«Τα Τετράδια Ψυχιατρικής» : Προσφυγικό – Πύλος, Όχι στη διάλυση της απεξάρτησης

(φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου το νέο τεύχος του τετραμηναίου επιστημονικού περιοδικού «Τα Τετράδια Ψυχιατρικής»* και στο οπισθόφυλλό του αναφέρονται τα εξής σχετικά με τα περιεχόμενα:

«Ένα τεύχος αφιερωμένο στο προσφυγικό σε μια εποχή που η κυβερνητική πολιτική είναι ακραία αντιμεταναστευτική και ρατσιστική.

Περιλαμβάνονται κείμενα για το ναυάγιο-έγκλημα της Πύλου, για τις βάρβαρες επαναπροωθήσεις (pushbacks) του Λιμενικού στο Αιγαίο που οδηγούν χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες στον θάνατο. Έγκριτοι νομικοί από τον χώρο της μαχόμενης δικηγορίας, ομιλητές σε εκδηλώσεις που οργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων μαζί με άλλες συλλογικότητες αλληλεγγύης καταθέτουν την άποψή τους για όλα αυτά τα θέματα και για τις κυβερνητικές ευθύνες και απαιτούν δικαιοσύνη για τα αθώα θύματα. Δημοσιεύονται τα σχετικά, εξαιρετικά κείμενα.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, που οδηγεί στη διάλυση όλων των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προς όφελος της συντήρησης της εξάρτησης, διαμέσου των υποκατάστατων. Οι ανάγκες της βιοπολιτικής για τον έλεγχο του πληθυσμού, τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών και οι άγριες περικοπές των δημόσιων δαπανών διαμορφώνουν τους όρους μέσα στους οποίους συντελείται αυτό το έγκλημα. Οι εργαζόμενοι σε όλα τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης και στα Δημόσια Ψυχιατρεία που καταργούνται με τον ίδιο νόμο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με την κοινωνία στο πλευρό τους.

Μαζί με όλα αυτά, αλλά και τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα κλινικής ψυχιατρικής, δημοσιεύεται και το Ημερολόγιο Τρέλας του ποιητή Μανώλη Νανούρη».

Όσο διάβαζα το τεύχος, σκεφτόμουν πόσο σημαντικό είναι που σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι εισηγήσεις της μεγάλης εκδήλωσης* που έγινε στο ΣΕΑ (Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων**) για το ναυάγιο της Πύλου. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που ζουν μακριά απ’ την Αθήνα, που ρωτούν όταν γίνονται τέτοιες και παρόμοιες εκδηλώσεις αν υπάρχουν κάπου σχετικά κείμενα για να τα διαβάσουν, αν καταγράφηκαν οι ομιλίες κ.ο.κ. και τώρα, μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να μάθουν τι ειπώθηκε τότε. Κι όσα άτομα ήταν εκεί έχουν πολλά να θυμηθούν απ’ τη συγκεκριμένη βραδιά. Γιατί αυτήν την καθημερινή φρίκη του προσφυγικού, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να τη συνηθίσουμε.

Στο περιοδικό πάντως υπάρχουν κι άλλα άρθρα με διαφορετικό περιεχόμενο απ’ αυτό του αφιερώματος, (όπως προαναφέρθηκε) για τη θεραπεία μέσω τέχνης, το ψυχικό τραύμα και τις εξαρτήσεις, κ.τ.λ., καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες βιβλιοκριτικές.

Προσωπικά στάθηκα πολύ και στα τόσο συγκινητικά ποιήματα του Μανώλη Νανούρη, που θα βρείτε στο τέλος. Η αλήθεια τους είναι συγκλονιστική. Διαβάστε τα οπωσδήποτε.

*Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του 18 Άνω, τις Συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για το 18 Άνω, τη συλλογικότητα για ένα Καταφύγιο Στέγης Νοταρά, τη συλλογικότητα «Αντισώματα» και την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων, στις 18/7/2023.

** Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση, εντελώς εκδικητικά, κοινοποίησε την απόφαση της υπουργού πολιτισμού για την έξωση του ΣΕΑ από το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν από τη δεκαετία του 1980!

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε