Vincent Van Gogh: Η ψυχολογία μιας παρεξηγημένης ιδιοφυίας – Τα ψυχιατρικά άσυλα, οι διαγνώσεις κι οι γιατροί του

ΜΕΡΟΣ VI (συνέχεια από εδώ)- update: 18/10/2018

..

Από τι έπασχε λοιπόν ο Van Gogh; Το πρόβλημα βέβαια είναι πως υπάρχουν πολλές απαντήσεις γι’ αυτή την ερώτηση κι όπως σωστά μπορεί να υποθέσει κανείς, όλες βασίζονται στο τι έγραψε ο ίδιος. Οι ερμηνείες όμως των επιστολών είναι τόσο διαφορετικές, ανάλογα με την υπόθεση του κάθε ειδικού.

Κατά καιρούς ερευνήθηκαν διάφορα ενδεχόμενα και κάποια αναφέρθηκαν στις προηγούμενες αναρτήσεις. Αιτία της ασθένειας του λοιπόν ήταν όντως η επιληψία ή ήταν μανιοκαταθλιπτικός ή οριακός (borderline personality disorder) ή υπήρχε πρόβλημα στη λειτουργία της παρεγκεφαλίδας του ή τα συμπτώματά του ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης ή για όλα έφταιγε η ηλίαση ή έπασχε από τη διαταραχή του Ménière ή από πορφυρία  ή… ή…  Υπάρχουν πολλές διατριβές που τα ερεύνησαν όλα αυτά και διάφορα άλλα. Άποψη για το θέμα έχουν εκφράσει με μελέτες τους ακόμα και Κινέζοι γιατροί.

Η δική μου γνώμη δεν έχει σαφώς ιδιαίτερη αξία, αλλά απ’ όσα διάβασα μέχρι στιγμής (και πιστέψτε με υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθω), αντιλήφθηκα πως η επιληψία κροταφικού λοβού φαίνεται να είναι η επικρατέστερη διάγνωση, μεταξύ των ειδικών. Το αν είναι και η σωστή, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει βέβαια. Οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί και το γεγονός πως πολλοί συγγενείς του ήταν επιληπτικοί. Υπήρχε δηλαδή μια κληρονομική επιβάρυνση. Η αμέσως πιο δημοφιλής θεωρία, υποστηρίζει πως ήταν διπολικός (μανιοκαταθλιπτικός).

.

vnggh-lttr-3

.

Ανεξάρτητα όμως απ’ την απάντηση που δίνει ο κάθε ειδικός σ’ αυτή την ερώτηση για τις αιτίες της διαταραχής του, υπάρχει ευτυχώς ένα άλλο σημείο, στο οποίο όλοι συμφωνούν: πως η επίδραση του στις τέχνες και σήμερα, είναι τεράστια. Πέρα απ’ τα πάμπολλα ερευνητικά βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή του (στο γνωστό μας Amazon ο κατάλογος φτάνει τις δώδεκα σελίδες έστω και με παρόμοιες εκδόσεις), ‘πρωταγωνιστεί’ ακόμα σε διάφορες νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα. Ενδεικτικά θ’ αναφέρω το Sunflowers  του Sheramy Bundrick που σκοπεύω να διαβάσω σύντομα.

Για το πάθος του μεγάλου ζωγράφου σχετικά με τα βιβλία, βρήκα εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση που αξίζει να διαβάσετε. Παραπέμπει ο συντάκτης στις επιστολές, στις οποίες ανέφερε επακριβώς ποια βιβλία διάβαζε (για παράδειγμα και τον Αισχύλο) κατά καιρούς και τις εντυπώσεις του απ’ αυτά.

Έτρεφε όπως μαθαίνουμε  μεγάλο θαυμασμό για τον Dickens κι από παιδί κάθε χρόνο διάβαζε την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του. Αλλά όσο κι αν του άρεσε ο Zola (το όνομα του συγγραφέα αναφέρεται εκατό φορές στις επιστολές του) δεν τον θεωρούσε (προφανώς λόγω σεμνοτυφίας) κατάλληλο για να τον προτείνει σε κυρίες.

Ξεχώρισα κι άλλα σημεία που για προφανείς λόγους δεν αναφέρω εδώ, ωστόσο περισσότερο απ’ όλα μου άρεσε αυτή του η παρατήρηση: «There is something of Rembrandt in Shakespeare, of Correggio in Michelet, and of Delacroix in Victor Hugo».

.

the-novel-reader-1888-1.jpg!Blog
The novel reader, Arles 1888

.

Εκτός απ’ τη λογοτεχνία, εμφανέστατη είναι η επίδραση του και στη μουσική. Υπάρχουν συγκροτήματα από διάφορες χώρες που κάτι δανείστηκαν απ’ την ιστορία του: οι Αμερικανοί Van Gogh’s Ear, oι Άγγλοι Deaf To Van Gogh’s Ear, οι Ισπανοί La Oreja de Van Gogh, οι Λατίνoi Van Gogh Sky και oι Σέρβοι Van Gogh.

Και βέβαια έχει γίνει θέμα πολλών τραγουδιών κι ορχηστρικών θεμάτων. Επέλεξα ν’ ακούσετε γα την ιστορία αυτό κι αυτό, που ηχογραφήθηκαν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

To πιο γνωστό εξώφυλλο δίσκου πάντως, είναι νομίζω αυτό της Joni Mitchell κι η μόνη όπερα που βρήκα είναι του Τούρκου Nevit Kodalli.

Εξαιρετικά βοηθητικό στην άντληση τέτοιων πληροφοριών είναι το σχετικό άρθρο της Ann Landi στο Artnews, το οποίο και συμβουλεύτηκα για τη διασταύρωση τους.

 

. 

Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον τάφο του Van Gogh, του ανθρώπου που αισθανόταν τόσο μόνος, περίπου δέκα χιλιάδες επισκέπτες, όπως ειπώθηκε στην εκπομπή 60 minutes του CBS, που μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς εδώ. Ρώσοι που φέρνουν βότκα, Κορεάτες που του βάζουν μουσική κι εκατοντάδες άλλοι με τα δικά τους ‘δώρα’.

Οι επιστολές του Ολλανδού καλλιτέχνη είναι ανεβασμένες εδώ (στ’ αγγλικά), μελετούνται από αμέτρητους αναγνώστες και θα τις βρείτε κατηγοριοποιημένες ανά θέμα.

Για την υγεία του κι όσα έχουν γραφτεί για το θέμα συνολικά, είναι καλά ενημερωμένο αυτό το άρθρο της Wikipedia, που μπορείτε κι εσείς να συμβουλευτείτε.

Βιβλιογραφία, ταινίες (γιατί σαφώς επηρέασε και τον κινηματογράφο), ντοκιμαντέρ και link για σχετικές ιστοσελίδες υπάρχουν συγκεντρωμένα εδώ, αλλά δεν θα βρείτε στον κατάλογο κάποια πρόσφατα ντοκιμαντέρ όπως αυτό για παράδειγμα.

.

.

Απαραίτητο θεωρώ να διευκρινίσω πως κι αυτή η ανάρτηση τυπικά ολοκληρώνεται σ’ αυτό το σημείο, αλλά στην πράξη θα συμπληρώνεται κατά διαστήματα. Το δεύτερο μέρος της ήδη έχει αναθεωρηθεί. Και πως αλλιώς να γίνει με τον Van Gogh, όταν συνεχώς κυκλοφορούν νέα βιβλία γι’ αυτόν; Όταν διατυπώνονται καινούριες υποθέσεις;

Το μόνο βέβαιo είναι πως το να μαθαίνει κάποιος για τη ζωή του και το έργο του, είναι συναρπαστικό. Κι εγώ πέρασα πολύ όμορφα σ’ αυτό το ‘ταξίδι’, παρά τη βαθιά θλίψη που αισθάνθηκα για κείνον που δεν πρόλαβε να δει πόσους ανθρώπους επηρέασε κι άγγιξε με τη ζωγραφική του.

Είναι συγκινητικό από κάθε άποψη. Ίσως γι’ αυτό, κάποιοι σκηνοθέτες γύρισαν το χρόνο πίσω. Άλλοι πάλι συμπεριέλαβαν πολλά απ’ τα ερωτήματα που βάζουν οι νεότερες έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του στην πλοκή του σεναρίου τους, όπως έγινε για παράδειγμα στην ταινία «Loving Vincent» αλλά και στην πιο καινούρια «At Eternity’s Gate«.

Η έκθεση πάλι που εγκαινιάστηκε στη χώρα μας στις αρχές του Νοέμβρη, μου άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις και γενικά θεωρώ μεγάλο μείον το ότι δεν είναι προσβάσιμη στους πολίτες με αναπηρία.

.

.

Καλή σας ανάγνωση.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

One thought on “Vincent Van Gogh: Η ψυχολογία μιας παρεξηγημένης ιδιοφυίας – Τα ψυχιατρικά άσυλα, οι διαγνώσεις κι οι γιατροί του”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s