Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απ’ το Σωματείο Εργαζομένων στο «Περιβολάκι» – Παρασκευή 26/10/2012 στις 14.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας

..

..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 26/10 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50, από τις 14.00 έως τις 18.30 πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα ‘Η διατήρηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα’.

Μετά από συζήτηση στην τελευταία μας συνέλευση κρίνουμε σκόπιμο ως Σωματείο Εργαζομένων να συγκεντρωθούμε μέσα και έξω από το χώρο, να διαμαρτυρηθούμε και να ενημερώσουμε όσους συμμετέχουν, εκπροσωπώντας ευρωπαϊκούς φορείς, για την πραγματική εικόνα της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας και όχι αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν Υπουργείο και Δίκτυο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση  αύριο 26/10 στις 14.00 στο Πνευματικό Κέντρο, Ακαδημίας 50.

Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι

..

..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

..

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ολοκληρωτική διάλυση της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα

Είμαστε εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην Ελλάδα. Η κατάσταση που επικρατεί και αφορά 1600 διαμένοντες σε στεγαστικές δομές και οικοτροφεία, πάνω από 30.000 καθημερινά εξυπηρετούμενους και 3.000 περίπου εργαζόμενους μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του μνημονίου στη χώρα μας είναι τραγική. Οι υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων κρέμονται από μία κλωστή. Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση έχει καταρρεύσει, το κοινωνικό κράτος αντιμετωπίζεται από κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας ως πολυτέλεια που πρέπει να καταργηθεί.

Τα δικαιώματα και οι ζωές των ασθενών παραβιάζονται ως συνέπεια κλεισίματος και συγχωνεύσεων δομών και μονάδων φροντίδας, εξαιτίας των βάρβαρων περικοπών σε πόρους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Όσα παραθέτονται σε επίσημο έγγραφο της διοίκησης του Κρατικού Ψυχιατρείου Λέρου φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα τις μνήμες του 1989. Από τις 5 Ιουνίου 2012, ενημερώνουν το ΥΥΚΑ ότι το Κρατικό Ψυχιατρείο της Λέρου, αδυνατεί να ταΐσει τους 350 ασθενείς, εξαιτίας των χρεών του ιδρύματος προς τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν σταματήσεις τις παραδόσεις σε τρόφιμα. Η έκφραση «ανθρωπιστική κρίση» δεν φτάνει για να περιγράψει τη μαζική εξόντωση στην οποία εξωθείται, λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων, ένας ολόκληρος –ο πιο ευαίσθητος- πληθυσμός. Μάλιστα, στην πιο δύσκολη περίοδο, αυτή της οικονομικής κρίσης, που σοβαρότατες ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη παρουσιάζουν δραματική αύξηση, το κοινωνικό κράτος αντί να ενισχύεται καταργείται.

Την ίδια ώρα απλήρωτοι εργαζόμενοι σηκώνουμε το βάρος διατήρησης μιας υποτυπώδους προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τόσο σε ενήλικους ασθενείς εντός και εκτός στεγαστικών δομών, όσο και σε παιδιά και έφηβους. Μισθοί 1000 και 900 ευρώ που ούτε καν πληρωνόμαστε έχουν περικοπεί. Από το 2005 και μετά οπότε και έπαψε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μένουμε απλήρωτοι για περιόδους που έχουν φτάσει και τους 9 μήνες(!). Τέλος η μείωση 55% του προϋπολογισμού που έχει από πέρσι αποφασιστεί για το τρέχον έτος είναι ταφόπλακα. Τα αναγκαία χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ, τα υπάρχοντα κονδύλια έχουν προ πολλού εξανεμιστεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Περιβολάκι(ΝΠΙΔ που παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά με αυτισμό, παιδική ψύχωση κλπ. και στις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του Ψυχαργώς). Η διοίκηση μεθόδευσε αυθαίρετα και χωρίς καμία διαφάνεια το κλείσιμο των δύο από τις τρεις δομές, στερώντας από τον πληθυσμό που εξυπηρετούσε: Α) Κέντρα Ημέρας, Β) το μοναδικό στην Ελλάδα Ξενώνα βραχείας διαμονής και Γ) Ομάδα Διάγνωσης και Αξιολόγησης. Παρέδωσε μέρος του επιστημονικά καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού στο ΥΥΚΑ με δυο άδεια από εξοπλισμό κτήρια, χωρίς αντικείμενο εργασίας, αφήνοντας στον αέρα 43 εργαζόμενους. Το Υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας των 2 αυτών δομών τιμωρώντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους αντί να επιβάλλει κυρώσεις στην ίδια τη διοίκηση αν και παραδέχεται με έγγραφό του(5/10/12, Υ5β/Γ.Ποικ.96328) ότι όλες οι ενέργειες της ήταν και είναι κατά παράβαση των οδηγιών του. Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Καταστροφή υπηρεσιών, εργοδοτική αυθαιρεσία, ατιμωρησία από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.

Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι διοικήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υπερασπιστούν την ουσία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και τον πληθυσμό που ωφελείται από αυτές. Η απουσία σοβαρού κεντρικού σχεδιασμού είναι πλήρης και σε συνδυασμό με τις βάρβαρες περικοπές στον προϋπολογισμό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους φορείς σε λουκέτο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους λήπτες των υπηρεσιών σε καταδίκη.

Ως εργαζόμενοι θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν περισσεύουν στην κοινότητα. Η χρηματοδότηση που δόθηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ελληνικό κράτος για υποδομές και σχεδιασμό, δόθηκε για να υπάρξει συνέχεια των αναγκαίων υπηρεσιών.

Οι πολιτικές του μνημονίου εξαθλιώνουν και εξοντώνουν κόσμο στο όνομα μιας σωτηρίας που δεν αφορά όμως εμάς.

..

Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι

..

..

..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

One thought on “Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απ’ το Σωματείο Εργαζομένων στο «Περιβολάκι» – Παρασκευή 26/10/2012 στις 14.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s