Ζήτημα επιβίωσης του «Χατζηπατέρειου» Κ. Α. Σ. Π.

..

..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

..

Το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών  ( Κ.Α.Σ.Π.), πρόγραμμα του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας (Ι.Κ.Ε.) που είναι κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Αττικής, (Πλούτωνος και Ηροδότου 1) . Εξυπηρετεί ετησίως περίπου 80 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα και μεταβολικά νοσήματα από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από μηνών έως 12 ετών.
..
Στα 40 χρόνια της λειτουργίας του, έχουν ωφεληθεί των υπηρεσιών του περισσότερα από 1.700 παιδιά, με μέσο χρόνο παραμονής στο Κέντρο τα τέσσερα χρόνια.
..
Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης,  παρέχουμε:
..
 •  Ιατρική παρακολούθηση
 •  Προσχολική ειδική αγωγή και εκπαίδευση σε οργανωμένη τάξη
 •  Φυσιοθεραπεία
 •  Εργοθεραπεία
 •  Λογοθεραπεία
 •  Ψυχολογική εκτίμηση
 •  Κοινωνική και Ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένεια
 • Εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως μουσικοθεραπεία και θεραπευτική ιππασία
 •  Πρόγραμμα εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον διακριτικό τίτλο Τηλε-ΚΑΣΠ για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών
 • Κάλυψη του κόστους φοίτησης απόρων παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και συνοδά προβλήματα μέσω του Προγράμματος Νιάρχος και Υποτροφιών του Ιδρύματος
 •  Συμβουλευτική στήριξη και ενδυνάμωση ανέργων γονέων παιδιών που φοιτούν στο Κ.Α.Σ.Π.
 •  Δανεισμό Θεραπευτικών Βοηθημάτων
Επίσης στο χώρο μας λειτουργεί και Εργαστήρι Ανάλυσης Βάδισης
..
..
Πηγές χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση  του Κέντρου, προέρχεται  από:
α) Κρατική επιχορήγηση, μέσω της Περιφέρειας Αττικής
β) ΕΟΠΥΥ,  λοιπά ταμεία υγείας και άλλες Δημόσιες πηγές
γ) Ευρωπαϊκούς πόρους (συγχρηματοδοτούμενα έργα)
δ) Δωρεές ιδιωτών και λοιπών φορέων.
..
Με την παρούσα επιστολή εμείς οι εργαζόμενοι του Χατζηπατέρειου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το προσωπικό διανύει πλέον τον έβδομο μήνα μη καταβολής των δεδουλευμένων του. Αυτό οφείλεται στη συνεχόμενη μείωση και καθυστέρηση του ποσού της  Κρατική επιχορήγησης, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΟΠΥΥ,  των λοιπών ταμείων υγείας, καθώς και στην αδυναμία εύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από την Διοίκηση.
..

Ωστόσο μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι παραμένουμε στις θέσεις μας, συνεχίζοντας να παρέχουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια σύνθετες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού που εξυπηρετούμε. Το έργο μας απαιτεί, απόθεμα ψυχικών δυνάμεων, συναισθηματική ηρεμία και ισορροπία τα οποία σαφώς δεν διασφαλίζονται.
..
Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει κάνοντας υπομονή όλους αυτούς τους μήνες έχει επηρεάσει δραματικά τη δυνατότητα επιβίωσης των 24 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον ακόμα και στις πιο απλές υποχρεώσεις μας όπως: έξοδα κίνησης προς και από τον χώρο εργασίας, κάλυψη βασικών αναγκών των οικογενειών μας και κάλυψη των οικονομικών μας υποχρεώσεων απέναντι σε τράπεζες, δημόσιους φορείς και άλλα.
..
Με το παραπάνω Δελτίο Τύπου οι εργαζόμενοι του Χατζηπατέρειου ΚΑΣΠ, γνωστοποιούμε την δεινή οικονομική και ψυχική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, προσπαθώντας να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες στα παιδιά και τις οικογένειες που μας έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε ότι με την παραπάνω κοινοποίηση θα πετύχουμε την ενεργοποίηση όσων οφείλουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου μας.»
..

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
 •  ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
 •  ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ

..

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
..
..
..
..
*Αναδημοσίευση από εδώ.
..
..
..

Χατζηπατέρειο Ίδρυμα”: Μια “φωλιά” για παιδιά με αναπηρία!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου, 24/02/2013

«Χατζηπατέρειο Ίδρυμα»: Μια «φωλιά» για παιδιά με αναπηρία!

Περίπου 50 παιδιά με αναπηρία ζωγραφίζουν με γυμνά χέρια, πηγαίνουν εκδρομές στο Πλανητάριο και μαθαίνουν πώς να αυτοεξυπηρετούνται! Το «Χατζηπατέρειο» ίδρυμα, σαν ένα διαφορετικό νηπιαγωγείο, «ανοίγει» την αγκαλιά του σε παιδιά από 0 έως 12 χρονών με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά προβλήματα και πολυαναπηρίες. Το κουδούνι «χτυπάει»… και αρχίζουν τα μαθήματα των παιδιών από ειδικούς παιδαγωγούς από τις 8μιση μέχρι τη 1 η ώρα, ενώ λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι αναλαμβάνουν τις θεραπείες τους. Η Όλγα Λεβέντη, διευθύντρια κοινωνικών υπηρεσιών του «Χατζηπατέρειου» και η Μαρία Μπαράκου, ειδική παιδαγωγός, μιλούν στο flowmagazine.gr για τις υπηρεσίες και την αγάπη που προσφέρουν στα παιδιά…

«Μερικά παιδάκια δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις “αυτονόητες” ανάγκες τους. Δεν μπορούν να σου πουν ότι π.χ. διψάνε ή πεινάνε. Όταν, όμως, τους δώσεις νερό, σου χαμογελούν και σε κοιτάνε μέσα στα μάτια, σαν να λένε: ”Ευχαριστώ”», ισχυρίζεται η παιδαγωγός στο «Χατζηπατέρειο» στο flowmagazine.gr.

