Της φυλακής..

.

.

*Το άρθρο είναι της κας Γεωργίας Λιάτσου, τελειόφοιτης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για αναδημοσίευση από το εξαιρετικό site The art of crime που θα βρείτε εδώ. Το πρότεινε για ανάγνωση στο Facebook η κα Στέλλα Νιώτη σε μια φάση που έψαχνα να γράψω κάτι για το θέμα και την ευχαριστώ για την ενημέρωση.  Φυσικά, σας προτείνω να κατεβάσετε και να διαβάσετε και τις ίδιες τις εκδόσεις που προτείνει η κα Λιάτσου, απ’ τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα βρείτε στο τέλος.

.

Η παρουσίαση που ακολουθεί αφορά την έκδοση τριών σημαντικών εντύπων, που το κάθε ένα αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι στον τομέα του, ενώ για να γίνει η έκδοσή τους πραγματικότητα, έχουν συνεργαστεί διάφοροι θεσμικοί φορείς αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα. Παρακάτω, αναφέρονται ορισμένα εισαγωγικά στοιχεία για την κάθε έκδοση, οι βασικοί συνεργάτες, τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται σε κάθε τεύχος, καθώς και η σημασία τους γενικότερα για το χώρο που πρεσβεύουν και το σκοπό που υπηρετούν.

Το περιοδικό «επιΜΕΛΟΥΜΑΙ» εκδίδεται από τους Επιμελητές Ανηλίκων των Δικαστηρίων Ανηλίκων κάθε τρεις μήνες. Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του 1978 και η δεύτερη την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010.
Τη Συντακτική Επιτροπή αποτελούν οι: Δελαβέκουρα Ευαγγελία – ΥΕΑ Αθήνας, ΓαλανούΧαρά – ΥΕΑ Αθήνας, Καρεφυλάκη Λέτα – ΥΕΑ Αθήνας, Καφιέρης Φραγκίσκος –ΥΕΑ Αθήνας, Κογιαννάκη Εύα – ΥΕΑ Αθήνας, Μουτσοπούλου Χριστίνα – ΥΕΑ Πειραιά, Παππά Αγγελική – ΥΕΑ Αθήνας, Πυκνή Μυρσίνη – ΥΕΑ Πειραιά.
Επιμέλεια: Μουτσοπούλου Χ. – Καρεφυλάκη Λ.
Σχεδιασμός – Συντονισμός: Πυκνή Μ.– Μουτσοπούλου Χ.
Υπεύθυνος Έκδοσης: Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ).
Τα θέματά του περιλαμβάνουν επιστημονικά άρθρα που αφορούν την κακοποίηση ανηλίκων, τη νεανική παραβατικότητα, παρουσιάσεις προγραμμάτων επιμόρφωσης για τους επιμελητές, ενώ αναφέρονται επίσης τα καθήκοντα και τα έργα των ίδιων των επιμελητών. Επιπλέον, περιλαμβάνει απόψεις και νέα που αφορούν τρέχοντα κοινωνικά θέματα, ειδήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτιστικά νέα και είναι «ανοιχτό» στις προτάσεις και στις ιδέες των αναγνωστών.
Αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης, καθώς θίγει ζητήματα που αφορούν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και την εμπλοκή των ανηλίκων με αυτό. Έτσι, δημιουργεί προβληματισμούς και δίνει «τροφή» για σκέψη και προσωπική αναζήτηση, όσο αναφορά τις ικανότητες και τις ανησυχίες των επιμελητών.
 
.
.
Το περιοδικό «Οιονεί…Κρατούμενος» εκδίδεται μέσω του Συλλόγου Υπαλλήλων Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), Συλλόγου Συγκροτήματος Κορυδαλλού, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ).
Το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε την 01/02/2009 και η έκδοσή του είναι διμηνιαία.
Εκδότες – Διευθυντές: Λαμπρόπουλος Κων/νος (Πρόεδρος ΣΥΕΚΚΝΑ), Καρακίτσος Σπυρίδων (Γ. Γραμματέας ΟΣΥΕ)
Συντακτική Ομάδα: Αραβαντινός Αντώνης, Λαμπρόπουλος Κων/νος, Καρακίτσος Σπυρίδων, Μπισμπίκης Βασίλης, Βαρβατάκος Νίκος, Παπασπυρόπουλος Κων/νος, Οικονομάκης Μάριος, Δούλος Βασίλης
Διόρθωση – Επιμέλεια Κειμένων: Βαρβατάκος Νίκος
Επιλογή – Επιμέλεια Εικόνων: Δούλος Βασίλης
Το περιοδικό αυτό, δημιουργεί ένα «σημείο συνάντησης» των υπαλλήλων των φυλακών, των ψυχολόγων, των εγκληματολόγων, των ιατρών και γενικά του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών – διαφόρων ειδικοτήτων – με τους κρατουμένους.
Η θεματολογία του ποικίλει περιλαμβάνοντας άρθρα, παρουσιάσεις βιβλίων, προγράμματα του ΟΑΕΔ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θέματα ψυχολογίας που εστιάζουν στη σημασία της ψυχοθεραπείας και της ψυχικής στήριξης, ποίηση, πολιτική αρθρογραφία, παρουσίαση υγειονομικών ζητημάτων, καθώς και ρεπορτάζ κ.ο.κ.
Προσφέρει ενημέρωση στους κρατουμένους και τους παρέχει μια σταθερή επαφή με τα δρώμενα της κοινωνίας για ζητήματα που αφορούν τη φυλακή και τη ζωή μέσα σε αυτή. Επιπρόσθετα, το περιοδικό «Οιονεί…Κρατούμενος», πέρα από την ενημέρωση, λειτουργεί και ως «φωνή» των κρατουμένων, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της προβολής των προβλημάτων που υπάρχουν στις φυλακές.
 
