Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΨΝΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Ενας στους δύο σε μηχανική καθήλωση»*

.

.

*Αναδημοσίευση απ’ την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία«. Άρθρο της Ελιζαμπέττας Καζαλόττι

.

Το φάντασμα της Λέρου περιπλανιέται ακόμη στο χώρο της ψυχικής υγείας… Και όσα ήλθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας για το «ίδρυμα της ντροπής» στα Λεχαινά δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, στα ιδιωτικά ιδρύματα και κλινικές, ακόμη και στα γηροκομεία εφαρμόζονται πρακτικές, όπως είναι η μηχανική καθήλωση, που όχι μόνο πλήττουν την αξιοπρέπεια των ασθενών, αλλά θέτουν και σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.

Σπασμένο πόδι έχει ο ασθενής στη φωτογραφία. Δεν ήταν βίαιος. Απλώς ζητούσε επίμονα, τα ρούχα του...

.

Σπασμένο πόδι έχει ο ασθενής στη φωτογραφία. Δεν ήταν βίαιος. Απλώς ζητούσε επίμονα, τα ρούχα του…

.

Το αποκάλυψε στην «Ε» ο ψυχίατρος διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του ΨΝ Αττικής. Ο κύριος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου καταγγέλλει ότι σύμφωνα με έρευνες και ανακοινώσεις, οι οποίες συνήθως αποκρύπτονται εσκεμμένα, ένας στους δύο ασθενείς που εισάγονται με ακούσια νοσηλεία στα ελληνικά ψυχιατρεία υφίσταται μηχανική καθήλωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι και πολλές ημέρες, ακόμη και μήνες.

Ακούσια νοσηλεία

Ο ψυχίατρος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι περίπου το 60% των ασθενών στη χώρα νοσηλεύεται σε ψυχιατρεία με ακούσια νοσηλεία (το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη) και τόνισε ότι η πρακτική της μηχανικής καθήλωσης δεν μπορεί καθ’ ουδένα τρόπο να θεωρηθεί ιατρική πράξη, ενώ εφαρμόζεται συχνά σε ανθρώπους που απλώς εκδηλώνουν τον πανικό τους με ψυχοκινητική διέγερση.

«Παρόμοιοι ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά, «που βρίσκονται σε δύσκολη φάση χρειάζονται απλώς ειδική αντιμετώπιση από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό και χρόνο για να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια του πανικού τους».

Ο κ. Μεγαλοοικονόμου αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν την κατάντια του συστήματος στην Ελλάδα. «Πρόσφατο είναι ένα από τα εκατοντάδες παρόμοια περιστατικά που συναντάμε στο Δαφνί.

Αφορά νεαρή ασθενή που οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο με εκούσια διαδικασία, με τη συγκατάθεσή της δηλαδή, αν και με μεγάλη αμφιθυμία. Ακριβώς στην είσοδο του ψυχιατρείου κατελήφθη από πανικό και άρχισε να φωνάζει. Πριν καν εξεταστεί από ψυχίατρο, ο εφημερεύων γιατρός έδωσε εντολή να τη δέσουν στα τέσσερα και να της χορηγήσουν ηρεμιστική ένεση.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν αργότερα εξετάστηκε, οι γιατροί έκριναν ότι μολονότι παρουσίαζε προβλήματα, δεν χρειαζόταν καν να νοσηλευτεί. Είναι ένα ακραίο παράδειγμα καθήλωσης ασθενούς που δεν είχε καν εξεταστεί». «Ωστόσο», διευκρίνισε ο ψυχίατρος, «πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική που έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς να παραμένουν δεμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να απειλείται ακόμη και η ζωή τους».

Επίσης πρόσφατη είναι, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Θ. Μεγαλοοικονόμου, η περίπτωση ασθενούς του ιδίου ψυχιατρικού νοσοκομείου που έμοιαζε ανήσυχος και παρουσίαζε συμπτώματα στηθάγχης. Αντί να υποβληθεί σε εξετάσεις καθηλώθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακό επεισόδιο, να καταλήξει… δεμένος στο κρεβάτι του και να αποκρύβουν τα αίτια του θανάτου του.

Οι πρακτικές αυτές, επισήμανε ο κ. Μεγαλοοικονόμου, ανήκουν στον χώρο της αυθαιρεσίας και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια του όλου συστήματος στη χώρα. Έχουν επιπλέον σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των ασθενών. Ο ασθενής ενσωματώνει την εμπειρία και κουβαλά μέσα του την απαξίωση που έχει νιώσει. Είναι πρακτικές που εφαρμόζονται πολλές φορές ακόμη και αυθαίρετα, απλώς με σκοπό να εμποδιστεί ο ασθενής να περιφέρεται από θάλαμο σε θάλαμο ή να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στους νοσηλευτές.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του 34χρονου ασκούμενου δικηγόρου Χ.Κ., που αποφάσισε να μιλήσει στην «Ε» για να καταγγείλει όσα βίωσε στο πετσί του ως τρόφιμος ψυχιατρείων.

«Έχω νοσηλευτεί τρεις φορές», είπε, «και με έχουν δέσει επανειλημμένα, ακόμη και για ημέρες ολόκληρες. Η καθήλωση στα ελληνικά ψυχιατρεία χρησιμοποιείται ως μέθοδος εξαναγκασμού… Σου λένε δηλαδή ότι αν δεν είσαι σωστός και δεν κάνεις αυτά που πρέπει, θα καθηλωθείς . Εμένα π.χ. μου φώναζαν «κάτσε καλά, αλλιώς θα σε δέσουμε». Υποτίθεται ότι η καθήλωση σε προστατεύει από το να βλάψεις τον εαυτό σου ή τους άλλους, χρησιμοποιείται όμως για διαφορετικούς σκοπούς».

Εμπειρίες από το ψυχιατρείο της Τρίπολης, όπου νοσηλεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, μετέφερε επίσης ο Χ.Κ.: «Εκεί η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Μας έκαναν μπάνιο με λάστιχα, σε κάποιους χώρους νοσηλείας δεν υπήρχαν καν νοσηλευτές και η επαφή μου με την ψυχίατρο που κατέληξε στη διάγνωση της ασθένειάς μου και της θεραπείας είχε ολιγόλεπτη διάρκεια. Απαγόρευαν επίσης σε φίλους και συγγενείς να με επισκέπτονται».

«Αγριες καταστάσεις»

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Χ.Κ., η μηχανική καθήλωση ως θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται και στην Αθήνα σε νοσοκομεία όπως το «Δρομοκαΐτειο» και το «Σωτηρία», όπου τα δικαιώματα των ασθενών καταπατώνται αυθαίρετα. «Ειδικά στο «Δρομοκαΐτειο»», θυμήθηκε ο Χ.Κ. με αγανάκτηση, «επειδή διαμαρτυρήθηκα για την κατασταλτική λειτουργία των ψυχιατρείων στην Ελλάδα και παρατήρησα ότι υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ακούσιων νοσηλειών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεώρησαν σωστό να με δέσουν». «Μιλάμε για άγριες καταστάσεις», πρόσθεσε. «Όταν είσαι καθηλωμένος, υποχρεούσαι ακόμη και να ουρήσεις στο πάτωμα, καθώς συχνά στον χώρο δεν υπάρχει επίβλεψη της νοσοκόμας. Εμένα με εξυπηρετούσαν πολλές φορές άλλοι ασθενείς…».

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

14 σκέψεις σχετικά με το “Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΨΝΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Ενας στους δύο σε μηχανική καθήλωση»*”

 1. Όλους δεμένους προσπαθούν να μας κρατούν. Είναι το σύστημα που επικρατεί το ανθρωπόμορφο – τέρας που βιάζει νου και ψυχή προς τέρψιν του.
  Θυμάμαι το στίχο της Κατερίνας της Γώγου: «Στο μυαλό είναι ο στόχος! Το νου σου, ε;»..

  Καλημέρα υπέροχη φίλη!!!

  1. Προμηθεύς Πυρφόρος, πως θα μπορούσα να τον ξεχάσω αυτό τον στίχο; Λάμπει η αλήθεια του. Κι εννοείται ότι συμφωνώ μαζί σου σε ότι έγραψες.. Το ξέρεις, έτσι δεν είναι;

   Την καλησπέρα μου έχεις και ένα ευχαριστώ που περνάς!

 2. Παρά το γεγονός ότι δεν έχω κανενός είδους γνώση του εν λόγω αντικειμένου, μου φαίνεται ότι είναι τελείως απάνθρωπο να καθηλώνεται κάποιος για να τιμωρηθεί. Δεν ξέρω βεβαίως τί συνθήκες επικρατούν μέσα σ’ αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ίσως θα ήταν χρήσιμος ο επανασχεδιασμός των πρακτικών που χρησιμοποιούν.

  1. Τελευταίος, κι όμως χρησιμοποίησες την σωστότερη λέξη. Περί τιμωρίας μιλάμε πλέον κι όχι για θεραπεία. Για διαχείριση ανθρώπων και ψυχών κι όχι για περίθαλψη. Αν δώσεις λίγο χρόνο στον πάσχοντα, ακόμα κι αν είναι σε μια δύσκολη φάση όταν τον συναντάς και του φερθείς με σεβασμό, χωρίς να του κουρελιάζεις την αξιοπρέπεια, μια χαρά συννενόηση μπορεί να γίνει. Αλλά λανθασμένες πεποιθήσεις περί επικινδυνότητας και η τάση για ευκολία στον χειρισμό των περιστατικών, εκ μέρους του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, οδηγεί σε τέτοιες βάρβαρες και απάνθρωπες πρακτικές. Δεν απαιτούνται χρήματα π.χ. για να αλλάξει αυτό. Η στάση των ‘ειδικών’ πρέπει ν’ αλλάξει. Αλλά όπως θα διάβασες..

   Σ’ ευχαριστώ για εύστοχο σχόλιο σου. Καλό βράδυ!

 3. Ευτυχώς, σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις!
  Και γω που γνώρισα μια απ’ αυτές τις φωτεινές εξαιρέσεις, νιώθω την ανάγκη , απ’ αυτό το φιλόξενο βήμα, που παρακολουθώντας το έγινα πιο σοφός και πιο υπεύθυνος άνθρωπος, επωνύμως, κι αυτό έχει τη σημασία του, να αναφερθώ.
  ΗΡΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ και ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.
  Μια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ απόλυτα αφοσιωμένης στο έργο της, μεθοδική, αντιμετώπιζε τους ασθενείς της σαν ξεχωριστές, μοναδικές προσωπικότητες, ενδιαφερόμενη ακόμα και για το αν τρώνε. Στήριζε επί της ουσίας την οικογένεια του ασθενούς και καμάρωνε κυριολεκτικά για την πρόοδό του και τη συνοχή της οικογένειάς του. Επέτρεπε την επιστροφή του ασθενούς της στην υπηρεσία του, αφού πρώτα με ενέργειές της, είχε διασφαλιστεί η ομαλή επανένταξή του στο εργασιακό του περιβάλλον. Υπήρξε πάντα αυστηρή με την τήρηση της φαρμακευτικής της αγωγής, αλλά ποτέ δεν επέμεινε στη χορήγηση φαρμάκου, ούτε για μια μέρα παραπάνω απ’ ότι ήταν ιατρικά αναγκαίο. Οι δεσμοί της με τους ασθενείς της και τις οικογένειές τους βασίστηκαν πάντα στο σεβασμό της αξιοπρέπειας, την προσφορά στον άνθρωπο, στην ανάγκη προώθησης της επιστήμης της ψυχιατρικής με ανθρώπινο πρόσωπο και προς όφελος των ψυχικά πασχόντων.
  Η κ. ΗΡΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ συνταξιοδοτήθηκε το Δεκέμβρη του 2010, τιμώντας το λειτούργημά της και όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνεργάστηκαν μαζί της. Συναδέλφους, ασθενείς, οικογένειες ασθενών, προσωπικό νοσοκομείων.
  Αγαπητή Κατερίνα, ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση τούτου του χώρου που τόσο γενναιόδωρα μου παραχώρησες. Γνωρίζεις όμως εσύ, καλύτερα από τον καθένα, πως είναι σημαντικό τώρα πια, παρόμοια πράγματα να λέγονται με τ’ όνομά τους. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε όπως μπορούμε, ώστε ν΄ αλλάξει αυτή η τραγική κατάσταση στον τόσο ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας.

  1. Σταυρούλα Κουγιουμτσιάδη, να μην ζητάς συγνώμη. Όσο χώρο θέλετε να παίρνετε εδώ και να εκφράζεστε όπως θέλετε.

   Ένα έχω να πω επί της ουσίας: υπάρχουν όντως και ακέραιοι επιστήμονες. Δεν βάζω ποτέ όλους τους ανθρώπους, όλους τους ειδικούς, στο ίδιο τσουβάλι, για να το πω απλά. Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις. Χαίρομαι λοιπόν που στην περιοχή της Τρίπολης, που έτυχε να βρεθώ κι εγώ και να δουλέψω για λίγες μέρες στο εκεί ψυχιατρείο, δούλευε κι αυτή η ψυχίατρος. Δεν έτυχε να την συναντήσω, αλλά σημασία έχει ότι την συνάντησαν οι πάσχοντες που είχαν ανάγκη και καταλαβαίνω απ’ όσα έγραψες, ότι στάθηκε κοντά τους. Μακάρι να είχαμε περισσότερους τέτοιους γιατρούς, αλλά..

   Μόλις το περασμένο Σάββατο διάβαζα στον «Επενδυτή» (19-20/3/2010, άρθρο του Αιμίλιου Νέγκη, με τίτλο: «Φαρμακοβιομηχανία ‘αντάλλασε’ συνταγές, με.. βίντεο!»), τα ονόματα γιατρών (τα αρχικά τους για την ακρίβεια δημοσιεύτηκαν), που για να γράψουν φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας, έπαιρναν ‘δωράκια’ από τηλεοράσεις μέχρι ..καμινέτα. Ωραίος τρόπος άσκησης ενός επαγγέλματος, που θεωρείται λειτούργημα, έτσι; Τι κρίμα.

   Σ’ ευχαριστώ που με διαβάζεις, προσεκτικά σχολιάζεις και συχνά περνάς. Τα φιλιά μου έχεις Σταυρούλα μου.

 4. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Παράδειγμα της Λέρου παρουσιάζςται ως φάντασμα διότι η Λέρος αλλά και η πολιτικές πρακτικές που αναπαράγουν το Παράδειγμα της ζεί και βασιλεύει…
  Στεργίου Πέτρος

  1. Στεργίου Πέτρος.. Καλώς ήρθατε καταρχήν.

   Θα σας απαντήσω μόνο, μιας και δεν είμαι η συντάκτρια του κειμένου, ότι καταλαβαίνω με ποιο νόημα το έγραψε η κυρία Καζαλόττι, όπως επίσης καταλαβαίνω και την δική σας θέση. Επί της ουσίας όλοι συμφωνούμε: χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνες, γιατί είναι απελπιστικά τα δεδομένα πλέον στον χώρο της ψυχικής υγείας.

   Δομές που κλείνουν ή θα κλείσουν, πάσχοντες που εγκαταλείπονται στις τύχες τους απ’ τους άρπαγες των κοινοτικών κονδυλιών αφού πια δεν εξυπηρετούνται οι σκοποί τους και δεν μπορούν να συντηρήσουν τα μαγαζάκια τους, κρατική αδιαφορία για να μην πω πλήρη απουσία χάραξης πολιτικών υγείας κτλ κτλ. Υποθέτω ότι τα ξέρετε καλά απ’ την διατύπωση του σχολίου σας.
   Ας δούμε λοιπόν, προτείνω, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ο καθένας με τις μικρές του δυνάμεις και όλοι μαζί, γιατί αν περιμένουμε έξωθεν παρεμβάσεις..

   Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Ελπίζω να τα ξαναπούμε. Καλό σας βράδυ.

  1. Πάνος, καλώς ήλθατε.
   Είναι μια γενίκευση αυτό και με τις γενικεύσεις δεν τα πάω καλά. Κάθε περίπτωση, είναι ξεχωριστή. Υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες, υπάρχουν και τσαρλατάνοι. Παντού τα πάντα, όπως λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
   Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Να είστε καλά.

 5. Εγώ σε καμιά περίπτωση δεν πιστευω οτι η τεχνικη που διαβασα οτι εφαρμοζεται μπορει να εχει καποιο θετικο αποτελεσμα, παρα μονο στην περίπτωση που καποιος ασθενης πραγματικα το χρειαζεται για να μην βλαψει τον εαυτο του. Κατα τα άλλα μια τέτοια τεχνική μονο απεχθεια προς αυτους που την εφαρμοζουν μου προκαλει, ενας ανθρωπος με κουρελιασμενη ψυχη να καθηλωνεται ώστε μετά να νιώσει και άλλο κουρελι?? ειναι δυνατον ‘ψυχιατροι’ να δεχονται τετοιες μεθοδους? Μου ειναι αδιανοητο, ετσι κι αλλιως ειναι πολυ πισω ακομα η ψυχιατρικη σαν επιστημη, αλλα σιγουρα βρισκεται σε ενα σταδιο οπου θα πρεπε να ξερει τι δεν πρεπει να εφαρμοζεται. Και αυτη τη μεθοδο δεν θα επρεπε ουτε κατα διανοια να την εφαρμοζουν

  1. Alexandros καλώς ήλθατε.

   Δυστυχώς εφαρμόζεται. Όπως καταλαβαίνετε συμφωνώ με όσα γράψατε. Απλώς να διευκρινίσω πως ακόμη κι αν υπάρχει ανησυχία για κάποιον πάσχοντα ότι δηλαδή μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, υπάρχουν (κι αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να ‘εφευρεθούν’) κι άλλοι τρόποι που δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ατόμου.

   Όσο για την ψυχιατρική ως επιστήμη, θα παραθέσω την άποψη του Basaglia που τα εξηγεί νομίζω όλα: ««Η τρέλα, είναι μια ανθρώπινη κατάσταση. Μέσα μας η τρέλα είναι παρούσα όπως είναι και ο λόγος. Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία, για να λέγεται πολιτισμένη, θα έπρεπε ν΄ αποδέχεται τόσο το λόγο, όσο και την τρέλα, αλλά, αντίθετα, επιφορτίζει μια επιστήμη, την ψυχιατρική, να μεταφράσει την τρέλα σε αρρώστια με σκοπό να την εξαφανίσει. Ο λόγος της ύπαρξης του ψυχιατρείου είναι ακριβώς αυτός».

   Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s