Μια ψυχική διαταραχή με οποιοδήποτε άλλο όνομα – Σαμάνος αντί σχιζοφρενής (Μέρος ΙΙΙ)

Ο Malidoma (οι απόψεις του οποίου αναπτύχθηκαν εδώ) δεν είναι το πρώτο άτομο που προσπαθεί να υποστηρίξει ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ του σαμανισμού και της σχιζοφρένειας. Ο ψυχίατρος Joseph Polimeni έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο σχετικά με το θέμα, που ονομάζεται “Σαμάνοι ανάμεσά μας” (Shamans Among Us). Εκεί, ο Polimeni σημείωσε αρκετές συνδέσεις: και οι σαμάνοι και οι σχιζοφρενείς πιστεύουν ότι έχουν μαγικές ικανότητες, ακούν φωνές και έχουν εξωσωματικές εμπειρίες. Οι Σαμάνοι παίρνουν αυτό το “δρόμο” στα τέλη της εφηβείας τους, στις αρχές των 20 χρόνων τους, περίπου στην ίδια ηλικιακή κλίμακα δηλαδή που συνήθως διαγιγνώσκεται η σχιζοφρένεια (17-25). Και οι δύο ομάδες, σχιζοφρενείς και οι σαμάνοι, είναι συχνότερα άντρες παρά γυναίκες. Και το ποσοστό των σαμάνων (για παράδειγμα, ένας στους 60-150 ανθρώπους) είναι παρόμοιο με τον παγκόσμιο επιπολασμό της σχιζοφρένειας (περίπου 1%).

Αυτή η θεωρία όμως δεν υποστηρίζεται ευρέως. Οι επικριτές της σημειώνουν ότι οι σαμάνοι φαίνεται να είναι σε θέση να εισέλθουν και να βγουν από τις σαμανικές τους καταστάσεις, ενώ οι σχιζοφρενείς δεν έχουν κανένα έλεγχο στα οράματά τους. Αλλά ο Robert Sapolsky, ένας νευροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει υποθέσει μια παρόμοια και ευρύτερα αποδεκτή θεωρία: Πολλοί πνευματικοί ηγέτες, όπως οι σαμάνοι και οι προφήτες, μπορεί να έχουν «σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας». Οι άνθρωποι με αυτή τη διάγνωση είναι συχνά συγγενείς των σχιζοφρενικών που παρουσιάζουν ηπιότερα μερικά συμπτώματα, όπως δηλαδή ιδιαιτέρους τρόπους ομιλίας ή «μετα-μαγικής» σκέψης, που συνδέεται με τη δημιουργικότητα και το υψηλό IQ. Αυτό το προφίλ μοιάζει να ταιριάζει με το Malidoma, σύμφωνα πάντα με το άρθρο για το οποίο γίνεται λόγος εδώ, που δεν έζησε ποτέ μια κρίση, αλλά του οποίου και ο αδελφός και η αδελφή του είχαν ψυχωτικά επεισόδια.

Άσχετα απ’ το αν η ψύχωση του Frank, ο οποίος στράφηκε στον Μalidoma, θα τον έκανε σαμάνο ή όχι σε άλλο χρόνο ή τόπο, υπάρχουν τρία στοιχεία στην προσέγγιση της φυλής αυτής, της Dagara, που αξίζουν την προσοχή μας: πρώιμη παρέμβαση, κοινότητα και σκοπός. Αυτά τα στοιχεία προσεγγίζουν πολύ τους τρεις παράγοντες που ο Keshavan, ο Schutt, ο Rosenheck και άλλοι αναφέρουν ως συμπληρωματικούς της φαρμακευτικής αγωγής: πρώιμη παρέμβαση, υποστήριξη από την κοινότητα και απασχόληση.

Ας μην ξεχνάμε, πως σε μια ανασκόπηση 66 μελετών, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαντιάγκο, στη Χιλή, διαπίστωσαν ότι «οι ψυχοκοινωνικές κοινοτικές παρεμβάσεις μείωσαν σημαντικά τα αρνητικά και ψυχωτικά συμπτώματα, τις ημέρες νοσηλείας και την κατάχρηση ουσιών». Οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να τηρούν έτσι τη φαρμακευτική τους αγωγή, να μπορούν να κρατούν δουλειές και να έχουν φίλους. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ντροπή για τον εαυτό τους.

Ο Frank δεν έτυχε δυστυχώς πρώιμης παρέμβασης, ούτε είχε κάποια κοινότητα κοντά του όταν βίωσε την πρώτη κρίση, αλλά ο Malidoma συνέστησε τόσο στον ίδιο, όσο και στον πατέρα του που τον υποστηρίζει σε κάθε βήμα, να ενσωματώσει στη ζωή του τα άλλα στοιχεία που βοηθούν, αφού τον συνάντησε στη Τζαμάικα: δηλαδή τις τελετουργίες και την απασχόληση.

Εξακολούθησαν να επικοινωνούν τηλεφωνικά όσο ο Frank έψαχνε λύσεις σε διάφορες κλινικές και εναλλακτικές θεραπείες κι ο Dick εντωμεταξύ έγραψε για κείνον ένα βιβλίο που έχει τίτλο: My Mysterious Son: A Life-Changing Passage Between Schizophrenia and Shamanism. Τον βοήθησε σε κάτι η επαφή του με τον Malidoma; Απ’ ότι φαίνεται ναι.

Κι αυτό γιατί πριν συναντήσει το Malidoma, ο Frank δεν ήταν τόσο κοινωνικός. Στα 37 του όμως αποφάσισε να ταξιδέψει στο Νέο Μεξικό και στο Μέιν και πήρε μαθήματα μηχανικής. Σήμερα, είναι ένας εξαιρετικά εφευρετικός πιανίστας της τζαζ. Το δωμάτιό του είναι γεμάτο με έργα ζωγραφικής και μεταλλοτεχνίας, γεμάτο αρχέτυπες εικόνες και ιερογλυφικές γλώσσες που ο ίδιος επινοεί.

Δεν θεραπεύτηκε. Ακόμα περιστασιακά ακούει φωνές και έχει ψευδαισθήσεις. Εξακολουθεί να ζει σε ομαδική εστία. Αλλά κατάφερε να διαχειριστεί την κατάστασή του κι αυτό δεν είναι λίγο. Κατάφερε να μειώσει τα φάρμακά του στο μισό. Έχει χάσει βάρος και ο διαβήτης του έχει γίνει ασυμπτωματικός. Είναι πιο ευγενικός και αφοσιωμένος, λέει ο πατέρας και οι γιατροί του. Έχει ακόμα κακές μέρες, αλλά είναι λιγότερες και συμβαίνουν πια πιο αραιά.

Ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας της βελτίωσης του Φρανκ, ωστόσο, να οφείλεται στη μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του. Δεν είναι πλέον απλά ένας τρελός, ένας σχιζοφρενής, αλλά είναι ζωγράφος και ποιητής, ταξιδιώτης και φίλος, Αφρικανός και Αμερικανός, συγκολλητής και φοιτητής.

Και, πιο πρόσφατα, έγινε σαμάνος. Τον Φεβρουάριο, ο Frank, ο πατέρας του ο Dick και η μητέρα του Frank, επισκέφτηκαν πάλι τη φυλή του Malidoma στη Μπουρκίνα Φάσο, όπου πήρε μέρος σε θεραπευτικές τελετές. Έζησε τέσσερις εβδομάδες στο χωριό πριν επιστρέψει στην Βοστώνη. Βρήκε λοιπόν έναν τρόπο για να τα βγάλει πέρα. Έναν τρόπο που για κείνον λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα λειτουργήσει εξίσου και γι’ άλλους, όπως συνηθίζω να τονίζω όταν μοιράζομαι τέτοιες ιστορίες μαζί σας.

Ωστόσο η ιστορία του μας δείχνει κάτι που κι άλλοι πάμπολλες φορές στο παρελθόν έχουν υπογραμμίσει: το στίγμα που συνοδεύει την διάγνωση της σχιζοφρένειας. Ένα στίγμα που πρέπει όλες, όλοι να λάβουμε υπόψη και να δράσουμε ανάλογα ώστε να μειωθεί. Σας θυμίζω πως εδώ έχει αναρτηθεί κι αυτό το σχετικό κείμενο που προτείνει την κατάργηση του όρου “σχιζοφρένεια” και καλό είναι να το διαβάσετε.

Όταν ένας άνθρωπος επομένως σαν τον Frank, δίνει ένα άλλο όνομα στην ψυχική του διαταραχή, φαίνεται πως έχει καλύτερες πιθανότητες να βρει το δρόμο του στην μακριά του πορεία προς την αποκατάσταση. Γιατί όχι λοιπόν “σαμάνος” αντί “σχιζοφρενής”; Γιατί να μην αλλάξει την ταυτότητά του, αν αυτό τον βοηθά;

Προσωπικά το βρίσκω απολύτως θεμιτό. Η δουλειά των ειδικών δεν είναι να κρίνουν τους τρόπους που οι άνθρωποι βρίσκουν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες τους, αλλά να τους υποστηρίζουν με όποιον τρόπο μπορούν και να μαθαίνουν απ’ τις εμπειρίες τους. Αυτό αξίζει να θυμόμαστε απ’ την ιστορία του Frank, αν μη τι άλλο. Θα τη βρείτε εδώ δημοσιευμένη με όλες τις πηγές που αναφέρονται, με φωτογραφίες τις οποίες δανείστηκα και με πρόσθετα στοιχεία τα οποία εσκεμμένα παρέλειψα κάνοντας αυτές τις αναρτήσεις.

Εγώ, αντί επιλόγου θα σας παραθέσω μια φράση του ποιητή Rainer Maria Rilke που αρνήθηκε τη θεραπεία για τα οράματά του κι αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον αυτό κείμενο: don’t take my devils away, because my angels may flee, too («μην πάρετε μακριά τους δαίμονές μου, επειδή μπορεί κι οι άγγελοι μου να φύγουν επίσης”). Μερικές φορές και τα άσχημα αλλά και τα ωραία που συμβαίνουν σ’ ορισμένους ανθρώπους, έχουν βλέπετε την ίδια πηγή.-

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s