Θεραπευτικές Κατοικίες: Μια Εναλλακτική Σουηδική Προσέγγιση για τη Θεραπεία της Ψύχωσης

.

healing-homes_image_larger

.

Όπως σας είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση, επανέρχομαι σήμερα με περισσότερα για τις «Θεραπευτικές κατοικίες«, ένα πρόγραμμα που αποτελεί μια εναλλακτική Σουηδική προσέγγιση στη θεραπεία της ψύχωσης. Το έχει κινηματογραφήσει κι αυτό ο Daniel Mackler (μιλούν και οι ίδιοι οι πάσχοντες) και το διαθέτει επίσης δωρεάν, μέσω youtube. Στην εισαγωγή, αναγράφονται τα εξής:

«Θεραπευτικές Κατοικίες», ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους από τον παραγωγό Ντάνιελ Μάκλερ, το οποίο καταγράφει τη δουλειά της Οργάνωσης «Οικογενειακή Φροντίδα» στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας – ένα πρόγραμμα, το οποίο στην εποχή των φαρμακευτικών κοκτέιλ και των ψυχιατρικών διαγνώσεων διά βίου, βοηθά τους ανθρώπους να θεραπευτούν από την ψύχωση χωρίς φάρμακα.

Η οργάνωση, με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν εγκαταλειφθεί από την παραδοσιακή ψυχιατρική την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια τελείως καινούργια ζωή φιλοξενούμενοι σε οικογένειες, κυρίως αγροτικές οικογένειες στη Σουηδική επαρχία.

Οι οικογένειες που φιλοξενούν επιλέγονται όχι με βάση κάποιες ψυχιατρικές γνώσεις, αλλά για τη σταθερότητα, την ενσυναίσθηση και την επιθυμία τους να προσφέρουν. Οι άνθρωποι ζουν με αυτές τις οικογένειες για πάνω από ένα χρόνο ή δύο και γίνονται αναπόσπαστο μέρος ενός οικογενειακού συστήματος που λειτουργεί. Μέλη του προσωπικού προσφέρουν εντατική ψυχοθεραπεία στους άμεσα ενδιαφερόμενους και εντατική εποπτεία στις οικογένειες που φιλοξενούν.

Η Οργάνωση «Οικογενειακή Φροντίδα» αποφεύγει να χρησιμοποιεί διαγνώσεις, διαθέτει μια δομή που βοηθά τους ανθρώπους να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα με ασφαλή τρόπο και προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν στο πλαίσιο της Σουηδικής κοινωνικής ιατρικής.

Η ταινία «Θεραπευτικές Κατοικίες» συγκεντρώνει συνεντεύξεις από άμεσα ενδιαφερόμενους, αγροτικές οικογένειες και μέλη του προσωπικού παρουσιάζοντας ένα δυναμικό όραμα για τη θεραπεία χωρίς φάρμακα. Παράλληλα αποτελεί μια αποκαλυπτική κριτική του ιατρικού μοντέλου της ψυχιατρικής.

.

.

Όσα θα δείτε, θυμίζουν σαφώς τις Care Farms (τα προγράμματα γενικότερα τέτοιου τύπου που υποστηρίζει η Eco-Therapy, που λειτουργούν για θεραπευτικούς σκοπούς ομοίως, σε Αγγλία και Ολλανδία (αλλά ενίοτε και σε Αυστρία, Βέλγιο, Νορβηγία).

Βέβαια, οφείλω να διευκρινίσω πως αυτά τα προγράμματα δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα που έχουν διαγνωστεί ως ψυχωσικοί, αλλά και σε άλλα με διάγνωση κατάθλιψης. Συμβαίνει μάλιστα να εντάσσονται σ’ αυτά και άνθρωποι με ιστορικό αυτοτραυματισμών, με διάγνωση αυτισμού κ.α..

Υπάρχει για το θέμα των υπηρεσιών Υγείας στη Σουηδία γενικότερα, ένα σχόλιο του Γιάννη Κωνσταντή, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ (αναφέρεται και στην ψυχική υγεία) κι έχουν δημοσιευτεί άρθρα που αξίζουν την προσοχή σας κι απ’ τα οποία θα μάθετε περισσότερα εδώ, εδώ κι εδώ.

Σας προτείνω όπως πάντα, να δείτε όλους τους συνδέσμους και θα επαναλάβω πως παρά τις επιμέρους ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος για όλα αυτά, οπωσδήποτε έχουν αξία τα προγράμματα και οι προσεγγίσεις, που ξεφεύγουν απ’ το παραδοσιακό, κυρίαρχο, ψυχιατρικό μοντέλο κι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια, σε χώρους εκτός ψυχιατρείου και συχνά χωρίς ψυχοφάρμακα. Αν μη τι άλλο, μας δείχνουν πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Κι αυτό δεν είναι λίγο.-

.

.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αποφάσισα να διαθέσω δωρεάν όλες τις ταινίες μου στο Youtube, γιατί θέλω να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε τις ταινίες σε DVD αν επιθυμείτε, αλλά δεν θέλω τα χρήματα να εμποδίσουν οποιονδήποτε να λάβει το μήνυμα των ταινιών. Για μια επανάσταση στη βιομηχανία της ψυχικής υγείας!

Daniel Mackler

.

.

.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

4 σκέψεις σχετικά με το “Θεραπευτικές Κατοικίες: Μια Εναλλακτική Σουηδική Προσέγγιση για τη Θεραπεία της Ψύχωσης”

  1. Vasiliki Papanastasiou, καλώς ήλθατε.
   Πράγματι. Έχουν επενδύσει σε τομείς όπως αυτός της ψυχικής υγείας. Ίσως να έχετε δει κι αυτό το σχετικό ντοκιμαντέρ. Όχι βέβαια πως είναι ρόδινα τα πράγματα σε όλη τη χώρα (υπάρχουν κι εκεί συντηρητικοί ψυχίατροι), αλλά οπωσδήποτε έχουν και πλαίσια που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση.
   Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Να είστε καλά.

 1. Καλησπερα Αικατερινη,σπουδαζω κοινωνικη εργασία και κανω μια συγκριτική εργασία για τις θεραπευτικές κατοικίες στη Σουηδία. Ξέρεις που μπορώ να βρω επιπλέον πληροφορίες εκτός των παραπάνω; Θα με βοηθούσε πολύ!

  1. Κσλώς ήρθες Έλενα.

   Δεν ξέρω αν πρόσεξες πως οι λέξεις με έντονο λευκό παραπέμπουν και σε άλλα link. Εκεί υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Αν όμως τις έχεις δει ήδη, τότε δυστυχώς δεν έχω κάτι περισσότερο προς το παρόν να προσθέσω.

   Καλή επιτυχία να έχεις στην τόσο ενδιαφέρουσα εργασία σου. Ίσως από σένα μάθουμε περισσότερα πράγματα στο μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s