Η Φ. ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ

.

*Αναδημοσίευση από το blog Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

.

Η Φ. ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ

..

Μπορεί η κ. Φ. Σκοπούλη να μην μπόρεσε να παραστεί στην ημερίδα της ΕΨΕ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (λόγω εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου), είχε, όμως, φροντίσει να αποστείλει στους οργανωτές το powerpoint της παρουσίασής της για την «ψυχική υγεία του αύριο». Εδώ, λοιπόν, μιλά καθαρά για την ίδρυση τμήματος «ακαταλογίστων» στο ΨΝΑ, στο Μποδοσάκειο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μεταφορά των γηροψυχιατρικών ασθενών της μονάδας του Μποδοσάκειου του ΨΝΑ».

«Διαμόρφωση του 7ου τμήματος γα οξέα γηροψυχιατρικά περιστατικά».

«Μετατροπή του Μποδοσάκειου σε πτέρυγα για ψυχιατρικούς ασθενείς με ποινικά αδικήματα».

Το σχέδιο, λοιπόν, δεν βαδίζει στα κρυφά, αλλά είναι η επίσημη και δημόσια διακηρυγμένη πολιτική του Υπουργείου, με την στήριξη μεγάλου μέρους της ψυχιατρικής κοινότητας – και εντός του ΨΝΑ.

Αντίστοιχη πρόταση υπήρξε και στην παρουσίαση του καθηγητή ψυχιατρικής στα Ιωάννινα Β. Μαυρέα, ο οποίος προέβαλε ως υπόδειγμα προς αντιγραφή στην Ελλάδα (την σημερινή Ελλάδα, του μνημονίου) το φιλανδικό μοντέλο, όπου τα ψυχιατρεία έχουν κλείσει και παρέμειναν μόνο δυο, ένα δικαστικό και ένα για τους «επικίνδυνους». Ποιοι και πώς θα ορίζονται ως «επικίνδυνοι», χωρίς προφανώς να έχουν διαπράξει αδίκημα (αλλιώς θα ταξινομούνταν στους έχοντες διαπράξει ποινικό αδίκημα) και βάσει ποιού νέου νόμου θα επιτρέπεται ο εγκλεισμός τους λόγω της «επικινδυνότητάς» τους, θα αποτελεί μια από τις κύριες αποστολές της ψυχιατρικής του μνημονίου στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ζοφερό μέλλον ξεκινάει εδώ και τώρα, από το Δαφνί.

Στην ίδια διαφάνεια η Φ. Σκοπούλη αναφέρει την «έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικών τμημάτων στον Ερυθρό και στην Αγία Βαρβάρα».

Σημειωτέον ότι μόλις πρόσφατα η υφυπουργός «πρότεινε» και επίσημα την εδώ και τώρα μεταφορά μιας ψυχιατρικής κλινικής του ΨΝΑ στο νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας.

Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει την «διακοπή των διακομιδών με εισαγγελική παραπομπή στο νοσοκομείο Τριπόλεως».

Για να κλείσει προφανώς ταχύτερα το ψυχιατρείο της Τρίπολης. Αλλά πού θα γίνονται οι εισαγωγές; Θα στέλνονται όλες στην κλινική του Ρίου; ΄Η στις υπόλοιπες μονάδες της Πελοποννήσου, ακόμα «αδύναμες» και ανεπαρκείς για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών της εν λόγω περιφέρειας; Μήπως θα πυκνώσουν ακόμα πιο πολύ οι, ήδη πάρα πολλές, εισαγγελικές παραγγελίες από την Πελοπόννησο στις ψυχιατρικές μονάδες της Αθήνας;

Ένα άλλο σημείο για την «ψυχική υγεία του αύριο» είναι η «μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στις νοσοκομειακές μονάδες».

Fast track κλείσιμο των ψυχιατρείων, fast track νοσηλείες…….

Η πιθανή απομάκρυνση της Φ. Σκοπούλη από το Υπουργείο δεν σημαίνει την ματαίωση αυτών των σχεδίων. Το αντίθετο. Είναι σχέδια επεξεργασμένα και αποφασισμένα από το «βαθύ κράτος», από την σύμπλευση μνημονιακών απαιτήσεων με μια ψυχιατρική κοινότητα πάντα «πρόθυμη» και διαθέσιμη, με προτάσεις που αγκυροβολούν στις εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες της εξουσίας για κοινωνικό έλεγχο, η οποία έχει επεξεργαστεί τα συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες, σε σύνδεση με συγκεκριμένα, «γνωστά και μη εξαιρετέα», συμφέροντα.

3/3/2013

Psyspirosi.gr

.

.

*Πατήστε εδώ για να δείτε τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις σε ppt

Διαβάστε σχετικά και  παλαιότερη ανακοίνωση της Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με τίτλο :

«ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΓΩΣ» : ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s