ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «Η ΘΕΤΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

..

*Αναδημοσίευση από εδώ.

..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «Η ΘΕΤΙΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

..


Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες-
από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.

Μαχάτμα Γκάντι.

..


Ό,τι χτίζεται με κόπο, δεν γκρεμίζεται με διοικητικές αποφάσεις!

..

Η αιφνίδια απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, επιστημονικά υπεύθυνου του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), στις 10 Απριλίου 2012, παραμένει ακατανόητη και άδικη για όλους εμάς που γνωρίζουμε τη δράση, το έργο και την προσφορά του στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” (Ξενώνας – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης), λειτουργεί από το 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, και παρέχει στέγη, φροντίδα και υποστήριξη σε δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δύο εκ των οποίων διαμένουν πλέον σε προστατευόμενο διαμέρισμα. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουν ανάλογες κοινοτικές δομές.

Από τον περασμένο χρόνο, όπου η ΕΠΑΨΥ ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, αιφνίδιες διοικητικές αποφάσεις, όπως η μη ανανέωση της σύμβασης της ψυχολόγου και η διακοπή των εποπτικών συναντήσεων της ομάδας εργαζομένων, έχουν διαταράξει τη λειτουργία της δομής.

Η αυθαιρεσία των “διοικητικών αποφάσεων” κορυφώθηκε όταν η διοίκηση της ΕΠΑΨΥ ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων, έτσι ώστε να παρακρατηθεί μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των εξυπηρετούμενων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των Μονάδων. Με την παραπάνω πρόταση ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος διαφώνησε ανοιχτά, αφενός γιατί αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ενοίκων των δομών -θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες- και αφετέρου γιατί η παρακράτηση ήταν παράνομη! 

Έκτοτε, οι πιέσεις της διοίκησης προς τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο ήταν συχνές και έντονες. Ωστόσο, όταν ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του για το θέμα της παρακράτησης επιδομάτων και συντάξεων, σε θεσμική συνάντηση του φορέα (διοίκησης και εργαζομένων), η διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή της, αναγνωρίζοντας ότι είναι παράνομη. Στην ίδια συνάντηση ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ, Στέλιος Στυλιανίδης, προφανώς ενοχλημένος από τη διαφωνία των εργαζομένων του Κοινοτικού Σπιτιού και θέλοντας να δείξει ότι όσοι διαφωνούν με τις διοικητικές αποφάσεις “δεν χωράνε” στην ΕΠΑΨΥ, πρότεινε στους ίδιους να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού.

Το επόμενο διάστημα, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο χώρο του Κοινοτικού Σπιτιού, στις οποίες οι εργαζόμενοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η διοίκηση επιθυμεί να βελτιωθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. 

Όμως, μόλις δύο εβδομάδες μετά από την παραπάνω διαβεβαίωση, ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος κλήθηκε να παρουσιαστεί στα γραφεία της ΕΠΑΨΥ όπου του ανακοινώθηκε η απόλυσή του με την αιτιολογία ότι δεν “ταιριάζει η χημεία” (!), χωρίς να δοθεί ούτε το ελάχιστο χρονικό διάστημα για τον αποχωρισμό με τους ενοίκους και το “πέρασμα” της δουλειάς στον νέο υπεύθυνο. 

Θεωρώντας άδικη και εκδικητική την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, ο οποίος εργαζόταν επί 14 χρόνια στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις”, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη από αυτή της διοίκησης της ΕΠΑΨΥ, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας και ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Κοινοτικού Σπιτιού καθώς και να προστατευθεί ο χώρος από παρόμοιες αυθαίρετες αποφάσεις και συμπεριφορές εις βάρος των συναδέλφων μας.

Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται και να τιμωρούνται με απολύσεις συνάδελφοι που εκφράζουν την άποψή τους και αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Το γεγονός ότι φορείς ψυχικής υγείας, που με κάθε ευκαιρία διακηρύττουν το ενδιαφέρον τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ανέχονται ούτε καν τις διαφορετικές απόψεις είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

..

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΤΙΣ

..

ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΖΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΥ

ΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗ

ΛΙΛΙΑΝ ΤΣΑΚΙΡΗ

ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΚΥΒΕΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΥΤΑΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΖΑΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΚΟΛΥΡΗ

..

..

..

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Απρίλιος 20, 2012.

4 Σχόλια to “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «Η ΘΕΤΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ”

 1. Che fece …. il gran rifiuto

  (…Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
  έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

  πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
  Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
  όχι θα ξανάλεγε…)

  άλλος ένας θυμός, πάνω στους άλλους θυμούς, για όσα (μάς) συμβαίνουν όλον αυτόν τον καιρό, Κατερίνα

  και ένα απ’ τα πράγματα που μέ κάνουν θηρίο είναι η χυδαιότητα τών επιχειρημάτων (τους) – Άκου «χημεία»…! Πού τη βρήκαν τη χημεία; Έχουν σχέση αυτοί με καμιά, οποιαδήποτε επιστήμη; Κομπογιαννίτες πολιτικάντηδες, δούλοι τών κυρίων τους… Να γίνει δηλητήριο η χημεία τους και να τούς κάψει – τί άλλο να πω

  (υγ: δεν οργανώνεται κάνα «petition», έτσι τώρα, προεκλογικά, να υπογράψουμε – να δούνε (προκαταβολικά) πόσα απίδια βάζει ο σάκκος;)

  (τον Αχιλλέα τον ξέρω κι εγώ προσωπικά – είναι ένας από τους πιο αφοσιωμένους ανθρώπους στη δουλειά του – Ντροπή τους)

  • Χάρη, τα είπαμε και προσωπικά και άργησα να σου απαντήσω εδώ. Ξέρεις όμως, πως εξέφρασες κι εμένα με όσα έγραψες. Στεναχωρήθηκα, αλλά περισσότερο θύμωσα με το γεγονός. Το θεωρώ τεράστια αδικία κι έκφραση ωμής εκδικητικότητας προς ένα συνάδελφο, προς ένα άνθρωπο που έχει δώσει αγώνες και πάντα σέβεται απεριόριστα τους ψυχικά πάσχοντες.

   Τον τιμά που οι συνεργάτες του, παλιοί και καινούριοι τον στηρίζουν, τον τιμά το ‘όχι’ του γιατί δείχνει το ηθικό του ανάστημα και τον τιμά το ότι δεν φοβήθηκε να αγωνιστεί για όσα πιστεύει σε μια εποχή τόσο δύσκολη, που όλοι αγωνιούν για τις δουλειές τους.

   Εύχομαι κι ελπίζω λοιπόν να δκαιωθεί. Όλοι είμαστε κοντά του..

 2. […] εδώ και εδώ από τήν […]

 3. Και η απάντηση της ΕΠΑΨΥ για το θέμα, εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: