Peter Lehmann: Συνέντευξη στον Κώστα Μπαϊρακτάρη

.

 

Peter-Lehmann

.

Σήμερα, επέλεξα να σας προτείνω να διαβάσετε μια συνέντευξη. Μια συνέντευξη που πήρε ο κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο     Α. Π. Θ. και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Κοινωνία και Ψυχική Υγεία», απ’ τον Peter Lehmann, τον άνθρωπο που βλέπετε στο παραπάνω video.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη μορφή στο χώρο των Επιζώντων της Ψυχιατρικής, με πλούσια δράση στην Γερμανία, αλλά και όχι μόνο. Θα μπορούσα να σας παραθέσω  ένα μικρό απόσπασμα, αλλά πραγματικά θεωρώ πως το καλύτερο που έχω να κάνω, είναι να γράψω τα ελάχιστα και να σας παραπέμψω εδώ, και συγκεκριμένα στη σελίδα 13, όπου μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη και να κατεβάσετε αν θέλετε το περιοδικό για περαιτέρω μελέτη.

Περισσότερα για τον Peter Lehmann θα βρείτε στο δικό του site και είναι ευχής έργο που κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο του: «Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρμακα», σε επιμέλεια της Άννας Εμμανουηλίδου.

Όσο για τον κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη, που είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή μου, θα ήθελα να διαβάσετε αυτό, για να καταλάβετε πως μερικοί Άνθρωποι, αντιλαμβάνονται τους όρους «παιδεία» και «διδασκαλία». Τον ευχαριστώ, που μου επιτρέπει πάντα να αναδημοσιεύω κείμενα του.

Δημοσιεύθηκε από

aikaterinitempeli

Η Αικατερίνη Τεμπέλη γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπου σπούδασε αντίστοιχα Ψυχολογία και Κοινωνική Εργασία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας-ΨΝΑ) και στην βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για 2 χρόνια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και μονωδίας για 3 χρόνια στο “Ολυμπιακό Ωδείο” Ηρακλείου. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο ραδιόφωνο (Ράδιο Κρήτη, 9,84, Studio 19, ΕΡΑ Ηρακλείου, 102-ΕΡΤ 3 κ.ά.) ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και σε γνωστά περιοδικά κι εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1993 κέρδισε το Α' Πανελλήνιο βραβείο, σε γραπτό διαγωνισμό της Deutsche Welle, με θέμα το ρατσισμό κι εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Κολωνία. Τον επόμενο χρόνο, το 1994, πήρε Διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ποίησης. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει πάντα στις ζωές των άλλων. Τις νύχτες γράφει στίχους, που μελοποιεί συνήθως ο Παναγιώτης Λιανός. "Το ποτάμι στον καθρέφτη" είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί απ' την "Άνεμος εκδοτική". Προηγήθηκαν "Η σκόνη των άστρων" (2010) και το "Βενετσιάνικο χρυσάφι" (2007) . Και τα δύο εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί".

24 σκέψεις σχετικά με το “Peter Lehmann: Συνέντευξη στον Κώστα Μπαϊρακτάρη”

  1. Πέρασα να σού πω κι από δω τίς ευχές μου για τίς γιορτές Κατερίνα

    …κι έπεσα πάνω σ’ αυτήν τήν συνέντευξη τού Lehmann που τήν βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα – όπως και όλο τό υλικό που ανεβάζεις…
    Μού άρεσε και τό πρόσωπό του και ο τρόπος που μιλάει, και αυτά που λέει (δεν είμαι καθόλου ειδική όπως ξέρεις, κι έτσι δεν τόν ήξερα). Έριξα μια ματιά όμως και στο περιοδικό, αλλά καλά σ’ αυτό πρέπει να επανέλθω…

    Για τώρα, φιλιά 🙂
    χχχ

  2. Αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που ξεκάθαρα και νηφάλια λέει ο Peter Lehmann, θα ήταν όλα πιο καλά.

    καλή επιλογή κατερίνα

    και με την ευκαιρία, σου εύχομαι καλές γιορτές και να είσαι καλά

  3. Vasilis, έτσι είναι Βασίλη μου. Σπουδαίοι άνθρωποι και γνωρίζονται πολλά χρόνια. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Βερολίνο τη δεκαετία του ’80, όπως γράφει ο κ. Μπαϊρακτάρης στο εισαγωγικό του σημείωμα και ο κ. Lehmann, τους βοήθησε σαν νέοι επαγγελματίες που ήταν τότε, να κατανοήσουν «τη βία και το εύρος των καταπατήσεων των διακιωμάτων των ψυχικά πασχόντων από την ψυχιατρική και τις πρακτικές της«. Προφανώς ήταν απ’ τις συναντήσεις που σου αλλάζουν τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή.

    Καλές γιορτές Βασίλη. Με Υγεία!

  4. Χάρη, δεν αμφέβαλλα πως εσύ θα το μελετούσε αυτό το υλικό. 🙂

    Και περισσότερο χάρηκα, που μπορώ να σου πω πως έχεις τη δυαντότητα να κατεβάσεις όλα τα τεύχη του περιοδικού δωρεάν, γιατί έχεις αποδείξει το ενδιαφέρον σου για τέτοια θέματα. Μακάρι να είχαμε όλοι στα blog, αναγνώστες και αναγνώστριες σαν και σένα. Λίγη σημασία έχει, το ότι δεν είσια «ειδικός», όταν είσαι τόσο ενημερωμένη.

    Ο κ. Lehmann, έχει πολύ σπουδαίο βιογραφικό και λυπάμαι αφάνταστα, που όταν ήρθε στην Ελλάδα, δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω την ομιλία του. Ας ελπίσουμε πως θα ξαναεπισκεφτεί τη χώρα μας. Ως τότε, αρκούμαστε στα video του κι αν θελήσει κανείς να ψάξει, θα βρει κι άλλα δικά του στο you tube. Εγώ επέλεξα αυτό, αλλά όλα είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

    Αν δεν ξαναμιλήσουμε, καλές γιορτές κι από μένα. Τα φιλιά μου έχεις!

  5. Psi-ction, είδες πόσο έχει μελετήσει; Για ότι λέει, αναφέρει και πηγές. Ειδικά για τα ψυχοφάρμακα, η γνώμη του έχει μεγάλη αξία και ήθελα να υπάρχει εδώ αυτό το υλικό, γιατί βλέπω πως πολλοί άνθρωποι ψάχνουν απαντήσεις στο διαδίκτυο και δεν βρίσκουν πάντα αξιόπιστες πηγές.

    Κι έχει και τη γενναιότητα να αναφέρει και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, εξηγώντας που διαφωνεί.

    Σωστή η επισήμανση σου, αλλά τα ξέρεις κι εσύ τα προβλήματα του χώρου μας. Τέλος πάντων. Τι να κάνουμε; Το παλεύουμε!

    Σ’ ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια και για τι ευχές σου. Με Υγεία σου εύχομαι κι εσένα να περάσεις τις γιορτές..

  6. Η ουσιαστική ψυχική υγεία δεν συμφέρει καμία κυβέρνηση και καμία φαρμακευτική εταιρεία. Στην πρώτη περίπτωση διότι δημιουργεί ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες που δεν είναι πιόνια, και στη δεύτερη διότι καθιστά εντελώς άχρηστα (για να μην πω επί το πλείστον επιβλαβή) τα —πανάκριβα—προϊόντα της.

    Βέβαια, από το να παίρνει κανείς την ευθύνη για τις πράξεις του και τη ζωή του, είναι ευκολότερο να παίρνει ένα χάπι. Ή και δύο. Η ψυχοθεραπεία θέλει ειλικρίνεια, θάρρος και τόλμη ενώ η φαρμακοθεραπεία δεν εγείρει τέτοιου είδους απαιτήσεις.

  7. Greek-Translation, καλώς ήλθατε.

    Ειλικρινά με εντυπωσίασατε με την τόσο ακριβή προσέγγισή σας. Αυτή πράγματι, είναι η ανάγνωση της κατάστασης στο χώρο της ψυχικής υγείας.

    Και τέτοιες αναρτήσεις, στοχεύουν στην αφύπνιση των ανθρώπων που πιστεύουν, ότι ένα χάπι θα λύσει το (όποιο) πρόβλημα. Που θεωρούν ότι οι «ειδικοί» είναι αυθεντίες, και τους παραδίδουν την ζωή τους άκριτα. Που δεν αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους της φαρμακευτικής τους αγωγής. Που δεν προβληματίζονται για την χειραγώγηση τους και δεν τους ξενίζει η εξουσιολαγνεία που υποθάλπτουν οι ψυχιατρικές πρακτικές. Που δεν προασπίζουν τα δικαιώματα τους και που κακοποιούνται καθημερινά, στα κατά τόπους «ευαγή» ιδρύματα, οικοτροφεία, και πάει λέγοντας.

    Γι’ αυτό επιμένουμε ορισμένοι. Επειδή η Γνώση είναι δυναμη.

    Θα χαρώ να τα ξαναπούμε. Καλές γιορτές σας εύχομαι. Με Υγεία!

  8. Ευχές ολόθερμες θα σου αφήσω Κατερινιώ μου!!
    Χρόνια Πολλά Καλά Χριστούγεννα!!
    Ότι πιότερο ποθείς στην πόρτα σου μπροστά να το βρεις!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά

  9. gvarvakis, Καλές Γιορτές Γιώργο σε σένα και όλη σου την οικογένεια! Με Υγεία!

    Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις θερμές σου ευχές! Να περάσετε όμορφα αυτές τις μέρες.

    Χαιρετισμούς στο Νησί…

  10. Χρόνια πολλά Κατερίνα μου.
    Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.
    Εύχομαι να περάσεις αξέχαστες γιορτες και να υποδεχθείς ένα καινούργιο χρόνο γεμάτο χαρά και ευτυχία.
    Πολλά φιλιά.

  11. houlk, σ’ ευχαριστώ. Να ξέρεις ότι χαίρομαι πολύ που πέρασες από δω.

    Να είσαι καλά κι εσύ κι οι άνθρωποι που αγαπάς.

    Με Υγεία να σας βρει ο Νέος Χρόνος.

    Τα φιλιά μου έχεις!

  12. Αξίζει να σας ενημερώσω, ότι με πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ του Τομέα Κοινωνικής –Κλινικής Ψυχολογίας, του Α. Π.Θ., τα οποία από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, ενάντια στον εγκλεισμό, την ψυχιατρική βία , για την αποσάθρωση των ψυχιατρείων μέσα από την αλλαγή του κυρίαρχου ψυχιατρικού παραδείγματος και την αποϊδρυματοποίηση, έγινε δεκτή παμψηφεί από το Τμήμα Ψυχολογίας η εισήγηση για την απονομή του τιμητικού τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, στον Peter Lehmann. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση.

  13. Ο σύνδεσμος προς τη συνέντευξη δεν λειτουργεί πια. Το γνωρίζω αλλά προτιμώ να μην καταργήσω την ανάρτηση. Σκέφτομαι ποιες ενναλακτικές υπάρχουν, ώστε να μπορέσετε να τη διαβάσετε όσοι ενδιαφέρεστε.. Μπορείτε πάντως να επικοινωνείτε μαζί μου, όπως ήδη κάνατε κάποιοι, μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση..

  14. Σήμερα βρήκα το ιστολόγιο σας, δεν έχω προλάβει να το μελετήσω ενδελεχώς.Ο καλός μου πρόσφατα έχασε την ψυχική του υγεία.Μοιάζει με ψύχωση αυτό που έπαθε, φυσικά δεν κάνω διάγνωση, το ψάχνω και εγώ.Δεν θέλει να επισκεφτεί ψυχίατρο.Διαβάζω αποσπασματικά στο ιντερνετ προσπαθώντας να καταλάβω τι του συμβαίνει και πώς μπορω να τον βοηθήσω.Αν δε σας είναι κόπος μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο email μου, να μου δώσετε τα φώτα σας ή να μου συστήσετε κάποιον ειδικό να του κάνει μια σωστή διάγνωση;

Σχολιάστε