Genius: Μια συναρπαστική σειρά για τη ζωή και το έργο του Albert Einstein – Η σχέση του με τον Freud, τον Jung και τον ψυχικά πάσχοντα γιo του Eduard / Μέρος ΙΙ

.

LH43_Einstein_01.jpg

Mileva, young Eduard and Hans-Albert

 

.

Για να πιάσουμε όμως το νήμα της ιστορίας από εκεί που το είχαμε αφήσει στην προηγούμενη ανάρτηση που θα βρείτε εδώ. Ο δεύτερος γιος του Einstein λοιπόν, ήταν ο Eduard. Εξαιρετικός μαθητής, φαινόταν να έχει κληρονομήσει το μουσικό ταλέντο του πατέρα του αλλά παράλληλα ήταν πολύ ευαίσθητο παιδί και με συνεχή προβλήματα υγείας. Σπούδασε όταν ενηλικιώθηκε ιατρική κι ήθελε να γίνει ψυχίατρος. Παρουσίασε όμως συμπτώματα σχιζοφρένειας στα είκοσί του κι η μητέρα του αναγκάστηκε το 1930 να θέσει τον αγαπημένο της «Tete», υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, αρχικά για δύο χρόνια.  

Η Mileva  επέλεξε το «Burghölzli«, ένα σανατόριο/ψυχιατρικό άσυλο για ψυχικά πάσχοντες στη Ζυρίχη, στο οποίο εκτός απ’ τον Carl Jung που ανέφερα ήδη, δούλεψε και ο Eugene Bleuler (εκεί μάλιστα φαίνεται πως έκανε λόγο για πρώτη φορά περί «σχιζοφρένειας» -προκειμένου ν’ αντικαταστήσει τον όρο “dementia-praecox” («πρώιμη άνοια»)- και τον εισήγαγε ακολούθως επισήμως σε μια διάλεξη στο Βερολίνο, στις 24 Αυγούστου 1908).

Όμως ο Carl Jung είχε παραιτηθεί απ’ το 1909 επειδή η πρότασή του για ένα «ψυχοπαθολογικό ερευνητικό εργαστήριο» (“psychopathologic research laboratory”) απορρίφθηκε, επομένως είχε τη δυνατότητα ν’ αναλάβει ως ασθενή του τον Eduard όπως βλέπουμε στη σειρά, που εισήχθη στο «Burghölzli» πολλά χρόνια αργότερα; Ή απλά τον επισκέφτηκε μερικές φορές; Θα δούμε μαζί τα γεγονότα.

.

Jung.jpg

Carl G. Jung at the Burgholzli Mental Hospital, Zurich, ca. 1909. Sigmund Freud Collection

.

Στο προσωπικό του σανατορίου πάντως ανήκαν και οι:  Wilhelm Griesenger, (που ήταν και ιδρυτής του άλλωστε), Karl Abraham, Adolf Meyer, Ludwig Binswanger, Eugene Minkowski, Hermann Rorschach, Manfred Bleuler κ.α  Τα μεγαλύτερα δηλαδή ονόματα των Ελβετών ειδικών της τότε εποχής.

Πήρε εξιτήριο από κει ο Eduard λοιπόν αλλά νοσηλεύτηκε ξανά . Υπεβλήθη σε ποικίλλες θεραπείες κι ο  μεγάλος αδερφός του Hans Albert Einstein είχε πει πως λόγω των πολλών φαρμάκων και των ηλεκτροσόκ που υπέστη, δεν μπόρεσε πια να ανακάμψει. Τον κατέστρεψαν όλ’ αυτά. Στη σειρά γίνεται λόγος επίσης για υδροθεραπείες και ινσουλινικό σοκ. Η δεύτερη θεραπεία επιβεβαιώνεται απ’ τα στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο «Le cas Eduard Einstein» του Laurent Seksil.

Μάλιστα αναφέρεται πως εξαιτίας των συγκεκριμένων ιατρικών εξόδων η Mileva έχασε τρία μικρά κτήρια που είχε αγοράσει με τα χρήματα του βραβείου Nobel που είχε κερδίσει ο Einstein, απ’ τα οποία και βιοποριζόταν.

.

1200px-Klinik_Burghölzli.jpg

Burghölzli

.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να εξηγήσω, πως αυτός ο οικονομικός διακανονισμός έγινε προκειμένου εκείνη να του δώσει διαζύγιο, ώστε να παντρευτεί την πρώτη ξαδέρφη του Elsa Löwenthal με την οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό απ’ το 1912.

Η σχέση του με τη Mileva ήταν τόσο διαταραγμένη  που ο Einstein ίσως σε μια προσπάθεια να την εξαναγκάσει να του δώσει το διαζύγιο, απαίτησε με έγγραφό του, το οποίο δημοπρατήθηκε το 1996 στη Νέα Υόρκη, για να παραμείνουν έστω τυπικά παντρεμένοι να του σερβίρει τρία γεύματα ημερησίως στο δωμάτιό του, να μην απαιτεί καμία προσωπική επαφή μαζί του, να εγκαταλείψει πάραυτα την κρεβατοκάμαρά τους, να σταματάει αμέσως να μιλάει όταν εκείνος της το ζητά, να μην τον προσβάλλει ποτέ μπροστά στα παιδιά κ.α.

Εξαιρετικά σκληροί όροι και πως να μην επηρεαστεί έτσι όλη η ζωή της οικογένειας του; Μέσα απ’ τα γράμματά του όπως αναφέρεται σ’ αυτό το άρθρο φαίνεται πως ήταν μερικές φορές τρυφερός κι άλλες βάναυσος σύζυγος, κάποτε αφοσιωμένος πατέρας κι άλλες αδιάφορος και σκληρός. Αυτό που κατάλαβα εγώ πάντως μελετώντας πολλά κείμενα και σχετικά κεφάλαια βιβλίων είναι πως οι βιογράφοι βασίζονται σε συγκεκριμένες στιγμές για να βγάλουν συμπεράσματα. Για παράδειγμα έκλαψε όταν έφυγε η γυναίκα του παίρνοντας μαζί της και τα παιδιά του, αλλά αφότου ο Eduard του είπε ότι τον μισεί, ενώ νοσηλευόταν, δεν τον ξαναείδε ποτέ πια.

.

 

.

Απ’ το διαζύγιο επηρεάστηκαν και οι δύο γιοί του Einstein. Και πως να μην συμβεί αυτό; Φυσικά κάποτε ο Albert και η Mileva έζησαν έναν πολύ μεγάλο έρωτα (προς μεγάλη απογοήτευση των γονιών του Einstein κι ειδικά της μητέρας του) κι η αποτύπωση των συναισθημάτων τους μέσα απ’ την ανταλλαγή επιστολών, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Επειδή όμως προσωπικά δεν θεωρώ πως σ’ αυτή την ανάρτηση έχει νόημα να δώσω παραπάνω έκταση σ’ αυτή την περίοδο της σχέσης τους παρά μόνο να αναφέρω τα γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στην συναισθηματική κατάρρευση του γιου τους, όσες/οι θέλετε να μάθετε περισσότερα δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο που τιτλοφορείται: “Albert Einstein/Mileva Marić – Τhe Love Letters”.

Στο βιβλίο εξάλλου βασίστηκε και η μικρού μήκους ταινία της Anastasia Larvoll, My Little Witch, που προβλήθηκε στη Σερβία και το video της μπορείτε να παρακολουθήσετε παραπάνω με αγγλικούς υπότιτλους. Αυτό που έχει σημασία να θυμόμαστε είναι πως μετά την διάλυση του γάμου και τη μετακόμιση της Mileva με τους γιους της στη Ζυρίχη, έφυγε κι ο Einstein για την Αμερική. Τ’ αγόρια μεγάλωναν δηλαδή χωρίς τον πατέρα τους που και στον δεύτερο γάμο του δεν ευτύχησε ακριβώς κι είχε πάμπολλες εξωσυζυγιέκς σχέσεις, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Ας πούμε πως είχε γενικότερα δυσκολίες στην επαφή του με τους άλλους κι απολάμβανε περισσότερο τη μοναξιά του.

.

Ελσα.jpeg

Elsa and Albert Einstein

.

Μια νευρική κατάρρευση φαίνεται πως είχε κι η Mileva, όταν χώρισε οριστικά  με κείνον  αφού» η μικρή μάγισσα» του,  η «κουκλίτσα» του, όπως την αποκαλούσε κάποτε ήταν πια  ένα «εχθρικό, χυδαίο πλάσμα«, «μια υπάλληλος που δεν μπορώ να απολύσω» όπως έλεγε κι έγραφε στα γράμματά του.  Κι οπωσδήποτε  πέρα απ’ την πικρία της για την όλη κατάληξη της προσωπικής τους ιστορίας, είχε και θυμό για την αποσιώπηση της συμβολής της στο επιστημονικό του έργο.

Σας προτείνω να δείτε το ακόλουθο ντοκιμαντέρ πάντως, ν’ αναζητήσετε σχετικές πηγές κι έτσι θα κρίνετε που γέρνει κατά τη γνώμη σας η ζυγαριά μέχρι να ετοιμάσω εγώ τη συνέχεια αυτής της ανάρτησης και να σας αναφέρω τι υποστηρίζουν οι ιστορικοί για το θέμα.

.

.

(συνεχίζεται)

.

.

*H φωτογραφία του Burghölzli είναι από εδώ, η φωτογραφία του Carl Jung από εδώ , η φωτογραφία του Eduard Einstein από εδώ και τέλος η φωτογραφία των Elsa και Albert Einstein από εδώ.

  

.

.

.

.

.

.

Advertisements

~ από aikaterinitempeli στο Ιουνίου 18, 2017.

2 Σχόλια to “Genius: Μια συναρπαστική σειρά για τη ζωή και το έργο του Albert Einstein – Η σχέση του με τον Freud, τον Jung και τον ψυχικά πάσχοντα γιo του Eduard / Μέρος ΙΙ”

  1. […] προηγούμενη ανάρτηση είχε γίνει λόγος μεταξύ άλλων, για τη συμβολή της Mileva […]

  2. […] προηγούμενη ανάρτηση είχε γίνει λόγος μεταξύ άλλων, για τη συμβολή της Mileva […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: