Οι γιατροί της CIA – Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Αμερικανούς Ψυχιάτρους

.

update 9/5/2018: Διαβάστε κι αυτό το σχετικό άρθρο ειδικά για τα πειράματα σε ψυχικά πάσχοντες.

.

Για το βιβλίο αυτό έχει γίνει ήδη ανάρτηση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Θα προσπεράσω λοιπόν τα τυπικά στοιχεία που ήδη γνωρίζετε και αναφέρονται εκεί και θα σας γράψω την δική μου άποψη για το έργο του Colin A. Ross. Πρόκειται λοιπόν για ένα μεγάλο βιβλίο, 488 σελίδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και παραρτήματα στα οποία παρουσιάζονται επίσημα έγγραφα της CIA. Στην αρχή πίστευα ότι θα ολοκληρώσω την ανάγνωση του σε μερικές μέρες, αλλά τελικά μου πήρε πολύ περισσότερο χρόνο. Ο βασικός λόγος  είναι ότι περιέχει πληθώρα ονομάτων, πάμπολλες αναφορές σε προγράμματα και υποπρογράμματα της CIA και φυσικά, άλλες τόσες ημερομηνίες.

Αισθάνθηκα ότι ο συγγραφέας ήθελε να προλάβει ανθρώπους που θα το έπιαναν στα χέρια τους όντας σκεπτικιστές και φρόντισε να δείξει απ’ την αρχή, ότι ένα γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: τα πειράματα τα οποία αναφέρονται, έγιναν. Και έγιναν από επιφανείς ψυχιάτρους σε ψυχικά πάσχοντες, σε άτομα που εξέτιαν ποινές σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σε ανύποπτα παιδιά, σε εφήβους, ακόμη και σε ..δελφίνια! Με έκπληξη διάβασα ότι είχε εγκριθεί πείραμα για να τους χορηγηθεί  LSD. Σε σχέση βέβαια με όσα αναφέρονται για τα πειράματα σε ανθρώπους, που όντως κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται απίστευτη φρίκη, θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι το λιγότερο.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο Ross, εξηγεί κάτι: ότι στο έργο του, δεν ασχολείται με την CIA, το στρατό και την κυβέρνηση. Δεν επικρίνει λοιπόν την οργάνωση αυτή, καθώς όπως διευκρινίζει δεν γνωρίζει ποιες είναι οι επιταγές που οδηγούν σε αυτά τα πειράματα, οι άνθρωποι της CIA δεν δεσμεύονται απ’ τον όρκο του Ιπποκράτη και γενικώς ο σκοπός του είναι ν’ ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των Αμερικανών ψυχιάτρων κι όχι να προάγει θεωρίες συνωμοσίας ή να βασιστεί σε αυτές. Σεβαστό σαφώς αυτό, αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι με ξενίζει η επιλογή του να μην διατυπώσει καμία κριτική για την CIA, την οποία ευχαριστεί και για την νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο και όχι μόνο.

Εν συνεχεία μπαίνει σιγά-σιγά στο κυρίως θέμα, αφού πρώτα κάνει μια εκτενή αναφορά στην μελέτη Τάσκιτζι για την Σύφιλη. Αν δεν την γνωρίζετε, που λογικό το θεωρώ, να σας εξηγήσω με δυο λόγια πως πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά ιατρικά πειράματα όλων των εποχών: από το 1932 και για σαράντα χρόνια μετά, 399 άντρες που έπασχαν από σύφιλη, παρακολουθούνταν από επιφανείς γιατρούς της εποχής, χωρίς να τους χορηγείται θεραπεία, αν και η ασθένεια τους μπορούσε να θεραπευτεί. Ο σκοπός των γιατρών ήταν να δουν την εξέλιξη της νόσου και της επιπτώσεις της σύφιλης στον οργανισμό τους. Όσοι θέλετε να μάθετε περισότερα, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, εδώ κι εδώ.

Αναφέρει κι άλλα εξίσου αποτρόπαια ιατρικά πειράματα με σκοπό να παραλληλίσει με τα ψυχιατρικά πειράματα και κάνει λόγο για την ένταξη γιατρών των Ναζί, στην Αμερική εκείνης της εποχής. Πάντα δίνει ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία για ν’ αποδείξει ότι δεν αναφέρεται σε συνωμοτικές θεωρίες, αλλά σε πραγματικά γεγονότα. Είναι σαφές ότι πλήθος ερευνών χρηματοδοτήθηκαν από ύποπτα παρακλάδια της CIA, απ’ το Στρατό και την Αεροπορία των ΗΠΑ κι ότι δυστυχώς, έγκυρα επιστημονικά περιοδικά δημοσίευαν τ’ αποτελέσματά τους χωρίς ίχνος κριτικής για την μεθοδολογία, το σκοπό κ.ο.κ.

Το ‘πρόβλημα’ όμως κατ’ εμέ είναι, ότι όλα αυτά τα πειράματα-βασανιστήρια, που ξαναλέω, σαφώς έγιναν, στηρίχτηκαν σε αμφιλεγόμενες μεθόδους ελέγχου του μυαλού, κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε η ύπνωση όχι και με τον πιο ορθόδοξο τρόπο και μέσα σ’ όλη αυτή την κατασκοπευτική ατμόσφαιρα (αναφορές σε ανακριτικές μεθόδους Κορεατών, δημιουργία Ανθρώπων της Μαντζουρίας κτλ), έχουμε να λάβουμε υπόψη και την πολυσυζητημένη Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας (Ψυχοδιασπαστική Διαταραχή Προσωπικότητας). Να διευκρινίσω για όσους δεν το γνωρίζετε, ότι η επιστημονική κοινότητα (και όχι μόνο αυτή), διχάζεται για το αν υπάρχει ή όχι η Διαταραχή κι εδώ, εδώ, κι εδώ, μπορείτει να διαβάσετε μερικά ενδεικτικά άρθρα.

Η προσωπική μου αίσθηση, μετά απ’ όσα διάβασα, είναι ότι σίγουρα βασανίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι που κάθε φορά ήταν υποκείμενα των αναφερόμενων στο βιβλίο πειραμάτων και βασανίστηκαν με τρόπο απίστευτο. Ήταν συχνά σε απομόνωση, σε απόλυτη πολλές φορές αισθητηριακή αποστέρηση, τους χορηγήθηκαν εν αγνοία τους ναρκωτικά (κυρίως LSD), υπέστησαν ηλεκτροσόκ, τους δίνονταν ψευδείς πληροφορίες ή άκουγαν επί μέρες και για ατέλειωτες ώρες συγκεκριμένα ηχογραφημένα μηνύματα κτλ κτλ.

Δεν ξέρω, αν έγιναν τελικά κάποιοι κατάσκοποι εν αγνοία τους, όπως υποστήριζε περήφανα ο George Hoben Estabrooks, στον οποίο αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο (εδώ κι εδώ σχετικά άρθρα), αλλά υπογραμμίζω πως δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι βασανίστηκαν και ο σκοπός της Ψυχιατρικής δεν είναι σαφώς αυτός.

Στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε πλούσια βιβλιογραφία και πριν απ’ αυτήν ιστορικά συγκεκριμένων ανθρώπων που υπέστησαν τέτοια πειράματα, αλλά και τα ιστορικά των Shirhan Shirhan και Mark David Chapman. Η αναφορά στους δύο συγκεκριμένους άντρες, για να πω την αλήθεια, δεν με έπεισε, αλλά αυτή είναι απλώς και μόνο η προσωπική μου άποψη. Εσείς θα αποφασίσετε, αφού διαβάσετε και τα συμπεράσματα,  το αν υπάρχουν ή υπήρξαν Άνθρωποι της Μαντζουρίας.

Καλή σας ανάγνωση λοιπόν.

.

.

.

.

.

 

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Ιουλίου 5, 2011.

8 Σχόλια to “Οι γιατροί της CIA – Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Αμερικανούς Ψυχιάτρους”

 1. Πολυ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις αν και λίγο πολύ είναι γνωστά και στον απλό κόσμο τα περηβόητα πειράματα της CIA. Σε προτρέπω σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις να ασχοληθείς και να γράψεις για τα πειράματα των Γιαπωνέζων γιατρών που έλαβαν χώρα κατα τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο σε κινέζους πολίτες. Έχουνε γυριστεί και ταινίες γύρω απο το θέμα. Πολλοί τα θεωρούν χειρότερα και απ’ αυτά των ναζί κατά των Εβραίων . Με ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα.

  • Vangelis Kokosis, κι εμένα μ’ ενδιαφέρουν, αλλά δεν έχω την ίδια εντύπωση: ότι δηλαδή τα γνωρίζει ο κόσμος όσο θα έπρεπε. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος.

   Φυσικά και θα ασχοληθώ ξανά και γιατί όχι και μ’ αυτά που προτείνεις εσύ. Κυρίως, προτεραιότητα μου είναι τα ψυχιατρικά-ψυχολογικά πειράματα σαν θέμα, αλλά επειδή καλό είναι να ξέρουμε γενικότερα τι συμβαίνει γύρω μας.. Είχα μάλιστα ήδη κάτι να παρουσιάσω εδώ, αλλά τελικά δεν θα προλάβω. Δεν πειράζει. Θα μου δοθεί άνευ απροόπτου κάποια στιγμή αργότερα, η ευκαιρία.

   Σ’ ευχαριστώ που πέρασες και που κάνεις πάντα τον κόπο να με διαβάσεις προσεκτικά. Να είσαι καλά.

 2. Γράφεις για διάφορα θέματα που με αφορούν (οχι ολα βεβαια) . Τσεκαρα και τα link που δινεις αλλά είναι στην αγγλική γλώσσα κια δεν τα καταλαβαινω καλα. Κι εγω ευχαριστώ που με μαθαινεις ενα σωρο ενδιαφέροντα πράγματα.

 3. Video για τα θέματα που θίγονται στην ανάρτηση μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ. Μεταξύ άλλων, μιλάει και ο συγγραφέας του βιβλίου.

 4. Εκπαιδεύοντας (μέσω ύπνωσης) συνηθισμένους ανθρώπους, να γίνουν δολοφόνοι. Πείραμα που μεταδόθηκε απ’ το Discovery Channel και απόσπασμα του, μπορείτε να δείτε εδώ..

 5. […] *Αναδημοσίευση απ’ την εφημερίδα “Το Βήμα”. Η δική μου άποψη για το βιβλίο όμως, δημοσιεύεται εδώ. […]

 6. Κι η κυρίαρχη ψυχολογία δεν πάει πίσω φυσικά. Πρόσφατα διαβάσαμε κι αυτή την είδηση : «Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων συνέγραψε μαζί με το Πεντάγωνο και τη CIA τους κανόνες δεοντολογίας που επικύρωσαν τις «εξαναγκαστικές» μεθόδους ανακρίσεων που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου και έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια, ανέφερε μία έκθεση της ένωσης». Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 7. Το άρθρο το δανείστηκα απ’ τον κύριο Νικόλαο Μουντουρόπουλο: https://www.nytimes.com/2019/02/25/obituaries/bill-jenkins-dead.html?fbclid=IwAR0TnjlsDcJ0d9v8zqUvOsIdU7zaODWmq1rxeXbVNrTpqkvRJo9yv5mSwaY

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: