικά, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.Κι ας μην το ομολογούμε πάντα.

   Όσο δεν αλλοιώνει την προσωπικότητα μας η ‘τρέλα’ και δεν καταστρέφει τη ζωή μας, προχωράμε με το να την διαχειριζόμαστε. Μερικές φορές μπορεί να μας βοηθάει κιόλας μ’ έναν παράξενο τρόπο, ν’ αντέχουμε. Να γίνεται δηλαδή ένας ιδιάζων μηχανισμός άμυνας. Η ‘ωραία τρέλα’ που λένε.. που κουβαλάμε ορισμένοι.

   Τα δύσκολα αρχίζουν όταν δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε, αλλά ευτυχώς δεν είναι μια οριστική κατάσταση, όπως κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν και να διατείνονται. Εξαρτάται πάντα από το ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την ταμπέλα.. Κι υπάρχουν λύσεις για αρκετά σχετικά προβλήματα στην εποχή μας. Αρκεί να μην ξεχνάμε πως πρώτα έρχεται ο άνθρωπος και μετά ακολουθεί το πρόβλημα του κι όχι το αντίθετο.

   Σ’ ευχαριστώ. Προσπαθώ.. Με μεγάλη δυσκολία πολλές φορές ολοκληρώνω τέτοιες αναρτήσεις αφού ο ελεύθερος χρόνος δεν μου περισσεύει, αλλά τουλάχιστον το χαίρομαι.. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s