.
.
Η εφημερίδα «Προσπαθώντας…για το αύριο», εκδόθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2001 από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνας, και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εννέα εκδόσεις.
Τη Συντακτική επιτροπή αποτελούν οι μαθητές του Γυμνασίου, ενώ υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο είναι ο κος Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής του Σχολείου του ΕΚΚΝ Αυλώνα.
Η δημιουργία της αποτελεί έκφραση της ανάγκης επικοινωνίας των ανήλικων κρατουμένων, καθώς παρέχει μια διέξοδο στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Έχει βραβευτεί για την καλύτερη επιλογή θεμάτων, στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου και επιπλέον, έχει κερδίσει βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης.
Στις σελίδες του παρουσιάζεται ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητα των νεαρών κρατουμένων μέσα από άρθρα, ποιήματα, ζωγραφιές. Επίσης, υπάρχουν συνεντεύξεις πολιτικών, ρεπορτάζ, καθώς και θέματα που προβληματίζουν και αφορούν το μέλλον των νέων όπως η ανεργία, οι ηθικές αξίες κλπ. Ακόμη, γίνονται παρουσιάσεις γεγονότων όπως η δημιουργία της βιβλιοθήκης του σχολείου, διάφορα εκπαιδευτικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, εξελίξεις στην τεχνολογία και στην πληροφορική. Τέλος, σε κάθε τεύχος εμπεριέχει και διάφορα παιχνίδια γνώσεων, όπως σταυρόλεξα ή Sudoku και ακόμη υπάρχει στήλη με συνταγές, με αναφορά στις τέχνες. Υπάρχουν εξάλλου στήλες που παρουσιάζονται σχεδόν σε κάθε τεύχος: «Αποσπάσματα από το ημερολόγιο ενός ανηλίκου», «Σχολιάστε τη φράση», «Σοφά λόγια».
Η εφημερίδα «Προσπαθώντας…για το αύριο», είναι ένα πεδίο ελεύθερης έκφρασης και δραστηριοποίησης για τους νεαρούς κρατουμένους. Ο εγκλεισμός βιώνεται ως μια αναπόφευκτη πραγματικότητα και η δυνατότητα ελευθερίας της σκέψης και της φαντασίας αποτελεί για τους ανηλίκους μια διέξοδο από την καθημερινότητά τους. Οι ζωντανές μαρτυρίες των νεαρών κρατουμένων λειτουργούν και ως μέσο αλληλοϋποστήριξης και συμπαράστασης μεταξύ των ιδίων.
Η δημιουργία αυτής της εφημερίδας, τους παρέχει τη δυνατότητα, έστω και με αυτόν τον τρόπο (μέσω της εφημερίδας), να αισθάνονται «ελεύθεροι», καθώς και να επικοινωνούν με τον κόσμο έξω από το Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Το κάθε ένα από τα παραπάνω περιοδικά, προσφέρει στον τομέα που αναπτύσσεται πέρα από την ενημέρωση, και τη δημιουργία μιας σχέσης ανάμεσα στους κρατούμενους και την κοινωνία. Είναι σημαντικό, να ακούγεται η φωνή αυτών των ανθρώπων που ανήκουν σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα, αλλά και οι ίδιοι να μπορούν να μαθαίνουν, να δραστηριοποιούνται, να προβληματίζονται και να προτείνουν λύσεις.

Τέλος, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορεί κανείς να βρει τις εκδόσεις των περιοδικών που παρουσιάστηκαν:

http://www.osye.org.gr

http://gym-par-avlon.att.sch.gr

.

.

.

.

..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

2 σκέψεις σχετικά με το “Της φυλακής..”

  1. Η επικοινωνία μέσα απ’ τα έντυπα αυτά δίνει ασφαλώς μια άλλη οπτική και διέξοδο στα προβλήματα αυτών των ατόμων …
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ εύχομαι …

  2. Side21, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε τις δικές τους σκέψεις. Ειδικά σε καιρούς που η αγριότητα περισσεύει. Θα την έμαθες αυτή την είδηση, έτσι; Αρνήθηκαν σε έγκλειστο έφηβο να παραλάβει το βραβείο του απ’ την Μαθηματική Εταιρεία. Ε τι να σχολιάσει μετά κανείς..

    Καλό μήνα έστω και καθυστερημένα. Δεν λένε να μ’ αφήσουν οι ιώσεις φέτος. Ελπίζω τουλάχιστον εσύ, να είσαι καλά. Σ’ ευχαριστώ που περνάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s