«Διπολική Διαταραχή» : Ένα πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ στην ErtFlix

Ένα πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ για τη Διπολική Διαταραχή, είναι αυτό για το οποίο σας γράφω σήμερα. Προβάλλεται απ’ την ErtFlix και θα είναι διαθέσιμο ως τις 1/12/2022. Η ψυχοθεραπεύτρια Φίλιπα Πέρι (Philippa Perry), συναντά τρεις ανθρώπους που έχουν πάρει τη συγκεκριμένη διάγνωση (δύο άντρες και μία γυναίκα, που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες) και προσπαθεί να καταλάβει συζητώντας μαζί τους, πώς αισθάνονται όντας διπολικοί (σύμφωνα με την ορολογία της κυρίαρχης ψυχιατρικής), τι τους φοβίζει και πώς ερμηνεύουν την κατάσταση τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να το παρακολουθήσετε (γυρίστηκε βέβαια το 2015 κι από τότε άλλαξαν μερικά πράγματα που εξηγώ παρακάτω), και θα σας γράψω κάποιους. Ειδικά αυτήν την περίοδο λοιπόν, η σεροτονινεργική* αιτιολογία της κατάθλιψης αμφισβητείται κι η Τζοάννα Μόνκριφ (Joanna Moncrieff**), η ερευνήτρια που με συναδέλφους της έφερε στο φως το θέμα κι είχε έρθει και στη χώρα μας κατά το παρελθόν, καλεσμένη του Δικτύου Ακούγοντας Φωνές (Hearing Voices Network), εμφανίζεται για λίγο κι εξηγεί ορισμένες απ’ τις θέσεις της.

Η Μόνκριφ, είναι επίσης συγγραφέας του εξαιρετικά διαφωτιστικού βιβλίου «Ο μύθος της χημικής ίασης», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά (έχουν γίνει και παρουσιάσεις του σε κάποιους χώρους στην Αθήνα), κι απ’ τον τίτλο που προϊδεάζει, θα καταλάβατε ήδη ότι έχει μια κριτική στάση (όχι απορριπτική) απέναντι στη φαρμακευτική αγωγή (τα αντικαταθλιπτικά για παράδειγμα διαφημίζονται ως νοσοειδικά, αλλά είναι;). Κάθε άλλο παρά θεωρητική είναι μάλιστα, σ’ όσα υποστηρίζει, αφού τα συμπεράσματά της είναι αποτέλεσμα ενδελεχέστατων και πολύχρονων ερευνών. Και θεωρώ κρίσιμο το να γνωρίζετε ποια στοιχεία παραθέτει, αφού το κυρίαρχο ψυχιατρικό σύστημα δεν παύει να μιλά για «χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο», όταν θέλει να εξηγήσει τις ψυχικές διαταραχές και φυσικά και την Διπολική Διαταραχή.

Είναι όμως έτσι; Είναι γενετική η ρίζα του προβλήματος, μόνο, ή παίζουν ρόλο και το περιβάλλον, τα βιώματα και οι τραυματικές εμπειρίες του καθενός ατόμου; Η Φίλιπα Πέρι, συναντά σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ διάφορους ειδικούς, αναζητώντας απαντήσεις και θα δείτε τι υποστηρίζουν, αν το παρακολουθήσετε.

Έχει σημασία πάντως να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σ’ ένα απ’ τα «καφενεία» που συνδιοργάνωσε η Πρωτοβουλία ‘Ψ’ με το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές, συζητήθηκαν αρκετά σχετικά με το θέμα: «Το ζήτημα των ψυχιατρικών φαρμάκων μοιάζει να είναι από τα πιο ακανθώδη και αμφιλεγόμενα στο χώρο της ψυχικής υγείας προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις. Η πρόσφατη αναθέρμανση της συζήτησης σχετικά με τη βιολογική βάση της κατάθλιψης έφερε στο προσκήνιο εκ νέου, τα αδιέξοδα της ψυχιατρικής. Παράλληλα η μαζική παραγωγή κρίσεων των τελευταίων δεκαετιών συμπίπτει με τη μαζική παραγωγή αντικαταθλιπτικών και τη ραγδαία εξάπλωση της χρήσης τους, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Για παράδειγμα, αν και οι περισσότερες κλινικές δοκιμές φαρμάκων έχουν παρακολουθήσει άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μόνο για οκτώ έως 12 εβδομάδες, εκατομμύρια άνθρωποι τα λαμβάνουν για πολλά χρόνια και δεν είναι σαφές τι συμβαίνει όταν οι ασθενείς τα παίρνουν για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό…»

H συζήτηση λοιπόν πρέπει να συνεχιστεί και καθώς κυκλοφόρησε πρόσφατα, απ’ τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» και το Hearing Voices Network , ένα ακόμη βιβλίο στο οποίο εμπλέκεται και η προαναφερθείσα Τζοάννα Μόνκριφ, αξίζει να το έχουμε υπόψη. Βλέπετε το εξώφυλλο του παρακάτω κι εδώ η σχετική ανάρτηση. Φυσικά, θα σας γράψω γι’ αυτό μόλις το διαβάσω.

Για να πάμε τώρα και στις τυπικές πληροφορίες, το δελτίο τύπου του καναλιού αναφέρει τα εξής για το ντοκιμαντέρ: «Οι διαγνώσεις της Διπολικής Διαταραχής αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι το 5% του πληθυσμού του Ην. Βασιλείου ζει με μια μορφή διπολισμού, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού στο ΗΒ ήταν στο 1% πριν μία εικοσαετία. Αυτή η διαταραχή αφορά όλους, ανεξάρτητα με το υπόβαθρο και τον τρόπο ζωής. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ η ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια, Φίλιπα Πέρι, θέλει να μάθει πώς είναι να ζεις με τη Διπολική Διαταραχή, συναντώντας ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί διπολικοί. Θα συζητήσει μαζί τους, διερευνώντας τα βιώματά τους και τον αντίκτυπο που έχει η διαταραχή στους ίδιους, στους φίλους και τις οικογένειές τους. Η Φίλιπα θα εξετάσει διάφορες ερμηνείες για τη διαταραχή και τους πιθανούς λόγους για την πρόσφατη έξαρση όσων διαγιγνώσκονται. Θα αναρωτηθεί εάν τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής και θα αναζητήσει τυχόν εναλλακτικές λύσεις».

Ξέρετε τι έχει ακόμη αξία να κρατήσετε; Αυτά που λέει στην Πέρι κάποιος άνθρωπος, που δεν πάσχει ο ίδιος, αλλά είναι φίλος ενός ατόμου που έχει πάρει τη διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής. Επέλεξε αντί ν’ απορρίψει τις ιδέες του, να τον ακούσει και θα δείτε τι συμπέρασμα έβγαλε. Αυτό να κάναμε άπαντες, ν’ ακούμε δηλαδή χωρίς προκαταλήψεις, θα ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποδοχής κι όχι μόνο. –

*«Σύμωνα μ’ αυτήν την υπόθεση, τα συμπτώματα της κατάθλιψης προκαλούνται από μια έλλειψη εγκεφαλικών μονοαμινών, μιας ομάδας νευροδιαβιβαστών που περιλαμβάνει τη σεροτονίνη και τη νοραδρεναλίνη, οι οποίες παρεμπιπτόντως, σχετίζονται επίσης με την ντοπαμίνη. Σύμφωνα μ’ αυτήν τη θεωρία, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα θεωρείται ότι ασκούν τη θεραπευτική τους δράση αυξάνοντας τα επίπεδα των εγκεφαλικών μονοαμινών». Πηγή: «Ο μύθος της χημικής ίασης«, της Joanna Moncriffe, που κυκλοφορεί απ’τις εκδόσεις oposito και το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές.

**Η Joanna Moncrieff είναι Βρετανίδα ψυχίατρος και ακαδημαϊκός. Είναι Καθηγήτρια Κριτικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο University College του Λονδίνου και ηγετική φυσιογνωμία στο Δίκτυο Κριτικής Ψυχιατρικής.

***Η φωτογραφία της ανάρτησης προέρχεται από εδώ.

Advertisement

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

One thought on “«Διπολική Διαταραχή» : Ένα πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ στην ErtFlix”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s