Νέες κυκλοφορίες: «Morality in the Making of Sense and Self»

Ένα καινούριο βιβλίο για τα πειράματα του Μίλγκραμ

Έχοντας κάνει αναρτήσεις κατά το παρελθόν τόσο για τον ίδιο τον Στάνλεϊ Μίλγκραμ, όσο και για τα πειράματά του, είναι φυσικό να παρακολουθώ μ’ ενδιαφέρον κι όσα γράφονται ακόμη για το θέμα. Όπως σας είχα εξηγήσει ήδη, εξετάζονται πια διεξοδικά οι τότε πειραματικές συνθήκες και προκύπτουν νέα συμπεράσματα.

Κι αφού έχω παρουσιάσει το σχετικό βιβλίο της Gina Perry θα φροντίσω να σας παρουσιάσω σύντομα κι αυτό που κυκλοφόρησε πάρα πολύ πρόσφατα απ’ την Oxford University Press, για το οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Στο «Morality in the Making of Sense and Self«, ο Matthew M. Hollander και ο Jason Turowetz προσφέρουν μια νέα εξήγηση για τα πειράματα της συμμόρφωσης και της υπακοής που διεξήχθησαν στο εργαστήριο του Milgram. 

Εξετάζοντας μια από τις μεγαλύτερες συλλογές των αυθεντικών ηχογραφήσεων του Milgram, μελέτησαν εξονυχιστικά τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων όχι μόνο στα ίδια τα πειράματα, αλλά και στις ηχογραφήσεις των επακόλουθων συνεντεύξεων απολογισμού στις οποίες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τις ενέργειές τους. 

Εισάγοντας ένα πρωτότυπο θεωρητικό πλαίσιο στην κοινωνιολογία της ηθικής, δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αντιλήψεις των πειραμάτων του Milgram που υπογραμμίζουν την υπακοή, σχεδόν όλα τα υποκείμενα, κινητοποίησαν πρακτικές για να αντισταθούν στις εντολές της εξουσίας, έτσι ώστε όλοι να ήταν υπάκουοι αλλά και ανυπάκουοι σε διαφορετικό βαθμό. 

Διαφωτίζοντας τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων ηθικών διλημμάτων και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ο Hollander και ο Turowetz αφηγούνται μια νέα, εμπειρικά θεμελιωμένη ιστορία για τον Milgram: για την ηθική –και την ανηθικότητα– στη δημιουργία νοήματος και εαυτού».

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε