Πρόσκληση για τη δημιουργίας μιας ομάδας συνεργατικής πρακτικής και αυτομόρφωσης πάνω στις φωνές, τα οράματα και άλλες ασυνήθιστες εμπειρίες

.

Πρόσκληση για τη δημιουργίας μιας ομάδας συνεργατικής πρακτικής και αυτομόρφωσης πάνω στις φωνές, τα οράματα και άλλες ασυνήθιστες εμπειρίες

.

Περιγραφή – Περιεχόμενα

Πρόκειται για μια ομάδα που θα καταπιαστεί με θεματικές ενότητες που απασχολούν την πρακτική, θεωρία και τη φιλοσοφία της δουλειάς με ανθρώπους με εμπειρίες που αναγνωρίζονται ως ψυχωτικές (κυρίως φωνές, οράματα, παράνοια). Επίσης φιλοδοξεί να δημιουργήσει το χώρο για την ανταλλαγή εμπειριών και ενδεχομένως να συγκροτήσει στο μέλλον μια ομάδα αλληλοεποπτείας ομοτίμων. Σε πρώτη φάση έχει προταθεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

 • Μελέτη και κατανόηση της εμπειρίας σε θέματα που αφορούν επιδημιολογία, εκλυτικούς παράγοντες, σχέση με τραυματικά γεγονότα, ανάρρωση

 • Ανάρρωση και νοηματοδότησή της.

 • Φάρμακα και ο ρόλος τους

 • Αναστοχαστικές συναντήσεις πάνω στη φιλοσοφία και την κουλτούρα της πρακτική μας, στην πολιτική και κοινωνική της διάσταση.

 • Διερεύνηση φαινομενολογικών προσεγγίσεων

 • Διερεύνηση προσεγγίσεων που συνδυάζουν τη συστημική θεώρηση με τον κοινωνικό κονστρουξιονισμό και πρακτικά πρακτικά εργαλεία & τεχνικές (Διαλογική πρακτική, αφηγηματική προσέγγιση, ανοικτός διάλογος).

 • Δουλεύοντας με τις φωνές και την παράνοια (η συνέντευξη του Maastricht)

 • Αυτοβοήθεια. Ξεκινώντας και αναπτύσσοντας μια ομάδα για ανθρώπους με ψυχιατρική εμπειρία

 • Εναλλακτικές στην ψύχωση (Soteria House, The Weglaufhaus, Open Dialogue). Κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

  .

Κόστος συμμετοχής

Το Hearing Voices Network βασίζεται στην αφιλοκερδή διάθεση πολύτιμου χρόνου και δυναμικού από ανθρώπους που εκτιμούν τη σημασία της ανάδειξης του προσωπικού βιώματος ως πηγή γνώσης για την αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου και σέβονται τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Δεδομένου όμως ότι για τη συντήρηση του χώρου, την υλοποίηση εκδηλώσεων και τη συνέχιση της εκδοτικής μας προσπάθειας υπάρχουν έξοδα συζητιέται το ενδεχόμενο να συνεισφέρουμε όλοι/ες από ένα ποσό (πχ 100 ευρώ) αποκλειστικά ως ενίσχυση του Δικτύου. Στην πρώτη μας συνάντηση θα συζητηθεί περαιτέρω.

.

Διάρκεια

Οκτώ ή εννιά μηνιαίες συναντήσεις διάρκειας 3 ωρών για το 2018. Για αρχή πέντε συναντήσεις από Φεβρουάριο έως και Ιούνιο. Προτείνεται να γίνονται το τελευταίο Σάββατο του μήνα. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δικτύου των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές Τροίας 44 το Σάββατο 24/02/2018 στις 10:00.

.

Στόχοι

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας ομάδας επαγγελματιών με διάθεση να επεξεργαστούν την πρακτική τους, να εμπλουτίσουν τα εργαλεία του και να μετασχηματίζουν διαρκώς τη στάση τους σε μια κατεύθυνση που θα απομακρύνεται από το “δουλεύοντας για τον άρρωστο” προς την κατεύθυνση “δουλεύοντας μαζί με το πρόσωπο”. Επιπλέον θα στοχεύει να αναπτύξει μια κριτική ματιά απέναντι στο κυρίαρχο, γραμμικό, ντετερμινιστικό και αναγωγιστικό μοντέλο της κυρίαρχης ψυχιατρικής και ψυχολογίας. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Κουν η πρόοδος στην επιστήμη συντελείται μόνο αφού εγκαταλειφθεί, απαξιωθεί και ανατραπεί η προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Μια νέα ανακάλυψη μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμος και να οδηγήσει σε νέες θεωρίες μόνο εφόσον έρχεται σε αντίθεση με το παλιό παράδειγμα. Αν δεν έρχεται σε αντίθεση με το παλιό παράδειγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καινοτόμος, ώστε να γονιμοποιήσει μια νέα οπτική και ένα νέο επιστημονικό πρόγραμμα. Η δημιουργία ενός νέου παραδείγματος θα μπορούσε να αποτελεί μια στόχευσή μας. Αξιοποιώντας την εμπειρία κάποιων εμάς σε προηγούμενες ομάδες με παρόμοιο προσανατολισμό θα μπορούσαμε να θέσουμε μερικούς ενδεικτικούς στόχους μια τέτοιας ομάδας:

 • να μάθουμε

 • να μοιραστούμε ψηφιακό και έντυπο υλικό

 • να δημιουργήσουμε μια έντυπη βιβλιοθήκη από βιβλία και περιοδικά στην ίδια θεματική

 • να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή συλλογή

 • να παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάσεων για θέματα που θα συζητηθούν

 • να οργανώσουμε μια ομάδα αλληλοεποπτείας ομότιμων

 • να προσκαλέσουμε εισηγητές από ειδικούς σε σχετικά πεδία.

Ενδεχομένως μελλοντικά

 • να συναντηθούμε με άλλες πρωτοβουλίες και συναδέλφους

 • να οργανώσουμε κοινωνικές παρεμβάσεις

 • να έχουμε περισσότερες προσκεκλημένες διαλέξεις από ειδικούς σε σχετικά πεδία

  .

Σε ποιους απευθύνεται:

Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά σε μια ομάδα όπου τα όσα συζητιούνται δε θα παραμείνουν σε μια θεωρητική σφαίρα. Ζητούμενα αποτελούν οι εφαρμογές στο χώρο εργασίας, οι προσωπικές αναζητήσεις ερευνητικές ή άλλες, η διάθεση για συμμετοχή σε μεταφράσεις και σε ομάδες εργασίας (πχ για την παρουσίαση ενός βιβλίου κοκ). Εξάλλου ο ρόλος του επαγγελματία ψυχικής υγείας ενδέχεται να είναι πολύ μοναχικός και χρειάζεται ενίσχυση και ενδυνάμωση ειδικά όταν αυτός πάει “κόντρα στο ρέμα”. Οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν είναι σημαντικό να έχουν μια προηγούμενη εμπειρία από το Δίκτυο και να είναι στοιχειωδώς εξοικειωμένοι με την κουλτούρα και τις αρχές του Δικτύου. Καλό είναι να έχουν συμμετάσχει σε κάποιο/α από τα προηγούμενα σεμινάρια που έχουν οργανωθεί και να έχουν όρεξη και διάθεση να συμμετάσχουν σε μια ενεργή διαδικασία μάθησης.

.

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε ένα mail στο athinahvsynantisi@gmail.com με τα στοιχεία επικοινωνία σας κι ίσως λίγες κουβέντες για εσάς και το λόγο που σας ενδιαφέρει η συμμετοχή σας σε μια τέτοια ομάδα.

.

Η συντονιστική ομάδα

Βάσω, Γεωργία, Λυκούργος, Στέφανος, Φώτης

.

.

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

One thought on “Πρόσκληση για τη δημιουργίας μιας ομάδας συνεργατικής πρακτικής και αυτομόρφωσης πάνω στις φωνές, τα οράματα και άλλες ασυνήθιστες εμπειρίες”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s