Νέες κυκλοφορίες: «Morality in the Making of Sense and Self»

Ένα καινούριο βιβλίο για τα πειράματα του Μίλγκραμ

Έχοντας κάνει αναρτήσεις κατά το παρελθόν τόσο για τον ίδιο τον Στάνλεϊ Μίλγκραμ, όσο και για τα πειράματά του, είναι φυσικό να παρακολουθώ μ’ ενδιαφέρον κι όσα γράφονται ακόμη για το θέμα. Όπως σας είχα εξηγήσει ήδη, εξετάζονται πια διεξοδικά οι τότε πειραματικές συνθήκες και προκύπτουν νέα συμπεράσματα.

Κι αφού έχω παρουσιάσει το σχετικό βιβλίο της Gina Perry θα φροντίσω να σας παρουσιάσω σύντομα κι αυτό που κυκλοφόρησε πάρα πολύ πρόσφατα απ’ την Oxford University Press, για το οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Στο «Morality in the Making of Sense and Self«, ο Matthew M. Hollander και ο Jason Turowetz προσφέρουν μια νέα εξήγηση για τα πειράματα της συμμόρφωσης και της υπακοής που διεξήχθησαν στο εργαστήριο του Milgram. 

Εξετάζοντας μια από τις μεγαλύτερες συλλογές των αυθεντικών ηχογραφήσεων του Milgram, μελέτησαν εξονυχιστικά τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων όχι μόνο στα ίδια τα πειράματα, αλλά και στις ηχογραφήσεις των επακόλουθων συνεντεύξεων απολογισμού στις οποίες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τις ενέργειές τους. 

Εισάγοντας ένα πρωτότυπο θεωρητικό πλαίσιο στην κοινωνιολογία της ηθικής, δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αντιλήψεις των πειραμάτων του Milgram που υπογραμμίζουν την υπακοή, σχεδόν όλα τα υποκείμενα, κινητοποίησαν πρακτικές για να αντισταθούν στις εντολές της εξουσίας, έτσι ώστε όλοι να ήταν υπάκουοι αλλά και ανυπάκουοι σε διαφορετικό βαθμό. 

Διαφωτίζοντας τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων ηθικών διλημμάτων και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ο Hollander και ο Turowetz αφηγούνται μια νέα, εμπειρικά θεμελιωμένη ιστορία για τον Milgram: για την ηθική –και την ανηθικότητα– στη δημιουργία νοήματος και εαυτού».

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας «Agatha», απ’ τη Βιβλιοθήκη Σάμου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΜΟΥ

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας «Agatha”

Παρασκευή 22- Σάββατο 23-Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η Βιβλιοθήκη Σάμου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στη διοργάνωση τριήμερου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Ένα τριήμερο στη διάρκεια του οποίου θα φιλοξενήσουμε τέσσερις σπουδαίους συγγραφείς της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τους Πέτρο Μάρκαρη, Μίνωα Ευσταθιάδη, Κώστα Στοφόρο και Γιάννη Ράγκο.

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 18.30, Βιβλιοθήκη Σάμου

Πέτρος Μάρκαρης

Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Η εξέγερση των Καρυάτιδων» (εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ) στη Βιβλιοθήκη Σάμου. Θα ακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες συγγραφέα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Από που αντλεί την έμπνευσή του, τι κοινό έχει η μεσογειακή σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας, πώς εμπνεύστηκε τον πασίγνωστο ήρωά του, αστυνόμο Χαρίτο, και πολλά άλλα θα συζητηθούν στον φιλόξενο χώρο της αυλής της βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Δημήτρης Πράπας ενώ θα υπάρξουν εκπλήξεις για το συγγραφέα αλλά και για το κοινό.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, Καρλόβασι

10.00 π.μ: Περίπατος Μυστηρίου στο Καρλόβασι με τον Κώστα Στοφόρο: Έγκλημα στα Βυρσοδεψεία

Ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας

Ξεκινώντας από την «καρέκλα του Ρίτσου», οδηγούμαστε μέσα από σημειώματα και γρίφους σε στοιχεία που είναι κρυμμένα σε διάφορα σημεία στην παραλία Καρλοβάσου και σχετίζονται με κάποιο φανταστικό «έγκλημα» που έγινε στα Βυρσοδεψεία. Ο περίπατος θα έχει ως σκοπό τόσο το να μιλήσουμε για τη σχέση του Γιάννη Ρίτσου με την πόλη όσο και τη γνωριμία με την ιστορία των βυρσοδεψείων του Καρλοβάσου. Ο περίπατος θα καταλήξει στο «Μουσείο Βυρσοδεψίας».

Οι συμμετέχοντες με όσα στοιχεία και αντικείμενα θα ανακαλύψουν στη διάρκεια του περιπάτου και αξιοποιώντας αποσπάσματα από βιβλία όπως «Το σφαγείο» του Α. Σεβαστάκη, «Το ταμπάκικο» του Κ. Καλατζή, τις «Καταραμένες πολιτείες» της Ε.Χουσνή, το «Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά» της Έρης Ρίτσου και τον «Χαμένο μύθο του Αισώπου» του Κ. Στοφόρου θα δημιουργήσουν τις δικές τους αστυνομικές ιστορίες, χωρισμένοι σε ομάδες.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 12 ετών και ενήλικες.

Σημείο και ώρα εκκίνησης: Καρέκλα του Ρίτσου, 10.00 π.μ.

Δήλωση συμμετοχών: Εκλεμέ Άννα, τηλ. 22730 27216. Προθεσμία για την δήλωση συμμετοχών: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 18.30, Βιβλιοθήκη Σάμου

Μίνως Ευσταθιάδης

Ο Μίνως Ευσταθιάδης θα συνομιλήσει με την Έλενα Χουσνή για το τελευταίο του μυθιστόρημα «Σχέδια του χάους» (Εκδόσεις Ίκαρος). Πολυγραφότατος και μεταφρασμένος στα Γαλλικά ο Έλληνας Λογοτέχνης θα ταξιδέψει μαζί μας στην περιπέτεια της γραφής αλλά και στα μυστικά της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Από τα μυθιστορήματά του το «Κβάντι» (Ίκαρος, 2020) έχει εκδοθεί στα Γαλλικά (Actes Sud, 2023). Επίσης το μυθιστόρημά του Ο Δύτης (Ίκαρος, 2018) εκδόθηκε στα γαλλικά (Actes Sud, 2020) και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Athens Prize for Literature (Ελλάδα), Violeta Negra Occitanie (Γαλλία) και Prix du Livre Européen (Ευρώπη). Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά (Al Arabi, 2023).

Στο βιογραφικό του γράφει: «Ζει κοντά στη θάλασσα».

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

10.00: Περίπατος Μυστηρίου στο Βαθύ με τον Κώστα Στοφόρο: Έγκλημα στη Βιβλιοθήκη

Ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας. Ξεκινώντας από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, οδηγούμαστε μέσα από σημειώματα και γρίφους σε διάφορα στοιχεία που είναι κρυμμένα σε διάφορα σημεία στο Βαθύ και σχετίζονται με κάποιο φανταστικό «έγκλημα» που έγινε στη Βιβλιοθήκη.

Ανακαλύπτουμε την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης, βρίσκουμε διάφορα αντικείμενα και με την ολοκλήρωση του περιπάτου χωριζόμαστε σε ομάδες, σχεδιάζουμε και παρουσιάζουμε τις δικές μας ιστορίες μυστηρίου, χρησιμοποιώντας τη «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών», βασισμένοι σε όσα ανακαλύψαμε.

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μας βοηθά να ανακαλύψουμε την ιστορία της πόλης, αλλά και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας. Στην δράση μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 8 έως 15 ετών.

Σημείο και ώρα εκκίνησης: Αυλή Βιβλιοθήκης Σάμου, 10.00 π.μ.

Δήλωση συμμετοχών: Πανυτσίδου Εβίτα, τηλ. 22730 27216. Προθεσμία για την δήλωση συμμετοχών: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 18.30, Βιβλιοθήκη Σάμου

Truecrime: Το ντοκουμέντο ως μυθοπλασία: Τα αστυνομικά non-fiction μυθιστορήματα στην Ελλάδα

Οι συγγραφείς Γιάννης Ράγκος και Κώστας Στοφόρος συνομιλούν για το πώς το έγκλημα μπορεί να μεταφερθεί στη λογοτεχνία. Παραδείγματα αλλά και δυσκολίες. Ένας πολύ ενδιαφέρων και ζωντανός διάλογος που θα πλαισιωθεί με αφηγήσεις του Χρίστου Λάνδρου για εγκλήματα που έγιναν στη Σάμο. Την εκδήλωση επίσης θα πλαισιώσουν μουσικά οι Άννα Λουκαδάκη και Βαγγέλης Μαλάκης, ερμηνεύοντας τραγούδια που στηρίχθηκαν σε πραγματικά εγκλήματα.

Στην διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Noir» από μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου (ΦΩΤ.Ο.Σ.).