Εντυπώσεις απ’ την εκδήλωση στο «Μονόκλ»…

(Photo credits: Ευανθία Σακελλάρη)

Με όλη μου την καρδιά ευχαριστώ τον Αντώνη Τσόκο που είχε την ιδέα να με φιλοξενήσει στο αγαπημένο «Μονόκλ» για να μιλήσω σχετικά με τις Αναπαραστάσεις της τρέλας στη λογοτεχνία και την ποίηση, με αναφορές και παραδείγματα απ’ το 19ο αιώνα, ως σήμερα. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, δημοσιεύσω, όχι μόνο τη συγκεκριμένη ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων, αλλά και περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

(Photo credits: Βιβλιοπωλείο «Μονόκλ»)

Προς το παρόν, θέλω να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που ήταν εκεί και έκαναν ξεχωριστή τη βραδιά: ειδικά τις στενές μου φίλες Ευανθία Σακελλάρη και Ρεβέκκα Θεοδωροπούλου, τη Γεωργία Τσόκου και το Νικόλα Περδικάρη, την Εύα Στάμου και το Λεωνίδα Κανελλη, την Tina κι όσα ακόμη άγνωστα άτομα παρεβρέθηκαν και γέμισαν το χώρο, μέσα κι έξω.

(Photo Credits: Ρεβέκκα Θεοδωροπούλου)

Ξέρω ότι θέλατε κι άλλα να είστε εκεί (όπως η Ντίνα Πουρσανίδου, που με σκέφτηκε κι έστειλε τις ευχές της, ο Γ. Α, ο Γιώργος Τσιτούρας, ο Δημήτρης Θεολόγου, κ.α.), και τη μετράω την πρόθεσή σας… Θα μας δοθεί η ευκαιρία όμως, μιαν άλλη φορά να συναντηθούμε. Να είστε καλά. –

.

(φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

.

«To πούρτσον που κουτσαίνει»: Παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ανθής Θεοχάρη, στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» στις 2 Ιουνίου 2023

.

.

«Αναπαραστάσεις της τρέλας στη λογοτεχνία και την ποίηση»: εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Μονόκλ», 24/5/2023 στις 7.30 μ.μ. — Ομιλήτρια: Αικατερίνη Τεμπέλη

Σκίτσο του Νικόλα Περδικάρη

Σας περιμένουμε στο φιλόξενο «Μονόκλ».

Οι αναπαραστάσεις της τρέλας, είναι αλληλένδετες με τις κοινωνικές αναπαραστάσεις όσον αφορά το δίπολο υγεία-ασθένεια, συνακόλουθες με τα λογοτεχνικά ρεύματα της κάθε εποχής και φυσικά επηρεάζονται απ’ τις κυρίαρχες, κατά καιρούς, επιστημονικές αντιλήψεις. Θα εξετάσουμε μερικά τέτοια παραδείγματα απ’ τη νεοελληνική λογοτεχνική και ποιητική παραγωγή του 19ου αιώνα καθώς και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση και ξένη πεζογραφία.

Ομιλήτρια: Αικατερίνη Τεμπέλη

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

.

.

FeCHA: Έβδομο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για 7η χρονιά, μεταξύ 25-31 Μαΐου, για να σημάνει για μια ακόμη φορά την έναρξη της θερινής κινηματογραφικής σαιζόν, και να αναδείξει τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών στους θερινούς κινηματογράφους ΕΛΛΗΝΙΣ Cinemax και ΑΕΛΛΩ Cinemax.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 1985 (Argentina, 1985) του Santiago Mitre, με πρωταγωνιστές τους Ρικάρντο Νταρίν και Πίτερ Λανσάνι. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η ταινία ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με την ταινία 75 ΜΕΡΕΣ (75 Días) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Marc Romero, βασισμένη στα ανατριχιαστικά γεγονότα της πραγματικής υπόθεσης που συγκλόνισε την Ισπανία και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Οι Φόνοι της Αλκάσερ».

Προφεστιβαλικές δράσεις θα ξεκινήσουν από τις 22 και 23 Μαΐου οι οποίες θα μας βάλουν στην κατάλληλη διάθεση για ισπανόφωνο θερινό σινεμά. Έτσι θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Exile Room και στην ταράτσα του Ινστιτούτου Θερβάντες το καθιερωμένο πλέον πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους cortoFeCHA, ένα αφιέρωμα στο Βασκικό Κινηματογράφο «La Ventana Vasca» και μια ειδική προβολή της σουρεάλ animation ταινίας Η ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ (La Otra Forma) σε συνεργασία με το Animasyros.

Οι βραβευμένοι με Goya σκηνοθέτες και σεναριογράφοι Cesc Gay και Félix Viscarret θα βρεθούν φέτος στο FeCHA για να παρουσιάσουν τις νέες τους ταινίες ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ (Historias Para No Contar) και ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ (No Mires a Los Ojos) αντίστοιχα. Ο Félix Viscarret ακόμη θα παρουσιάσει ένα masterclass με θέμα τη συγγραφή σεναρίου που βασίζεται σε λογοτεχνικό έργο την Παρασκευή 26 Μαΐου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με ελεύθερη είσοδο.

Φέτος το FeCHA θα έχει την χαρά να παρουσιάσει και σε πρώτη προβολή τη νέα ισπανική τηλεοπτική σειρά ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ (Apagón), όπου ο Rodrigo Sorogoyen («Κανείς δεν Μπορεί να μας Σώσει», «Ο Έκπτωτος») και ο Alberto Rodríguez («Το Μικρό Νησί») θα μας παρουσιάσουν έναν κόσμο χωρίς τεχνολογία.

Σας περιμένουμε να απολαύσουμε, μεταξύ άλλων, τρελές κωμωδίες («ΡΑΜΟΝΑ / RAMONA», «Η ΝΥΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ / La Novia de América» ), αστυνομικά μυστήρια («Ο ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ / La Maniobra de la Tortuga») και πολυβραβευμένες σινεφίλ επιλογές («PLAZA CATEDRAL», «Η ΑΓΕΛΗ / La Jauría», «O ΕΜΦΥΛΙΟΣ / La Civil») υπό το φως των αστεριών.

Η αφίσα του 7ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA αποτίει φόρο τιμής στον Ισπανό καλλιτέχνη Joan Miró, με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννησή του.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ.

.

.

Καφενείο στην Πρωτοβουλία ‘Ψ’

Αυτή τη Δευτέρα 15 Μαΐου στις 18:30 ανοίγουμε το χώρο για καφενείο. Στην Αιθαλίδου 11 κοντά στο μετρό Αγ. Ιωάννη.  

Ελάτε να πιούμε τσάι ή καφέ, να τα πούμε, να γνωριστούμε, να μοιραστούμε και να παίξουμε αν θέλουμε. 

Στα προηγούμενα καφενεία συναντηθήκαμε άτομα που έρχονται στην Πρωτοβουλία και άτομα που ήρθανε πρώτη φορά, αυθόρμητα συνυπήρξαμε, τα είπαμε και τελικά γράψαμε συλλογικές ιστορίες, διαβάσαμε κείμενα και ποιήματα και ζωγραφίσαμε. Ελάτε να δούμε όλα μαζί τι θα προκύψει αυτή τη φορά. 


Φέρτε ότι θέλετε να μοιραστείτε: κούραση, άγχος, στεναχώριες, μουσικά όργανα, κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, γλυκά, φαγητά ή απλά την παρουσία σας.

Σας περιμένουμε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έκθεση «1923-2022. Έξοδος – Διέξοδος»: Εγκαίνια Παρασκευή 12 Μαΐου στις 18.00

Στην Έκθεση που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμμετέχουν 372 εικαστικοί, μεταξύ των οποίων κι η φίλη εικαστικός Θεοδώρα Κοκκίνου, που μου εμπιστεύτηκε τη φωτογραφία του εξαιρετικού έργου της.

Θεοδώρα Κοκκίνου, «Ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου», ζωγραφική με ακρυλικά σε χάρτινη επιφάνεια και πανί, διαστάσεις:
2,42 x 1,64 m, 2022-2023

Το έργο, στο πάνω μέρος του, αναφέρεται στην ιστορική συγκυρία, της κατάρρευσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που κατέληξε στην ανάδυση του εθνικού Τουρκικού κράτους και ολοκληρώθηκε πολιτικά & στρατιωτικά το 1922. Μέσα στο έργο, υπάρχει αναφορά και στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923-24), με την οποία επικυρώθηκε ο επαναπροσδιορισμός των Ευρασιατικών συνόρων, μετά τη καταστροφή του 1922.

Στο κάτω μέρος, υπάρχουν πρόσωπα Μικρασιατών, είτε που γεννήθηκαν εκεί, είτε που γεννήθηκαν αλλού (κυρίως στον Ελλαδικό χώρο) από τουλάχιστον ένα γονιό γεννημένο στη Μικρά Ασία. Τα πρόσωπα που εικονίζονται, έχουν ποτίσει με το έργο και την παρουσία τους, τη διανόηση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά και την επιχειρηματικότητα. Έξι από αυτά, είναι ακόμη εν ζωή.

Tο έργο, τέλος, συνοδεύεται κι από ένα χάρτη προσώπων, στον οποίο μπορεί να μπει κανείς κάνοντας χρήση QR code τον οποίο έφτιαξε η Αικατερίνη Μουτσάτσου.