Κάλεσμα για διημερίδα απ’ το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων

..

..

ΚΨΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

..

..

«Η ‘ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ’ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Ο προγραμματισμός μιας ‘Πανελλαδικής Συνάντησης των ΚΨΥ, με διεθνή συμμετοχή’ και με τίτλο «Ο Μετασχηματισμός της Θεραπευτικής Πράξης στη Μετάβαση από το Ιδρυμα στην Κοινότητα» είχε προκύψει και συγκροτηθεί αρκετό καιρό πριν, στο μεταίχμιο της περιόδου της κορύφωσης των αδιεξόδων της λεγόμενης ‘ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’ και του ξεσπάσματος της σημερινής κρίσης.

Είναι, ωστόσο, πιθανό ότι, ακριβώς στην περίοδο μετά το ξέσπασμα αυτής της χωρίς προηγούμενο κρίσης, τη στιγμή που οι θεσμοί και οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και ψυχικής υγείας, καθώς και της κοινωνικής φροντίδας αποτελούν τα πρώτα και πιο εύκολα θύματα του κοινωνικού κλονισμού εν μέσω του οποίου παραπαίει και κατακρημνίζεται ολόκληρη η κοινωνική οργάνωση, τουλάχιστον όπως είχε βαθμιαία συγκροτηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, μια πανελλαδική συνάντηση και συζήτηση για το ζήτημα της ‘κοινοτικής ψυχικής υγείας’, μετατοπίζοντας, αντίστοιχα, το κέντρο βάρους και τα περιεχόμενά της, δεν θ΄ αποτελούσε μιαν εκτός τόπου και χρόνου πολυτέλεια, αλλά, το αντίθετο, μιαν ευκαιρία.

Αυτό που φαντάζει και αντιμετωπίζεται από τις κρατούσες πολιτικές ως περιττή πολυτέλεια, στην πραγματικότητα αποτελεί όχι μόνο μια προνομιακή οπτική γωνία, εντός του κοινωνικού ιστού, για την κατανόηση του ψυχικού πόνου στις ποικίλες μορφές του, αλλά και έναν εξίσου προνομιακό τόπο και τρόπο οργάνωσης των ολοκληρωμένων θεραπευτικών απαντήσεων (το κέντρο βάρους αυτών των απαντήσεων), ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου, με ραγδαίους ρυθμούς, οι λεγόμενες ‘ευπαθείς ομάδες’ και όλο και πιο πλατειά κοινωνικά στρώματα μετατρέπονται στους ‘πλεονάζοντες’ αυτής της κοινωνίας, για τους οποίους η μόνη αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται είναι ο εγκλεισμός, η πλήρης εγκατάλειψη και ο συνδυασμός τους.

Μ΄ αυτούς τους προβληματισμούς, το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων, αποκεντρωμένη μονάδα του ΨΝΑ, οργανώνει, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2011, ένα Πανελλαδικό Συνέδριο, με διεθνή συμμετοχή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι μια ευκαιρία όπου λειτουργοί (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κλπ) που εργάζονται σε κοινοτικές υπηρεσίες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Κινητές Μονάδες, αλλά και χρήστες των υπηρεσιών και άλλα υποκείμενα στο χώρο της ψυχικής υγείας και στην ευρύτερη κοινωνία, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν πάνω στις μορφές, την έκταση και τα ποικίλα περιεχόμενα που πήρε η ‘κοινοτική ψυχική υγεία’, ως μέρος ενός υπό μεταρρύθμιση συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και το οποίο, στην ανολοκλήρωτη, ανέκαθεν υποχρηματοδοτημένη και εν πολλοίς στρεβλή μορφή του, έρχεται να συναντήσει με βίαιο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία των προσπαθειών για μια διαφορετική ψυχιατρική, έξω από τα τείχη του ασύλου.

Μια συζήτηση, επομένως, για την ‘κοινοτική ψυχική υγεία’, για τις θεωρίες και τις πρακτικές της, με θεματικές από το ‘παρελθόν’, όπως, πχ, για τον ρόλο της ως μοχλού για την υπέρβαση της κατασταλτικής ψυχιατρικής, ή, αντίθετα, ως παράλληλης και απλώς συμπληρωματικής προς αυτήν παροχής υπηρεσιών. Αλλά, επίσης, και πιο ‘επίκαιρες’, όπως το πώς υπερασπίζουμε κατακτήσεις, πώς κινούμαστε μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον που πολλαπλασιάζει και κάνει πιο πολύπλοκα τα αιτήματα και, ταυτόχρονα, διαλύει τις υπηρεσίες, κόβει δραστικά τους

όποιους πόρους, απολύει λειτουργούς, μειώνει δραστικά αποδοχές και αποδέχεται την

ύπαρξη υπηρεσιών μόνο υπό τη μορφή των ερειπίων τους.

Οι θεματικές ενότητες εντός των οποίων θα κινηθούν, κατ΄ αρχήν, οι εισηγήσεις, οι παρεμβάσεις και η συζήτηση, είναι οι ακόλουθες:

-Το σημερινό τοπίο των κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στην παράπλευρη και την εναλλακτική λειτουργία.

-Διαδρομές της μετάβασης της θεραπευτικής φροντίδας από το ίδρυμα στην κοινότητα. Διάφορες ελληνικές εμπειρίες.

-Το δίκτυο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (τομέας ευθύνης, διασύνδεση, ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, σχέση με πρωτοβάθμια υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες).

-Θεραπευτικές διαδρομές στην κοινότητα. Η ‘ανάληψη του περιστατικού’, η κίνηση ‘προς’ το αίτημα, η θεραπευτική συνέχεια, η παρέμβαση στην κρίση.

-Η κοινοτική ψυχική υγεία από τη σκοπιά των ‘χρηστών’ και των οικογενειών. Μια νέα θέση, ρόλος, σχέση διαλόγου και διαπραγμάτευσης.

-Οι επιπτώσεις την οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία, όπως αυτές αντανακλώνται στα αιτήματα που φτάνουν στις κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας.

– Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στις κοινοτικές.

-Υπάρχει μέλλον για την κοινοτική ψυχική υγεία;

Θα υπάρχει συμμετοχή, με εισηγήσεις, από : ψυχιατρικές υπηρεσίες της Τεργέστης, ΚΨΥ και Κινητή Μονάδα Αλεξανδρούπολης, ΚΨΥ Κέρκυρας, ΚΨΥ Κατερίνης, ΚΨΥ Χανίων, ΚΨΥ Περιστερίου, ΚΨΥ Παπάγου/Χολαργού- ΕΠΙΨΥ, ΚΨΥ Βύρωνα/Καισαριανής κα.

Το τελικό πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθεί στις αρχές Δεκέμβρη.

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, Αμφιθέατρο Δρακόπουλου.

Επικοινωνία

Τηλέφωνα : 2102621260, 2102612890

Fax : 210 2612930

email : cmhcaa@psyhat.gr

..

..

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Νοέμβριος 21, 2011.

2 Σχόλια to “Κάλεσμα για διημερίδα απ’ το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων”

 1. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ Κ.ΨΥ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ

  ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩς ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ,

  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ

  ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΟΜΕΣ ΟΠΩς ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

  (Πανελλαδική Συνάντηση των ΚΨΥ)

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • Καλώς ήλθατε EURO.

   Όντως συμβαίνουν αυτά που περιγράφετε, μιας και με αφορμή την οικονομική κρίση, η υγεία, η πρόνοια και τα προβλήματα εν γένει των ευπαθών ομάδων, σαφώς δεν αποτελούν προτεραιότητα του κράτους. Όταν προτείνεται στις μέρες μας το ηλεκτροσόκ ως φτηνή, γρήγορη και ‘θεραπευτική’ πρόταση, τι να σχολιάσουμε περισσότερο;

   Συνακόλουθα, οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους, πληρώνουν απ’ την πλευρά τους τις ‘αλχημείες’ που γίνονται στο όνομα της μείωσης των εξόδων και των οικονομικότερων ‘λύσεων’, σε κάθε επίπεδο. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ετεροαπασχόληση, περικοπές, καθημερινές ελλείψεις κτλ κτλ.

   Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός φορέας που ν’ ασχολείται αποκλειστικά με τα ΚΨΥ κι έχει νόημα έτσι μία εκδήλωση όπως η παραπάνω διημερίδα, για να έρχονται σε επαφή όλοι οι εμπλεκόμενοι.

   Σε τοπικό επίπεδο, οι συζητήσεις, γίνονται με τους αρμόδιους των αντίστοιχων νοσοκομείων και σ’ αυτούς ασκούνται οι όποιες πιέσεις. Χρειάζεται βέβαια και μια σχετική συσπείρωση εκ μέρους των εργαζομένων σε κάθε φορέα, διαφορετικά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς μόνος του να πετύχει και πολλά.

   Μακάρι να είχα να σας δώσω κάποια πιο χρήσιμη πληροφορία. Ρώτησα και ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από μένα, αλλά.. έτσι έχουν τα πράγματα.

   Καλή σας μέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: