«Adventures in Manuscripts» στο Arte: «Η Δίκη» του Κάφκα

Σας έχω ήδη γράψει γι’ αυτήν τη σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Arte και θα είναι διαθέσιμη ως τις 17/6/2023. Σήμερα λοιπόν, θα μας απασχολήσει το εμβληματικό βιβλίο «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Για κείνον, θα βρείτε εδώ μία σχετική ανάρτηση, που θεωρώ συμπληρωματική της παρούσας κι αξίζει να τη διαβάσετε όσα ενδιαφέρεστε.

Το δελτίο τύπου του καναλιού, αναφέρει τα εξής: «Το 1939, ο Φραντς Κάφκα έφυγε από την Πράγα πριν από την εισβολή των Ναζί, κουβαλώντας μαζί του το χειρόγραφό του για το μυθιστόρημά του «Η Δίκη». Το χειρόγραφο σώθηκε για δεύτερη φορά όταν δραπέτευσε στο Τελ Αβίβ. Ο βιογράφος του Μαξ Μπροντ, αφοσιώθηκε στη διάδοση και την προώθηση του μεταθανάτιου έργου του Κάφκα, μέχρι τον θάνατό του το 1968. Δύο δεκαετίες αργότερα, η πρώην γραμματέας του δημοπρατούσε το χειρόγραφο για σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα φυλάσσεται προσεκτικά στα Γερμανικά Λογοτεχνικά Αρχεία στο Μάρμπαχ».

Απ’ το ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε αρκετά πράγματα για τον τρόπο που γράφτηκε αυτό το βιβλίο βλέποντας τα πρωτότυπα χειρόγραφα, εξηγείται γιατί συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Κάφκα μετά το πρώτο κεφάλαιο έγραψε το τελευταίο, απαντάται το ερώτημα αν ήταν εκείνος ο Γιόζεφ Κ., αν υπάρχει αντιστοιχία με πραγματικά πρόσωπα με τα οποία σχετιζόταν και φυσικά, δε θα γινόταν να μην αναφερθούν σ’ αυτό, ο Max Brod και η Felice Bauer.

.

*Η φωτογραφία της ανάρτησης προέρχεται από εδώ.

«Τα εργαλεία της ψυχής» των Phil Stutz & Barry Michels κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Πατάκη»

Έχω γράψει ήδη τη γνώμη μου για το ντοκιμαντέρ «Stutz» του Jonah Hill εδώ κι έτσι πληροφοριακά και μόνο αναφέρω ότι κυκλοφορεί και το σχετικό βιβλίο απ’ τις εκδόσεις «Πατάκη», που διατίθεται και σε e-book.

Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν να μάθετε περισσότερα για «Τα εργαλεία της ψυχής», τον τρόπο που δουλεύουν δηλαδή αυτοί οι δύο ειδικοί, μπορείτε να το διαβάσετε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Στους οδηγούς αυτοβοήθειας γενικότερα, δεν θα έλεγα ότι έχει νόημα να επενδύσετε ιδιαίτερα, αφού πιστεύω ότι οι ουσιαστικές σχέσεις (όπως π.χ. η θεραπευτική σχέση), είναι που αλλάζουν τους ανθρώπους και τέτοιες δημιουργούνται υπό άλλες φυσικά προϋποθέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, αν διαβάσετε αυτό ή και παρόμοια βιβλία χωρίς προσδοκίες, δε θα σας κάνουν και κακό. Μπορεί να βρείτε κάτι που να ταιριάζει στην προσωπικότητα σας και να το εφαρμόσετε, μπορεί κι όχι. Μαγικές λύσεις, σίγουρα πάντως δεν υπάρχουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες, τέλος, για τη συγκεκριμένη έκδοση θα βρείτε εδώ.