Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου: Ένα κόσμημα του νησιού

Πινακίδα εισόδου (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκα πάλι στο νησί της Σάμου, στη γενέτειρά μου δηλαδή, κι αυτή τη φορά κατάφερα να περάσω λίγο χρόνο και στη Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Βαθύ, στην παραλιακή λεωφόρο, στην οδό Σοφούλη πιο συγκεκριμένα, στο νούμερο 47.

Βιβλιοστάση στο Βαθύ της Σάμου (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Αφού άφησα κι εγώ τη συνεισφορά μου στη Βιβλιοστάση που υπάρχει ακριβώς απέξω (κι ελπίζω να το κάνετε κι εσείς γιατί υπήρχαν ελάχιστα βιβλία εκεί), μπήκα στο τόσο όμορφο αυτό κτίριο που ευτυχώς διαθέτει πάμπολλους τόμους.

Ισόγειο βιβλιοθήκης (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Το διώροφο νεοκλασικό, που κοσμεί την πόλη της Σάμου (έχει χαρακτηριστεί σαν «έργο τέχνης» απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού) ήταν κάποτε το αρχοντικό του ξυλέμπορου Μιλτιάδη Γεωργίου, στο οποίο διέμεινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κι ο ηγεμόνας του νησιού, Παύλος Μουσούρος. Χτίστηκε τη διετία 1893-1895.

Κεντρικός διάδρομος ισογείου (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Ο ιδιοκτήτης του το κληροδότησε με διαθήκη, το 1900, με σκοπό ακριβώς τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Αρχικά τα βιβλία που προερχόταν από δωρεές συγκεντρώνονταν στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου κι αργότερα μεταφέρθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Η σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Κύριος οργανωτής της βιβλιοθήκης θεωρείται ο γυμνασιάρχης Αριστομένης Στεργιογλίδης, ο οποίος και τύπωσε στα 1898 τον πρώτο κατάλογό της. Η Βιβλιοθήκη τότε αριθμούσε 3.752 τόμους. Σήμερα διαθέτει συνολικά περίπου 30.000 τεκμήρια.

Ο πολύ ζεστός χώρος του παιδικού τμήματος στο ισόγειο (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Διαθέτει επίσης, ένα βιβλιοαυτοκίνητο σε λειτουργία, ώστε να μπορούν να φτάνουν τα βιβλία σε απομακρυσμένες περιοχές και σε σχολεία του νησιού και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Το 2007 μάλιστα απέκτησε και ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό για άτομα με Αναπηρία.

Μια απ’ τις ήσυχες γωνιές στον πρώτο όροφο (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Προσωπικά, αφού συνομίλησα για λίγο με τους ευγενέστατους υπαλλήλους που βρήκα στο γραφείο τους στο ισόγειο (οι οποίοι-ες έτυχε να γνωρίζουν και μέλη της πατρικής μου οικογένειας), περιεργάστηκα τους χώρους και κοίταξα τους τίτλους των διάφορων βιβλίων. Τράβηξα φυσικά και τις φωτογραφίες που βλέπετε μ’ ένα κινητό, βιαστικά ομολογουμένως, για να μπορέσω όμως έστω να τις μοιραστώ μαζί σας όπως κάνω τώρα.

Πρώτος όροφος, κεντρικό τραπέζι (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

Είναι ευχής έργον που υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία και χαίρομαι που διοργανώνονται κι αξιόλογες εκδηλώσεις σ’ αυτή τη Βιβλιοθήκη. Ο χώρος ίσως να χρειάζεται μια μικρή ανακαίνιση, αλλά και μόνο που μπορεί να καθίσει κάποια, κάποιος εκεί και να διαβάσει με ησυχία, βλέποντας τη θάλασσα απ’ το παράθυρο, φτάνει. Μην παραλείψετε λοιπόν να την επισκεφτείτε όταν βρεθείτε στο νησί. Θα την απολαύσετε την ανάγνωσή σας.-

Η θέα απ’ το μεσαίο παράθυρο του πρώτου ορόφου (φωτογραφία: προσωπικό αρχείο)

.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1_%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%A3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

Σχολιάστε