Internet Addiction – Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Hannah O. Price

..

..

Όπως ξέρετε, οι εξελίξεις και οι κινητοποιήσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και της υγείας ευρύτερα, είναι αυτές που μας απασχολούν κυρίως τελευταία και μονοπωλούν τις αναρτήσεις εδώ. Σήμερα όμως, είπα να σας παρουσιάσω ένα απ’ τα βιβλία που διάβασα πρόσφατα κι αναφέρεται στην προβληματική χρήση του Internet και πιο συγκεκριμένα στην εξάρτηση που δημιουργεί το Διαδίκτυο σε κάποιους χρήστες. Κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Nova Publishers και το υπογράφει η Hannah O. Price.

Επειδή σ’ αυτό το blog  έχει γίνει ξανά αναφορά σ’ αυτό το θέμα (εδώ κι εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικές αναρτήσεις), θεώρησα χρήσιμο να σας αναφέρω τι νεότερα στοιχεία υπάρχουν.

Στο βιβλίο αυτό ουσιαστικά συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα καινούριων ερευνών (όπως π.χ. στο πρώτο κεφάλαιο, που γίνεται σύγκριση των χαρακτηριστικών των χρηστών Internet στην Αμερική και στην Κίνα), γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην πληθώρα των ‘εργαλείων’ μέτρησης που αφορούν την προβληματική χρήση (λεπτομέρειες θα βρείτε στο δεύτερο κεφάλαιο), αλλά και στον διαρκώς αυξανόμενο ηλεκτρονικό τζόγο (τρίτο κεφάλαιο).

Το τέταρτο κεφάλαιο, αναφέρεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χρήσης-κατάχρησης Internet και της σεξουαλικής ανάπτυξης των εφήβων. Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε κι εσείς κάνοντας κλικ εδώ. Είναι γραμμένο στα αγγλικά και διατίθεται σε μορφή pdf. Όπως θα δείτε και στα συμπεράσματα, λόγω του μικρού αριθμού ερευνών επί του θέματος και των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, δεν μπορεί να συναχθεί γενικά το συμπέρασμα, ότι το Διαδίκτυο έχει αρνητική επίδραση στην σεξουαλική ζωή των εφήβων αν και σε επιμέρους έρευνες έχουν βρεθεί ανάλογες συσχετίσεις. Στην ουσία δηλαδή, στο μέλλον θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά τα ζητήματα.

Το πέμπτο κεφάλαιο, αναφέρεται πάλι στην Κίνα και στον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και ενίοτε αντι-επιστημονικό τρόπο που αντιμετωπίζονται, στα περισσότερα από 300 κέντρα θεραπείας που υπάρχουν στην χώρα, οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαίο φυσικά, που η προσοχή πολλών ερευνητών στρέφεται σ’ αυτή τη χώρα, καθώς η κουλτούρα των ανθρώπων που ζουν εκεί, διαφέρει ριζικά και επηρεάζει σαφώς και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και φυσικά το Internet. Αν συνυπολογίσετε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο οι κάτοικοι της και την δυσκολία των ειδικών, ψυχιάτρων και ψυχολόγων να συμφωνήσουν στα κριτήρια που καθιστούν προβληματική την χρήση του Διαδικτύου (ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που υφίστανται ακόμη και ηλεκτροσόκ για να θεραπευτούν απ’ τον κυβερνοεθισμό τους), θα έχετε όλη την εικόνα.

Στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται ιστορική αναδρομή και ο εστιασμός έχει να κάνει με την φαινομενολογία του Internet. Διευκρινίζεται ότι σαφέστατα το Διαδίκτυο είναι ουσιαστικής σημασίας εφεύρεση για την ζωή περισσοτέρων από ένα δις ανθρώπων κι ότι έχει προσφέρει πολλά στην επικοινωνία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία κ.α. Στα αρνητικά του καταλογίζεται, το περίπου 6-8% των χρηστών που εθίζονται σ’ αυτό. Θα πρέπει όμως σαφώς να διευκρινιστεί, ότι οι αριθμοί των ερευνών είναι δύσκολο να είναι απόλυτοι και να ποσοτικοποιούν σωστά το τι γίνεται παγκόσμια. Δείχνουν όμως μια τάση. Σημασία έχει λοιπόν, ειδικά για τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα, να συνειδητοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους, να συμβάλλουν στην πρόληψη, χωρίς ωστόσο να δαιμονοποιούν το μέσο.

Το έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο, και κατά την γνώμη μου ένα απ’ τα πιο σημαντικά τουτ βιβλίου, εστιάζεται στην εξάρτηση απ’ το Διαδίκτυο των παιδιών και των εφήβων. Κι αυτή μπορεί μεν να μην περιορίζεται από δημογραφικά στοιχεία, ωστόσο αναφέρονται στη σύνοψη του Keith W. Beard, κάποιοι παράγοντες που δείχνουν, γιατί κάποια παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από άλλα.

Καλή σας ανάγνωση.

..

..

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Οκτώβριος 3, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: