8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA

Δελτίο τύπου

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για 8η χρονιά, μεταξύ 27 Μαΐου και 5 Ιουνίου, για να αναδείξει για μια ακόμη χρονιά τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών.

Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ ξεκινάει με μια φιλόδοξη σειρά προφεστιβαλικών προβολών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο (κι ελληνικούς υπότιτλους), για τις οποίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ. Τις προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η προβολή της ταινίας «Η Εξέγερση» της Lucero González, ένα κινηματογραφικό ταξίδι για τα πενήντα χρόνια ζωής της φεμινιστικής ομάδας ακτιβιστριών Revuelta. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τις Λεσβίες* στα πρόθυρα και την Πρεσβεία του Μεξικού, στο πλαίσιο της Athens Pride Week.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, ένα αφιέρωμα ταινιών μικρού μήκους στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla, την δωρεάν προβολή της ταινίας «Ο Τίτο, Η Μάργκο και Εγώ» των Mercedes Arias και Delfina Vidal, επίσημη υποβολή του Παναμά για τα βραβεία Όσκαρ 2023 στην Κατηγορία Διεθνούς Ταινίας και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει επίσης 17 ταινίες μεγάλου μήκους. Η επίσημη έναρξη θα γίνει με την ταινία «Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia), παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Στην ταινία τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, παρότι δεν είναι μαζί τους στην συνεδρία, τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Αργεντινού συγγραφέα Matías Del Federico, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 2015, και έκτοτε έχει ανέβει σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Herrero και Besuievsky ήταν παραγωγοί της βραβευμένης με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Μυστικό Στα Μάτια Της», το 2010.

Το 8ο FeCHA θα ρίξει αυλαία με την ταινία «Ριζοσπαστικό» (Radical), του Christopher Zalla, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια μεξικανική συνοριακή πόλη γεμάτη διαφθορά και βία, που δοκιμάζει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως και την ευφυΐα τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και όλες τις προβολές, εδώ.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε