ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ ΨΝΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΝΑ» ΜΠΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

..

..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ ΨΝΑ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΝΑ» ΜΠΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

..

Με απόφαση του Διοικητή, συγκροτήθηκε επιτροπή της οποίας η αποστολή είναι να βάλει μπροστά την εφαρμογή του μνημονίου Λυκουρέντζου -Αντόρ για το κλείσιμο του ΨΝΑ. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φάση αυτού του σχεδίου προβλέπει την «μετακίνηση» των ασθενών χρόνιας παραμονής του ΨΝΑ σε διάφορες μονάδες εκτός αυτού. Αυτό το έργο, σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει, πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις 31/12/2013. Δουλειά της επιτροπής (διακλαδικής στη σύνθεσή της) είναι η «εποπτεία και ο συντονισμός όλων των δράσεων αποασυλοποίησης χρόνιων ασθενών του ΨΝΑ» για μετάβαση τόσο σε κενές θέσεις δομών του ΨΝΑ και των ΜΚΟ, όσο και σε νέες στεγαστικές δομές που θα ιδρυθούν (δεν προσδιορίζεται, και όχι τυχαία, αν θα είναι του ΨΝΑ ή άλλες).

Είναι σαφές ότι το έργο για το οποίο η υφυπουργός Ζ. Μακρή πίεζε με την γνωστή επιστολή της από τον Ιούλιο, ξεκίνησε. Φαίνεται ότι ο «διάλογος», ο κατά φαντασίαν προσχηματικός διάλογος που «έστησαν», ολοκληρώθηκε! Και τώρα αρχίζουν τα όργανα. Φέρουν τεράστια ευθύνη όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές και επιστημονικοί εκπρόσωποι που μπήκαν σ΄ αυτό τον ψευτοδιάλογο, υποβάλλοντας και προτάσεις φτιαγμένες κατά τρόπο που βολεύουν αυτούς στο Υπουργείο που είχαν ήδη ειλημμένες αποφάσεις για το πώς θα μας «κλείσουν».

Οι ασθενείς στα χρόνια τμήματα θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει σε στεγαστικές δομές του ΨΝΑ. Αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς μας και δεν χρειάζεται ειδική επιτροπή εποπτείας και συντονισμού. Είναι δουλειά των αρμόδιων ψυχιάτρων και των θεραπευτικών ομάδων. Και αν κάπου διαπιστώνεται αμέλεια, ίσως θα πρέπει να υπάρχει, πιθανώς, παρότρυνση, αλλά, προπαντός, παροχή των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης, υλικών (δομών) και προσωπικού. Αλλά «ειδική επιτροπή» σημαίνει υλοποίηση «σχεδίου εκκένωσης» και μάλιστα, όπως έλεγε η Μακρή και όπως ακούνε όλοι όσοι πάνε στους δήθεν διαλόγους στο Υπουργείο… «σύντομα»!!! Κι’ ας πουν ό,τι θέλουν κάποιοι καλοθελητές (και από την διορισθείσα επιτροπή). Μπορούν να επικαλεστούν και να προβάλλουν τις όποιες «θεραπευτικές αρχές και διαδικασίες» τώρα στο ξεκίνημα. Σε ένα μήνα αυτές θα έχουν ξεχαστεί. Αλλά θα έχουν βάλει το χεράκι τους να προχωρήσει το σχέδιο που προωθούν ο Αδωνις και η Μακρή. Είναι τότε που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και τα επόμενα στάδια του σχεδίου, όπως οι διαθεσιμότητες, οι κινητικότητες κοκ, για τις οποίες αυτοί που μπήκαν στο «διάλογο» και αυτοί που μέσω της επιτροπής υλοποιούν το «προϊόν του διαλόγου», δεν λένε κουβέντα.

Είναι ακόμα καιρός για όλους ν΄ αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν σε αυτή τη καταστροφική παρωδία αποασυλοποίησης. Να θέσουμε ως προϋπόθεση του όποιου διαλόγου και του όποιου σχεδίου : καμιά κινητικότητα/διαθεσιμότητα, προσλήψεις, τομεοποίηση, Κέντρα Ψυχικής Υγείας πλήρως στελεχωμένα, μετάβαση των ασθενών χρόνιας παραμονής σε νέες στεγαστικές δομές του ΨΝΑ,στη βάση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για τον κάθε ασθενή, με διαθέσιμο όλο το χρόνο που απαιτείται γι΄ αυτό, ενάντια σε κάθε λογική και διαδικασία βιασύνης.

Η ΑΡΣΥ θεωρεί ότι πρέπει να υψωθεί ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σε όλες τις πτυχές του σχεδίου/συμφωνίας Λυκουρέντζου – Αντόρ και, κατά συνέπεια, στο έργο της εν λόγω επιτροπής. Η ΑΡΣΥ, ενώ θα αγωνίζεται ενάντια στις λογικές και στις διαδικασίες ενός καταστροφικού (για ασθενείς και προσωπικό) κλεισίματος του ψυχιατρείου, θα παρακολουθεί ταυτόχρονα από κοντά όλες τις ενέργειες της όποιας επιτροπής, οι οποίες θα αντίκεινται κατάφωρα και θα αποτελούν παραβίαση των θεραπευτικών διαδικασιών, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας ασθενών και προσωπικού και θα αναδεικνύει κάθε γεγονός που υποπίπτει στην αντίληψή της. Στήνοντας, μ΄ άλλα λόγια, ένα Παρατηρητήριο για όλες τις ενέργειες που εντάσσονται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου κλεισίματος του ΨΝΑ.

..

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    3/10/2013

..

..

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΨΝΑ

..

..

..

..

..

..

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s