Μετά στη θάλασσα θα φύγω και πιο πέρα..

..

..

Με τον στίχο του καλού μου φίλου, Βασίλη Πουλημενάκου και μ’ αγαπημένα τραγούδια, διαλέγω να σας χαιρετήσω φέτος. Νωρίτερα απ’ ότι προγραμμάτιζα, αλλά δεν πειράζει. Ότι ήθελα ακόμα να γράψω εδώ και δεν πρόλαβα ως τώρα, θα το διαβάσετε ελπίζω στο άμεσο μέλλον. Μαζί μου θα πάρω εκτός απ’ τα όμορφα, καινούρια τραγούδια του Παναγιώτη Λιανού που συνεχίζει να με εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά με τις συνθέσεις του και αρκετά βιβλία, οπότε σίγουρα όταν με το καλό επιστρέψω, θα μοιραστώ μαζί σας ότι μου φάνηκε ενδιαφέρον.

Σε σας που μένετε πίσω όμως και έχετε λίγο χρόνο ελεύθερο, προτείνω ανεπιφύλακτα το «Δήγμα Γραφής» που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μορφή open book (από εδώ μπορείτε να το κατεβάσετε) και στο οποίο συμμετέχει με ένα διήγημα ο Βασίλης. Πολυτάλαντος βλέπετε. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Θέλω όμως πριν σας αφήσω, να ευχαριστήσω πάλι εσάς που μας υποστηρίξατε στην προσπάθεια που κάναμε με τα παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Βασίλη δηλαδή,  ετοιμάζοντας αυτά τα τραγούδια. Εσάς που γράψατε σχόλια, μας αφιερώσατε αναρτήσεις, εντάξατε τα video των τραγουδιών στ’ αγαπημένα σας και μας προτείνατε στους φίλους σας. Ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς τους bloggers Στεριανή ζάλη, Tελευταίο και Γλαρένια για όσα έγραψαν και μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς, κάνοντας κλικ στα ονόματά τους.

Αλλά και τους φίλους Πάρη Λιβιτσιάνη, Ελευθερία Παλληκαρά, Σάββα Γεωργιάδη, Γιάννη Κατσάρη, Γιώργο Κωνσταντινίδη, Βάσια Αραμπατζή, Ρεβέκκα Θεοδωροπούλου, Ευανθία Σακελάρρη, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Θοδωρή Σούνδια, Κωστή Σχιζάκη, Λίτσα Τρικιριώτου, Εύα Δήμα, Μαρία Μάρκου, Καίτη Γρυδάκη, Σοφία Χαριτάκη, Σοφία Καζόγλου, Γιώργο Τριανταφύλλου, Φωτεινή Ρεντίφη, Νίκο Αποστολάκη, Βαγγελίτσα Γιαννούλη-Γλιαρμή, Ζωή Πυργιώτου, Ρένα Καραγιάννη, Λιάνα Τζερέτα, Λία Μητσέα, Κική Μιχαηλίδου, Αφροδίτη Διονυσοπούλου, Δημήτρη Τσαγανό, Μαρίνα Καβαλλιεράκη, Ειρήνη Χατζή, Δημήτρη Θεολόγου, Βασίλη Παπουτσόγλου, Μαρία Προδρόμου, Ευαγγελία Πατεράκη, Αντζελίνα Ρωμανού, Ειρήνη Φραγκάκη και Γιώργο Τσιτούρα.

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ θέλω να πω και στις συγγραφείς Χάρη Σταθάτου και Μαρία Στυλιανού Όχι μόνο επειδή αγκάλιασαν αυτά τα τραγούδια, αλλά και για τη συνεχή τους υποστήριξη.

Όσο για τις κυρίες: Σοφία Μαυρουδή, Μπέττυ Κορνίζου, Τζούλια Πουλημενάκου, Τόνια Φάντη, Κατερίνα Πικούλη και Σταυρούλα Κουγιουμτσιάδη, που μου έγραψαν τις απόψεις τους για τα βιβλία μου, είτε ιδιωτικά, είτε δημόσια, θέλω να ξέρουν πως με συγκίνησαν πολύ. Η κυρία Κουγιουμτσιάδη δε, έγραψε ίσως την καλύτερη κριτική που έχω διαβάσει ως τώρα για το «Βενετσιάνικο χρυσάφι«. Είναι φανερό ότι διέθεσε πολύ χρόνο κι έσκυψε με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω απ’ το βιβλίο μου. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να παραθέσω κι εδώ ένα απόσπασμα, για όσους ανθρώπους δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook και δεν μπορούν να διαβάσουν το κείμενο της που δημοσιεύτηκε εκεί:

..

«Η απλή και «ρέουσα» γλώσσα που η συγγραφέας  χρησιμοποιεί, διανθίζεται με γλωσσικούς ιδιωματισμούς της εποχής, συνοδευόμενους από επεξηγηματικές παραπομπές,  που, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν σημαντικό βοήθημα για όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί διεξοδικότερα με τη μελέτη της διοικητικής οργάνωσης, των οικονομικών και εμπορικών μεγεθών και συναλλαγών της εποχής της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, καθώς επίσης, με τη μελέτη της διαβάθμισης των κοινωνικών τάξεων, την καταγραφή των γνωρισμάτων του Κρητικού πολιτισμού και της κουλτούρας, της εποχής που το έργο πραγματεύεται.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να επισημάνω ότι, διαβάζοντας κάποιος το μυθιστόρημα της κυρίας Αικατερίνης Τεμπέλη, αντιλαμβάνεται αμέσως, πως όλα τα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται, ενσωματωμένα, ομολογουμένως με μεγάλη συγγραφική «μαεστρία», ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος, στην πλοκή της μυθοπλασίας, είναι αποτέλεσμα συστηματικής και πολυκοπιαστικής μελέτης ιστορικών  ντοκουμέντων, που η συγγραφέας αναζήτησε με επιμονή και υπομονή και που βεβαίως, παρόμοιες ιστορικές πηγές δεν είναι ευκολοπρόσιτες και απαιτούν χρόνο.

Μιλώντας για το ύφος της γραφής, από καθαρά λογοτεχνική άποψη, θα το καθόριζα ως λιτό, με μια εξόχως ενδιαφέρουσα ανθρωποκεντρική φιλοσοφία. Απόλυτα παραστατικό και εξαιρετικά εκφραστικό».

..

Τώρα νομίζω καταλαβαίνετε, γιατί άξιζε να δημοσιευτεί κι εδώ. 

Ξέρετε, είναι όμορφο πολύ για μένα που σχεδόν κάθε όνομα πια είναι ένα πρόσωπο, κι όχι μερικά γράμματα στη σειρά. Είναι ένας άνθρωπος που γνώρισα από κοντά ή όχι ακόμα, ένας άλλος που μιλήσαμε στο τηλέφωνο ή ανταλλάξαμε μηνύματα. Θυμάμαι κάποιων τα βλέμματα, ακούω πάλι τις φωνές σας, ξαναφέρνω στο νου μου στιγμές που μοιράστηκα με συμμαθητές, συμμαθήτριες, συγγενείς, παιδικούς φίλους στη Σάμο, στην Αθήνα με άλλους από ‘σας, βόλτες και συζητήσεις.. Ήσασταν και είσαστε ωραία παρέα, ωραίοι άνθρωποι, αγαπημένα πλάσματα. Κυρίως λοιπόν σας ευχαριστώ που υπάρχετε! Στα ίδια μέρη θα τα ξαναπούμε.. Να είστε όλοι καλά!

..

..


Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

10 σκέψεις σχετικά με το “Μετά στη θάλασσα θα φύγω και πιο πέρα..”

 1. Είναι ωραια η θάλασσα…. Να περάσεις καλά και μην ξεχάσεις να φέρεις από εκεί που θα πας ανέσπερο γαλάζιο! Εστω λίγο!
  Ευχαριστώ Κατερίνα, για την τόσο ομορφη αναφορά πάλι σε μένα και μάλιστα σε κάτι δικό μου, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη χρονιά μού συνέβησαν πολλά τιμητικά και όμορφα στο χώρο της συγγραφής. Όπως είναι αυτό το e-book το «Δήγμα Γραφής», όπως είναι και τα τραγούδια με τη συνεργασία μας και ό,τι ακολουθήσει.
  Η Σταυρούλα Κουγιουμτσιάδου έχει γράψει πραγματικά πανέμορφο και πλήρως κατατοπιστικό κείμενο για το Βενετσιάνικο Χρυσάφι, της αξίζει κάθε σχόλιο και αναφορά.!
  Στέλνω φιλιά και ευχές για καλό ταξίδι, καλές διακοπές..!

 2. Δε γράφει κανείς παρά μόνο για όσα όμορφα τον αγγίζουν τρυφερά κι ανθρώπινα.
  Και τυχερό λογιάζει τον εαυτό του όποιος άξιος κρίνεται εμπιστοσύνης και τιμής από ξεχωριστούς και προικισμένους ανθρώπους.
  Κατερινιώ μου αγαπημένη, καλή ξεκούραση!
  Βασίλη, διακριτικέ φίλε μου, η δική σου παρουσίαση για την «ΣΚΟΝΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  Πραγματικά ποιητική είναι.
  Όσο για τη «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ»….. Τα νυχτερινά τραίνα μ’ ανάθρεψαν και οι νυχτερινοί επιβάτες τους με μάγεψαν από μικρή….. όπως και οι δικοί σου…. Θα τα πούμε ξανά….
  ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

 3. Καλό καλοκαίρι, να περάσεις όμορφα.

  Σε ευχαριστώ για την αναφορά και τα καλά σου λόγια. Θα σε περιμένουμε με ανυπομονησία για όλα τα όμορφα πράγματα που θα μας προσφέρεις επιστρέφοντας… 😉

 4. Καλό καλοκαίρι Κατερίνα . Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με καινούργια άρθρα σου ελπίζω γύρω απ’ την ανθρώπινη ψυχή. Το μέγα μυστήριο της ζωής.

 5. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι Κατερίνα μου , με πολλά παιχνίδια στην αμμουδιά , μακροβούτια τρομερά , όμορφα ηλιοβασιλέματα , γέλια τρανταχτά , αγκαλιές και ήρεμα χαράματα … :)))

 6. «Είναι ωραία η θάλασσα γιατί κινείται πάντα»

  Κι η στεριά είναι ωραία. Όταν οι άνθρωποι δεν την πατούν αλλά την περπατούν. Ευλαβικά! Αφήνοντας προσεκτικά το αποτύπωμά τους. Όταν κατοικείται από ανθρώπους με θαλασσινή σκέψη. Σαν τη δική σου.

  Καλό καλοκαίρι. Καλά να περνάς.

 7. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους-ες για τα σχόλια σας και τις ευχές σας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε άγρια, οι κινητοποιήσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας είναι συνεχείς, οι εξελίξεις αποκαρδιωτικές κι έδωσα ομολογώ προτεραιότητα σε άλλα θέματα.

  Ωστόσο, θέλω να ξέρετε, ότι ήταν εξαιρετικά τιμητική η στήριξη σας στην προσπάθεια που κάναμε με τον Παναγιώτη Λιανό και τον Βασίλη Πουλημενάκο, να ηχογραφήσουμε μερικά απ’ τα τραγούδια που αγαπάμε για τον διαγωνισμό της «Άμιλλας», παρά το ότι δεν είχαμε ούτε χρονικά ούτε οικονομικά περιθώρια, να κάνουμε αυτό ακριβώς που ονειρευόμασταν, πραγματικότητα. Ξέρω ότι παραβλέψατε τις όποιες αδυναμίες μας και μας στηρίξατε καλοπροαίρετα. Το ξέρω και το μετράω κι έχει σημασία για μένα.

  Ίσως να μην γνωρίζετε βέβαια, ότι απαιτείται περίπου ένα ποσό 1000 ευρώ για να ηχογραφηθεί σωστά ένα και μόνο τραγούδι, αλλά είναι έτσι. Διαβάστε εδώ αυτό το κατατοπιστικό άρθρο και θα καταλάβετε. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε τέτοια ποσά κι αν δεν είχαμε την πολύτιμη βοήθεια ανθρώπων που στάθηκαν κοντά μας δεν θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε ποτέ, αυτές τις ηχογραφήσεις.

  Συνεχίζουμε όμως παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες της εποχής, να δημιουργούμε, επειδή είναι κάτι που αγαπάμε. Πλαισιωνόμαστε από νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση να ερμηνεύσουν τα τραγούδια μας κι από μουσικούς με όρεξη, που θ’ αποτελέσουν εύχομαι, την μόνιμη μπάντα μας. Θ’ ακούσετε νέα μας λοιπόν στο μέλλον.. Προχωράμε σιγά, κάνουμε μικρά βήματα, γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι.

  Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορείτε να τα δείτε εδώ, συγχαρητήρια στους νικητές και να ευχαριστήσω κι εγώ με την σειρά μου, τους παραγωγούς κι ακροατές του σταθμού «Ήχος FM» του Ρεθύμνου (του μόνου ραδιοφωνικού σταθμού που έπαιξε τα 103 τραγούδια του διαγωνισμού), που μας κατέταξαν στην 13η θέση.

  Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ για όλα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s