Νέες κυκλοφορίες: «Best Minds. How Allen Ginsberg made revolutionary poetry from madness» του Stevan M. Weine

«Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου να καταστρέφονται από την τρέλα…»

Το νέο αυτό βιβλίο, που τιτλοφορείται «Best Minds: How Allen Ginsberg Made Revolutionary Poetry From Madness» (Fordham University Press, 2023), προσφέρει μια αποκαλυπτική ματιά στο πώς ο Ginsberg μετέτρεψε τις εμπειρίες ψυχικής ασθένειας και τρέλας σε μερικά από τα πιο δυνατά και ευρέως διαβασμένα ποιήματα του 20ού αιώνα.

«Αυτό που το κάνει τόσο αποκαλυπτικό» εξηγεί ο συγγραφέας εδώ: «είναι πώς βασίζεται σε υλικό και μνήμες που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ προηγουμένως, ότι ο ίδιος ο Γκίνσμπεργκ μού επέτρεψε να έχω πρόσβαση στα ψυχιατρικά αρχεία του και σε αυτά της μητέρας του. Έπρεπε επίσης να του πάρω συνέντευξη αρκετές φορές. Αυτό συνέβη όταν ήμουν φοιτητής ιατρικής και ψυχίατρος στην αρχή της σταδιοδρομίας μου».

Και συνεχίζει: «Το 1949, πριν απογειωθεί η καριέρα του ως ποιητή… ο Γκίνσμπεργκ, 23 ετών τότε, εισήχθη στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (PI) για 8μηνη παραμονή. Έβλεπε οράματα με το Θεό και είχε έρθει ήδη σ’ επαφή με χρήστες ναρκωτικών και συμμορίες. Μετά από μια σκανδαλώδη σύλληψη, έγινε συμφωνία με τον εισαγγελέα και νοσηλεύτηκε στο PI στη μονάδα στην οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με ψυχωτικά συμπτώματα…»

Κι όπως διάβασα εδώ, «η αρχική του διάγνωση από το ιατρικό προσωπικό εκεί ήταν «ψευδονευρωτικού τύπου σχιζοφρένεια», που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα αυταπάτης και μεγαλοπρέπειας…»

Αν κι ομαδοποιήθηκε με ασθενείς που θεωρούνταν υποψήφιοι για λοβοτομή, ο αδερφός του Eugene Brooks, ο οποίος συναίνεσε στη θεραπεία του, δεν συναίνεσε στη λοβοτομή. Έτσι, ο Γκίνσμπεργκ υποβλήθηκε σε ψυχοθεραπεία από τρεις διαφορετικούς γιατρούς…

Ο ποιητής, που ήταν απ’ τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς των μπητ (beat generation), πάλευε επίσης με την ομοφυλοφιλία που τότε θεωρούνταν ψυχιατρική διαταραχή.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον» παράλληλα, όπως τονίζεται εδώ, παρουσιάζει η εμμονή του Γκίνσμπεργκ με τον Γουίλιαμ Μπλέικ, τον προφητικό ποιητή της ρομαντικής εποχής. Σε μια ίσως από τις πιο βαθιές εξελίξεις στη ζωή του, βίωσε μια σειρά από αυτά που ονόμασε τα «Blake Visions» του, οράματα δηλαδή, στα οποία άκουγε τη φωνή του Μπλέικ να «απαγγέλλει ποιήματα, βαθιά και αρχαία».

Κι ακόμη απ’ το βιβλίο «μαθαίνουμε επίσης για τη μητέρα του, Ναόμι Γκίνσμπεργκ, η οποία είχε μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που ξεκίνησε όταν ήταν 18 ετών και σήμερα πιθανότατα θα είχε πάρει τη διάγνωση της σχιζοφρένειας. Δυστυχώς, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της μέσα και έξω από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης…» Υποβλήθηκε σε θεραπεία ηλεκτροσόκ, σε ινσουλινικο κώμα αλλά και λοβοτομή, που ο νεαρός τότε γιος της, Allen, υποχρεώθηκε να εγκρίνει, γεγονός που του δημιούργησε ενοχές. Ο ίδιος αποτύπωσε τη δύσκολη σχέση μ’ εκείνη στο ποίημα Καντίς.

Ο Weine που υπογράφει το πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο, είναι καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, συγγραφέας και μελετητής.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε