«Να δυσπιστείτε πάντα απέναντι σ’ αυτούς που διαβάζουν ένα μόνο βιβλίο…»

.

Παγκόσμια Ιστορία 1 Βεβαίωση

.

Το ότι ασχολούμαι με την Ιστορία ποικιλοτρόπως, όπως και κάθε τι άλλο, δεν το αναφέρω τυχαία στο βιογραφικό μου, ούτε βέβαια για να το «γεμίζω» απλώς. Αλλά επειδή είναι αλήθεια. Η ανάρτηση λοιπόν αφιερώνεται σ’ όλες τις συμφοιτήτριες κι όλους τους συμφοιτητές του Mathesis που απομαγνητοφωνούν τις διαλέξεις των μαθημάτων τόσο στην Ιστορία, όσο και στην Φιλοσοφία και βοηθούν έτσι ανθρώπους σαν εμένα αλλά και πολλούς άλλες/ους,  όχι απλώς να ολοκληρώνουμε επιτυχώς τα μαθήματα αλλά να παίρνουμε και τόσο ψηλή βαθμολογία. Γιατί είναι μεγάλη ηθική ικανοποίηση το να το καταφέρνουμε αυτό, με τα φορτωμένα μας προγράμματα.

Διάλεξα αποσπάσματα απ’ το συγκεκριμένο βιβλίο του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε  με τίτλο “Η καθαρότητα του αίματος” (μετάφραση: Δημήτρης Δημουλάς, εκδόσεις “Πατάκης”, 2006), μιας και σύντομα δίνουμε την τελική εξέταση στην «Παγκόσμια Ιστορία ΙΙ- Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο» που διδάσκει η κυρία Μαρία Ευθυμίου και με τέτοια ζητήματα μεταξύ άλλων, καταπιαστήκαμε.

Σας Ευχαριστώ και καλά αποτελέσματα να έχουμε.

.

Βεβαίωση Ιστορίας

.

«Και η παρακμή της Ισπανίας αυτό τον αιώνα, -σκόνες που έφεραν και θα φέρουν ακόμα πολλές λάσπες- μπορεί να εξηγηθεί, πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα με την καταστολή της ελευθερίας, την πολιτισμική απομόνωση και το θρησκευτικό σκοταδισμό που επέβαλε το Ιεροδικείο. Ο τρόμος που ενέπνεε ήταν πολύ μεγάλος, κι οι πράκτορες της Ιεράς Εξέτασης -ιδιότητα που μπορούσε να αγοραστεί- απολάμβαναν πλήρη ατιμωρησία. Το να είσαι πράκτορας της Ιεράς Εξέτασης σήμαινε να είσαι κατάσκοπος ή καταδότης, και στην Ισπανία του καθολικού Φιλίππου αυτοί ήταν κάπου είκοσι χιλιάδες. Έχοντας αυτά υπόψη ας κάνει η ευγένειά σας λογαριασμό για το τι σήμαινε η Ιερά Εξέταση σε μια χώρα σαν την Ισπανία, όπου τη δικαιοσύνη την ταρακουνούσε περισσότερο ένα δουβλόνι παρά ένας ταύρος, όπου αγοραζόταν και πουλιόταν ακόμα και η θεία ευχαριστία (…) Το θέμα πια δεν ήταν πια να είσαι καλός καθολικός και παλιός χριστιανός, αλλά να δείχνεις έτσι. Και με τίποτα δεν το έδειχνες καλύτερα απ’ ό,τι με την κατάδοση όσων δεν ήταν, ή όσων θεωρούσες ότι δεν ήταν, επειδή είχες μαζί τους παλιές διαμάχες, κακίες, ζήλιες, διεκδικήσεις«.

.

Αριστοτελική Ηθική Βεβαίωση

.

«Η τρομερή λέξη “εβραΐστές” προφέρθηκε τουλάχιστον πέντε φορές, και κάθε φορά αισθανόμουν να μου σηκώνεται η τρίχα. Αυτά τα εννέα γράμματα είχαν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην πυρά.

“Ήξερες ότι η οικογένεια Δε λα Κρουθ δεν έχει καθαρό αίμα;”

Αυτά τα λόγια με έκαναν να τιναχτώ, γιατί ήξερα το τρομερό τους νόημα. Μετά την απέλαση των εβραίων από τους καθολικούς βασιλιάδες, η Ιερά Εξέταση κυνηγούσε με δριμύτητα τα υπολείμματα της πίστης τους, ιδιαίτερα εκείνους που παρέμεναν πιστοί στη θρησκεία των παππούδων τους. Σε κείνη την υποκριτική Ισπανία, όπου και ο τελευταίος παλιάνθρωπος καυχιόταν ότι ήταν ευγενής και παλιός χριστιανός, το μίσος για τους εβραίους ήταν γενικό, και τα πιστοποιητικά καθαρότητας του αίματος, γνήσια ή αγορασμένα, ήταν απαραίτητα για να έχεις αξιοπρέπεια ή να βρεις κάποια καλή δουλειά. Κι ενώ οι ισχυροί πλούτιζαν με σκάνδαλα και απάτες, προστατευμένοι από καθήκοντα και δημόσιες ελεημοσύνες, ο λαός, με ένα βίαιο και εκδικητικό πνεύμα, σκότωνε την πείνα και την πλήξη του φιλώντας λείψανα, μαζεύοντας συγχωροχάρτια και καταδιώκοντας με ενθουσιασμό μάγισσες, αιρετικούς και εβραϊστές».

.

Πατήρ Πάντων Πόλεμος Βεβαίωση .png

.

«Αργότερα, με τον καιρό, έμαθα ότι, αν όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί για το καλό και το κακό, οι χειρότεροι είναι πάντα αυτοί που, όταν κάνουν το κακό, θέτουν τον εαυτό τους υπό την προστασία της εξουσίας άλλων και προφασίζονται ότι απλώς εκτελούσαν διαταγές. Και αν όσοι λένε ότι ενεργούν στο όνομα μιας εξουσίας, μιας ιεραρχίας ή μιας πατρίδας είναι αποκρουστικοί, ακόμη χειρότεροι, είναι όσοι αιτιολογούν τις πράξεις τους επικαλούμενοι ένα θεό. Όσες φορές στο μέλλον συναναστράφηκα με ανθρώπους που έκαναν το κακό, κάτι που δεν μπορείς πάντοτε να το αποφύγεις, προτιμούσα εκείνους που αναλάμβαναν τις ευθύνες τους«.

.

Βεβαίωση 1821

.

«Γιατί στις μυστικές φυλακές του Τολέδο μπόρεσα να μάθω, σχεδόν με κόστος τη ζωή μου, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοκαταφρόνητο και πιο επικίνδυνο από έναν κακό άνθρωπο που κάθε νύχτα πάει να κοιμηθεί με ήσυχη τη συνείδησή του. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να υπάρξει. Ιδιαίτερα όταν η ήσυχη συνείδηση πάει ζευγάρι με την άγνοια, τη δεισιδαιμονία, την ανοησία ή την εξουσία -κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν αυτοί οι άνθρωποι ενεργούν ως ερμηνευτές μιας φωνής, είτε της Βίβλου, είτε του Ταλμούδ, είτε του Κορανίου, είτε οποιοδήποτε άλλου κειμένου ή ιδέας. Δεν είμαι φίλος των συμβουλών -οι εμπειρίες κάποιου δεν χρησιμεύουν σε κάποιον άλλο-, αλλά εδώ υπάρχει μία που δεν κοστίζει τίποτα: Να δυσπιστείτε πάντα απέναντι σ’ αυτούς που διαβάζουν ένα μόνο βιβλίο«.

.

Aρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Βεβαίωση

.

.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

One thought on “«Να δυσπιστείτε πάντα απέναντι σ’ αυτούς που διαβάζουν ένα μόνο βιβλίο…»”

  1. Αν σε κάτι πιστεύω πάντως είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. H Fatimah έχασε σήμερα κάμποσους συρμούς στο μετρό, για να με περιμένει μ’ αυτή τη ζέστη (!) ώστε να μου δώσει γλυκά που έφτιαξε η ίδια. Κι αυτό επειδή δεν πρόλαβα ν’ ανταποκριθώ στην πρόσκλησή τους να παραστώ στη γιορτή που κάνουν με τη λήξη του Ραμαζανιού, που ήταν χτες… Με συγκίνησε, τι να λέμε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s