Γυναίκες κρατούμενες σε γυναικείες (;) φυλακές – Η ζωή εν τάφω

.

update 20/2/2016

.

Σας προτείνω να διαβάσετε σήμερα, με αφορμή το πενθήμερο δράσεων για τις μωρομάνες στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών το blog που διατηρούν οι κρατούμενες εκεί κι αποτελεί ουσιαστικά την ηλεκτρονική τους εφημερίδα.  Διαβάστε το μαζί αν θέλετε, με το ακόλουθο παλιότερο άρθρο απ’ την  «Αυγή«, που ‘δανείστηκα’  απ’ το Hellenic Action for Human Rights. Αν δεν έχετε ιδέα για το πως ζουν οι γυναίκες στις φυλακές, οι μαρτυρίες αυτές θα  σας δείξουν μερικές αλήθειες που πονάνε. Μερικές απ’ τις αλήθειες που έφερε στο φως η Κατερίνα Γκουλιώνη Τα δικά μου σχόλια, μπροστά στα λόγια τους περιττεύουν. Προσωπικά έχω υπογράψει το αίτημα τους που θα βρείτε εδώ. Ελπίζω να το κάνετε κι εσείς.

.

.

Γυναίκες κρατούμενες σε γυναικείες (;) φυλακές

 

.

Αναδημοσίευση από: http://www.avgi.gr

 

 Της Σοφίας Βογιατζή

.

Τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2008 η μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή της χώρας μεταφέρθηκε στις καινούριες φυλακές της Θήβας. Οι φυλακές Κορυδαλλού παραμένουν για τις υπόδικες. Επίσης, μικρός αριθμός γυναικών υποδίκων ή καταδίκων βρίσκονται και σε ειδικά τμήματα των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης και Νεάπολης Κρήτης.

Η επιλογή της μεταφοράς των φυλακών έξω από την Αθήνα αλλά και από την πόλη της Θήβας κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση των συγγενών των κρατουμένων και των δικηγόρων τους.

Για τις κρατούμενες, στο άρθρο 13 του Σωφρονιστικού Κώδικα, ορίζεται ότι «οι γυναίκες εκτίουν την ποινή τους σε καταστήματα κράτησης ή σε ιδιαίτερα τμήματα άλλων καταστημάτων και απαγορεύεται η επικοινωνία τους με άλλες κατηγορίες κρατουμένων». Οι κανόνες διαβίωσης και τα προγράμματα που εφαρμόζονται είναι «προσαρμοσμένα στις ανάγκες του φύλου τους».

Εφαρμόζεται στην περίπτωση των γυναικείων φυλακών ο Σωφρονιστικός Κώδικας; Αναρωτιόμαστε πόσο μπορεί να θεωρήσει κανείς προσαρμοσμένη στις ανάγκες του γυναικείου φύλου την έκτιση ποινών όταν:

* Το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού δέχεται μόνο άνδρες.

* Υπάρχει μόνο ένας ψυχολόγος για 500 περίπου κρατούμενες, ενώ απουσιάζει μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εγκληματολόγοι).

* Δεν υπάρχει γυναικολόγος και η αίτηση εξέτασης από γυναικολόγο εγκρίνεται μετά την πάροδο ενός μηνός.

* Η γυναικολογική εξέταση γίνεται παρουσία δεσμοφυλάκων.

* Ένας παθολόγος έρχεται κάθε 15 ημέρες για δύο ώρες.

* Δεν υπάρχει ζεστό νερό ούτε τον χειμώνα.

* Οι κρατούμενες πρέπει να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται από τη διοίκηση των φυλακών, όπως χαρτί τουαλέτας, σερβιέτες, σαπούνι κ.λπ.;

* Δεν υπάρχει παιδότοπος για τα μικρά παιδιά των μητέρων κρατουμένων και τα παιδιά παίζουν στο τσιμεντένιο προαύλιο.

* Δεν υπάρχει παιδίατρος στο κατάστημα και οι κρατούμενες αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα.

* Παίρνουν λιγότερα μεροκάματα από τους άνδρες και δεν διευκολύνονται στη γρηγορότερη αποφυλάκιση.

* Δεν υπάρχουν αγροτικές φυλακές για γυναίκες και έτσι στερούνται σε σχέση με τους άνδρες το πλεονέκτημα της γρηγορότερης αποφυλάκισης και του καλύτερου περιβάλλοντος διαβίωσης.

Ακόμα και στη φυλακή λοιπόν, οι γυναίκες χαίρουν λιγότερων δικαιωμάτων. Το μοντέλο της φυλακής βέβαια παραμένει το ίδιο. Είναι το μοντέλο της φυλακής του νεοφιλελευθερισμού. Είναι οι φυλακές-αποθήκες ανθρώπων. Όσον αφορά το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας, η θέσπιση προωθημένων διατάξεων που δεν εφαρμόζονται στην πράξη αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.

Επιπλέον, ανάμεσα στους νόμους και στην κακή πραγματικότητα εμφιλοχωρεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της φυλακής, η διαφθορά, το οποίο αναπαράγεται λόγω της αδιαφορίας των θεσμικά υπευθύνων. Οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) αργούν τόσο πολύ που τελικά επιβεβαιώνεται η εντύπωση της ατιμωρησίας. Ο υπουργός απουσιάζει. Δεν παρεμβαίνει στα θέματα της καθημερινής ζωής των κρατουμένων, ενώ και από καταγγελίες γνωρίζει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αυθαιρεσίας και διαφθοράς, το οποίο διαπερνά τη φυλακή, ευνοεί τον διαχωρισμό των κρατουμένων με κοινωνικά και ταξικά κριτήρια και μετατρέπει τους περισσότερους κρατούμενους σε ουσιοεξαρτημένους, φοβισμένους, καταπιεσμένους, αποκλεισμένους, πειθήνιους, συνένοχους ή χωρίς φωνή απελπισμένους ανθρώπους. Όσοι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες ή καταθέτουν μηνύσεις παίρνουν «δυσμενείς» μεταθέσεις σε απομακρυσμένες φυλακές. Οι γυναίκες, διπλά καταπιεσμένες, δύσκολα αντιστέκονται.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

2 σκέψεις σχετικά με το “Γυναίκες κρατούμενες σε γυναικείες (;) φυλακές – Η ζωή εν τάφω”

  1. χρονικη περιοδος 21-12-2009 εως 29-04-2010 ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΜΑΡΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΡΙΑΝΗ ΒΙΑΙΑ ΖΩΗ.. ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΟΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.

    1. Eleni Mouka, καλώς ήλαθτε.

      Απ’ ότι καταλαβαίνω, σχολιάζετε από εμπειρία κάποια πράγματα. Θα είδατε πολλά σ’ αυτό το διάστημα.. Απλώς δεν ξέρω αν μπορούμε να μπούμε εμείς οι ‘απ’ έξω’, στη θέση της κάθε μιας γυναίκας που βρίσκεται εκεί και να ‘κρίνουμε’ την συμπεριφορά της. Καλοπροαίρετα το γράφω, επειδή ξέρω πως μερικές φορές οι άνθρωποι αλλιώς αισθανόμαστε κι αλλιώς συμπεριφερόμαστε. Φταίνε οι άμυνες, οι φόβοι, είναι ο τρόπος μας ν’ αντιμετωπίζουμε ότι μας συμβαίνει.. πολλά θα μπορούσαμε να πούμε. Σίγουρα βέβαια τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα, σίγουρα θα έπρεπε να προστατεύονται και κανένα τους να μην μεγαλώνει σε φυλακή. Αλλά.. Να δούμε πότε θα γίνει αυτό, πράξη.

      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Να είστε καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s