How God Changes Your Brain – Παρουσίαση βιβλίου

..

..

Kαταρχήν για να προλάβω πιθανές παρανοήσεις, να σας εξηγήσω ότι εδώ σήμερα δεν θα παρουσιαστεί ένα βιβλίο που χρησιμοποιώντας  επιστημονικά δεδομένα τείνει ν’ αποδείξει πως υπάρχει Θεός. Εξάλλου η έννοια του Θεού και τα συμβολικά της νοήματα, δεν είναι καν ίδια για όλους τους ανθρώπους και σ’ αυτό αναφέρονται έτσι κι αλλιώς οι συγγραφείς του βιβλίου. Δεν είναι τυχαίο επίσης, που στο εξώφυλλο, φαίνεται να μην χωράει ακριβώς η λέξη ‘Θεός’. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλέπετε, επίσης δεν μπορεί να ‘χωρέσει’ πάντα, ολοκληρωτικά, το νόημα των σημαντικών εννοιών που επηρεάζουν έντονα τη ζωή μας. Επί της ουσίας λοιπόν, το θέμα του βιβλίου έχει να κάνει με τις πνευματικές ενασχολήσεις γενικότερα κι όχι στενά μόνο με τον Θεό.

Δεν απευθύνεται δηλαδή σε πιστούς, αποκλειστικά και μόνο. Και οι δύο συγγραφείς του όμως, ο Andrew Newberg και ο Mark Robert Waldman, ασχολούνται κυρίως με ζητήματα πίστης και με τον νέο κλάδο της νευροθεολογίας κι έχουν εξηγήσει στις συνεντεύξεις τους ότι σκοπός τους είναι εκτός απ’ το να μοιραστούν τις γνώσεις τους με το ευρύ κοινό, να δείξουν πως οι πνευματικές πρακτικές, οι πνευματικές αναζητήσεις, η προσευχή αλλά και ο διαλογισμός, μπορούν να κάνουν καλό στο σώμα και στον εγκέφαλο. Η περισσυλογή ωφελεί, θα λέγαμε πιο απλά, πως είναι το συμπέρασμα τους. Σχεδόν όλους τους ανθρώπους, πλην των φονταμενταλιστών που μπορούν να πάθουν ακόμη και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Ή προσεύχεται κανείς στον Θεό που πιστεύει ή κάνει διαλογισμό π.χ. για την ειρήνη, από νευροψυχολογικής άποψης κάνει καλό, διατείνονται οι συγγραφείς :«Είτε ο διαλογιζόμενος πιστεύει στο Υπερφυσικό είτε είναι Άθεος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αυξάνεται η συμπόνια, που διδάσκει σχεδόν κάθε Θρησκεία, και μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα». Για να δούμε με ποιο τρόπο..

Φαίνεται λοιπόν απ’ τις έρευνες τους, ότι υπάρχει μια σύνδεση πνευματικότητας και γνωστικών λειτουργιών. Φαίνεται δηλαδή ότι βελτιώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου, αν κάποιος ασχολείται με την προσευχή ή τον διαλογισμό, εξαιτίας των νευροχημικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα τότε. Δραστηριοποιείται περισσότερο ο μετωπιαίος λοβός, ενώ αδρανεί η αμυγδαλή. Μεταβάλλεται έτσι η αρνητική διάθεση, ενισχύονται τα τμήματα που συντελούν στην αυτοσυγκέντρωση και ηρεμούν οι περιφέρειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο και το άγχος. Πως αποδεικνύονται όλα αυτά, θ’ αναρωτηθείτε εύλογα. Χάρη στις απεικονιστικές μεθόδους που έχουν οι ερευνητές στη διάθεση τους.

Η μνήμη βελτιώνεται (στο κεφάλαιο 2 υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση mantras σε ηλικιωμένους που παρουσιάζουν ήπιες γνωστικές βλάβες), η γήρανση καθυστερεί (με μόλις 12 λεπτά διαλογισμού την ημέρα για οκτώ βδομάδες, μπορεί να επιβραδυνθεί η διαδικασία γήρανσης) οι άνθρωποι γίνονται πιο ευαίσθητοι όσον αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι, η κατάθλιψη και το άγχος μειώνονται.

Φυσικά δεν μπορώ να μην σας αναφέρω ότι έχουν γίνει διάφορες μελέτες και έρευνες, με αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την συσχέτιση πίστης και υγείας. Άλλες δείχνουν ότι η προσευχή οφελεί  για παράδειγμα τους καρδιοπαθείς ή ακόμα και τους φορείς του Aids κι άλλες ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα από ιατρικής άποψης ή ότι λειτουργεί ίσως κάποιες φορές, σαν placebo. Συναισθηματικά πιθανόν ανακουφίζει τα άτομα, αλλά ιατρικά δεν αλλάζει κάτι.

Το ποιοί όμως αποφασίζουν να γίνουν τέτοιες έρευνες και ποιοί επίσης τις υποστηρίζουν οικονομικά, είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Γιατί αν μια τέτοια έρευνα έχει χορηγό μια ισχυρή θρησκευτική ομάδα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δύσκολο τα αποτελέσματα να ‘πειραχτούν’ προς την κατεύθυνση που ενδιαφέρει τον χορηγό (πράγμα που γίνεται άλλωστε και σε πλήθος ιατρικών μελετών). Και σαφώς ρόλο παίζει και πόσο προκατειλλημένος ή όχι σχετικά σε θέματα θρηκείας-επιστήμης, είναι ο επικεφαλής κάθε έρευνας. Μπορεί αμερόληπτα να διεξάγαγει μια έρευνα που ίσως έρχεται σε αντίθεση με τα επιστημονικά ή θρησκευτικά του ‘πιστεύω’;

Κάποιοι, για να καταλάβετε, θεωρούν ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη επιστήμης και θρησκείας κι είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι λοιπόν με τον κλάδο της νευροθεολογίας. Άλλοι πάλι, όπως ο Andrew Newberg, ο ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου, πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει κοινό πεδίο συζήτησης και δράσεων: «Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις της ανθρώπινης ιστορίας είναι η Θρησκεία και η Επιστήμη. Υπάρχουν δύο πράγματα που μας βοηθούν να οργανώσουμε τον κόσμο μας και να τον κατανοήσουμε. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να τα φέρουμε μαζί και να τα μελετήσουμε με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο;» . Όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω, είναι παράγοντες όμως που επηρεάζουν τα όποια ερευνητικά αποτελέσματα και μοιραία πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς.

Επιπροσθέτως, η υγεία έχει να κάνει με το νου αλλά και έχει να κάνει και με το σώμα. Το που βρίσκεται δηλαδή το σώμα του πιστού όταν προσεύχεται και σε ποια κατάσταση, λένε άλλοι ερευνητές, δεν είναι κάτι αμελητέο, αφού μπορεί το μυαλό να ξεγελάσει το σώμα, αλλά και το σώμα με τις λειτουργίες του μπορεί να οδηγήσει τη σκέψη σε λανθασμένα μονοπάτια.

Τέλος, αφού σας πω ότι το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις «Αρχέτυπον» και περιλαμβάνει πλήθος πρακτικών ασκήσεων, θα σας προτείνω για να καταλάβετε περισσότερα, να διαβάσετε ένα ενδεικτικό κι εμπεριστατωμένοο άρθρο που θα βρείτε εδώ και το οποίο βάζει σε μια σειρά αυτά τα ερωτήματα, χωρίς να περιμένετε βέβαια ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα. Προσωπικά, όσο μελετούσα αυτό το θέμα για να σας το παρουσιάσω, αυτό που αισθάνθηκα είναι πως χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος μέχρι να φτάσουμε σε κάποιες σίγουρες απαντήσεις. Αλλά έχει ενδιαφέρον πάντα, το ‘ταξίδι’ προς τη γνώση.

Καλή σας ανάγνωση.

..

..

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Απρίλιος 6, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: