1978: Όταν οι Cramps έπαιξαν σ’ ένα κρατικό ψυχιατρείο της Καλιφόρνια: Η πιο ξεχωριστή πανκ συναυλία

Φωτογραφία: Ruby Ray

«Είμαστε οι Cramps και είμαστε απ’ τη Νέα Υόρκη και οδηγήσαμε 3000 μίλια για να παίξουμε για σας, άνθρωποι!». Έτσι ξεκίνησε η πιο ξεχωριστή πανκ συναυλία του συγκροτήματος που όντας σε περιοδεία αποφάσισε να ταξιδέψει το 1978, την 13η Ιουνίου πιο συγκεκριμένα, ως τη Νάπα της Καλιφόρνια, που εκείνη την εποχή δεν φημιζόταν για όσα ξέρουμε σήμερα, καθώς μόλις τότε άρχιζε να αναπτύσσεται η οινική της βιομηχανία. Πώς συνέβη αυτό; Ασυνήθιστη επιλογή, αλλά έχει την εξήγησή της. Δεν το σκέφτηκαν μόνοι τους πάντως, οι Cramps. Θα μάθετε παρακάτω ποιοι είχαν την ιδέα.

Ο Lux Interior, ο τραγουδιστής της μπάντας λοιπόν, έκανε αυτή την εισαγωγή που διαβάσατε ήδη, αφού άρχισε η συναυλία με το «Mystery Plane». Περίπου 100-200 ψυχικά πάσχοντες ήταν εκεί φωνάζοντας άλλοι «Thank you!» κι άλλοι «Fuck you!», άλλοι χορεύοντας ενθουσιασμένοι κι άλλοι παρακολουθώντας πιο ήσυχα. Κι ο Lux συνέχισε να απευθύνεται σε κείνους λέγοντάς τους: «Και κάποιος μου είπε ότι εσείς είστε τρελοί άνθρωποι, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος γι’ αυτό. Μου φαίνεστε εντάξει εμένα».

Οι μουσικοί που ζουν ακόμη, δεν θυμούνται και πολλά απ’ αυτή τη συναυλία, πέρα απ’ το ότι η αρχική αμηχανία, η όποια ανησυχία υπήρχε εκ μέρους τους, διαλύθηκε όταν άρχισε η μουσική. «Ήταν σαν να πηγαίνεις στον Άρη, από την άποψη της αλληλεπίδρασης με το ακροατήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο κιθαρίστας των Mutants, Brendan Early. «Ήταν ένα όμορφο, όμορφο πράγμα«, λέει η Jill Hoffman-Kowal του Target Video, της εταιρείας δηλαδή που βιντεοσκοπούσε. «Αυτό που κάναμε για αυτούς τους ανθρώπους ήταν απελευθερωτικό. Διασκέδαζαν τόσο πολύ. Προσποιούνταν ότι τραγουδούσαν (ενν: με μικρόφωνο), πηδούσαν στη σκηνή. Έζησαν λίγες ώρες απόλυτης ελευθερίας. Δεν έκριναν την μπάντα κι η μπάντα δεν τους έκρινε».

Εκείνη την μέρα λοιπόν καταγράφηκε το live (που παρακολούθησαν εκτός απ’ τους ασθενείς, κάποιες-οι απ’ το προσωπικό του ψυχιατρείου και μερικοί φανατικοί φίλοι του συγκροτήματος, για τους οποίους έχει γραφτεί ότι δύσκολα τους ξεχώριζες απ’ τους έγκλειστους) με μια Sony Portapak κάμερα, αν και ο Bart Swain, ο άνθρωπος δηλαδή που ήταν πίσω απ’ όλο αυτό και θα μάθουμε παρακάτω περισσότερα για κείνον,ανησυχούσε μιας και τον ενδιέφερε να προστατευτεί η ανωνυμία των ασθενών. Καθώς όμως το αφεντικό του, ο επικεφαλής Alan Beals, δεν απαίτησε να κλείσει η κάμερα, αποφάσισε κι εκείνος ως νεοφερμένος στη δουλειά τότε, να μη μιλήσει. Έτσι έμεινε αυτό το υλικό και μπορούμε να το βλέπουμε ακόμη, τόσες δεκαετίες μετά.

Δεν καταγράφηκε βέβαια η αρχή της συναυλίας, με μια άλλη μπάντα που άνοιγε για τους Cramps, τους The Mutants, και κανείς δεν φαίνεται να έχει μια σαφή εξήγηση γι’ αυτό. Έτσι κι αλλιώς πάντως η βραδιά αυτή ξεχωρίζει στην ιστορία της πανκ μουσικής και δείχνει τον τρόπο που σκέφτονταν κάποιοι άνθρωποι σαν τον Swain τότε, στον χώρο της ιδρυματικής ψυχιατρικής.

Αλλά ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που είχε τέτοιες ιδέες; Για να μάθουμε λίγα πράγματα για κείνον. Ο Bart Swain λοιπόν, ήταν ένας ειδικός που είχε πρόσφατα προσληφθεί στη μονάδα CPS, δηλαδή στην Central Program Services (του California Department of State Hospital, στη Napa). Κι όταν του τηλεφώνησε ο Howie Klein, που έγραφε σε διάφορα zines κι είχε σχέση με τη μουσική, προτείνοντάς του να παίξει δωρεάν στο ψυχιατρείο το συγκρότημα The Readymades, ο Swain άρπαξε την ευκαιρία. Τελικά όμως έπαιξαν οι Μutants και Cramps και κανείς δεν θυμάται γιατί ακριβώς έγινε η αλλαγή. Και στη συνέχεια όμως, ο Swain εξακολούθησε να καλεί μουσικούς που έπαιζαν βιολί ή μπλουζ ή ροκ μουσική κτλ, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι ψυχικά πάσχοντες να έρχονται σ’ επαφή με διάφορα ακούσματα. Ήταν ένας άνθρωπος αντίθετος στον πόλεμο του Βιετνάμ, με ανθρωπιστική προσέγγιση στον χώρο δουλειάς του.

Για την ιστορία έχει νόημα ν’ αναφερθεί πως ανάλογης αξίας εμφανίσεις για τις εποχές εκείνες, σε ιδρυματικούς χώρους, θεωρούνται και η συναυλία των Sex Pistols στη φυλακή Chelmsford, αλλά και μιας λιγότερο γνωστής thrash metal μπάντας που ονομαζόταν Gobstopper κι έπαιξε σ’ ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, σε χώρο που φιλοξενούσε παιδιά και ενήλικες με αναπτυξιακές αναπηρίες. Οι δε Mutants, για τους οποίους έγινε λόγος, έπαιξαν κάποτε και σ’ ένα σχολείο για κωφούς. Τα παιδιά παρακολούθησαν με τις πιτζάμες τους τη συναυλία και κρατούσαν φουσκωμένα μπαλόνια για να «νιώσουν» τη μουσική. Όμορφες εικόνες, σκληρών εποχών, για τόσους και τόσους ανθρώπους, που η μουσική τους απελευθέρωνε απ’ την οδυνηρή πραγματικότητα, έστω και για λίγο. Κι αυτό ήταν κάτι.-

Πηγές:

https://noisey.vice.com/en_us/article/rkqq3x/when-the-cramps-and-the-mutants-invaded-a-mental-hospital

http://www.openculture.com/2016/02/the-cramps-play-a-mental-hospital-in-napa-california-in-1978-the-punkest-of-punk-concerts.html?fbclid=IwAR1nGVv8joeFuAndoyd3Kljon64UPPMoLZyi1651x9miTQAjUbeMyYJ5FYk

‘The Whole Place Was Going NUTS’ When The Cramps Played A Mental Hospital in Napa, California (1978)Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

4 σκέψεις σχετικά με το “1978: Όταν οι Cramps έπαιξαν σ’ ένα κρατικό ψυχιατρείο της Καλιφόρνια: Η πιο ξεχωριστή πανκ συναυλία”

  1. ΟΙ Cramps δεν παίζανε πανκ. Trash Rock n Roll ή αλλιώς Desperate Rock n Roll. Blues και Rock n Roll παίζανε. Καμμία σχέση με πανκ μουσική. Όταν γράφουμε για κάποια ιστορική μπάντα καλά είναι να ξέρουμε και τι είδος μουσικής παίζουνε και ποιές είναι οι επιρροές που τούς οδήγησαν στην μουσική πορεία τους.

    1. Καλή σας μέρα, Θεόδωρε

      Θέλω να πιστεύω ότι καλοπροαίρετα αφήσατε αυτό το σχόλιο, αν και το ύφος σας δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Διακρίνω ωστόσο την αγάπη σας για τη μουσική κι έτσι γίνεται σεβαστή η προσωπική σας άποψη (κι ας διατυπώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο), που είναι όμως ακριβώς τέτοια: προσωπική κι άρα συνακόλουθα υποκειμενική. Αφού αγαπάτε τη μουσική, θα ξέρετε, όπως κι εγώ που διατέλεσα για πολλά χρόνια παραγωγός ραδιοφώνου κι ακόμη έχω ενεργή εμπλοκή με το χώρο, ότι οι διαχωρισμοί είναι σχετικοί (άλλοι κριτικοί λένε το α κι άλλοι το β και σε κάποιες ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι ίδιες οι μπάντες ορίζουν τη μουσική τους υπόσταση εντελώς διαφορετικά και πολύ καλά κάνουν) και γι’ αυτό τους βρίσκω απολύτως ανούσιους. Δε θα ξοδέψω πολύ χρόνο λοιπόν για να σας γράψω επ’ αυτού, πως το κείμενό μου βασίζεται σε έγκυρες πηγές, που μάλλον δεν θα διαβάσατε οι οποίες αναφέρουν ως punk το συγκρότημα, πως μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο εμφανίζει το συγκρότημα ως κατατασσόμενο σ’ αυτό το είδος κ υ ρ ί ως κ.ο.κ., γιατί μοιάζει κι αστείο να κάνουμε εδώ ένα τέτοιο μάθημα του τύπου”η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;”, αλλά εντάξει ας εξηγήσουμε σε όσ@ δεν ξέρουν ότι το punk είναι υποκατηγορία του rock (πολλές φορές μάλιστα αναγράφεται ότι το χ συγκρότημα π.χ. είναι punk rock, κάποιοι θα έλεγαν ότι προέρχεται απ’ το garage rock, ο Simon Reynolds με τη σειρά του θεωρεί ότι ήταν απλό rock ‘n’ roll που παίχτηκε πιο γρήγορα και με περισσότερη φασαρία κτλ κτλ). Επομένως που χωράνε οι βεβαιότητες κι οι δογματικές απόψεις; Το “καμία σχέση με πανκ μουσική” λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθεί, είναι προβληματική διατύπωση στην καλύτερη περίπτωση και γι’ αυτό όπως προανέφερα, μόνο ως προσωπική σας γνώμη μπορώ να το εκλάβω. Κάποιοι μουσικοκριτικοί θα σας έπεισαν ότι είναι έτσι, εμένα όχι κι όπως φαίνεται ξεκάθαρα ούτε τους συντάκτες των έγκυρων πηγών που χρησιμοποίησα. Επιβάλλεται να εξηγήσω όσα εξήγησα επομένως, για όποι@ συμβεί να διαβάσουν τι λέμε εδώ, ώστε να μην μπερδευτούν, παραπλανηθούν κτλ, για να κλείσει οριστικά το θέμα. Υπάρχουν κι ελληνικά και ξένα αφιερώματα άλλωστε σε εξειδικευμένα μουσικά site, στα οποία μπορούν να ανατρέξουν όσ@ ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και στα ί δ ι α αφιερώματα μάλιστα, υπάρχουν διχογνωμίες ανάλογα με το ποιος υπογράφει το κείμενο, για το που κατατάσσεται το γκρουπ. Γι’ αυτό είναι βαρετή αυτή η “κουβέντα”. Το πιο στενάχωρο για μένα πάντως, είναι ότι χάθηκε η ουσία που είναι πιστεύω και η βασική αιτία για την οποία η συναυλία χαρακτηρίζεται οπωσδήποτε punk: το ανατρεπτικό της στοιχείο, το που δόθηκε και πώς. Αυτό αξίζει να κρατήσουμε. Αυτό μ’ ενδιαφέρει εμένα, αυτό μ’ έκανε να διαβάσω τις πηγές και να γράψω την ανάρτηση για τη συγκεκριμένη μία, ιστορική συναυλία της μπάντας. Μακάρι να είχατε εστιάσει εκεί.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s