Βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα – Καταπέλτης η έκθεση της Ε.Ε.Δ.Α.

..

..

*Αναδημοσίευση απ’ την Εφημερίδα «Αυγή»

..

..

Xάσμα ανάμεσα στις αναγγελθείσες πολιτικές για τη φροντίδα προς τους ψυχικά πάσχοντες και την ουσιαστική εφαρμογή τους στο πεδίο, με αποτέλεσμα τη συνέχιση του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού διαπιστώνει η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα την «προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα».

Η έκθεση της ΕΕΔΑ αναγνωρίζει αρχικά ότι, σε συνθήκες κρίσης και ασφυκτικών πιέσεων για εξοικονόμηση πόρων, ο πάσχων καταδικάζεται σε ακόμα πιο βάρβαρη απόρριψη και η φροντίδα για τον ίδιο και τα δικαιώματά του κινδυνεύει να συρρικνωθεί. Σύμφωνα με την έκθεση, τα πιο ακανθώδη προβλήματα που αναδύθηκαν στη μέχρι τώρα εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και του προγράμματος «Ψυχαργώ», έτσι όπως τα έχουν προσδιορίσει οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι ίδιοι οι ψυχικά πάσχοντες και οι φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία τους, εντοπίζονται σε 5 πεδία: α) Η μεταχείριση και φύλαξη των ποινικά ακαταλόγιστων ψυχικά πασχόντων προσώπων σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, β) οι ακούσιες νοσηλείες, γ) οι δυσλειτουργίες του συστήματος της δικαστικής συμπαράστασης, δ) το δικαίωμα πρόσβασης στον ιατρικό και διοικητικό φάκελο του ψυχικά πάσχοντος, και ε) οι συνθήκες νοσηλείας αυτές καθαυτές.

Σχετικά με τη φύλαξη των ακαταλόγιστων, η ΕΕΔΑ διαπιστώνει ότι εκ των πραγμάτων καταλήγει σε σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΥΥΚΑ (και των Ψυχιατρείων όπου αυτοί φυλάσσονται) και του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο κατ’ αρχήν εμπίπτει η αρμοδιότητα διαχείρισης των ακαταλόγιστων. Για παράδειγμα, η Διοίκηση και το προσωπικό του ΨΝΑ Δαφνίου, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί ‘στεγνό’ πρόγραμμα απεξάρτησης του 18ΑΝΩ, εκφράζουν με κάθε τρόπο τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι υποχρεώνονται να δεχθούν στους χώρους τους εξαρτημένους ακαταλόγιστους δράστες, οι οποίοι αξιώνουν τη συνέχιση της συμμετοχής τους σε πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, πράγμα το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τη θεραπευτική μέθοδο την οποία έχει επιλέξει το Ψυχιατρείο για τους νοσηλευόμενους.

Στο ζήτημα της ακούσιας νοσηλείας, το πόρισμα στιγματίζει την εφαρμογή του σχετικού νόμου 2071/1992 ως «προβληματική» και ως διαδικασία per se, αλλά και κυρίως επειδή δεν έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι εκτός ψυχιατρείου υπηρεσίες που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις/λύσεις εκτός του εγκλεισμού. Τρανή απόδειξη αποτελεί ο αριθμός των ακούσιων νοσηλειών, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται από το 55% ώς το 65%, ενώ σε καμιά χώρα της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 7 ή 8%. Ο αριθμός από μόνος του δείχνει ότι καταστρατηγείται η πρόθεση του νόμου για δικαστική προστασία.

Στην περίπτωση του θεσμού της δικαστικής συμπαράστασης, επισημαίνει ότι η επιλογή των ‘κατάλληλων’ ατόμων να λειτουργήσουν ως συμπαραστάτες γίνεται βιαστικά, το δικαστήριο εκδικάζει την υπόθεση διεκπεραιωτικά, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες υπολειτουργούν. Στο ζήτημα της πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο, η ΕΕΔΑ είναι κατηγορηματική ώς προς τη σημασία της αναγνώρισης και της τήρησης των προβλέψεων του νόμου από όλες τις αρμόδιες αρχές του δικαιώματος πρόσβασης του ψυχικά ασθενούς στον φάκελό του.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα μέτρα και τα μέσα που εφαρμόζονται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων είναι ακόμη ένα πεδίο στο οποίο κάμπτεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων. Η κατάχρηση των μηχανικών καθηλώσεων και της απομόνωσης, όπως και η υπερβολική χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση περιστατικών με προβλήματα επιθετικότητας/διαταρακτικότητας, παρατηρούνται σε αρκετά Τμήματα των ΨΝ, και όχι μόνο στα «κλειστά τμήματα» των λεγόμενων «ακαταλόγιστων». Καταγγέλλεται όμως πως, εξαιτίας της μη αυστηρής τήρησης πρωτοκόλλων θεραπείας και με την πάγια επίκληση της έλλειψης προσωπικού, ή όταν το ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου εφημερεύει και έχουν προστεθεί 20 ράντζα/κλίνες, στις μεθόδους αυτές υποβάλλονται και άλλοι ασθενείς που μπορεί να εκδηλώσουν απλούστερα συμπτώματα αποπροσανατολισμού ή υπερκινητικότητας. Είναι, δε, ασαφές το πώς γίνεται ο έλεγχος, και μεταξύ ποιων επιμερίζεται η ευθύνη στην περίπτωση που θα επέλθει δυσμενές αποτέλεσμα για τον ασθενή, λόγω της επιλογής αυτών των μεθόδων (έχουν γίνει ευρέως γνωστές οι ιστορίες νοσηλευόμενων που πριν από λίγα χρόνια κάηκαν ζωντανοί, όντας καθηλωμένοι στον Ψυχιατρείο).

..

..

..

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Ιουνίου 5, 2011.

25 Σχόλια to “Βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα – Καταπέλτης η έκθεση της Ε.Ε.Δ.Α.”

 1. Να ρωτήσω κάτι? Σε λένε Αικατερίνη Τεμπέλη και δεν εκμεταλλεύτηκες την δυνατότητα που δίνεται στο δίκτυο να υιοθετήσεις ένα ψευδώνυμο?

 2. μπα? μου έσβησες το σχολιάκι μου κούκλα?

  ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα με τα νέα διαδραστικά μέσα?

  πως ορισμένες φορές διαδρούν.

 3. Βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων μου, διαπράττεις εσύ τώρα χοντρούλα.

 4. Δεν γνωρίζω αν είσαι εξοικειωμένη με τον διαδικτυακό όρο «τρολ»

  Μόλις απέκτησες ένα.

  🙂

 5. urfushlaag, καλώς ήρθατε. Τον γνωρίζω τον όρο «τρολ» , αλλά εδώ δεν λογοκρίνω κόσμο, συνειδητά. Τα πολλαπλά μηνύματά σας ήταν στα spam. Τα βρήκα τυχαία και όπως βλέπετε, δημοσιεύονται όλα, γιατί φαντάζομαι θα θέλουν πολλοί να σας επαινέσουν για την κοινωνική σας ευαισθησία. Βρήκατε την κατάλληλη ανάρτηση για να κάνετε χιούμορ (;) Δεν έχω να σας απαντήσω τίποτα άλλο για όσα γράφετε εδώ και αλλού, παρά μόνο ότι δεν σας τιμά να κάνετε πλάκα με τον πόνο τόσων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Κάτι σας έμαθαν λάθος σ’ αυτή τη ζωή. Υποθέτω, πως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την όποια ευφυία σας , με καλύτερο τρόπο. Γιατί δεν το δοκιμάζετε;

 6. Εδώ κι εδώ, σχολιάζεται το θέμα της ανάρτησης. Σας ευχαριστώ για τις παραπομπές παιδιά. Τις είδα λίγο αργά, συγχωρέστε με. Δεν έχω κάτι να σχολιάσω σε όσα γράφετε πέρα απ’ το ότι, φυσικά και δεν λύνεται τίποτα με μια έκθεση, ούτε και με δέκα, αλλά τουλάχιστον πληροφορείται ο κόσμος που δεν έχει άμεση σχέση με τα ψ θέματα, τι συμβαίνει στους ψυχικά πάσχοντες και στις οικογένειες τους, που πλέον καλούνται να πληρώσουν και για να τους.. δένουν! Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα (ίσως τότε κι εσείς που τόσο αστείο βρήκατε το θέμα, να μην έχετε διάθεση να γελάσετε άλλο), ρίξτε μια ματιά εδώ. Να είστε καλά.

 7. Ήμουν έτοιμος να διαμαρτυρηθώ για την βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων μου, να σχολιάσω την ανάρτηση για την Βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων μου.

  • urfushlaag, στερείστε και πρωτοτυπίας απ’ ότι βλέπω, εκτός απ’ το ότι δεν μπορείτε τελικά όπως αποδεικνύεται, να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά την ευφυία σας. Οπότε αφού διαβάσαμε ξανά και ξανά την ανώνυμη κι εξαιρετικά ευαίσθητη τοποθέτηση σας Γιώργο (δεν γράφω επώνυμο όπως βλέπετε, μην σας δημιουργήσω προβλήματα), και σας έδωσα την προσοχή που τόσο πασχίσατε να σας δώσω, θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω τον διάλογο με όσους ενδιαφέρονται για το θέμα. Με ενήλικες δηλαδή. Παίξτε εσείς με τους φίλους σας. Να μην σας αποσπάμε απ’ το παιχνίδι σας, με τέτοια δύσκολα θέματα όπως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Σας προστατεύω κιόλας έτσι, αν δεν το αντιλαμβάνεστε.. Καλό σας βράδυ!

 8. Μια που φτιάχνεσαι με αυτά τα κόλπα να σου πω πως σχολιάζεται το θέμα της ανάρτησης και εδώ: http://blog.trompaktiko.gr/2011/06/blog-post_4912.html

 9. Δεν χρειάζεται να με ευχαριστήσεις, το έκανα από την καλή μου την καρδιά για τους
  μούρλιακες.

 10. Κατερίνα μετά τα τραγούδια σου (που με φτιάξανε 😀 ) δεν ήθελα να σχολιάσω σήμερα παρατράγουδα 👿
  νομίζω όμως πως μόνο σε βαρέως καθυστερημένες χώρες μπορούν άνθρωποι να δείχνουν αναισθησία χωρίς ενοχές προς άλλους ανθρώπους, και μάλιστα άρρωστους
  (τελικά άλλοι είναι οι άρρωστοι, βέβαια) : το λέω αυτό γιατί τόσα χρόνια στη βλογόσφαιρα μού ‘χει κάνει εντύπωση πώς βρίσκουν κάποιοι χώρο σε βλογ με θέματα ψυχικής υγείας να επιδεικνύουν τα απαυτά τους – τέλος πάντως, υπάρχουν και τα παρκάκια, αν δεν το ξέρουν –
  (για να πούμε και κάτι αστείο, είχε κολλήσει ένας αναλόγου ήθους και στον Α. – θυμάσαι; – δεν λέω άλλα τώρα μην κολλήσει κι εκειπέρα…)
  λολ; – λολ!

  • Χάρη μου αγαπημένη και τα παρατράγουδα μέρος της ζωής μας είναι, αλλά υπάρχει αυτή η λεπτή γραμμή, που διαχωρίζει το με ποια θέματα μπορεί κανείς να κάνει χιούμορ και με ποια όχι. Μερικοί άνθρωποι βλέπεις, δεν την αντιλαμβάνονται, δεν μπορούν ίσως κιόλας..

   Πίσω απ’ όλα αυτά όμως πάντα, υπάρχει και ο φόβος για τον πάσχοντα που τόσο είναι εικόνα μας και μας μοιάζει.. Κι αυτό τρομάζει στ’ αλήθεια πολύ.. Ξέρεις εσύ τώρα πως λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί άμυνας.

   Γι’ αυτό φαντάζομαι έχω εγώ την τιμητική μου αυτές τις μέρες (την είχε και ο κοινός μας φίλος προσφάτως, ναι). Δεν βαριέσαι.. Ευκαιρία να διαβάσει περισσοτερος κόσμος την ανάρτηση και να πληροφορηθεί τι συμβαίνει πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες των ψυχιατρειών και λοιπών ολοπαγών ιδρυμάτων.

   Σε φιλώ! Και ναι, μόνο το λολ κολλάει εδώ. Κι επιδέχεται πολλές ερμηνείες.. 😉

 11. Δεν φαντάζομαι να μιλάς για μένα Χάρη.

  Αν μιλάς για μένα τότε παρακαλώ την οικοδέσποινα του ιστολογίου να με προστατέψει από τους χυδαίους υβριστές.

  • σε σένα φυσικά αναφερόμουνα Γιώργο, κι όπως βλέπω τώρα θέλεις να φωνάξεις μια «μαμά» να σε προστατέψει – έλα όμως που προηγουμενως τη μαμά αυτή την έβρισες –
   πάντως αυτό το τελευταίο σχόλιο μού δίνει την ευκαιρία να επανορθώσω λίγο, δεν πάσχεις μόνο από επιδειξιομανή ανασφάλεια αλλά και από κακοήθη χαζομάρα θρασύδειλε χοντρότρολε

   • Θα σου απαντούσα όπως σου άξιζε άθλιε υβριστή, αλλά έχε χάρη που σέβομαι τα κιλά της οικοδέσποινας και σιωπώ. Αχρείε.

 12. Καλέ τώρα το είδα αυτο: «Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση» κατά τα άλλα συνειδητά δεν λογοκρίνεις….

  να συντονίσεις λίγο το συνειδητό με το ασυνείδητό σου σε ζητήματα λογοκρισίας, είναι πολύ λεπτά.

 13. καλά δηλαδή τα δικά μου τα σχολιάκια θα τα λογοκρίνεις συνειδητά?

 14. Μα αυτό είναι βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων μου! φασισμός! το καταγγέλλω.

 15. Κατερινάκι, ήρθα για άλλο θέμα, αλλά ειλικρινά θέλω να ρωτήσω.. Έχει πρόβλημα με την όραση του αυτό το παιδάκι; 🙂 Που τα είδε τα κιλά που δεν έχεις; Για να μην πω πόσο γελάσαμε με την εξυπνάδα για το επίθετο. Μπράβο ρε παλληκάρι μου! Να σε χαίρεται ο μπαμπάς σου! Ευτυχώς που υπάρχουν κι άλλα παιδιά εκεί έξω, πολύ διαφορετικά από σένα. Αυτό μόνο σου λέω σαν πατέρας και τίποτα άλλο δεν γράφω. Δεν χρειάζεται. Κάτσε και σκέψου.

  Στο θέμα τώρα αυτό, για τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των πασχόντων τα πιο πολλά πράγματα που αναφέρονται δεν τα ήξερα, μην πω ψέμματα. Αλλά τι να περιμένει κανείς; Μόνο που διάβασα ότι προσπαθεί το κράτος να ελέγχει τις συντάξεις τους, φτάνει. Βλέπω και τι γίνεται με κάτι επιδόματα του ΙΚΑ που κάνουν φτερά. Απ’ τους αρρώστους και τους ανάπηρους θα πάρουν μωρέ τα λεφτά που τους λείπουν ; Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ!

  • Poison, καλησπέρα και χαίρομαι που σε ξαναβλέπω εδώ. Καταλαβαίνω ως ένα βαθμό ότι κάτι άγγιξε μέσα σου όλη αυτή η ‘ιστορία’ (όπως θες πες την ), που διαδραματίζεται εδώ, τις ανησυχίες σου για τον γονεϊκό σου ρόλο γενικότερα, την ανάγκη σου ίσως να υπερασπιστείς έναν άνθρωπο που τον βρίζουν, αλλά δεν έχω να σχολιάσω κάτι για όσα γράφει ο Urfushlaang και με αφορούν. Δεν με αγγίζουν καν, δεν μ’ ενοχλούν. Ούτε γνωρίζω τους γονείς του, για να πω κάτι υπέρ τους ή εναντίον τους. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπαίνουν στην κoυβέντα μας. Δεν μου αρέσει όμως επίσης, να κάνει κάποιος χιούμορ και χαβαλέ, σε μια τέτοια ανάρτηση. Οπότε, στο θέμα μας..

   Ναι, είναι θλιβερό αυτό που επιχειρείται να γίνει στους ψυχικά πάσχοντες. Παγκόσμια βλέπεις, σε κάθε περίοδο οικονομικής κρίσης, το πρώτο θύμα ήταν το κράτος-πρόνοιας. Εδώ έχουμε δει ήδη τη σημασία που δίνουν (;) οι εντεταλμένοι κρατικοί λειτουργοί σε τέτοια θέματα και πήραμε μια γεύση της κοινωνικής τους ευαισθησίας. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα έπονται, παρά το ότι δεν συνηθίζω να ζω με φόβους. Κανείς δεν θα έπρεπε να ζει έτσι. Αλλά.

   Εννοείς τα επιδόματα του ΙΚΑ για τα αναπηρικά βοηθήματα; Αυτά για τα οποία έγινε λόγος στο disabled.gr που κι εγώ παρακολουθώ; Περικόπτονται πλέον τόσα κάθε μέρα, που ώρες-ώρες χάνουμε και τις εξελίξεις. Κι εγώ δεν γνωρίζω κάθε τι, όπως σου έχω ξαναπεί. Λογικό να μην έχεις γνώση κι εσύ για κάποια θέματα, με τα οποία δεν ασχολείσαι εκ των πραγμάτων και τόσο. Γι’ αυτό χαίρομαι που παρ’ όλα αυτά, τολμάς και σχολιάζεις και περιμένω να σε δω πάλι εδώ, όποτε έχεις χρόνο. Καλό σου βράδυ!

 16. Η βάναυση καταστολή δεν θα περάσει! ο φασισμός στην ψυχική υγεία και στην μπλογκόσφαιρα έχει κοινές ρίζες! ζήτω η ψυχιατρική μεταρρύθμιση! εμπρός σύντροφοι – πίσω ρουφιάνοι!

 17. εεεε τα σχόλια από αυτόν τον λογαριασμό έχω καμιά ελπίδα να τα δω δημοσιευμένα ή μπα?

 18. Η φασιστική φίμωση δεν θα σταματήσει ούτε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ούτε τον έρωτα μου με το Κατερινιώ.

  Ζήτω η επανάσταση – Ζήτω το Πασόκ

 19. Στην αγάπη δεν χωράνε προϋποθέσεις! Ο έρωτας δεν φιμώνεται – δεν καταστέλλεται !

  Ζήτω η επανάσταση – Ζήτω το Πασόκ

 20. Θα παρακαλούσα την ευτραφή οικοδέσποινα να μην λογοκρίνει ασυνείδητα τα σχόλια μου ώστε να μπορέσω να απαντήσω στις ύβρεις και την λάσπη που εξαπολύουν οι διάφοροι διαδικτυακοί αλήτες που συχνάζουν σε αυτό το σεπτό ιστολόγιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: