«Adventures in Manuscripts» στο Arte: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», του Lewis Carroll

Σ’ αυτήν την σειρά του Arte, μαθαίνουμε την ιστορία κάποιων μοναδικών χειρογράφων, όπως για παράδειγμα της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll. Πολυάσχολος εκείνος, ο Charles Lutwidge Dodgson δηλαδή, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, μ’ έντονη κοινωνική ζωή και πολυγραφότατος άνθρωπος, επινόησε το παραμύθι μια καλοκαιρινή μέρα για να διασκεδάσει τις κόρες του Dean Lidell κι η Αλίκη, η μία απ’ τις τρεις τους, το κοριτσάκι που τόσο αγάπησε αυτήν την ιστορία, του ζήτησε να της τη γράψει κιόλας για να τη διαβάζει.

Του πήρε αρκετό χρόνο, μιας και το έκανε ο ίδιος προσωπικά και πρόσθεσε επιπλέον και δικά του σκίτσα. Τον βοήθησε όμως ένα σύστημα γραφής επίσης δικής του επινόησης που ονομαζόταν «nyctography» (θα μάθετε τι ήταν), και τελικά της πρόσφερε το μοναδικό χειρόγραφο σε βιβλιαράκι για Χριστουγεννιάτικο δώρο, το Νοέμβριο του 1864.

Πότε και πώς εκδόθηκε τελικά σε βιβλίο αυτή η ιστορία; Ποιος ήταν ο ρόλος των Προραφαηλιτών στις εικονογραφήσεις του Carroll; Γιατί μπορείτε να καταλάβετε αρκετά για κάποιους απ’ τους πρωταγωνιστές του βιβλίου από μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οξφόρδης; Ποια η μετέπειτα σχέση του Carroll με την πραγματική Αλίκη; Πώς ένιωθε εκείνη για όλα αυτά; Ήταν όντως παιδόφιλος ο συγγραφέας; Είχαν κάτι μεμπτό οι φωτογραφίες των κοριτσιών που έβγαζε; Αυτά και άλλα ερωτήματα, απαντώνται στο διάρκειας 27 λεπτών ντοκιμαντέρ της Anne-Sophie Martin, που θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι ως τις 3/6/2023.

.

*Η φωτογραφία της ανάρτησης προέρχεται από εδώ.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

One thought on “«Adventures in Manuscripts» στο Arte: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», του Lewis Carroll”

Σχολιάστε