«Χατζηπατέρειο Ίδρυμα»: Μια «φωλιά» για παιδιά με αναπηρία!

Το «Χατζηπατέρειο» ως ένα ευαισθητοποιημένο «σχολείο»…

Πολλές φορές, εκτός από την ειδική αγωγή, οι παιδαγωγοί προσπαθούν να κοινωνικοποιήσουν  τα παιδιά, διοργανώνοντας εκδρομές σε πάρκα ή ακόμα και στο σούπερ-μαρκετ και τη λαϊκή, ώστε να έρθουν σε επαφή με καθημερινά μέρη. Σύμφωνα με την κ. Λεβέντη, μετά την επίσκεψη στη λαϊκή, τα παιδιά βοηθούν στο μάθημα μαγειρικής και φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά. «…υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που μετά από λίγο καιρό στο κέντρο κατάφεραν να περπατήσουν ή να οριοθετήσουν τη συμπεριφορά τους. Η ζωή της οικογένειας στο σπίτι άλλαξε εντελώς. Μερικά έχουν καταφέρει να μιλήσουν ή ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθούν», συνεχίζει στο flowmagazine.gr.

Τα παιδιά, είτε αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους μέσα από παιχνίδια με κουτάκια και μαθαίνουν τα χρώματα και τα ζώα, είτε φτιάχνουν χειροτεχνίες και κάρτες. Βέβαια, μερικά παιδιά δεν μπορούν να πιάσουν ούτε το πινέλο, με αποτέλεσμα να αφήνουν το δικό τους «αποτύπωμα» πάνω στη ζωγραφιά… Στα διαλείμματα, είναι ενωμένα σαν καμία άλλη τάξη, αναζητώντας μια αγκαλιά, ένα χάδι. Σύμφωνα με τη  Μαρία Μπαράκου, παιδαγωγό στο «Χατζηπατέρειο», η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών με νοητικά προβλήματα είναι αναπτυγμένη περισσότερο από τον καθένα. «Θυμάμαι μια ημέρα που «χάθηκε» ξαφνικά από τη ζωή ένα κοριτσάκι. Ο φίλος της με ρωτούσε κάθε μέρα , μέχρι που του είπα ότι «μας κοιτάει από ψηλά». Τότε, με έβγαλε στο προαύλιο για να του δείξω που ακριβώς βρίσκεται στον ουρανό», συνεχίζει στο flowmagazine.gr.

«Χατζηπατέρειο Ίδρυμα»: Μια «φωλιά» για παιδιά με αναπηρία!

Γιατροί βρίσκονται δίπλα στα παιδιά… για κάθε ανάγκη!

Πέρα από τις σπάνιες παθήσεις, τα περισσότερα παιδιά στο «Χατζηπατέρειο» έχουν βλάβη στον εγκέφαλο και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κίνηση, την ομιλία, τις αισθήσεις και τη νοημοσύνη. Δίπλα τους βρίσκεται ένα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από παιδιάτρους, παιδονευρολόγους, ορθοπεδικούς, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπετές κ.α. Παράλληλα, το κέντρο προχωρά και σε εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές, όπως είναι η θεραπευτική ιππασία, που βελτιώνει την κίνηση του παιδιού και η μουσικοθεραπεία που αναπτύσσει το αίσθημα της ομαδικότητας.

Για όσες οικογένειες βρίσκονται στην επαρχία ή σε απομακρυσμένες περιοχές, το πρόγραμμα τηλε-υποστήριξης του κέντρου… τους «λύνει» τα χέρια. Από το 2003, η υπηρεσία προσφέρει πρακτικές συμβουλές φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας μέσα από τη διαδικτυακή επικοινωνία των γονιών με ειδικούς του κέντρου. Εντελώς δωρεάν, οι γονείς μπορούν με την επίβλεψη του θεραπευτή να κάνουν τις απαραίτητες ασκήσεις στο παιδί τους. Όπως δηλώνει η Όλγα Λεβέντη, διευθύντρια κοινωνικών υπηρεσιών του κέντρου στο flowmagazine.gr: «Μπορεί η εγκεφαλική παράλυση να μην θεραπεύεται, αλλά η συντήρηση είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποφευχθούν παραμορφώσεις και να προσπαθήσουν τα παιδιά να σταθούν όρθια».

«Χατζηπατέρειο Ίδρυμα»: Μια «φωλιά» για παιδιά με αναπηρία!

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός, ότι η φροντίδα των παιδιών καλύπτεται μέσα από τα ταμεία νοσηλείας των οικογενειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ανασφάλιστες οικογένειες μένουν χωρίς στήριξη. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και δυο χρόνια, το ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος καλύπτει τις ανάγκες αυτών των παιδιών, στηρίζοντας τους άνεργους γονείς και προσφέροντας διάφορα ειδικά βοηθήματα, όπως είναι καροτσάκια κ.α. «Η αναπηρία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εμφανίζονται όλο περισσότερο πολυαναπηρίες. Δεν υπάρχει κανένας κρατικός μηχανισμός. Εδώ και 2-3 χρόνια παλεύουμε να μείνει ανοιχτό το κέντρο. Τα παιδιά μας, όμως, το αξίζουν!», ισχυρίζεται η κ. Λεβέντη στο flowmagazine.gr.

..

..

..

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Μαρτίου 11, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: