Ψήφισμα των κατοίκων της Λέρου για το Ψυχιατρείο

..

..


ΠΡΟΣ:

– ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 – 2Η ΥΠΕ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 – ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΘ-ΚΥ ΛΕΡΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

– ΔΗΜΟ ΛΕΡΟΥ

 – Μ.Μ.Ε.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

..

Επειδή θέλουμε  να πιστεύουμε ότι οι εποχές του ασύλου, της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, θεωρούμε υποχρέωση όλων µας να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου όσον αφορά τη στελέχωση του από Ψυχιάτρους.

..

Σήμερα στο  ΚΘΛ υπηρετούν τρεις Ψυχίατροι  και πολύ σύντομα (σύμφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν) θα μείνουν μόλις  δύο, και ενδεχομένως ένας.

..

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΘΛ είναι πολύ σοβαρή και ελλοχεύουν κίνδυνοι οπισθοδρόμησης, σε εποχές που όλοι θέλουμε να τις θυμόμαστε µόνο για να βγάζουμε διδάγματα. Εποχές όπου η Λέρος και η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων και του πλήρους διασυρμού… Τότε λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν είχαν ξεσπάσει οι καταγγελίες για την τότε επικρατούσα τραγική κατάσταση και για την αθλιότητα των συνθηκών του ασύλου, στο ΚΘΛ υπηρετούσαν δύο Ψυχίατροι.

..

Βεβαίως από  τότε μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με πολύ προσπάθεια και κόπο των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας του νησιού, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, αφού στο ΚΘΛ έχουν αναπτυχθεί πολλές επιμέρους δομές Ψυχικής υγείας. Εξωνοσοκομειακά διαμερίσματα, μικρές ενδονοσοκομειακές δομές, ΚοιΣΠΕ, ελεύθερες δράσεις, Κινητή Μονάδα, και 2 τμήματα οξέων, όπου καλύπτονται όλες οι ανάγκες του νομού καθ’ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά άλλη Ψυχιατρική δομή στα Δωδεκάνησα. Σήμερα, όσο ποτέ, µε δεδομένες τις συνθήκες και τα κοινωνικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Ψυχιάτρων είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

..

Καλούμε την  κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιληφθούν του προβλήματος, ούτως ώστε άμεσα να καλυφθούν οι κενές θέσεις Ψυχιάτρων στο ΚΘΛ..

..
..

Μέχρι σήμερα το ψήφισμα αυτό στηρίζεται με 200 και πλέον υπογραφές η συλλογή των οποίων συνεχίζεται.

..

..

..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s