Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου : Τομές στον Χρόνο

.

Archaeological Museum of Skyros 6

.

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου σας έγραψα ήδη κάποια πράγματα σ’ αυτή και σ’ αυτή την ανάρτηση που αφορούσε τον προϊστορικό οχυρωμένο οικισμό της περιοχής του Παλαμαρίου, μιας και τα σχετικά ευρήματα φιλοξενούνται εκεί. Αξίζει όμως να σας αναφέρω μερικά ακόμη στοιχεία γι’ αυτό το μικρό χώρο που αποτελείται από δύο αίθουσες, αλλά περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα και επιπλέον την λαογραφική Συλλογή της Λ. Κωστίρη (εις μνήμη του αδερφού της αρχαιολόγου Ι. Παπαδημητρίου).

.

Archaeological Museum of Skyros 4

.

«Στην αυλή» αναγράφεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού «εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο«. Σ’ αυτή την αυλή υπάρχει ένας ανάλογα μικρός κήπος με μια σκιερή λεμονιά. Κάθησα λίγο εκεί και παρατήρησα τα γλυπτά όταν βγήκα απ’ τις αίθουσες. Τι είχα δει όμως μέσα; Τι μου τράβηξε την προσοχή απ’ τα εκθέματα της μυκηναϊκής περιόδου, της κλασσικής, της αρχαϊκής, της ρωμαϊκής; Απ’ τις τόσες τομές στο Χρόνο;

.

Archaeological Museum of Skyros 5

.

Αυτά που τράβηξαν τη δική μου προσοχή λοιπόν περισσότερο, δεν ήταν τα χρυσά περιδέραια και τα λοιπά κοσμήματα της πρωτογεωμετρικής περιόδου απ’ την περιοχή Μαγαζιά, κι ας τα φωτογράφησα σκεπτόμενη πως θα γράψω αυτή την ανάρτηση. Ήταν κυρίως τα ευρήματα απ’ το Παλαμάρι μιας κι είχα περπατήσει ήδη στην αρχαία αυτή πόλη κι είχα φανταστεί και καταλάβει κάπως τη ζωή των κατοίκων της. Αλλά στάθηκα  αρκετά για να δω και την αττική γεωμετρική πυξίδα που φέρει ολόγλυφα ιππάρια στο πώμα όπως και το ζωόμορφο ρυτό (τελετουργικό αγγείο) σε σχήμα ίππου που βλέπετε παραπάνω, το γεωμετρικό τελετουργικό σκεύος που υπάρχει στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης καθώς και τα ακόλουθα γυάλινα μυροδοχεία του 3ου και 4ου π.Χ. αιώνα που μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία. Ίσως αυτό το μπλέ-γαλάζιο χρώμα τους να φταίει. Σου μαγνητίζει το βλέμμα.

.

Archaeological Museum of Skyros 2

.

Απ’ τις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει ήδη στο flickr θα διαπιστώσετε κι εσείς πως υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα. Και μακάρι να τα δείτε κι από κοντά κάποτε, αν δεν έχετε επισκεφτεί το νησί με την τόσο σπουδαία λαογραφική παράδοση, ήδη. Θα ‘ταν παράλειψη μάλιστα, αφού περιηγηθείτε στη συλλογή που υπάρχει εκεί να μην πάτε κι απ’ το γειτονικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, όπου θα μπορέσετε να μελετήσετε μεταξύ άλλων και σημαντικά έγγραφα που αφορούν την επανάσταση του 1821.

.

Archaeological Museum of Skyros 10

.

Αλλά πριν κλείσω, θα σας προτείνω να δείτε τις πληροφορίες που υπάρχουν εδώ  για να μάθετε περισσότερα μιας και επέλεξα σήμερα ν’ αφήσω κυρίως τις φωτογραφίες μου να «μιλήσουν». Σας γράφω πάντως από ένα γραφείο που μυρίζει λεμόνι κι η μυρωδιά με πάει πίσω στο νησί… Κι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Σκύρου θα καταλάβει περισσότερα μιας και δεν του συστήθηκα τότε, αλλά οι ευγενικές του χειρονομίες κι η διακριτικότητά του με κέρδισαν. Και τον Ευχαριστώ από καρδιάς. Και για τα πεντανόστιμα ντοματάκια του κήπου και για όλα τ’ άλλα.-

.

.

.

.

 

 

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Αύγουστος 10, 2016.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: